ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Οι 70 ώρες που θα κρίνουν την πορεία της χώρας – “φωτιά” στα επιτελεία των κομμάτων

news room 1 λεπτό ανάγνωση
εκλογές

Τρία ει­κο­σι­τε­τρά­ω­ρα έμει­ναν μέχρι το με­ση­μέ­ρι της Δευ­τέ­ρας και την τρίτη και πιο κρί­σι­μη ψη­φο­φο­ρία είτε για την ανεύ­ρε­ση του «μα­γι­κού» και «μα­κρι­νού», όπως όλα δεί­χνουν, αριθ­μού των 180 βου­λευ­τών για την εκλο­γή Προ­έ­δρου της Δη­μο­κρα­τί­ας είτε για τη διά­λυ­ση της Βου­λής και την προ­κή­ρυ­ξη εκλο­γών για τις 25 Ια­νουα­ρί­ου ή την 1η Φε­βρουα­ρί­ου.

Όπως είναι φυ­σι­κό τα κομ­μα­τι­κά επι­τε­λεία βρί­σκο­νται σε ανα­βρα­σμό και οι κι­νή­σεις στην πο­λι­τι­κή σκα­κιέ­ρα και τα σε­νά­ρια που τις συ­νο­δεύ­ουν δια­δέ­χο­νται το ένα το άλλο.

Πήραν φωτιά οι τη­λε­φω­νι­κές γραμ­μές

Στην Κυ­βέρ­νη­ση τόσο ο Πρω­θυ­πουρ­γός, Αντώ­νης Σα­μα­ράς, όσο και ο αντι­πρό­ε­δρος της κυ­βέρ­νη­σης, Ευάγ­γε­λος Βε­νι­ζέ­λος, είχαν σειρά τη­λε­φω­νι­κών επα­φών, κυ­ρί­ως με ανε­ξάρ­τη­τους βου­λευ­τές που μπο­ρεί να επέ­λε­ξαν το «παρών» στην ψη­φο­φο­ρία της προη­γού­με­νης Τρί­της, αλλά με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, έχουν δεί­ξει ότι μπο­ρεί να με­τα­βά­λουν τη στάση τους εν όψει της κρί­σι­μης τρί­της ψη­φο­φο­ρί­ας.

Όπως λένε κυ­βερ­νη­τι­κά στε­λέ­χη, ακόμη κι αν δεν επι­τευ­χθεί ο στό­χος των 180 ένα ορια­κό απο­τέ­λε­σμα στην τρίτη ψη­φο­φο­ρία «θα κα­τα­δεί­ξει, στο δρόμο προς την κάλπη, τις ευ­θύ­νες του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ και όσων επέ­λε­ξαν με τη στάση τους να οδη­γή­σουν τη χώρα στην πε­ρι­πέ­τεια των πρό­ω­ρων εκλο­γών».

Μέσα στο Σαβ­βα­το­κύ­ρια­κο ανα­μέ­νε­ται και ένα νέο διάγ­γελ­μα του κ. Σα­μα­ρά με απο­δέ­κτες και αυτή τη φορά τους βου­λευ­τές, ίσως και σε ποιο δρα­μα­τι­κό τόνο από το προη­γού­με­νο, αφού τώρα δεν θα υπάρ­χει άλλη ευ­και­ρία.

Τα διά­φο­ρα σε­νά­ρια που δια­κι­νού­νται στο πα­ρα­σκή­νιο για εν­δε­χό­με­νες νέες πο­λι­τι­κές πρω­το­βου­λί­ες εκ μέ­ρους του κ. Σα­μα­ρά, χωρίς να απο­κλεί­ο­νται κα­τη­γο­ρη­μα­τι­κά, προ­σκρού­ουν μέχρι αυτήν την ώρα αφε­νός στην πε­ποί­θη­ση του Πρω­θυ­πουρ­γού ότι μια πα­ρα­τε­τα­μέ­νη προ­ε­κλο­γι­κή πε­ρί­ο­δος -εάν πρό­τει­νε τη διε­ξα­γω­γή εκλο­γών την άνοι­ξη ή το φθι­νό­πω­ρο- θα προ­σέ­φε­ρε κά­κι­στες υπη­ρε­σί­ες στη χώρα, αφε­τέ­ρου στην πάγια θέση του κ. Σα­μα­ρά και της Ν.Δ. κατά της αλ­λα­γής –επί το ανα­λο­γι­κό­τε­ρο- του εκλο­γι­κού νόμου που θα μπο­ρού­σε να είναι ένα δέ­λε­αρ για να πει­στούν οι βου­λευ­τές κυ­ρί­ως της ΔΗΜΑΡ να ψη­φί­σουν για Πρό­ε­δρο της Δη­μο­κρα­τί­ας.

Στον αστε­ρι­σμό του Γιώρ­γου Πα­ναν­δρέ­ου

Στο ΠΑΣΟΚ ζουν στην κυ­ριο­λε­ξία στον αστε­ρι­σμό του Γιώρ­γου Πα­παν­δρέ­ου. Ο Ευαγ. Βε­νι­ζέ­λος, λένε οι πλη­ρο­φο­ρί­ες, θα κάνει κι αυτός την κί­νη­σή του, μετά το ρα­ντε­βού της πε­ρα­σμέ­νης Τρί­της στη Βουλή με τον Γιώρ­γου Πα­παν­δρέ­ου και μά­λι­στα μέχρι τη Δευ­τέ­ρα, αφού οι ίδιες πλη­ρο­φο­ρί­ες θέ­λουν τον πρώην Πρω­θυ­πουρ­γό, σε πε­ρί­πτω­ση μη εκλο­γής ΠτΔ, να κάνει την κί­νη­σή του ακόμη και το από­γευ­μα της Δευ­τέ­ρας.

Στον ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ, ο Αλέ­ξης Τσί­πρας σβή­νει και γρά­φει στην τα­μπλέ­τα του τα ονό­μα­τα του υπουρ­γι­κού συμ­βου­λί­ου, υπό την αί­ρε­ση του εκλο­γι­κού απο­τε­λέ­σμα­τος και της αυ­το­δυ­να­μί­ας ή μη. Σύμ­φω­να με πλη­ρο­φο­ρί­ες τις επό­με­νες ημέ­ρες ανα­μέ­νε­ται να «ανε­βά­σει» τους τό­νους ένα­ντι του Γ. Πα­παν­δρέ­ου κα­τα­δει­κνύ­ο­ντας τις ευ­θύ­νες του για την πο­ρεία της χώρας, σε μια προ­σπά­θεια να απο­κλεί­σει την πι­θα­νό­τη­τα διαρ­ρο­ών από τον ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ προς το νέο κόμμα του Γιώρ­γου Πα­παν­δρέ­ου.

Την ίδια ώρα η ΔΗΜΑΡ προ­ε­τοι­μά­ζε­ται για το διαρ­κές συ­νέ­δριο του κόμ­μα­τος, όπου θα απο­φα­σι­σθεί η εκλο­γι­κή συ­νερ­γα­σία με τον ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ και η συμ­με­το­χή βου­λευ­τών και στε­λε­χών της Αγίου Κων­στα­ντί­νου στα ψη­φο­δέλ­τια της Κου­μουν­δού­ρου, ενώ στο Πο­τά­μι ο Σταύ­ρος Θε­ο­δω­ρά­κης, δια του Σπύ­ρου Λυ­κού­δη, επι­χει­ρεί άνοιγ­μα στην Ανα­νε­ω­τι­κή Αρι­στε­ρά «που έχει λόγο για να επα­να­στα­τεί», όπως είπε ο ίδιος στον προ­αύ­λιο χώρο της πα­λιάς Βου­λής.

Ίσως η μο­να­δι­κή στα­θε­ρά σε ένα πο­λι­τι­κό σκη­νι­κό που αλ­λά­ζει μετά από 6 χρό­νια σκλη­ρής λι­τό­τη­τας και οι­κο­νο­μι­κής κρί­σης πα­ρα­μέ­νει το ΚΚΕ. Τόσο στα­θε­ρά που μοιά­ζει με αστά­θεια.

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.