ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Α. Ανδρεάδης: “Βαριά” σύννεφα στον τουριστικό ορίζοντα-κοινή δήλωση φορέων του τουρισμού

news room 1 λεπτό ανάγνωση
Ανδρέας Ανδρεάδης
Μέγεθος γραμμάτων

Αν κα­ταρ­ρεύ­σει ο του­ρι­σμός, θα κα­ταρ­ρεύ­σει μαζί του και το τε­λευ­ταίο ανά­χω­μα της ελ­λη­νι­κής οι­κο­νο­μί­ας., δή­λω­σε ο πρό­ε­δρος του ΣΕΤΕ, Αν­δρέ­ας Αν­δρε­ά­δης σε συ­νέ­ντευ­ξη Τύπου με αφορ­μή τις πρό­σφα­τες πο­λι­τι­κές εξε­λί­ξεις, ζη­τώ­ντας από τα κόμ­μα­τα να δια­χει­ρι­στούν σωστά την υπάρ­χου­σα πο­λι­τι­κή κα­τά­στα­ση και να συ­νεν­νοη­θούν με τους ευ­ρω­παί­ους εταί­ρους, προ­κει­μέ­νου ο του­ρι­σμός να μην δε­χτεί ένα ακόμα πλήγ­μα, το οποίο αυτή την φορά θα είναι δύ­σκο­λα ανα­στρέ­ψι­μο.

Το πρό­βλη­μα δεν είναι οι πο­λι­τι­κές εξε­λί­ξεις και το εν­δε­χό­με­νο πρό­ω­ρων εκλο­γών, αλλά πως τα κόμ­μα­τα θα δια­χει­ρι­στούν την κα­τά­στα­ση”, δή­λω­σε χα­ρα­κτη­ρι­στι­κά.

Τα πρώτα ση­μά­δια, όπως είπε σή­με­ρα ο πρό­ε­δρος του Συν­δέ­σμου Ελ­λη­νι­κών Του­ρι­στι­κών Επι­χει­ρή­σε­ων (ΣΕΤΕ) Αν­δρέ­ας Αν­δρε­ά­δης, προ­κα­λούν έντο­νες ανη­συ­χί­ες.

Ποια είναι τα ση­μά­δια:

1. Οι ρυθ­μοί κρα­τή­σε­ων για Ελ­λά­δα, που μπαί­νουν αυτές τις ημέ­ρες στα διε­θνή συ­στή­μα­τα, είναι μειω­μέ­νοι κατά 50% σε σύ­γκρι­ση με την ίδια εποχή πέ­ρυ­σι. Επι­ση­μαί­νε­ται ότι αυτήν την εποχή πραγ­μα­το­ποιού­νται περί το 10-15% του συ­νό­λου των κρα­τή­σε­ων της επό­με­νης χρο­νιάς.

2. Οι αε­ρο­πο­ρι­κές εται­ρεί­ες, όπως έγινε γνω­στό και από τον Διε­θνή Αε­ρο­λι­μέ­να Αθη­νών, ανα­βά­λουν για αρ­γό­τε­ρα την ορι­στι­κο­ποί­η­ση του προ­γράμ­μα­τος δρο­μο­λο­γί­ων για Ελ­λά­δα του 2015.

3. Δια­τυ­πώ­νε­ται προ­βλη­μα­τι­σμός για το αν θα γί­νουν στη χώρα μας διε­θνή συ­νέ­δρια, που είναι κλει­σμέ­να για την επό­με­νη χρο­νιά.Δια­μορ­φώ­νε­ται ήδη μια αρ­νη­τι­κή δυ­να­μι­κή για τον ελ­λη­νι­κό του­ρι­σμό για την επό­με­νη χρο­νιά, τό­νι­σε ο κ.Αν­δρε­ά­δης, εκ­φρά­ζο­ντας την ανη­συ­χία σύσ­σω­μου του του­ρι­στι­κού κό­σμου για τις δρα­μα­τι­κές συ­νέ­πειες που θα υπάρ­ξουν στις κρα­τή­σεις του Ια­νουα­ρί­ου-Φε­βρουα­ρί­ου, που αντι­προ­σω­πεύ­ουν το 50% του συ­νό­λου της χρο­νιάς, εάν δια­τη­ρη­θεί ή οξυν­θεί η αρ­νη­τι­κή δη­μο­σιό­τη­τα.

Οι προ­βλη­μα­τι­σμοί αυτοί, όπως και οι συ­νέ­πειες στον του­ρι­σμό και τις επεν­δύ­σεις από την εν­δε­χό­με­νη αύ­ξη­ση του ΦΠΑ στη δια­μο­νή, τον κοι­νο­τι­κό κα­νο­νι­σμό που πε­ριο­ρί­ζει τις ενι­σχύ­σεις στις ξε­νο­δο­χεια­κές επεν­δύ­σεις κ.α. τε­θη­καν από τον κ.Αν­δρε­ά­δη και στον Ευ­ρω­παίο Επί­τρο­πο κ.Μο­σκο­βι­σί στη χθε­σι­νή συ­νά­ντη­ση.

Το πρό­βλη­μά μας, επι­σή­μα­νε ο κ.Αν­δρε­ά­δης, δεν είναι οι πο­λι­τι­κές εξε­λί­ξεις, αλλά η δια­χεί­ρι­σή τους από το πο­λι­τι­κό σύ­στη­μα, δί­νο­ντας στη δη­μο­σιό­τη­τα κοινή ανα­κοί­νω­ση των προ­έ­δρων όλων των πα­νελ­λα­δι­κών φο­ρέ­ων του του­ρι­σμού, που είναι άλ­λω­στε μέλη του ΣΕΤΕ, στην οποία δια­τυ­πώ­νε­ται η αγω­νία των του­ρι­στι­κών επιει­ρη­μα­τιών για τις εξε­λί­ξεις.

Σε κοινή δή­λω­ση που συ­νυ­πο­γρά­φουν 16 φο­ρείς του του­ρι­σμού ση­μειώ­νε­ται:

Ο ΣΕΤΕ και οι πα­νελ­λή­νιες κλα­δι­κές ενώ­σεις-μέλη του, εκ­προ­σω­πώ­ντας το σύ­νο­λο του ελ­λη­νι­κού του­ρι­σμού, δια­πι­στώ­νου­με ότι οι πρό­σφα­τες πο­λι­τι­κές εξε­λί­ξεις δια­μορ­φώ­νουν τα­χύ­τα­τα στην πα­γκό­σμια κοινή γνώμη μια ει­κό­να αβε­βαιό­τη­τας για την χώρα μας.

Πα­ρα­τη­ρού­με ότι η ει­κό­να αυτή τρο­φο­δο­τεί­ται από τα διε­θνή μέσα μα­ζι­κής ενη­μέ­ρω­σης και θέτει εκ νέου σε αμ­φι­βο­λία το ευ­ρω­παϊ­κό κε­κτη­μέ­νο της χώρας, παρά τις βα­ρύ­τα­τες θυ­σί­ες που υπέ­στη ο ελ­λη­νι­κός λαός. Η ει­κό­να αυτή ενι­σχύ­ε­ται και από κύ­κλους, που έχουν κάθε συμ­φέ­ρον να δουν τον ελ­λη­νι­κό του­ρι­σμό να κα­ταρ­ρέ­ει.

Αυτά συμ­βαί­νουν διότι ακόμη και σή­με­ρα, όποιες και εάν είναι οι εξε­λί­ξεις, δεν έχει εξα­σφα­λι­σθεί ομαλή δια­χεί­ρι­ση από το πο­λι­τι­κό σύ­στη­μα, με συ­νεν­νό­η­ση, αυ­το­συ­γκρά­τη­ση και σε πλαί­σιο συ­νερ­γα­σί­ας με τους ευ­ρω­παί­ους εταί­ρους μας. Οι πο­λι­τι­κοί μας, από κάθε πα­ρά­τα­ξη, οφεί­λουν να κα­τα­νο­ή­σουν την πολύ βαριά τους ευ­θύ­νη και να στα­θούν στο ύψος της εθνι­κής τους απο­στο­λής.

Εάν η κα­τά­στα­ση αυτή δεν ανα­τα­χθεί, αλλά συ­νε­χι­σθεί και επι­δει­νω­θεί, θα κα­τα­φέ­ρει βαρύ και δύ­σκο­λα ανα­στρέ­ψι­μο πλήγ­μα στον του­ρι­σμό μας και τους εκα­το­ντά­δες χι­λιά­δες αν­θρώ­πους σε κάθε άκρη της πα­τρί­δας μας, που ζουν ή εξαρ­τώ­νται από αυτόν. Και εάν κα­ταρ­ρεύ­σει ο του­ρι­σμός, θα κα­ταρ­ρεύ­σει και το τε­λευ­ταίο ανά­χω­μα της ελ­λη­νι­κής οι­κο­νο­μί­ας.

Πηγή:www.capital.gr/tornosnews.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Προσθέστε ένα σχόλιο

Το E-mail δεν θα δημοσιευτεί.
Πρέπει να συμπληρωθούν όλα τα πεδία για την υποβολή του σχολίου.