ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Nέο μπαράζ από τα διεθνή ΜΜΕ: Παίζει με την φωτιά η Ελλάδα

news room 1 λεπτό ανάγνωση
ΜΜΕ
Μέγεθος γραμμάτων

Η Ελ­λά­δα θα κα­τα­λή­ξει με τον ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ σε ρόλο Mad Max σχο­λιά­ζει το Channel 4 ενώ οι FT ανα­φέ­ρο­νται στην επί­σκε­ψη Μο­σκο­βι­σί στην Ελ­λά­δα. Τι γρά­φουν τα γερ­μα­νι­κά ΜΜΕ

Η Ελ­λά­δα θα κα­τα­λή­ξει με τον ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ σε ρόλο Mad Max σχο­λιά­ζει το Channel 4 ενώ οι FT ανα­φέ­ρο­νται στην επί­σκε­ψη Μο­σκο­βι­σί στην Ελ­λά­δα.

Σύμ­φω­να με την εφη­με­ρί­δα, ο κ. Μο­σκο­βι­σί προει­δο­ποί­η­σε την Ελ­λά­δα ότι το να μην απο­πλη­ρώ­σει τα χρέη της θα ήταν «αυ­το­κτο­νι­κό» για εκεί­νη. Όπως ανα­φέ­ρουν οι FT, o Μο­σκο­βι­σί επέ­μει­νε ότι η δι­ή­με­ρη επί­σκε­ψή του δεν έγινε προ­κει­μέ­νου να δεί­ξουν οι Βρυ­ξέλ­λες την υπο­στή­ρι­ξή τους στον Έλ­λη­να πρω­θυ­πουρ­γό, Αντώ­νη Σα­μα­ρά, «ο οποί­ος δίνει έναν σκλη­ρό αγώνα προ­κει­μέ­νου να απο­φύ­γει το εν­δε­χό­με­νο να πάει η χώρα σε εκλο­γές».

Στο δη­μο­σί­ευ­μα γί­νε­ται, επί­σης, ανα­φο­ρά στο ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ, ο οποί­ος -όπως το­νί­ζε­ται- προη­γεί­ται στις δη­μο­σκο­πή­σεις και έχει δια­μη­νύ­σει ότι θα στα­μα­τή­σει να πλη­ρώ­νει τις δό­σεις για το χρέος της Ελ­λά­δας, αλλά και πως θα δια­πραγ­μα­τευ­τεί νέους όρους με τους πι­στω­τές της χώρες.

Σύμ­φω­να με τους FT, οι ηγέ­τες αρι­στε­ρών κομ­μά­των στην Ευ­ρώ­πη άσκη­σαν κρι­τι­κή στον κ. Μο­σκο­βι­σί για την από­φα­σή του να επι­σκε­φτεί τώρα την Ελ­λά­δα, χα­ρα­κτη­ρί­ζο­ντας, μά­λι­στα, την κί­νη­σή του «αδια­νό­η­τη» και υπο­στη­ρί­ζο­ντας ότι εγεί­ρει «σο­βα­ρά ερω­τή­μα­τα» όσον αφορά στην δη­μο­κρα­τία στην Ευ­ρώ­πη.

Οι διε­θνείς πι­στω­τές ζη­τούν από την Αθήνα να ξε­κα­θα­ρί­σει τι θα πρά­ξει σε το­μείς για τους οποί­ους έχει δε­σμευ­θεί, γρά­φει και η Bild επι­κα­λού­με­νη έκ­θε­ση της τρόι­κας για την πο­ρεία του ελ­λη­νι­κού προ­γράμ­μα­τος.

Το Channel 4 σε αντα­πό­κρι­σή του από την Αθήνα προει­δο­ποιεί πως εάν νι­κή­σει ο ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ ο κό­σμος πρέ­πει να πε­ρι­μέ­νει τον Μad Max. Ο Πολ Μέι­σον ο οποί­ος βρέ­θη­κε στην Αθήνα την πε­ρί­ο­δο που γί­νο­νταν οι τα­ρα­χές στο κέ­ντρο της Αθή­νας για την επέ­τειο του θα­νά­του του Αλέξη Γρη­γο­ρό­που­λου έκανε λόγο για «ιπτά­με­νους αναρ­χι­κούς» Ο ίδιος ση­μειώ­νει: «Κα­λω­σο­ρί­σα­τε στην Ελ­λά­δα σε μια κρί­σι­μη πε­ρί­ο­δο, όπου ανα­μέ­νε­ται να ψη­φί­σει για τον Πρό­ε­δρο της Δη­μο­κρα­τί­ας και οι άν­θρω­ποι ετοι­μά­ζο­νται να γιορ­τά­σουν τα Χρι­στού­γεν­να». «Το πρό­βλη­μα δεν είναι οι­κο­νο­μι­κό. Αν η βουλή δεν κα­τα­φέ­ρει να εκλέ­ξει Πρό­ε­δρο, τότε θα γί­νουν πρό­ω­ρες εκλο­γές και ο ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ θα ανέ­βει στην εξου­σία»

«Δεν είναι ένα αό­ρι­στο αρι­στε­ρό κομ­μά­τι ενός κε­ντρώ­ου κόμ­μα­τος. Έλκει την κα­τα­γω­γή του από την κομ­μου­νι­στι­κή πα­ρά­δο­ση της χώρας και απο­τε­λεί­ται από Ευ­ρω­κομ­μου­νι­στές που απο­σχί­στη­καν το 1970 από τους Στα­λι­νι­κούς, ενώ στις τά­ξεις του θα βρει κα­νείς Τρο­τσκι­στές, Μα­οϊ­κούς, νέους αρι­στε­ρούς ακτι­βι­στές και χι­λιά­δες νέους που όλα οι πα­ρα­πά­νω ορι­σμοί τους φαί­νο­νται ρετρό, αλλά έχουν προ­σκολ­λη­θεί στον ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ γιατί δεί­χνει προ­ο­δευ­τι­κός, μο­ντέρ­νος και είναι ενά­ντιος στη λι­τό­τη­τα». Στο ερώ­τη­μα τι θα κάνει ο ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ αν ανα­λά­βει τα ηνία ο Μέι­σον γρά­φει: «Θα τερ­μα­τί­σει τη λι­τό­τη­τα και θα ζη­τή­σει από την ΕΚΤ να δια­γρά­ψει το μισό χρέος της χώρας. Υπάρ­χει μια μικρή πι­θα­νό­τη­τα, αν ο ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ λάμ­βα­νε ισχυ­ρή εντο­λή και έπαι­ζε καλά το παι­χνί­δι των δια­πραγ­μα­τεύ­σε­ων, να μπο­ρού­σε να κα­τα­φέ­ρει κάτι. Αλλά πιο πι­θα­νό είναι να τα σπά­σει με τις Βρυ­ξέλ­λες, τα χρή­μα­τα να φύ­γουν από τη χώρα και η Ελ­λά­δα να εξέλ­θει από την Ευ­ρω­ζώ­νη.

Το CNBC ανα­φέ­ρε­ται και πάλι στην πι­θα­νό­τη­τα του Grexit. Η δη­μο­σιο­γρά­φος Tζού­λια Τσά­τερ­λι, του, σε σχό­λιό της για την Ελ­λά­δα και τις πο­λι­τι­κές εξε­λί­ξεις που λαμ­βά­νουν χώρα, δη­λώ­νει πως το πο­λι­τι­κό ρίσκο επα­νέρ­χε­ται το 2015, όχι μόνο στην Ελ­λά­δα αλλά σε ολό­κλη­ρη την Ευ­ρω­ζώ­νη και οι επεν­δυ­τές θα πρέ­πει να λά­βουν σο­βα­ρά υπ’ όψιν τους την πο­λι­τι­κή αβε­βαιό­τη­τα που θα προ­κύ­ψει από την άνοδο των λαϊ­κι­στι­κών κομ­μά­των στην Ισπα­νία, την Ιτα­λία, τη Γαλ­λία και την Πορ­το­γα­λία.

Όσον αφορά το ελ­λη­νι­κό ζή­τη­μα, η Τσά­τερ­λι ανα­φέ­ρει ότι ο χρό­νος τρέ­χει για τα δύο αντί­πα­λα κόμ­μα­τα, τη Νέα Δη­μο­κρα­τία και τον ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ, καθώς η Ελ­λά­δα πρέ­πει να απο­πλη­ρώ­σει πε­ρί­που 7 δισ. ευρώ χρέος μέχρι τον Αύ­γου­στο. Το ερώ­τη­μα, λοι­πόν, είναι κατά πόσο οι δα­νει­στές της Ελ­λά­δας θα δε­χτούν να χα­λα­ρώ­σουν τους όρους κατά τη δια­πραγ­μά­τευ­ση με τον Αντώ­νη Σα­μα­ρά, εάν φυ­σι­κά η ο κυ­βερ­νη­τι­κός συ­να­σπι­σμός πα­ρα­μεί­νει στην εξου­σία.

BBC: Ποιος είναι στ’ αλή­θεια ο Αλέ­ξης Τσί­πρας;

Τι γρά­φουν τα Γερ­μα­νι­κά ΜΜΕ

Το σκη­νι­κό πο­λι­τι­κής αβε­βαιό­τη­τας που δια­μορ­φώ­νει στην Ελ­λά­δα η επι­κεί­με­νη εκλο­γή Προ­έ­δρου της Δη­μο­κρα­τί­ας από τη Βουλή σχο­λιά­ζει η Südwest Presse της Ουλμ. «Κι ενώ η Ελ­λά­δα φαι­νό­ταν να έχει βγει από την επι­κίν­δυ­νη ζώνη, η κρίση πρό­φτα­σε και πάλι τη χώρα. Η απρό­σμε­νη επί­σπευ­ση της προ­ε­δρι­κής εκλο­γής κατά δύο μήνες προ­ξε­νεί πάλι το φόβο της κρα­τι­κής χρε­ο­κο­πί­ας». Ο γερ­μα­νός αρ­θρο­γρά­φος επι­κε­ντρώ­νει στον Αλέξη Τσί­πρα, σχο­λιά­ζο­ντας ότι ο πρό­ε­δρος του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ σκο­πεύ­ει να ακυ­ρώ­σει τις δα­νεια­κές συμ­φω­νί­ες και να τερ­μα­τί­σει το πρό­γραμ­μα λι­τό­τη­τας. Όπως εκτι­μά ο σχο­λια­στής, «αυτό είναι ένα παι­χνί­δι με τη φωτιά. Θα μπο­ρού­σε να έχει ως απο­τέ­λε­σμα οι Έλ­λη­νες να πρέ­πει να εγκα­τα­λεί­ψουν το ευρώ. Ως εκ τού­του, η εκλο­γή προ­έ­δρου που ξε­κι­νά αύριο θα απο­τε­λέ­σει άκρως κα­θο­ρι­στι­κή ψη­φο­φο­ρία. Δια­κυ­βεύ­ο­νται και πάλι όλα αυτά για τα οποία οι Έλ­λη­νες έκα­ναν με­γά­λες θυ­σί­ες τα προη­γού­με­να πέντε χρό­νια».

Η χρη­μα­το­οι­κο­νο­μι­κή κρίση επέ­βα­λε ρι­ζι­κές με­ταρ­ρυθ­μί­σεις στην Ελ­λά­δα. Ωστό­σο, η κυ­βέρ­νη­ση δεν κα­τόρ­θω­σε να πεί­σει το λαό για το ανα­πό­φευ­κτο των βα­θιών τομών», εκτι­μά η Neue Zürcher Zeitung σε αντα­πό­κρι­σή της από την Αθήνα.

Όπως σχο­λιά­ζει η ελ­βε­τι­κή εφη­με­ρί­δα, «οι αμ­φι­βο­λί­ες του πλη­θυ­σμού γί­νο­νται εύ­κο­λα κα­τα­νοη­τές: Η ανερ­γία μπο­ρεί να κι­νεί­ται ελα­φρώς πτω­τι­κά, αλλά εξα­κο­λου­θεί να βρί­σκε­ται με πο­σο­στό 25,9% σε πολύ υψηλά επί­πε­δα. Η έλ­λει­ψη απα­σχό­λη­σης στους νέους είναι μά­λι­στα δι­πλά­σια. Πολ­λοί ανα­ζη­τούν δου­λειά στο εξω­τε­ρι­κό. Το δια­θέ­σι­μο ει­σό­δη­μα των νοι­κο­κυ­ριών συρ­ρι­κνώ­θη­κε από το 2010 κατά 27%. Πέρα από τον του­ρι­σμό οι οι­κο­νο­μο­λό­γοι δια­κρί­νουν λίγα ση­μά­δια επα­νεκ­κί­νη­σης της πραγ­μα­τι­κής οι­κο­νο­μί­ας».

Όπως ανα­φέ­ρει η εφη­με­ρί­δα, «κάτω από αυτές τις προ­ϋ­πο­θέ­σεις η κυ­βέρ­νη­ση δυ­σκο­λεύ­ε­ται να πεί­σει τον πλη­θυ­σμό για την ανα­γκαιό­τη­τα πε­ραι­τέ­ρω με­ταρ­ρυθ­μί­σε­ων, ιδιαί­τε­ρα μά­λι­στα επει­δή τα κόμ­μα­τα του κυ­βερ­νη­τι­κού συ­να­σπι­σμού -Νέα Δη­μο­κρα­τία και ΠΑΣΟΚ- κα­θό­ρι­ζαν επί δε­κα­ε­τί­ες τις πο­λι­τι­κές τύχες και ως εκ τού­του κα­θί­στα­νται υπεύ­θυ­να για το μα­ρα­σμό της χώρας. Ο Σα­μα­ράς δεν ήταν σε θέση να πα­ρου­σια­στεί ως δια­μορ­φω­τής ενός ανα­πό­φευ­κτου με­ταρ­ρυθ­μι­στι­κού προ­γράμ­μα­τος. Πολύ πε­ρισ­σό­τε­ρο γί­νε­ται αντι­λη­πτός ως εκτε­λε­στής μίας ποι­νής που έχει επι­βλη­θεί από την τρόι­κα».

Για «αμ­φι­τα­λα­ντευό­με­νη με­σαία τάξη» στην Ευ­ρώ­πη κάνει λόγο το κύριο άρθρο της Frankfurter Rundschau. Η αρι­στε­ρή εφη­με­ρί­δα της Φραν­κφούρ­της εκτι­μά ότι «από τη νο­μι­σμα­τι­κή κρίση έχει προ­κύ­ψει προ­πολ­λού μία δια­δι­κα­σία πο­λι­τι­κής διά­βρω­σης. Οι άν­θρω­ποι, τους οποί­ους έχουν ξε­χά­σει οι πο­λι­τι­κοί στο πλαί­σιο των προ­γραμ­μά­των λι­τό­τη­τας, στρέ­φο­νται εν μέρει σε ακραία κόμ­μα­τα». Ο αρ­θρο­γρά­φος σκια­γρα­φεί το πο­λι­τι­κό σκη­νι­κό που δια­μορ­φώ­νει η επί­σπευ­ση της εκλο­γής Προ­έ­δρου της Δη­μο­κρα­τί­ας στην Ελ­λά­δα, υπο­γραμ­μί­ζο­ντας το εν­δε­χό­με­νο να οδη­γη­θεί η χώρα σε πρό­ω­ρες εθνι­κές εκλο­γές, στις οποί­ες εν­δέ­χε­ται να επι­κρα­τή­σει ο ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ. Όπως ση­μειώ­νει: «Ναι μεν τα αι­τή­μα­τα του Τσί­πρα, όπως αυτό για ένα νέο κού­ρε­μα χρέ­ους, θε­ω­ρού­νται στο με­τα­ξύ ανα­πό­φευ­κτα και από σο­βα­ρούς οι­κο­νο­μο­λό­γους. Όμως και μόνο η προ­ο­πτι­κή μίας πι­θα­νής επι­τυ­χί­ας της ελ­λη­νι­κής αρι­στε­ράς κρατά την Ευ­ρώ­πη με κομ­μέ­νη την ανάσα. Το κόμμα του Τσί­πρα είχε ήδη επι­κρα­τή­σει με τη ρη­το­ρι­κή του κατά της τρόι­κας στις ευ­ρω­ε­κλο­γές στην Ελ­λά­δα. Η Ευ­ρώ­πη βιώ­νει τώρα τις πο­λι­τι­κές πα­ρε­νέρ­γειες του ευ­ρω­παϊ­κού προ­γράμ­μα­τος διά­σω­σης – και σε καμία πε­ρί­πτω­ση μόνο στην Ελ­λά­δα».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Προσθέστε ένα σχόλιο

Το E-mail δεν θα δημοσιευτεί.
Πρέπει να συμπληρωθούν όλα τα πεδία για την υποβολή του σχολίου.