Ειδήσεις

Συνεχίζεται και το 2015 το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι»

Με τον τρόπο που υλοποιείται σήμερα, θα συνεχιστεί και το 2015 το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», σύμφωνα με τροπολογία που ψηφίστηκε στη Βουλή. Μέσω Δήμων η χρηματοδότηση από το 2016 και μετά.

Ψηφίστηκαν από τη Βουλή οι διατάξεις που αφορούν στην συνέχιση του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» και το 2015. Με τις διατάξεις που επεξεργάστηκε ο υφυπουργός Εργασίας Βασίλης Κεγκέρογλου και εισηγήθηκε στη Βουλή ο Μάξιμος Σενετάκης από τη ΝΔ και ο Χρήστος Γκόκας από το ΠΑΣΟΚ, συνεχίζεται το πρόγραμμα μέχρι 31-12-2015 και θεσμοθετείται ο νέος τρόπος υλοποίησης του από 1-1-2016 με δύο επιμέρους προγράμματα:

α) «Κατ’ οίκον Φροντίδα Συνταξιούχων», για τους συνταξιούχους και

β) «Κατ’ οίκον Κοινωνική Φροντίδα» για τους δικαιούχους οικονομικά αδύναμους, ηλικιωμένους, ανασφάλιστους, ΑμεΑ, κλπ.

Στην εισηγητική έκθεση της τροπολογίας που ψηφίστηκε με το νομοσχέδιο του ΥΠΕΚΑ, αναφέρεται χαρακτηριστικά:

Η αντιμετώπιση των αυξημένων αναγκών για φροντίδα ηλικιωμένων, ατόμων με αναπηρία κλπ, που προκλήθηκαν τα τελευταία χρόνια ως συνέπεια της οικονομικής συγκυρίας, επιβάλλει την απρόσκοπτη συνέχιση των αντίστοιχων δράσεων και ιδιαίτερα του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» και μετά τη 30η Σεπτεμβρίου 2014.

Επιπλέον, η εκλογή νέων δημοτικών αρχών και η ανάληψη καθηκόντων από τον Σεπτέμβριο καθώς και η καθυστέρηση της συγκρότησης των Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων (ΠΕΠ) 2014 – 2020 που είναι απαραίτητη για τη συγχρηματοδότηση του προγράμματος «Kατ΄ οίκον Κοινωνική Φροντίδα» που αποτελεί πλέον βασικό πυλώνα του προγράμματος «Βοήθεια στο σπίτι», αφού εξυπηρετεί ανασφάλιστους ηλικιωμένους, άτομα με αναπηρία , οικονομικά αδύναμους πολίτες, καθιστούν αναγκαία τη συνέχιση του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» με τον τρόπο που υλοποιείται και για το διάστημα από 1/10/2014 μέχρι 31/12/2015.

Από 1η Ιανουαρίου 2016 και μετά ο τρόπος χρηματοδότησης και συμμετοχής αλλάζει. Οι δήμοι, τα νομικά τους πρόσωπα ή άλλοι φορείς της αυτοδιοίκησης που παρέχουν υπηρεσίες με το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» και θα αποφασίσουν να συνεχίσουν να τις παρέχουν από την 1η Ιανουαρίου 2016 και μετά καθώς και οι δήμοι, τα νομικά πρόσωπα ή άλλοι φορείς της αυτοδιοίκησης που θα αποφασίσουν ότι επιθυμούν να ξεκινήσουν να παρέχουν αυτές τις υπηρεσίες, θα μπορούν να συνάπτουν συμβάσεις από την 1η Σεπτεμβρίου 2015 με την ΕΕΤΑΑ που θα είναι ο διαχειριστής του προγράμματος και ειδικότερα των δυο επιμέρους προγραμμάτων «Κατ’ οίκον Φροντίδα Συνταξιούχων», για τους συνταξιούχους και «Κατ’ οίκον Κοινωνική Φροντίδα» για τους δικαιούχους οικονομικά αδύναμους, ηλικιωμένους, ανασφάλιστους, ΑμεΑ.

Οι διαδικασίες θα καθοριστούν με ΚΥΑ των Υπουργών Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, Οικονομικών και Εσωτερικών.

euro2day.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου