ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Ρόδου: Εγκατάλειψη του πρωτογενή τομέα – Τεράστιες οι ζημιές από τα ελάφια

news room 2 λεπτά ανάγνωση
Ελάφια
✦ Σύνοψη ⌄
  • Οι ζημιές από τα ελάφια στις καλ­λιέρ­γειες της Ρόδου έχουν αυξηθεί σημα­ντικά, επη­ρε­ά­ζο­ντας σοβαρά τις εκτα­τι­κές και κηπευ­τι­κές καλ­λιέρ­γειες.
  • Η ελαιο­καλ­λιέρ­γεια πλήτ­τε­ται επίσης, με κατα­στρο­φές στα δέντρα που οδηγούν σε μεγάλες απώ­λειες παρα­γω­γής.
  • Η κυβέρ­νηση κατη­γο­ρεί­ται για αδια­φο­ρία και έλλειψη μέτρων αντι­με­τώ­πι­σης του προ­βλή­μα­τος, παρά τις συνε­χείς κινη­το­ποι­ή­σεις των αγροτών.
  • Ο Αγρο­το­κτη­νο­τρο­φι­κός Σύλ­λο­γος Ρόδου προ­γραμ­μα­τί­ζει καταγ­γε­λία στην Ευρω­παϊκή Ένωση και συνε­λεύ­σεις στα χωριά για να συζη­τη­θούν τα προ­βλή­ματα του πρω­το­γε­νούς τομέα.

Από τον Αγρο­το­κτη­νο­τρο­φικό Σύλλογο Ρόδου ανα­κοι­νώ­θη­καν τα εξής:

Άλλη μια καλ­λιερ­γη­τική περίοδο που οι ζημιές από τα ελάφια αυξή­θη­καν, σε όλες τις καλ­λιέρ­γειες του νησιού.

Μεγάλη είναι η ζημιά στις εκτα­τι­κές καλ­λιέρ­γειες (σιτηρά, ζωο­τρο­φές), ενώ ολό­κλη­ρες περιο­χές είναι τέτοια η πυκνό­τητα των ελαφιών που δεν μπορούν πλέον να σπαρ­θούν. Επίσης, σοβαρές κατα­στρο­φές κατα­γρά­φη­καν σε κηπευ­τι­κές καλ­λιέρ­γειες και μάλιστα σε περι­φραγ­μένα χωράφια! Πλέον δεν μπορεί να γίνει καμία κηπευ­τική καλ­λιέρ­γεια χωρίς περί­φραξη αλλά και πάλι με τις περι­φρά­ξεις υπάρ­χουν μεγάλες ζημιές.

Στην ελαιο­καλ­λιέρ­γεια, όπου η πλειο­ψη­φία των αγρο­τε­μα­χίων είναι χωρίς περί­φραξη, έχουν κατα­στρα­φεί τα δέντρα μέχρι το ύψος του 1,5 μέτρου με απο­τέ­λε­σμα πολύ μεγάλη απώλεια σε καρπό και άρα σε ελαιό­λαδο.

Όλες οι υπαί­θριες καλ­λιέρ­γειες του νησιού είναι σε κίνδυνο λόγω των ζημιών των ελαφιών και αν δεν ληφθούν εδώ και τώρα μέτρα κυριο­λε­κτικά δεν θα μείνει αγρότης στην Ρόδο τα επόμενα χρόνια.

Για αυτήν την τρι­το­κο­σμική κατά­σταση υπεύ­θυνη είναι η κυβέρ­νηση, που έχει κυριο­λε­κτικά εγκα­τα­λεί­ψει τον πρω­το­γενή τομέα στην Ρόδο. Γιατί η κυβέρ­νηση γνω­ρί­ζει το πρό­βλημα πολύ καλά, αφού τόσα χρόνια έχουμε προβεί σε κινη­το­ποι­ή­σεις, δημό­σιες καταγ­γε­λίες και επι­σκέ­ψεις στην Αθήνα στα γραφεία των αρμό­διων υπουρ­γών. Ωστόσο δεν λαμ­βά­νει ούτε ένα μέτρο αντι­με­τώ­πι­σης και δεν έχει σχέδιο ούτε στα χαρτιά.

Από ότι φαί­νε­ται τους συμ­φέ­ρει να κατα­στρα­φούμε, αφού τη γη που καλ­λιερ­γούμε αλλά και τα βουνά που βρί­σκο­νται τα ζώα και τα μελίσ­σια μας τα έχουν βάλει στο μάτι μεγάλα οικο­νο­μικά συμ­φέ­ρο­ντα.

Δεν πρό­κει­ται να καθί­σουμε ήσυχοι να μας κατα­στρέ­ψουν αλλά θα αγω­νι­στούμε με κάθε μέσο για να μπο­ρέ­σουμε να μεί­νουμε στα χωριά μας και να συνε­χί­σουμε να παρά­γουμε.

Άμεσα προ­χω­ράμε σε επίσημη καταγ­γε­λία σε όλα τα αρμόδια όργανα της Ευρω­παϊ­κής Ένωσης, για τις κατα­στρο­φές που προ­κα­λούν τα ελάφια στις καλ­λιέρ­γειες και στο οικο­σύ­στημα του νησιού.

Το επόμενο διά­στημα θα γίνουν συνε­λεύ­σεις στα χωριά για να συζη­τη­θούν όλα τα σοβαρά προ­βλή­ματα του πρω­το­γενή τομέα, και να απο­φα­σί­σουμε συλ­λο­γικά δράσεις, κινη­το­ποι­ή­σεις και παρεμ­βά­σεις σε κάθε αρμόδιο για την επίλυση τους.

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΟΥ ΑΓΡΟΤΟΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΡΟΔΟΥ

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.