ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μεταναστευτικό: 20% αύξηση των επιστροφών, 27% μείωση των αφίξεων

news room 1 λεπτό ανάγνωση
ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ
✦ Σύ­νο­ψη ⌄
  • Ση­μα­ντι­κή αύ­ξη­ση των επι­στρο­φών και μεί­ω­ση των πα­ρά­νο­μων αφί­ξε­ων κα­τα­γρά­φη­κε το πρώτο εξά­μη­νο του 2026, υπο­δει­κνύ­ο­ντας την απο­τε­λε­σμα­τι­κό­τη­τα της κυ­βερ­νη­τι­κής πο­λι­τι­κής.
  • Οι συ­νο­λι­κές επι­στρο­φές ανήλ­θαν σε 2.638, με τις ανα­γκα­στι­κές απε­λά­σεις να αυ­ξά­νο­νται κατά 41%, φτά­νο­ντας τις 1.292.
  • Οι θα­λάσ­σιες πα­ρά­νο­μες αφί­ξεις μειώ­θη­καν κατά 27% σε σχέση με το προη­γού­με­νο έτος, γε­γο­νός που υπο­δη­λώ­νει απο­κλι­μά­κω­ση στις με­τα­να­στευ­τι­κές οδούς.
  • Ιδιαί­τε­ρα, οι αφί­ξεις από την Αί­γυ­πτο μειώ­θη­καν κατά 72%, ενώ οι επι­στρο­φές σχε­δόν τε­τρα­πλα­σιά­στη­καν, κάτι που απο­δί­δε­ται στην ενί­σχυ­ση της συ­νερ­γα­σί­ας με τις χώρες προ­έ­λευ­σης.

Ση­μα­ντι­κή αύ­ξη­ση των επι­στρο­φών και νέα μεί­ω­ση των πα­ρά­νο­μων αφί­ξε­ων κα­τα­γρά­φει το πρώτο εξά­μη­νο του 2026 στο Με­τα­να­στευ­τι­κό, σε μια πε­ρί­ο­δο κατά την οποία η κυ­βέρ­νη­ση επι­χει­ρεί να δεί­ξει ότι το αυ­στη­ρό­τε­ρο πλαί­σιο που έχει θέσει σε εφαρ­μο­γή απο­δί­δει πλέον και σε επί­πε­δο αριθ­μών. Την ίδια στιγ­μή ικα­νο­ποί­η­ση επι­κρα­τεί στην Αθήνα για την τε­χνι­κή προ­ε­τοι­μα­σία που γί­νε­ται για να προ­χω­ρή­σουν τα λε­γό­με­να return hubs σε χώρες της Αφρι­κής.

Το αρ. 159 του σν ει­σά­γει τη δυ­να­τό­τη­τα δη­μιουρ­γί­ας κέ­ντρων κρά­τη­σης στην Αφρι­κή και σε άλλες τρί­τες χώρες (return hubs). Αυτό το άρθρο ψη­φί­στη­κε μόνο από τη ΝΔ.Όλα τα άλλα κόμ­μα­τα ψή­φι­σαν οι πα­ρά­νο­μοι με­τα­νά­στες να μέ­νουν στην Ελ­λά­δα και να μην τους απε­λαύ­νου­με σε τρί­τες χώρες. pic.twitter.com/gBIk8yaZ11

Σύμ­φω­να με κυ­βερ­νη­τι­κές πηγές, οι συ­νο­λι­κές επι­στρο­φές έφτα­σαν τις 2.638 το πρώτο εξά­μη­νο του έτους, ένα­ντι 2.207 το αντί­στοι­χο διά­στη­μα του 2025, ση­μειώ­νο­ντας αύ­ξη­ση 20%. Ακόμη πιο έντο­νη είναι η με­τα­βο­λή στις ανα­γκα­στι­κές απε­λά­σεις, οι οποί­ες αυ­ξή­θη­καν από 915 σε 1.292, δη­λα­δή κατά 41%.

Αντί­στοι­χα, οι εθε­λού­σιες επι­στρο­φές μέσω του Διε­θνούς Ορ­γα­νι­σμού Με­τα­νά­στευ­σης ανήλ­θαν σε 870 από 740, κα­τα­γρά­φο­ντας αύ­ξη­ση 18%, ενώ οι οι­κειο­θε­λείς ανα­χω­ρή­σεις δια­μορ­φώ­θη­καν σε 468 ένα­ντι 488 το 2025.

Την ίδια ώρα, οι θα­λάσ­σιες πα­ρά­νο­μες αφί­ξεις εμ­φα­νί­ζο­νται μειω­μέ­νες κατά 27% σε σχέση με το πρώτο εξά­μη­νο του 2025, καθώς από 16.985 πε­ριο­ρί­στη­καν σε 12.496. Η εξέ­λι­ξη αυτή έρ­χε­ται να προ­στε­θεί στη συ­νο­λι­κή μεί­ω­ση κατά 25% που είχε κα­τα­γρα­φεί το 2025, γε­γο­νός που στο υπουρ­γείο Με­τα­νά­στευ­σης και Ασύ­λου δια­βά­ζε­ται ως έν­δει­ξη ότι η πίεση στις βα­σι­κές με­τα­να­στευ­τι­κές οδούς απο­κλι­μα­κώ­νε­ται, χωρίς αυτό να ση­μαί­νει ότι ο κίν­δυ­νος νέας ανα­ζω­πύ­ρω­σης έχει εκλεί­ψει.

Ιδιαί­τε­ρο εν­δια­φέ­ρον πα­ρου­σιά­ζουν τα στοι­χεία ανά εθνι­κό­τη­τα. Οι αφί­ξεις πο­λι­τών από την Αί­γυ­πτο μειώ­θη­καν κατά 72%, από πε­ρί­που 2.800 σε 800, ενώ οι επι­στρο­φές σχε­δόν τε­τρα­πλα­σιά­στη­καν, από 59 το 2025 σε 227 το 2026.

Στην πε­ρί­πτω­ση των Πα­κι­στα­νών, οι νέες αφί­ξεις έχουν σχε­δόν εξι­σω­θεί με τις επι­στρο­φές, καθώς κα­τα­γρά­φο­νται 180 αφί­ξεις ένα­ντι 169 επι­στρο­φών. Κυ­βερ­νη­τι­κές πηγές απο­δί­δουν την ει­κό­να αυτή στην ενί­σχυ­ση της συ­νερ­γα­σί­ας με τις χώρες προ­έ­λευ­σης και στην αυ­στη­ρό­τε­ρη εφαρ­μο­γή της πο­λι­τι­κής επι­στρο­φών.

Δια­βά­στε πε­ρισ­σό­τε­ρα στο protothema.gr

Πηγή:  protothema.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Προσθέστε ένα σχόλιο

Το E-mail δεν θα δημοσιευτεί.
Πρέπει να συμπληρωθούν όλα τα πεδία για την υποβολή του σχολίου.