Ειδήσεις

Βρετανικός τουρισμός: Στροφή σε σύντομες αποδράσεις στον ευρωπαϊκό Νότο

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
Σύνοψη
  • Οι σύντομες καλοκαιρινές αποδράσεις κερδίζουν έδαφος στη βρετανική αγορά, με ταξιδιώτες να προτιμούν διακοπές τριών έως πέντε διανυκτερεύσεων.
  • Οι κρατήσεις για αυτές τις μικρές αποδράσεις αυξήθηκαν κατά 61% σε σύγκριση με πέρυσι, ενώ η ζήτηση για εβδομαδιαίες διακοπές υποχωρεί.
  • Οι Βαλεαρίδες Νήσοι, η ηπειρωτική Ισπανία και η Κροατία είναι οι πιο δημοφιλείς προορισμοί, λόγω της κοντινής απόστασης και των καλών καιρικών συνθηκών.
  • Οι ταξιδιώτες επιλέγουν να κατανείμουν τον προϋπολογισμό τους σε περισσότερα μικρότερα ταξίδια, αναζητώντας ευελιξία και αυθορμητισμό.

Οι σύντομες καλοκαιρινές αποδράσεις φαίνεται να κερδίζουν συνεχώς έδαφος στη βρετανική αγορά, καθώς ολοένα και περισσότεροι ταξιδιώτες επιλέγουν διακοπές διάρκειας τριών έως πέντε διανυκτερεύσεων αντί για τις παραδοσιακές εβδομαδιαίες διακοπές.

Σύμφωνα με στοιχεία της ταξιδιωτικής πλατφόρμας SuperEscapes, οι αναζητήσεις και οι κρατήσεις για ταξίδια διάρκειας τριών έως πέντε διανυκτερεύσεων αυξήθηκαν κατά 61% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι, ενώ η ζήτηση για διακοπές επτά έως δέκα ημερών παρουσιάζει κάμψη.

Η τάση των λεγόμενων «microcations», που αρχικά συνδέθηκε κυρίως με σύντομα ταξίδια σε ευρωπαϊκές πόλεις και τριήμερα, επεκτείνεται πλέον και στις καλοκαιρινές διακοπές σε παραθαλάσσιους προορισμούς. Στην κορυφή των προτιμήσεων των Βρετανών βρίσκονται οι Βαλεαρίδες Νήσοι, η ηπειρωτική Ισπανία και η Κροατία, προορισμοί που εξυπηρετούνται με πτήσεις διάρκειας μόλις δύο έως τριών ωρών από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Η μεταβολή αυτή αντανακλά ευρύτερες αλλαγές στην ταξιδιωτική συμπεριφορά των Βρετανών. Η έκθεση Destination Trends Report 2025/26 της ANTOR καταγράφει αυξημένο ενδιαφέρον για οικονομικότερους, κοντινούς παραθαλάσσιους προορισμούς, την ώρα που η ζήτηση για city breaks στη Βόρεια και Κεντρική Ευρώπη υποχωρεί, κυρίως λόγω του αυξημένου κόστους διαμονής.

Αντί να αφιερώνουν ολόκληρο τον ετήσιο ταξιδιωτικό τους προϋπολογισμό σε μία μεγάλη θερινή άδεια, πολλοί ταξιδιώτες επιλέγουν πλέον να τον κατανείμουν σε δύο ή τρία μικρότερα ταξίδια μέσα στη χρονιά. Κίνητρα αυτής της επιλογής αποτελούν η μεγαλύτερη ευελιξία, η δυνατότητα αυθόρμητων κρατήσεων και ο καλύτερος έλεγχος του κόστους.

Παράλληλα, η SuperEscapes διαπιστώνει ότι οι κρατήσεις πραγματοποιούνται ολοένα και πιο κοντά στην ημερομηνία αναχώρησης, με τους Βρετανούς να επιλέγουν προορισμούς που προσφέρουν αξιόπιστες καιρικές συνθήκες χωρίς να απαιτούν πολύωρα αεροπορικά ταξίδια.

Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος της εταιρείας, Jason Waldron, οι σύντομες αποδράσεις δεν αποτελούν νέο φαινόμενο, ωστόσο «φέτος παρατηρείται μια σημαντική διαφοροποίηση, καθώς οι ταξιδιώτες επιλέγουν πλέον τριήμερες ή τετραήμερες διακοπές σε παραθαλάσσιους προορισμούς αντί για τις καθιερωμένες σύντομες αποδράσεις σε πόλεις».

Σύμφωνα με τον ίδιο, η τάση αυτή αντανακλά την ανάγκη των ταξιδιωτών να προσαρμόζουν τις διακοπές τους στις απαιτήσεις της σύγχρονης καθημερινότητας, επιλέγοντας περισσότερα αλλά συντομότερα ταξίδια που συνδυάζουν ξεκούραση, ευελιξία και καλύτερη διαχείριση του διαθέσιμου προϋπολογισμού.

Πηγή: tornosnews.gr

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add Dimokratiki.gr on Google ↗ Ακολουθήστε μας στο Google News ★ ↗

Στο Google News πατήστε ★ Ακολουθήστε

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Προσθέστε ένα σχόλιο

Το E-mail δεν θα δημοσιευτεί.
Πρέπει να συμπληρωθούν όλα τα πεδία για την υποβολή του σχολίου.