ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ανάσα ζωής οι διακοπές για τους Γερμανούς – Μειωμένες δαπάνες το 2026 λόγω της κρίσης

news room 1 λεπτό ανάγνωση
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
✦ Σύ­νο­ψη ⌄
  • Η επι­θυ­μία των Γερ­μα­νών για τα­ξί­δια πα­ρα­μέ­νει ισχυ­ρή, παρά τις ανη­συ­χί­ες για την πα­γκό­σμια κα­τά­στα­ση και την οι­κο­νο­μι­κή αβε­βαιό­τη­τα.
  • Το 40% των Γερ­μα­νών σκο­πεύ­ει να μειώ­σει τις τα­ξι­διω­τι­κές του δα­πά­νες το 2026, με με­γα­λύ­τε­ρη τάση στους ηλι­κιω­μέ­νους και τα χα­μη­λό­τε­ρα ει­σο­δή­μα­τα.
  • Οι Γερ­μα­νοί τα­ξι­διώ­τες στρέ­φο­νται σε «ασφα­λείς» προ­ο­ρι­σμούς, με 35% να προ­τι­μά προ­ο­ρι­σμούς εντός Ευ­ρώ­πης και 22% να επι­λέ­γει γνώ­ρι­μους τό­πους.
  • Η έρευ­να δεί­χνει ότι οι τα­ξι­διώ­τες ανα­ζη­τούν με­γα­λύ­τε­ρη ευ­ε­λι­ξία, αξιο­πι­στία και ασφά­λεια στις κρα­τή­σεις τους, ενώ εκτι­μούν την αν­θρώ­πι­νη υπο­στή­ρι­ξη.

Παρά το αρ­νη­τι­κό κλίμα που επι­κρα­τεί διε­θνώς, τα τα­ξί­δια εξα­κο­λου­θούν να απο­τε­λούν βα­σι­κή ανά­γκη για τους Γερ­μα­νούς. Ωστό­σο, η αυ­ξα­νό­με­νη οι­κο­νο­μι­κή αβε­βαιό­τη­τα επη­ρε­ά­ζει πλέον κα­θο­ρι­στι­κά τις απο­φά­σεις τους για δια­κο­πές, οδη­γώ­ντας τους σε πιο προ­σε­κτι­κές και «ασφα­λείς» επι­λο­γές προ­ο­ρι­σμών και δα­πα­νών.

Αυτό προ­κύ­πτει από νέα έρευ­να της YouGov για λο­γα­ρια­σμό της Ομο­σπον­δια­κής Ένω­σης της Γερ­μα­νι­κής Του­ρι­στι­κής Βιο­μη­χα­νί­ας (BTW), η οποία πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­κε με­τα­ξύ τέ­λους Απρι­λί­ου και αρχών Μαΐου 2026 σε δείγ­μα 2.102 ενη­λί­κων στη Γερ­μα­νία.

Η με­λέ­τη δεί­χνει ότι, παρά τις ανη­συ­χί­ες για την πα­γκό­σμια κα­τά­στα­ση, η επι­θυ­μία για τα­ξί­δια πα­ρα­μέ­νει ισχυ­ρή. Το 64% των Γερ­μα­νών δη­λώ­νει ότι οι δια­κο­πές απο­τε­λούν βα­σι­κό τρόπο απο­φόρ­τι­σης από την κα­θη­με­ρι­νή πίεση, ενώ για έναν στους δύο οι δια­κο­πές συν­δέ­ο­νται άμεσα με την προ­σω­πι­κή ευ­η­με­ρία και ποιό­τη­τα ζωής.

Την ίδια στιγ­μή, σχε­δόν επτά στους δέκα βλέ­πουν απαι­σιό­δο­ξα τη διε­θνή συ­γκυ­ρία, κάτι που επη­ρε­ά­ζει έμ­με­σα τον τρόπο με τον οποίο σχε­διά­ζουν τα επό­με­να τα­ξί­δια τους.

Οι οι­κο­νο­μι­κές ανη­συ­χί­ες «φρε­νά­ρουν» τα τα­ξί­δια

Η οι­κο­νο­μι­κή πίεση φαί­νε­ται πλέον να υπε­ρι­σχύ­ει ακόμη και των γε­ω­πο­λι­τι­κών εξε­λί­ξε­ων ως βα­σι­κός πα­ρά­γο­ντας που επη­ρε­ά­ζει την τα­ξι­διω­τι­κή συ­μπε­ρι­φο­ρά.

Σύμ­φω­να με την έρευ­να, το 40% των ερω­τη­θέ­ντων σκο­πεύ­ει να μειώ­σει τις τα­ξι­διω­τι­κές του δα­πά­νες μέσα στο 2026, με την τάση αυτή να είναι εντο­νό­τε­ρη στους με­γα­λύ­τε­ρους σε ηλι­κία και στα νοι­κο­κυ­ριά χα­μη­λό­τε­ρου ει­σο­δή­μα­τος.

Ο πρό­ε­δρος της BTW, Sören Hartmann, ση­μεί­ω­σε ότι «οι άν­θρω­ποι δεν έχα­σαν την επι­θυ­μία να τα­ξι­δεύ­ουν, αλλά το αί­σθη­μα ασφά­λειας». Όπως ανέ­φε­ρε, οι οι­κο­νο­μι­κές ανη­συ­χί­ες —και όχι μόνο οι γε­ω­πο­λι­τι­κές κρί­σεις— κα­θο­ρί­ζουν πλέον το αν και πώς τα­ξι­δεύ­ουν οι πο­λί­τες.

Ο ίδιος υπο­γράμ­μι­σε ότι ο του­ρι­σμός αντα­να­κλά ευ­ρύ­τε­ρα την οι­κο­νο­μι­κή ψυ­χο­λο­γία της κοι­νω­νί­ας, προει­δο­ποιώ­ντας πως η πα­ρα­τε­τα­μέ­νη αβε­βαιό­τη­τα μπο­ρεί να επη­ρε­ά­σει σο­βα­ρά έναν κλάδο από τον οποίο εξαρ­τώ­νται πε­ρισ­σό­τε­ρες από 250.000 επι­χει­ρή­σεις στη Γερ­μα­νία και πε­ρί­που 2,7 εκα­τομ­μύ­ρια θέ­σεις ερ­γα­σί­ας.

Στρο­φή σε «ασφα­λείς» και γνώ­ρι­μους προ­ο­ρι­σμούς

Η έρευ­να δεί­χνει επί­σης ότι οι Γερ­μα­νοί τα­ξι­διώ­τες δεν εγκα­τα­λεί­πουν τα τα­ξί­δια, αλλά προ­σαρ­μό­ζουν τις επι­λο­γές τους με με­γα­λύ­τε­ρη προ­σο­χή και χα­μη­λό­τε­ρο ρίσκο.

Ει­δι­κό­τε­ρα:

Το 35% δη­λώ­νει ότι προ­τι­μά πλέον προ­ο­ρι­σμούς εντός Ευ­ρώ­πης.

Το 22% επι­λέ­γει γνώ­ρι­μους ή ήδη δο­κι­μα­σμέ­νους προ­ο­ρι­σμούς.

Το 26% πε­ριο­ρί­ζει εν μέρει ή πλή­ρως τα τα­ξί­δια του, κυ­ρί­ως λόγω οι­κο­νο­μι­κών πιέ­σε­ων.

Όπως ανέ­φε­ρε ο Sören Hartmann, «οι άν­θρω­ποι τα­ξι­δεύ­ουν πλέον πιο συ­νει­δη­τά και με λι­γό­τε­ρο ρίσκο», ση­μειώ­νο­ντας ότι η Ευ­ρώ­πη εν­δέ­χε­ται να ωφε­λη­θεί από αυτή τη με­τα­τό­πι­ση, εφό­σον το κό­στος με­τα­κί­νη­σης πα­ρα­μεί­νει προ­σι­τό.

Πα­ράλ­λη­λα, οι Γερ­μα­νοί δί­νουν πλέον με­γα­λύ­τε­ρη βα­ρύ­τη­τα στην ευ­ε­λι­ξία αλ­λα­γής κρα­τή­σε­ων, στην αξιο­πι­στία των πλη­ρο­φο­ριών και στα ολο­κλη­ρω­μέ­να πα­κέ­τα δια­κο­πών. Οι οι­κο­γέ­νειες ανα­ζη­τούν ξε­κά­θα­ρους όρους και ασφά­λεια, ενώ οι νε­ό­τε­ροι τα­ξι­διώ­τες εκτι­μούν πε­ρισ­σό­τε­ρο την άμεση αν­θρώ­πι­νη υπο­στή­ρι­ξη.

Έκ­κλη­ση για πο­λι­τι­κές στή­ρι­ξης

Τα ευ­ρή­μα­τα πα­ρου­σιά­στη­καν ενό­ψει της 27ης Του­ρι­στι­κής Συ­νό­δου στο Βε­ρο­λί­νο, με την BTW να ζητά μέτρα για την ενί­σχυ­ση της οι­κο­νο­μι­κής στα­θε­ρό­τη­τας και της εμπι­στο­σύ­νης των πο­λι­τών.

Με­τα­ξύ των προ­τά­σε­ων πε­ρι­λαμ­βά­νο­νται:

μέτρα επα­νεκ­κί­νη­σης της οι­κο­νο­μι­κής ανά­πτυ­ξης,

στή­ρι­ξη των χα­μη­λών ει­σο­δη­μά­των απέ­να­ντι στις ανα­τι­μή­σεις,

πα­ρά­τα­ση των μέ­τρων ελά­φρυν­σης στις τιμές καυ­σί­μων,

μεί­ω­ση των επι­βα­ρύν­σε­ων στις αε­ρο­με­τα­φο­ρές.

Η Ομο­σπον­δια­κή Ένωση της Γερ­μα­νι­κής Του­ρι­στι­κής Βιο­μη­χα­νί­ας επι­ση­μαί­νει ακόμη ότι η διε­θνής συ­νερ­γα­σία και η πο­λι­τι­κή στα­θε­ρό­τη­τα είναι κρί­σι­μες για τη δια­τή­ρη­ση της αν­θε­κτι­κό­τη­τας του του­ρι­σμού, ιδιαί­τε­ρα σε πε­ριό­δους γε­ω­πο­λι­τι­κών εντά­σε­ων και αβε­βαιό­τη­τας στις πα­γκό­σμιες εμπο­ρι­κές δια­δρο­μές.

Πηγή: TornosNews.gr

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.