ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Στα Χανιά σήμερα οι εκδηλώσεις μνήμης και τιμής «Ηλιάκεια» για τον ήρωα Σμηναγό Κώστα Ηλιάκη

Νατάσα Παμπρή 1 λεπτό ανάγνωση
ΗΛΙΑΚΗΣ
✦ Σύ­νο­ψη ⌄
  • Φέτος οι εκ­δη­λώ­σεις μνή­μης «Ηλιά­κεια» θα πραγ­μα­το­ποι­η­θούν στα Χανιά, προς τιμήν του Σμη­να­γού Κων­στα­ντί­νου Ηλιά­κη, με αφορ­μή τη συ­μπλή­ρω­ση 20 ετών από την ηρω­ι­κή του θυσία.
  • Ο Κώ­στας Ηλιά­κης έπεσε υπέρ πα­τρί­δος το 2006 κατά τη διάρ­κεια επει­σο­δί­ου με τουρ­κι­κό μα­χη­τι­κό, υπε­ρα­σπι­ζό­με­νος την εθνι­κή κυ­ριαρ­χία της Ελ­λά­δας.
  • Οι εκ­δη­λώ­σεις πε­ρι­λαμ­βά­νουν επι­μνη­μό­συ­νη δέηση και απο­κα­λυ­πτή­ρια προ­το­μής του ήρωα στο Αθλη­τι­κό Κέ­ντρο Κου­μπέ, το οποίο θα πάρει το όνομά του.
  • Ο Δήμος Καρ­πά­θου θα συμ­με­τά­σχει στις εκ­δη­λώ­σεις και προ­γραμ­μα­τί­ζει την επι­στρο­φή του θε­σμού «Ηλιά­κεια» στην Κάρ­πα­θο το επό­με­νο έτος, δια­τη­ρώ­ντας ζω­ντα­νή τη μνήμη του ήρωα.

Στα Χανιά γε­νέ­τει­ρα του αεί­μνη­στου Ήρωα Σμη­να­γού Κων­στα­ντί­νου Ηλιά­κη θα πραγ­μα­το­ποι­η­θούν φέτος οι εκ­δη­λώ­σεις μνή­μης και τιμής «Ηλιά­κεια», που διορ­γα­νώ­νο­νται ανελ­λι­πώς εδώ και 20 χρό­νια στην Κάρ­πα­θο προς τιμήν του.

Η από­φα­ση αυτή ελή­φθη στο πλαί­σιο της συ­μπλή­ρω­σης 20 ετών από την ηρω­ι­κή θυσία του Σμη­να­γού Κώστα Ηλιά­κη, ο οποί­ος στις 23 Μαΐου 2006 έπεσε υπέρ πα­τρί­δος κατά την εκτέ­λε­ση του κα­θή­κο­ντός στο Αι­γαίο, υπε­ρα­σπι­ζό­με­νος με αυ­τα­πάρ­νη­ση την εθνι­κή κυ­ριαρ­χία της Ελ­λά­δας, ο οποί­ος έχασε τη ζωή του κατά τη διάρ­κεια επει­σο­δί­ου με τουρ­κι­κό μα­χη­τι­κό κοντά στην Κάρ­πα­θο και ανήλ­θε στο Πάν­θε­ον των ηρώων της Πο­λε­μι­κής μας Αε­ρο­πο­ρί­ας

Το ρολόι έδει­χνε 12:42 όταν το F-16 με χει­ρι­στή τον σμη­να­γό Ηλιά­κη διεμ­βο­λί­στη­κε από ένα τουρ­κι­κό μα­χη­τι­κό που έκανε επι­κίν­δυ­νους ελιγ­μούς για να προ­στα­τεύ­σει ένα τουρ­κι­κό RF-4 με φω­το­γρα­φι­κές μη­χα­νές που επι­χει­ρού­σε να φω­το­γρα­φί­σει συ­στοι­χί­ες αντια­ε­ρο­πο­ρι­κών S-300. Ο Κώ­στας Ηλιά­κης είχε απο­γειω­θεί από τη βάση της Σού­δας με απο­στο­λή να ανα­γνω­ρί­σει και να ανα­χαι­τί­σει την μια από τις δύο τριά­δες των τουρ­κι­κών μα­χη­τι­κών που είχαν πα­ρα­βιά­σει τον ελ­λη­νι­κό ενα­έ­ριο χώρο.

Οι εκ­δη­λώ­σεις που θα ξε­κι­νή­σουν με επι­μνη­μό­συ­νη δέηση, συν­διορ­γα­νώ­νο­νται από τους Δή­μους Χα­νί­ων και Καρ­πά­θου και το Γε­νι­κό Επι­τε­λείο της Πο­λε­μι­κής Αε­ρο­πο­ρί­ας, θα πραγ­μα­το­ποι­η­θούν σή­με­ρα Σάβ­βα­το 23 Μαΐου, στο Αθλη­τι­κό Κέ­ντρο Κου­μπέ, το οποίο θα λάβει το όνομα του αεί­μνη­στου Σμη­να­γού, ως ελά­χι­στος φόρος τιμής στην προ­σφο­ρά και τη θυσία του προς την πα­τρί­δα και πα­ράλ­λη­λα θα πραγ­μα­το­ποι­η­θούν τα απο­κα­λυ­πτή­ρια της προ­το­μής του.

“Η Κάρ­πα­θος, ο τόπος που συν­δέ­θη­κε βαθιά με τη μνήμη και την τιμή του Ήρωα Σμη­να­γού, δεν θα μπο­ρού­σε να απου­σιά­ζει από αυτή τη ση­μα­ντι­κή στιγ­μή. Για τον λόγο αυτό, επί­ση­μη αντι­προ­σω­πεία του Δήμου Καρ­πά­θου θα πα­ρα­στεί στις εκ­δη­λώ­σεις στα Χανιά, απο­τί­ο­ντας φόρο τιμής σε έναν ήρωα που ανή­κει σε ολό­κλη­ρο το Έθνος, αλλά κα­τέ­χει ξε­χω­ρι­στή θέση στην καρ­διά όλων των Καρ­πα­θί­ων.

Πα­ράλ­λη­λα, ο Δή­μαρ­χος Καρ­πά­θου ανα­κοί­νω­σε ότι οι εκ­δη­λώ­σεις «Ηλιά­κεια» θα επι­στρέ­ψουν δυ­να­μι­κά το επό­με­νο έτος στον φυ­σι­κό τους χώρο, την Κάρ­πα­θο, με την ίδια συ­γκί­νη­ση, την ίδια ιστο­ρι­κή ευ­θύ­νη και ακόμη με­γα­λύ­τε­ρη συμ­με­το­χή, ώστε να συ­νε­χι­στεί αδιά­κο­πα ο θε­σμός που κρατά ζω­ντα­νή τη μνήμη και την πα­ρα­κα­τα­θή­κη του Σμη­να­γού Κων­στα­ντί­νου Ηλιά­κη. Ο Δήμος Καρ­πά­θου δια­βε­βαιώ­νει ότι η μνήμη, η προ­σφο­ρά και η θυσία του θα πα­ρα­μέ­νουν ζω­ντα­νές, φω­τί­ζο­ντας τις επό­με­νες γε­νιές με τις αξίες της αυ­τα­πάρ­νη­σης, της τιμής και της αγά­πης προς την πα­τρί­δα. Η Κάρ­πα­θος θυ­μά­ται. Τιμά. Δεν ξεχνά”, δη­λώ­νει ο Μι­χά­λης Φελ­λου­ζής.

Το παρών» ανα­μέ­νε­ται να δώ­σουν εκτός από τα μέλη της οι­κο­γέ­νειας του ήρωα και την πο­λι­τι­κή ηγε­σία, αντι­προ­σω­πεί­ες αξιω­μα­τι­κών των Ενό­πλων Δυ­νά­με­ων και των Σω­μά­των Ασφα­λεί­ας, μέλη Ενώ­σε­ων Απο­στρά­των Αξιω­μα­τι­κών, εκ­πρό­σω­ποι Συλ­λό­γων, πο­λι­τεια­κές και θρη­σκευ­τι­κές αρχές καθώς και πλή­θος κό­σμου.

Ανα­λυ­τι­κά το πρό­γραμ­μα των εκ­δη­λώ­σε­ων:

12:50: Πέρας προ­σέ­λευ­σης προ­σκε­κλη­μέ­νων και επι­σή­μων

13:00: Τέ­λε­ση Επι­μνη­μό­συ­νης Δέ­η­σης

13:15: Χαι­ρε­τι­σμοί – Ομι­λί­ες

Δή­μαρ­χος Χα­νί­ων, Πα­να­γιώ­της Ση­μαν­δη­ρά­κης

Δή­μαρ­χος Καρ­πά­θου, Μι­χα­ήλ Φελ­λου­ζής

Αρ­χη­γός Γε­νι­κού Επι­τε­λεί­ου Αε­ρο­πο­ρί­ας

Οι­κο­γέ­νεια Ηλιά­κη

13:45: Απο­κα­λυ­πτή­ρια Προ­το­μής του Σμη­να­γού Κώστα Ηλιά­κη

13:50: Κα­τα­θέ­σεις στε­φά­νων

14:00: Ενός λε­πτού σιγή – Εθνι­κός Ύμνος

14:05: Πέρας τε­λε­τής

Ποιος ήταν

ο Κώ­στας Ηλιά­κης

Ο Κώ­στας Ηλιά­κης, γιος του Ιω­άν­νη και της Ει­ρή­νης Ηλιά­κη, είχε γεν­νη­θεί στα Χανιά, στις 15 Αυ­γού­στου 1970. Eισή­χθη το 1989 στη Σχολή Ικά­ρων, ορ­κί­στη­κε αν­θυ­πο­σμη­να­γός το κα­λο­καί­ρι του 1993 και το­πο­θε­τή­θη­κε στην 120 Πτέ­ρυ­γα Εκ­παί­δευ­σης Αέρος (120 ΠΕΑ), προ­κει­μέ­νου να ολο­κλη­ρω­θεί η πτη­τι­κή του εκ­παί­δευ­ση με αε­ρο­σκά­φη Τ2. Ακο­λού­θως το­πο­θε­τή­θη­κε στην 115 ΠΜ, και πιο συ­γκε­κρι­μέ­να στην 340 Mοίρα Βομ­βαρ­δι­σμού (αε­ρο­σκά­φη Α-7 Corsair). Κατά τη διάρ­κεια της προ­α­να­φερ­θεί­σης πε­ριό­δου φοί­τη­σε στο Σχο­λείο Όπλων Τα­κτι­κής (ΣΟΤ), πα­ρα­κο­λού­θη­σε το Πρό­γραμ­μα Τα­κτι­κής Ηγε­σί­ας και κα­τέ­στη, σε συν­δυα­σμό με τις ικα­νό­τη­τες και την ευ­συ­νει­δη­σία του, ένας από τους πλέον ικα­νούς επαγ­γελ­μα­τί­ες στο χώρο του. Έτσι, το 2002 απο­τέ­λε­σε μέρος του πυ­ρή­να των 10 Ιπτα­μέ­νων που στάλ­θη­καν στις ΗΠΑ για εκ­παί­δευ­ση στα νέα F-16 Block 52+.

Αφού ολο­κλή­ρω­σε την εκ­παί­δευ­σή του, ο Κώ­στας επέ­στρε­ψε στην Ελ­λά­δα, στην 347 Μοίρα της 111 ΠΜ (Νέα Αγ­χί­α­λος Βόλου), μέχρι να αφι­χθούν τα νέα αε­ρο­σκά­φη στην 115 ΠΜ. Τον Ιού­νιο του 2003 με­τα­τέ­θη­κε στην 340 Μοίρα της 115 ΠΜ, στην αγα­πη­μέ­νη του «Αλε­πού» (στο έμ­βλη­μα της Μοί­ρας πα­ρι­στά­νε­ται μια αλε­πού, ενώ το χα­ρα­κτη­ρι­στι­κό κλή­σης είναι το FOX), όπου απέ­κτη­σε επι­πλέ­ον εμπει­ρί­ες στην ανα­χαί­τι­ση με τα νέα F-16 Block 52+, έλαβε μέρος στο σχε­δια­σμό και την εκτέ­λε­ση νυ­χτε­ρι­νών επι­χει­ρή­σε­ων, ενώ κα­τέ­στη εκ­παι­δευ­τής αέρος.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.