ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ζει και βασιλεύει το ελληνικό καλοκαίρι – «Παράθυρο» επιμήκυνσης οι φθινοπωρινές πτήσεις

news room 1 λεπτό ανάγνωση
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
Μέγεθος γραμμάτων
✦ Σύ­νο­ψη ⌄
  • Η Ελ­λά­δα δια­τη­ρεί υψηλή εξάρ­τη­ση από τον κα­λο­και­ρι­νό του­ρι­σμό, με το 72,9% της ετή­σιας του­ρι­στι­κής δρα­στη­ριό­τη­τας να συ­γκε­ντρώ­νε­ται από Μάιο έως Σε­πτέμ­βριο.
  • Η νέα έκ­θε­ση της Data Appeal Mabrian υπο­δει­κνύ­ει την ανά­γκη για επι­μή­κυν­ση της του­ρι­στι­κής σεζόν και ανά­πτυ­ξη πιο βιώ­σι­μων προ­ο­ρι­σμών.
  • Παρά την κα­λο­και­ρι­νή εξάρ­τη­ση, η Ελ­λά­δα πα­ρου­σιά­ζει αύ­ξη­ση 10,7% στις αε­ρο­πο­ρι­κές θέ­σεις για το φθι­νό­πω­ρο, δεί­χνο­ντας προ­ο­πτι­κές για του­ρι­σμό καθ' όλη τη διάρ­κεια του έτους.
  • Οι πα­ρα­δο­σια­κές αε­ρο­πο­ρι­κές εται­ρεί­ες κυ­ριαρ­χούν στη χα­μη­λή πε­ρί­ο­δο, με αύ­ξη­ση 13,8% στη δια­θέ­σι­μη χω­ρη­τι­κό­τη­τα, ενώ η συ­νο­λι­κή αύ­ξη­ση αε­ρο­πο­ρι­κών θέ­σε­ων στην πε­ριο­χή φτά­νει το 4,6%.

Με εξάρ­τη­ση 72,9% από τη θε­ρι­νή σεζόν, η Ελ­λά­δα πα­ρα­μέ­νει από τους πιο «κα­λο­και­ρι­νούς» του­ρι­στι­κούς προ­ο­ρι­σμούς της νό­τιας Με­σο­γεί­ου. Νέα έκ­θε­ση της Data Appeal Mabrian δεί­χνει όμως και ισχυ­ρή αύ­ξη­ση αε­ρο­πο­ρι­κών θέ­σε­ων το φθι­νό­πω­ρο και ση­μα­ντι­κή ευ­και­ρία για του­ρι­σμό όλο τον χρόνο.

Βαριά εξαρ­τη­μέ­νος από το κα­λο­καί­ρι πα­ρα­μέ­νει ο ελ­λη­νι­κός του­ρι­σμός, με την Ελ­λά­δα να συ­γκε­ντρώ­νει το 72,9% της ετή­σιας του­ρι­στι­κής δρα­στη­ριό­τη­τας στη θε­ρι­νή πε­ρί­ο­δο και να βρί­σκε­ται πολύ πάνω από τον μέσο όρο της νό­τιας Με­σο­γεί­ου.

Το εύ­ρη­μα, που προ­κύ­πτει από νέα έκ­θε­ση της Data Appeal Mabrian για την επο­χι­κό­τη­τα στον ευ­ρω­παϊ­κό του­ρι­σμό, χτυπά κα­μπα­νά­κι για το μο­ντέ­λο ανά­πτυ­ξης της χώρας: η Ελ­λά­δα εξα­κο­λου­θεί να στη­ρί­ζε­ται κυ­ρί­ως στους μήνες από Μάιο έως Σε­πτέμ­βριο, την ώρα που η επι­μή­κυν­ση της σεζόν ανα­δει­κνύ­ε­ται σε κε­ντρι­κό ζη­τού­με­νο για πιο βιώ­σι­μους, αν­θε­κτι­κούς και αντα­γω­νι­στι­κούς προ­ο­ρι­σμούς.

Σύμ­φω­να με την έκ­θε­ση που πα­ρου­σιά­στη­κε στο Seasonality Summit 2026 στο Ρί­μι­νι, η νότια Με­σό­γειος εξα­κο­λου­θεί να εμ­φα­νί­ζει έντο­νη επο­χι­κό­τη­τα, με μέσο δεί­κτη θε­ρι­νής εξάρ­τη­σης στο 59,1%. Πρό­κει­ται για το πο­σο­στό της ετή­σιας του­ρι­στι­κής δρα­στη­ριό­τη­τας που συ­γκε­ντρώ­νε­ται από τον Μάιο έως και τον Σε­πτέμ­βριο.

Η Ελ­λά­δα βρί­σκε­ται αρ­κε­τά πάνω από τον μέσο όρο (72,9%), πίσω μόνο από την Κρο­α­τία, η οποία φτά­νει στο 79,1%. Αντί­θε­τα, η Ισπα­νία κα­τα­γρά­φει τη χα­μη­λό­τε­ρη εξάρ­τη­ση, με 52,8%, ακο­λου­θού­με­νη από την Πορ­το­γα­λία με 54,5% και την Ιτα­λία με 58,7%.

Ισχυ­ρό­τε­ρα πα­τή­μα­τα το φθι­νό­πω­ρο με +11% στις αε­ρο­πο­ρι­κές θέ­σεις

Ενώ η Ελ­λά­δα εξα­κο­λου­θεί να έχει βαρύ κα­λο­και­ρι­νό απο­τύ­πω­μα, απο­κτά πα­ράλ­λη­λα κα­λύ­τε­ρες προ­ϋ­πο­θέ­σεις για να προ­σελ­κύ­σει τα­ξι­διώ­τες και εκτός αιχ­μής. Η έκ­θε­ση δεί­χνει ότι η χώρα αρ­χί­ζει να απο­κτά ισχυ­ρό­τε­ρα πα­τή­μα­τα εκτός αιχ­μής με πιο χα­ρα­κτη­ρι­στι­κό στοι­χείο την προ­βλε­πό­με­νη αύ­ξη­ση 10,7% στις αε­ρο­πο­ρι­κές θέ­σεις για το διά­στη­μα Οκτω­βρί­ου – Δε­κεμ­βρί­ου 2026, τη με­γα­λύ­τε­ρη με­τα­ξύ των πέντε αγο­ρών που εξε­τά­στη­καν.

Η ανά­λυ­ση δεί­χνει ότι η Ελ­λά­δα θα δια­θέ­τει 9,9 εκατ. αε­ρο­πο­ρι­κές θέ­σεις το διά­στη­μα Οκτω­βρί­ου – Δε­κεμ­βρί­ου 2026. Ακόμη πιο εν­δια­φέ­ρον είναι ότι η χα­μη­λή πε­ρί­ο­δος στη­ρί­ζε­ται κυ­ρί­ως στις πα­ρα­δο­σια­κές αε­ρο­πο­ρι­κές εται­ρεί­ες, οι οποί­ες αντι­στοι­χούν στο 75% της δια­θέ­σι­μης χω­ρη­τι­κό­τη­τας προς την Ελ­λά­δα και εμ­φα­νί­ζουν αύ­ξη­ση 13,8%, ένα­ντι 26% με­ρι­δί­ου και αύ­ξη­σης 2,5% για τις εται­ρεί­ες χα­μη­λού κό­στους.

Για το ίδιο διά­στη­μα, Ιτα­λία, Ισπα­νία, Ελ­λά­δα, Κρο­α­τία και Πορ­το­γα­λία, θα δια­θέ­τουν συ­νο­λι­κά 96,64 εκατ. αε­ρο­πο­ρι­κές θέ­σεις, αριθ­μός αυ­ξη­μέ­νος κατά 4,6% σε σχέση με την αντί­στοι­χη πε­ρί­ο­δο του 2025. Ει­δι­κό­τε­ρα, πα­ρα­τη­ρού­νται αυ­ξή­σεις στην Ισπα­νία με +5,4% και στην Ιτα­λία με +4,2%. Η Πορ­το­γα­λία είναι η μόνη από τις πέντε αγο­ρές που εμ­φα­νί­ζει μεί­ω­ση, με -2,5%.

Όπως επι­ση­μαί­νε­ται στην ανά­λυ­ση, η αξιο­ποί­η­ση αγο­ρών με αυ­ξα­νό­με­νη συν­δε­σι­μό­τη­τα χα­μη­λής πε­ριό­δου είναι κα­θο­ρι­στι­κή, μαζί με την ενί­σχυ­ση των αε­ρο­πο­ρι­κών δι­κτύ­ων που δεν πε­ριο­ρί­ζο­νται μόνο στους κα­λο­και­ρι­νούς μήνες.

Οι αγο­ρές που ξε­χω­ρί­ζουν για την Ελ­λά­δα στη χα­μη­λή πε­ρί­ο­δο είναι κυ­ρί­ως το Ισ­ρα­ήλ, με αύ­ξη­ση 54,3% στις δια­θέ­σι­μες αε­ρο­πο­ρι­κές θέ­σεις, η Γερ­μα­νία με 19,7%, η Ιτα­λία με 7,7% και το Ηνω­μέ­νο Βα­σί­λειο με 5,9%. Αντί­θε­τα, η Γαλ­λία εμ­φα­νί­ζει ορια­κή υπο­χώ­ρη­ση 1%, στοι­χείο που δεί­χνει ότι η μάχη της χα­μη­λής πε­ριό­δου δεν είναι ενιαία για όλες τις αγο­ρές, αλλά απαι­τεί πιο στο­χευ­μέ­νη στρα­τη­γι­κή ανά χώρα προ­έ­λευ­σης.

Τα events γί­νο­νται αντί­βα­ρο στο «ήλιος και θά­λασ­σα»

Ιδιαί­τε­ρο βάρος δίνει η έκ­θε­ση και στον ρόλο των εκ­δη­λώ­σε­ων. Τα events, σύμ­φω­να με τα στοι­χεία που πα­ρου­σιά­στη­καν, λει­τουρ­γούν ήδη ως φυ­σι­κός μη­χα­νι­σμός απο­συ­μπί­ε­σης της επο­χι­κό­τη­τας.

Όπως ανέ­φε­ρε ο Emilio Inés, Tourism Global Director της The Data Appeal Company, πο­σο­στό 53% έως 72% των εκ­δη­λώ­σε­ων πραγ­μα­το­ποιεί­ται ήδη εκτός μηνών αιχ­μής, ενώ 58% έως 73% της συ­νο­λι­κής προ­σέ­λευ­σης συ­γκε­ντρώ­νε­ται στη χα­μη­λή πε­ρί­ο­δο. Με άλλα λόγια, οι εκ­δη­λώ­σεις μπο­ρούν να με­τα­τρα­πούν σε ισχυ­ρό ερ­γα­λείο δη­μιουρ­γί­ας ζή­τη­σης ακρι­βώς στις πε­ριό­δους που οι προ­ο­ρι­σμοί τη χρειά­ζο­νται πε­ρισ­σό­τε­ρο.

Για την Ελ­λά­δα, ο ρόλος των εκ­δη­λώ­σε­ων εμ­φα­νί­ζε­ται ακόμη πιο ισχυ­ρός. Σύμ­φω­να με την έρευ­να, το 72,3% των events πραγ­μα­το­ποιεί­ται στη χα­μη­λή πε­ρί­ο­δο, ενώ το 72,5% της συ­νο­λι­κής προ­σέ­λευ­σης σε εκ­δη­λώ­σεις συ­γκε­ντρώ­νε­ται επί­σης εκτός αιχ­μής. Το εύ­ρη­μα αυτό δεί­χνει ότι τα συ­νέ­δρια, τα πο­λι­τι­στι­κά γε­γο­νό­τα, οι αθλη­τι­κές διορ­γα­νώ­σεις και οι θε­μα­τι­κές εκ­δη­λώ­σεις μπο­ρούν να λει­τουρ­γή­σουν ως πραγ­μα­τι­κός μο­χλός επι­μή­κυν­σης της σεζόν, εφό­σον συν­δε­θούν πιο ορ­γα­νω­μέ­να με το του­ρι­στι­κό προ­ϊ­όν.

Ποιοι τα­ξι­δεύ­ουν τη χα­μη­λή πε­ρί­ο­δο στην Ελ­λά­δα

Η με­λέ­τη χαρ­το­γρα­φεί και τα δια­φο­ρε­τι­κά προ­φίλ τα­ξι­διω­τών εκτός αιχ­μής. Από τον Ια­νουά­ριο έως τον Μάρ­τιο, η ζή­τη­ση προ­έρ­χε­ται κυ­ρί­ως από ζευ­γά­ρια κο­ντι­νών αγο­ρών, τα οποία επι­λέ­γουν πε­ρισ­σό­τε­ρο με­σαί­ας κα­τη­γο­ρί­ας κα­τα­λύ­μα­τα.

Από τον Οκτώ­βριο έως τον Δε­κέμ­βριο, η ει­κό­να αλ­λά­ζει. Η ζή­τη­ση με­τα­το­πί­ζε­ται προς πιο ώρι­μες και κα­θιε­ρω­μέ­νες ευ­ρω­παϊ­κές αγο­ρές, με τα­ξι­διώ­τες που είναι πιο πι­θα­νό να επε­κτεί­νουν το κα­λο­καί­ρι τους και να επι­λέ­ξουν ξε­νο­δο­χεία υψη­λό­τε­ρης κα­τη­γο­ρί­ας.

Αυτό ανοί­γει ση­μα­ντι­κό πεδίο για την Ελ­λά­δα, ει­δι­κά σε αγο­ρές όπως το Ηνω­μέ­νο Βα­σί­λειο, η Γερ­μα­νία και η Γαλ­λία. Σύμ­φω­να με τα στοι­χεία της έκ­θε­σης, το 63% των δια­κο­πών των Βρε­τα­νών, το 60% των Γερ­μα­νών και το 53% των Γάλ­λων πραγ­μα­το­ποιεί­ται εκτός πε­ριό­δων αιχ­μής. Πρό­κει­ται για αγο­ρές που μπο­ρούν να απο­τε­λέ­σουν τη στα­θε­ρή βάση πάνω στην οποία θα χτι­στεί ένα πιο ισορ­ρο­πη­μέ­νο του­ρι­στι­κό μο­ντέ­λο, με με­γα­λύ­τε­ρη δια­σπο­ρά της ζή­τη­σης μέσα στον χρόνο.

Στην πε­ρί­πτω­ση της Ελ­λά­δας, το προ­φίλ των τα­ξι­διω­τών αλ­λά­ζει αι­σθη­τά ανά πε­ρί­ο­δο. Τον χει­μώ­να, από Ια­νουά­ριο έως Μάρ­τιο, ξε­χω­ρί­ζουν η εγ­χώ­ρια αγορά, η Τουρ­κία και το Ισ­ρα­ήλ, με τους Ισ­ραη­λι­νούς τα­ξι­διώ­τες να εμ­φα­νί­ζουν ιδιαί­τε­ρα υψηλή προ­τί­μη­ση στα ξε­νο­δο­χεία και μά­λι­στα στα 4άστε­ρα.

Το φθι­νό­πω­ρο, από Οκτώ­βριο έως Δε­κέμ­βριο, η ει­κό­να με­τα­το­πί­ζε­ται προς πιο ώρι­μες ευ­ρω­παϊ­κές αγο­ρές, με τη Γαλ­λία και τη Γερ­μα­νία να εμ­φα­νί­ζο­νται στις βα­σι­κές αγο­ρές για την Ελ­λά­δα και τα 4άστε­ρα ξε­νο­δο­χεία να κυ­ριαρ­χούν στις προ­τι­μή­σεις.

Το κλίμα γί­νε­ται πλε­ο­νέ­κτη­μα για την Ελ­λά­δα

Ένας ακόμη πα­ρά­γο­ντας που απο­κτά ολο­έ­να με­γα­λύ­τε­ρη ση­μα­σία είναι η κλι­μα­τι­κή αντί­λη­ψη των τα­ξι­διω­τών. Η έκ­θε­ση ανα­φέ­ρε­ται σε «πα­ρά­θυ­ρα κλι­μα­τι­κής ευ­και­ρί­ας», δη­λα­δή πε­ριό­δους κατά τις οποί­ες οι πραγ­μα­τι­κές και­ρι­κές συν­θή­κες ξε­περ­νούν τις προσ­δο­κί­ες των επι­σκε­πτών.

Η Ελ­λά­δα, μαζί με την Ιτα­λία και την Ισπα­νία, εμ­φα­νί­ζει συ­νή­θως δύο τέ­τοια πα­ρά­θυ­ρα: στα τέλη του χει­μώ­να με αρχές άνοι­ξης και το φθι­νό­πω­ρο. Αυτές οι πε­ρί­ο­δοι μπο­ρούν να αξιο­ποι­η­θούν πε­ρισ­σό­τε­ρο, ει­δι­κά για επι­σκέ­πτες μι­κρών και με­σαί­ων απο­στά­σε­ων, επα­να­λαμ­βα­νό­με­νους τα­ξι­διώ­τες, νε­ό­τε­ρες ηλι­κί­ες, ερ­γα­ζό­με­νους εξ απο­στά­σε­ως και με­γα­λύ­τε­ρους σε ηλι­κία τα­ξι­διώ­τες με με­γα­λύ­τε­ρη ευ­ε­λι­ξία.

Για την Ελ­λά­δα, αυτό ση­μαί­νει ότι η χα­μη­λή πε­ρί­ο­δος δεν πρέ­πει να αντι­με­τω­πί­ζε­ται ως «νεκρό» διά­στη­μα. Αντί­θε­τα, μπο­ρεί να γίνει εμπο­ρι­κά ελ­κυ­στι­κή, εφό­σον συν­δε­θεί με σωστό μή­νυ­μα, σω­στές αγο­ρές και εμπει­ρί­ες που δεν εξαρ­τώ­νται απο­κλει­στι­κά από την πα­ρα­λία.

Οι χα­μη­λό­τε­ρες τιμές μπο­ρούν να φέ­ρουν ζή­τη­ση – Πώς σκο­ρά­ρει η Ελ­λά­δα στον αντα­γω­νι­σμό στη Με­σό­γειο

Κα­θο­ρι­στι­κό ρόλο παί­ζουν και οι τιμές. Η έκ­θε­ση δεί­χνει ότι τον χει­μώ­να του 2026 οι ξε­νο­δο­χεια­κές τιμές στους προ­ο­ρι­σμούς που εξε­τά­στη­καν είναι ση­μα­ντι­κά χα­μη­λό­τε­ρες σε σχέση με το κα­λο­καί­ρι του 2025. Συ­γκε­κρι­μέ­να, οι μέσες μειώ­σεις φτά­νουν το 24,6% στα ξε­νο­δο­χεία 3 αστέ­ρων, το 22,4% στα ξε­νο­δο­χεία 4 αστέ­ρων, ενώ στα 5άστε­ρα η πτώση προ­σεγ­γί­ζει το ένα τρίτο. Το στοι­χείο αυτό μπο­ρεί να λει­τουρ­γή­σει ως ισχυ­ρό κί­νη­τρο για τα­ξι­διώ­τες που ανα­ζη­τούν κα­λύ­τε­ρη σχέση ποιό­τη­τας – τιμής, ιδιαί­τε­ρα σε μια πε­ρί­ο­δο κατά την οποία το κό­στος ζωής εξα­κο­λου­θεί να επη­ρε­ά­ζει τις τα­ξι­διω­τι­κές απο­φά­σεις.

Η Ελ­λά­δα εμ­φα­νί­ζει ιδιαί­τε­ρα αντα­γω­νι­στι­κή ει­κό­να στις τιμές της χα­μη­λής πε­ριό­δου. Σύμ­φω­να με την έρευ­να, η μέση τιμή στα ελ­λη­νι­κά ξε­νο­δο­χεία για την πε­ρί­ο­δο Ια­νουα­ρί­ου – Μαρ­τί­ου 2026 δια­μορ­φώ­νε­ται στα 88 ευρώ για δί­κλι­νο standard δω­μά­τιο, ση­μα­ντι­κά χα­μη­λό­τε­ρα σε σχέση με το κα­λο­καί­ρι του 2025 και χα­μη­λό­τε­ρα από την Ιτα­λία, όπου η μέση τιμή φτά­νει τα 117 ευρώ, την Ισπα­νία με 119 ευρώ, την Πορ­το­γα­λία με 103 ευρώ και σχε­δόν στα ίδια επί­πε­δα με την Κρο­α­τία, όπου η μέση τιμή ανέρ­χε­ται στα 89 ευρώ.

Στα 3άστε­ρα της Ελ­λά­δας, η μέση τιμή δια­μορ­φώ­νε­ται στα 79 ευρώ, όσο και η Πορ­το­γα­λία, χα­μη­λό­τε­ρα από την Ιτα­λία με 107 ευρώ, την Ισπα­νία με 103 ευρώ και την Κρο­α­τία με 80 ευρώ. Στα 4άστε­ρα, η μέση τιμή στην Ελ­λά­δα δια­μορ­φώ­νε­ται στα 105 ευρώ, ένα­ντι 143 ευρώ στην Ιτα­λία, 132 ευρώ στην Ισπα­νία, 112 ευρώ στην Πορ­το­γα­λία και 95 ευρώ στην Κρο­α­τία. Ακόμη και στα 5άστε­ρα, όπου το value for money απο­κτά ιδιαί­τε­ρη ση­μα­σία, η Ελ­λά­δα εμ­φα­νί­ζε­ται στα 162 ευρώ, πολύ χα­μη­λό­τε­ρα από την Ιτα­λία με 357 ευρώ, την Ισπα­νία με 277 ευρώ και την Πορ­το­γα­λία με 203 ευρώ, ενώ πα­ρα­μέ­νει κοντά στην Κρο­α­τία, η οποία κα­τα­γρά­φει 142 ευρώ.

Το νέο στοί­χη­μα: όχι μόνο πε­ρισ­σό­τε­ροι του­ρί­στες, αλλά κα­λύ­τε­ρη κα­τα­νο­μή

Το μή­νυ­μα της έκ­θε­σης είναι σαφές: η βιώ­σι­μη ανά­πτυ­ξη του ευ­ρω­παϊ­κού του­ρι­σμού δεν περνά μόνο μέσα από πε­ρισ­σό­τε­ρες αφί­ξεις, αλλά κυ­ρί­ως μέσα από κα­λύ­τε­ρη κα­τα­νο­μή της ζή­τη­σης μέσα στον χρόνο.

Για την Ελ­λά­δα, αυτό το στοί­χη­μα είναι ακόμη πιο πιε­στι­κό. Η πολύ υψηλή εξάρ­τη­ση από το κα­λο­καί­ρι επι­βα­ρύ­νει υπο­δο­μές, προ­ο­ρι­σμούς και το­πι­κές κοι­νω­νί­ες στους μήνες αιχ­μής, ενώ αφή­νει ανεκ­με­τάλ­λευ­το ση­μα­ντι­κό δυ­να­μι­κό τους υπό­λοι­πους μήνες.

Η λύση, σύμ­φω­να με την ανά­λυ­ση, βρί­σκε­ται στη δια­φο­ρο­ποί­η­ση του προ­ϊ­ό­ντος, στην κα­λύ­τε­ρη στό­χευ­ση αγο­ρών, στην ενί­σχυ­ση της αε­ρο­πο­ρι­κής συν­δε­σι­μό­τη­τας εκτός αιχ­μής, στη σύν­δε­ση των εκ­δη­λώ­σε­ων με τον του­ρι­σμό και στην ανά­δει­ξη εμπει­ριών που μπο­ρούν να λει­τουρ­γή­σουν όλο τον χρόνο.

Πο­λι­τι­σμός, φύση, γα­στρο­νο­μία, δρα­στη­ριό­τη­τες, αυ­θε­ντι­κές εμπει­ρί­ες και θε­μα­τι­κά τα­ξί­δια είναι τα προ­ϊ­ό­ντα που μπο­ρούν να δώ­σουν νέα δυ­να­μι­κή στη χα­μη­λή πε­ρί­ο­δο.

Πηγή: tornosnews.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Προσθέστε ένα σχόλιο

Το E-mail δεν θα δημοσιευτεί.
Πρέπει να συμπληρωθούν όλα τα πεδία για την υποβολή του σχολίου.