Τοπικές Ειδήσεις

Το νέο κόμμα Τσίπρα βρίσκει έδαφος στα Δωδεκάνησα

ΤΣΙΠΡΑΣ ΑΛΕΞΗΣ

• Στις συναντήσεις αυτές συμμετέχουν πρόσωπα με ιστορία στον ΣΥΡΙΖΑ, στη Νέα Αριστερά, στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ, αλλά και στο ΠΑΣΟΚ ενώ από κοντά είναι και μέλη του κόμματος Κασσελάκη και όχι μόνο • Η προετοιμασία για το νέο κόμμα βασίζεται σε δίκτυο 150 περίπου πυρήνων αυτοοργάνωσης σε όλη την επικράτεια, μεταξύ των οποίων και στη Ρόδο

Αυξημένη κινητικότητα καταγράφεται στη Ρόδο στον χώρο της Αριστεράς και της Κεντροαριστεράς με κοινό προσανατολισμό την οργάνωση υποστήριξης για το νέο πολιτικό εγχείρημα του Αλέξη Τσίπρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «δ», υπάρχει ήδη ένας σχηματοποιημένος πυρήνας περίπου 20 – 25 ατόμων που έχουν ήδη ξεκινήσει τον κύκλο των ανεπίσημων -προς το παρόν- συναντήσεων, αφού ακόμα δεν έχει γίνει επίσημο κάλεσμα μεν από το «στρατηγείο Τσίπρα». Οπως τις περιγράφουν οι ίδιοι οι συμμετέχοντες, είναι μεν αυθόρμητες αλλά σίγουρα όχι τυχαίες.
Το εύρος των προελεύσεων είναι αποκαλυπτικό, όπως περιγράφεται στη «δ». Στις συναντήσεις αυτές συμμετέχουν πρόσωπα με ιστορία στον ΣΥΡΙΖΑ, στη Νέα Αριστερά, στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ, αλλά και στο ΠΑΣΟΚ ενώ από κοντά είναι και μέλη του κόμματος Κασσελάκη. Κανένας από αυτούς δεν εκπροσωπεί πλέον τα κόμματα από τα οποία προέρχεται.
Υπάρχουν σχέδια για πιο οργανωμένες κινήσεις στο άμεσο μέλλον. Συζητούνται συναντήσεις με συγκεκριμένα πρόσωπα με στόχο τον πρώτο συντονισμό δράσης. Σε ο,τι αφορά στα υπόλοιπα νησιά του Νοτίου Αιγαίου, σε αρκετά έχει γίνει ήδη κάτι αντίστοιχο.
Για να γίνει κατανοητό γιατί αυτές οι ανεπίσημες συναντήσεις έχουν πολιτικό βάρος, αρκεί να κοιτάξει κανείς τους αριθμούς. Στις εκλογές του Ιανουαρίου 2015 ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν πρώτο κόμμα στα Δωδεκάνησα με 33,26% και 34.259 ψήφους, εκλέγοντας τρεις βουλευτές, μεταξύ των οποίων ο Νεκτάριος Σαντορινιός που συγκέντρωσε 11.370 σταυρούς, δεύτερος σε σταυροδοσία στην περιφέρεια μετά τον Μάνο Κόνσολα της ΝΔ. Στις εκλογές του 2019 ο ΣΥΡΙΖΑ κράτησε ποσοστό 29,73% στα Δωδεκάνησα, με τον Σαντορινιό να εκλέγεται και πάλι με 13.544 σταυρούς.
Η κατολίσθηση ήρθε το 2023. Στις εκλογές του Μαΐου 2023 ο ΣΥΡΙΖΑ έπεσε στο 14,89% στα Δωδεκάνησα, εκλέγοντας έναν μόνο βουλευτή.
Στον δεύτερο γύρο του Ιουνίου 2023 το ποσοστό υποχώρησε περαιτέρω στο 13,07%. Από πρώτο κόμμα με 33% στο 13% σε λιγότερο από οκτώ χρόνια. Αυτή η δεξαμενή των χαμένων ψήφων είναι ακριβώς το κοινό στο οποίο απευθύνεται το νέο εγχείρημα.
Τα νούμερα αυτά αποκτούν επιπλέον βάρος με τα σημερινά δεδομένα.
Η ανάλυση της δημοσκόπησης της Interview που δημοσίευσε χθες η «δ» σχεδιάζει για πρώτη φορά στη μεταπολίτευση ένα σκηνικό πέντε κομμάτων σε πέντε έδρες στα Δωδεκάνησα, με το ΠΑΣΟΚ εκτός βουλευτικής εκπροσώπησης και τη ΝΔ περιορισμένη σε δύο έδρες. Αν ένας ακόμα παίκτης μπει στο παιχνίδι, το σκηνικό γίνεται ακόμα πιο ρευστό.
Αυτά που γίνονται στη Ρόδο δεν είναι εξαίρεση. Είναι τμήμα ενός σχεδίου που εκτυλίσσεται σε εθνικό επίπεδο. Η προετοιμασία για το νέο κόμμα βασίζεται σε δίκτυο 150 περίπου πυρήνων αυτοοργάνωσης σε όλη την επικράτεια, με στόχο την οργάνωση από τα κάτω.
Ο Τσίπρας έχει ξεκαθαρίσει ότι ο νέος φορέας θα έχει ενιαία έκφραση και δεν θα αποτελεί συγκόλληση υφιστάμενων κομμάτων. Το ιδεολογικό υπόστρωμα έχει ήδη διατυπωθεί σε μανιφέστο που μιλά για Συμπαράταξη Σοσιαλδημοκρατίας, Ριζοσπαστικής Αριστεράς και Πολιτικής Οικολογίας.
Απέναντι σε αυτή την κινητικότητα, ο ΣΥΡΙΖΑ παρακολουθεί με αμηχανία, τα κομματικά όργανα του οποίου είναι σχεδόν ανύπαρκτα. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις τον καταγράφουν στο 3,1%, ποσοστό που τον κρατά οριακά πάνω από το εκλογικό κατώφλι και μακριά από κάθε ουσιαστική κοινοβουλευτική παρουσία. Την ίδια ώρα, τα περισσότερα στελέχη του έχουν ήδη ταχθεί ανοιχτά υπέρ του νέου εγχειρήματος Τσίπρα.
Πιο πολύπλοκη είναι η εικόνα για το ΠΑΣΟΚ. Στις εκλογές του 1981 το κόμμα συγκέντρωσε 58,18% στα Δωδεκάνησα και εξέλεξε τρεις βουλευτές. Το 1985 το ποσοστό παρέμεινε στο 56,14% με τρεις βουλευτές και πάλι. Στα 1989 και 1990 η ισοπαλία με τη ΝΔ σε δύο έδρες η κάθε μία σηματοδότησε την πρώτη ρωγμή, ενώ στα 1993 και 1996 το ΠΑΣΟΚ ανέκαμψε και πάλι στις τρεις έδρες. Η τελευταία μεγάλη ακμή ήρθε το 2009, όταν το κόμμα εξέλεξε τέσσερις από τους πέντε βουλευτές της εκλογικής περιφέρειας Δωδεκανήσου, αφήνοντας μόλις μία έδρα στη ΝΔ.
Η κρίση του 2010 και η συμμετοχή στα μνημόνια άλλαξαν αυτή την εικόνα ανεπανόρθωτα. Στις εκλογές του Μαΐου 2023 το ΠΑΣΟΚ κράτησε δυνάμεις στα Δωδεκάνησα 13,42%, εκλέγοντας έναν  βουλευτή.
Αυτό που κάνει όμως το σημερινό σκηνικό ακόμα πιο πιεστικό είναι ότι η διαρροή δεν φαίνεται να σταμάτησε. Στελέχη με μακρά κομματική θητεία σε τοπικό επίπεδο βρίσκονται ήδη στις συναντήσεις που οργανώνονται για το νέο εγχείρημα Τσίπρα, σύμφωνα με πληροφορίες της “δ”. Το ζητούμενο για τη Ρόδο και το Νότιο Αιγαίο δεν είναι πλέον αν θα υπάρξει ουσιαστική παρουσία του νέου κόμματος Τσίπρα στην περιφέρεια, αυτό φαίνεται να κρίνεται ήδη. Το ζητούμενο είναι ποια πρόσωπα θα το εκπροσωπήσουν και αν η διάχυτη πολιτική ενέργεια που σήμερα δεν βρίσκει κανάλι μπορεί να αποκτήσει κοινή κατεύθυνση.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Προσθέστε ένα σχόλιο

Το E-mail δεν θα δημοσιευτεί.
Πρέπει να συμπληρωθούν όλα τα πεδία για την υποβολή του σχολίου.