ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Στο επίκεντρο της ενεργειακής πίεσης η Κατταβιά

Νατάσα Παμπρή 3 λεπτά ανάγνωση
αιολικό πάρκο
✦ Σύνοψη ⌄
  • Αντι­δρά­σεις στην Κατ­τα­βιά για νέα αιολικά πάρκα και έλλειψη ενη­μέ­ρω­σης ενόψει λαϊκής συνέ­λευ­σης.
  • Η περιοχή ήδη φιλο­ξε­νεί πολλές ενερ­γεια­κές υπο­δο­μές και οι κάτοι­κοι ανη­συ­χούν για την ενερ­γειακή «υπερ­φόρ­τωση».
  • Σχε­διά­ζε­ται υβρι­δικό έργο 35 MW, ενώ 253 ανε­μο­γεν­νή­τριες είναι σε δια­δι­κα­σία αξιο­λό­γη­σης.
  • Ο πρό­ε­δρος της Δημο­τι­κής Κοι­νό­τη­τας καταγ­γέλ­λει την έλλειψη ουσια­στι­κής ενη­μέ­ρω­σης και συμ­με­το­χής των τοπικών φορέων.
  • Η συσ­σώ­ρευση ενερ­γεια­κών υπο­δο­μών προ­κα­λεί κοι­νω­νι­κές και περι­βαλ­λο­ντι­κές αντι­δρά­σεις, μετα­βάλ­λο­ντας τον χαρα­κτήρα της περιο­χής.

• Αντι­δρά­σεις για νέα αιολικά πάρκα και ελλιπή ενη­μέ­ρωση ενόψει λαϊκής συνέ­λευ­σης της 10ης Μαΐου • «Φτάνει πια, σε λίγο καιρό όποιο παρά­θυρο κι αν ανοί­γουμε στο χωριό θα είμαστε περι­κυ­κλω­μέ­νοι από αιολικά πάρκα» τονίζει ο προ­έ­δρος της Δημο­τι­κής Κοι­νό­τη­τας Μανώλης Πόκκιας

Η περιοχή της Κατ­τα­βιάς που ήδη φιλο­ξε­νεί βαριές ενερ­γεια­κές και στρα­τιω­τι­κές υπο­δο­μές, βρί­σκε­ται ξανά στο επί­κε­ντρο του σχε­δια­σμού για την ανά­πτυξη νέων έργων Ανα­νε­ώ­σι­μων Πηγών Ενέρ­γειας. Τα σχέδια για επι­πλέον ανε­μο­γεν­νή­τριες και ένα υβρι­δικό ενερ­γειακό έργο μεγάλης ισχύος προ­κα­λούν έντονες αντι­δρά­σεις στην τοπική κοι­νω­νία, η οποία κάνει λόγο για έλλειψη ουσια­στι­κής ενη­μέ­ρω­σης και αυξα­νό­μενη «ενερ­γειακή πίεση». Σύμφωνα με τον σχετικό χάρτη της ΡΑΑΕΥΗ 253 ανε­μο­γεν­νή­τριες βρί­σκο­νται σε δια­δι­κα­σία αξιο­λό­γη­σης, οδη­γώ­ντας σε σύνολο 287 ανε­μο­γεν­νη­τριών στο νησί με την «μερίδα του λέοντος» στην ευρύ­τερη περιοχή της Κατ­τα­βιάς. Στην στήριξή της τοπικής κοι­νω­νίας, ενε­πλά­κη­σαν και τα κόμματα με το ΠΑΣΟΚ να προχωρά στην έκδοση ανα­κοί­νω­σης και να κάνει λόγο για κατα­στρο­φική ανά­πτυξη στη Νότια Ρόδο. Εν μέσω αυτών των εξε­λί­ξεων, η επι­κεί­μενη λαϊκή συνέ­λευση της προ­σε­χούς Κυρια­κής αποκτά ιδιαί­τερη σημασία, καθώς οι κάτοι­κοι καλού­νται να δια­μορ­φώ­σουν κοινή στάση απέ­να­ντι σε παρεμ­βά­σεις που, όπως υπο­στη­ρί­ζουν, ενδέ­χε­ται να μετα­βά­λουν ριζικά τον χαρα­κτήρα της περιο­χής.

Νέο υβρι­δικό project ισχύος 35 MW

Ο πρό­ε­δρος της Κατ­τα­βιάς, Μανώλης Πόκκιας, ανα­δει­κνύει την έντονη ανη­συ­χία για την ενερ­γειακή «υπερ­φόρ­τωση» της περιο­χής. «Η Κατ­τα­βιά, ένας από τους νοτιό­τε­ρους οικι­σμούς της Ρόδου, ήδη επι­βα­ρυ­μένη από το εργο­στά­σιο της ΔΕΗ, το πεδίο βολής και δύο υφι­στά­μενα αιολικά πάρκα, βρί­σκε­ται αντι­μέ­τωπη με νέα μεγάλα ενερ­γειακά έργα. Συγκε­κρι­μένα, στην περιοχή σχε­διά­ζε­ται ένα υβρι­δικό ενερ­γειακό project ισχύος 35 MW με δυνα­τό­τητα απο­θή­κευ­σης ενέρ­γειας, ενώ παράλ­ληλα έχουν κατα­τε­θεί επι­πλέον αιτή­σεις για εγκα­τά­σταση ανε­μο­γεν­νη­τριών περι­με­τρικά του χωριού. Φτάνει πια, σε λίγο καιρό όποιο παρά­θυρο ανοί­γουμε στο χωριό θα είμαστε περι­κυ­κλω­μέ­νοι από αιολικά πάρκα» τονίζει ενδει­κτικά. Οι ανε­μο­γεν­νή­τριες απο­τε­λούν βασικό εργα­λείο της ενερ­γεια­κής μετά­βα­σης και της ανά­πτυ­ξης των Ανα­νε­ώ­σι­μων Πηγών Ενέρ­γειας (ΑΠΕ), ωστόσο η μαζική τους συγκέ­ντρωση σε περιο­ρι­σμέ­νες γεω­γρα­φι­κές ζώνες δημιουρ­γεί έντονες κοι­νω­νι­κές και περι­βαλ­λο­ντι­κές αντι­δρά­σεις. Ο πρό­ε­δρος καταγ­γέλ­λει ότι το συγκε­κρι­μένο έργο προ­χώ­ρησε χωρίς ουσια­στική ενη­μέ­ρωση της τοπικής κοι­νω­νίας, ενώ υπεν­θυ­μί­ζει ότι στο παρελ­θόν αντί­στοι­χες προ­τά­σεις είχαν απορ­ρι­φθεί από την κοι­νό­τητα, τον Δήμο Ρόδου και την Περι­φέ­ρεια Νοτίου Αιγαίου. Παράλ­ληλα, τονίζει ότι οι δια­δι­κα­σίες δια­βού­λευ­σης συχνά περιο­ρί­ζο­νται σε τυπικό επίπεδο, χωρίς να δια­σφα­λί­ζε­ται πραγ­μα­τική συμ­με­τοχή και επιρροή των τοπικών φορέων στις τελικές απο­φά­σεις. Η συσ­σώ­ρευση ενερ­γεια­κών υπο­δο­μών συμ­βα­τι­κών και ανα­νε­ώ­σι­μων εντεί­νει το αίσθημα «ενερ­γεια­κής επι­βά­ρυν­σης» στους κατοί­κους, οι οποίοι βλέπουν την περιοχή τους να μετα­τρέ­πε­ται στα­διακά σε ενερ­γειακό κόμβο. Το ζήτημα δεν αφορά μόνο την περι­βαλ­λο­ντική επι­βά­ρυνση, αλλά και την αλλαγή της φυσιο­γνω­μίας του τόπου, καθώς η εγκα­τά­σταση εκτε­τα­μέ­νων αιο­λι­κών πάρκων επη­ρε­ά­ζει το τοπίο, την καθη­με­ρι­νό­τητα και παρα­δο­σια­κές δρα­στη­ριό­τη­τες, όπως η κτη­νο­τρο­φία. Η τοπική κοι­νω­νία της Κατ­τα­βιάς ετοι­μά­ζε­ται για λαϊκή συνέ­λευση της 10ης Μαΐου η οποία ανα­μέ­νε­ται να απο­τε­λέ­σει κρίσιμο σημείο για τη δια­μόρ­φωση κοινής στάσης απέ­να­ντι στα σχε­δια­ζό­μενα έργα. Κεντρικό αίτημα είναι η πλήρης ενη­μέ­ρωση και η ουσια­στική συμ­με­τοχή των κατοί­κων στη λήψη απο­φά­σεων, ενώ ζητεί­ται πιο ενεργή και σαφής τοπο­θέ­τηση από τον δήμο και την περι­φέ­ρεια, καθώς το ζήτημα αφορά συνο­λικά τη Νότια Ρόδο και όχι μόνο έναν οικισμό. Ιδιαί­τερη ανη­συ­χία προ­κα­λεί και η κατεύ­θυνση της παρα­γό­με­νης ενέρ­γειας.

Όπως επι­ση­μαί­νε­ται, η συνο­λική παρα­γωγή από τα σχε­δια­ζό­μενα έργα ενδέ­χε­ται να ξεπερνά τις ανάγκες της Ρόδου, με απο­τέ­λε­σμα σημα­ντικό μέρος της ενέρ­γειας να διο­χε­τεύ­ε­ται εκτός νησιού, ενδε­χο­μέ­νως μέσω μελ­λο­ντι­κών δια­συν­δέ­σεων. Αυτό ενι­σχύει την αίσθηση των κατοί­κων ότι η περιοχή επω­μί­ζε­ται το βάρος της παρα­γω­γής χωρίς αντί­στοιχα οφέλη. Σε αυτό το πλαίσιο, η περί­πτωση της Κατ­τα­βιάς ανα­δει­κνύει ένα ευρύ­τερο ζήτημα που αφορά την ανά­πτυξη των ΑΠΕ στην Ελλάδα, δηλαδή την ανάγκη εξι­σορ­ρό­πη­σης μεταξύ της ενερ­γεια­κής μετά­βα­σης και της κοι­νω­νι­κής απο­δο­χής. Η βιώσιμη ανά­πτυξη δεν εξαρ­τά­ται μόνο από την παρα­γωγή «καθαρής» ενέρ­γειας, αλλά και από τη δίκαιη κατα­νομή των επι­πτώ­σεων και τη δια­σφά­λιση της ενεργής συμ­με­το­χής των τοπικών κοι­νω­νιών.

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.