Τοπικές Ειδήσεις

Επιστρέφει στη Ρόδο η Παναγία Ελεημονήτρια

Σε προχωρημένο στάδιο βρίσκονται οι εργασίες για την κατασκευή του παρεκκλησίου της Παναγίας Ελεημονήτριας, το οποίο ανεγείρεται δυτικά του Ιερού Ναού των Αγίων Αναργύρων στη Ρόδο. Πρόκειται για ένα έργο με έντονο ιστορικό και πνευματικό αποτύπωμα, που φιλοδοξεί να αποκαταστήσει έναν βαθύ δεσμό του νησιού με το παρελθόν του. Σύμφωνα με τον εφημέριο του ναού, πατέρα Νεκτάριο Κάνια, οι εργασίες έχουν φτάσει ήδη στο στάδιο της στέγης.
Όπως επισημαίνει, απομένει η τοποθέτηση του Σταυρού, η ολοκλήρωση των επιχρισμάτων και η κάλυψη της οροφής με κουρασάνι, πριν ξεκινήσουν οι εργασίες στο εσωτερικό, που περιλαμβάνουν το δάπεδο, την αποκατάσταση του ψηφιδωτού, το τέμπλο και τις εικόνες. Το παρεκκλήσι θα φιλοξενήσει, μεταξύ άλλων, πιστό αντίγραφο της Παναγίας Ελεημονήτριας, καθώς και εικόνες του Χριστού και του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου. Παράλληλα, απομένουν εργασίες όπως η τοποθέτηση της πόρτας, καθώς και η ηλεκτροδότηση και υδροδότηση του χώρου.
Η πρωτοβουλία για την ανέγερση ανήκει στον Μητροπολίτη Ρόδου κ. Κυρίλλο, ο οποίος στήριξε το όραμα της επιστροφής της ιστορικής εικόνας στον τόπο καταγωγής της. Όπως τονίζει ο πατέρας Νεκτάριος, «κάθε πέτρα που τοποθετείται αποτελεί καρπό κοινής προσπάθειας», υπογραμμίζοντας ότι το έργο δεν αφορά απλώς έναν ναό, αλλά έναν χώρο μνήμης, ενότητας και ελπίδας.

Πέρασε από πόλεις και θάλασσες βρίσκοντας στέγη στη Μάλτα
Η ιστορία της Παναγίας Ελεημονήτριας ξεκινά από τις αρχές του 14ου αιώνα. Η εικόνα προερχόταν από ναό εκτός των τειχών της μεσαιωνικής πόλης της Ρόδου, κοντά στη σημερινή θέση των Αγίων Αναργύρων. Μετά την κατάληψη του νησιού από τους Οθωμανούς το 1523, πολλοί Ροδίτες εγκατέλειψαν την πατρίδα τους, παίρνοντας μαζί τους πολύτιμα κειμήλια. Ανάμεσά τους ήταν η Ιωάννα Καλαμιά και ο Τζανετίνος Καμύς, που διέσωσαν την εικόνα. Ακολούθησε μια μακρά περιπλάνηση σε περιοχές όπως η Σπιναλόγκα, ο Χάνδακας, το Βίτερμπο, η Μεσσήνη, η Νίκαια και οι Συρακούσες, μέχρι να καταλήξει στη Μάλτα. Εκεί φυλάχθηκε στην ελληνική εκκλησία της Βαλέτας και αποτέλεσε αντικείμενο λατρείας για αιώνες, έως την καταστροφή του ναού από βομβαρδισμό το 1942. Η εικόνα αποκαταστάθηκε το 1989, φέροντας όμως ακόμη εμφανή τα σημάδια της ιστορικής της διαδρομής. Το νέο παρεκκλήσι κατασκευάζεται με πωρόλιθο και ακολουθεί τον παραδοσιακό αρχιτεκτονικό ρυθμό της εποχής, ενώ ουσιαστικά εφάπτεται με τον Ναό των Αγίων Αναργύρων.
Η χρηματοδότηση του έργου βασίζεται αποκλειστικά σε δωρεές πιστών, που επιθυμούν να συμβάλουν στην ολοκλήρωση ενός μνημείου αφιερωμένου, τόσο στη Θεοτόκο, όσο και στην ιστορική ταυτότητα της Ρόδου. Για όσους θέλουν να στηρίξουν την προσπάθεια, έχουν δημιουργηθεί ειδικοί τραπεζικοί λογαριασμοί:
ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ
IBAN:
GR9201104610000046129615988
Δικαιούχος: Ιερός Ναός Αγίων Αναργύρων Πόλεως Ρόδου
ALPHA BANK
IBAN:
GR7701406400640002002050186
(Αιτιολογία: «Για την Παναγία Ελεημονήτρια» + προαιρετικά ένα τηλέφωνο).

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου