ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δύο βαριές υποθέσεις διακίνησης μεταναστών με κατηγορούμενους ξενοδόχους αναβιώνουν σε δεύτερο βαθμό

Δαμιανός Αθανασίου 1 λεπτό ανάγνωση
ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ
✦ Σύνοψη ⌄
  • - Στις 27 Απρι­λίου 2026, το Β' Τρι­με­λές Εφετείο Δωδε­κα­νή­σου θα εκδι­κά­σει δύο σοβαρές υπο­θέ­σεις δια­κί­νη­σης μετα­να­στών, με ποινές που αθροι­στικά ξεπερ­νούν τους τρεις αιώνες.
  • - Οι υπο­θέ­σεις περι­λαμ­βά­νουν εγκλη­μα­τική οργά­νωση με αρχηγό στη Σμύρνη, που συντό­νιζε τη μετα­φορά μετα­να­στών από τη Μαρ­μα­ρίδα στη Ρόδο.
  • - Οι κατη­γο­ρού­με­νοι είχαν συγκε­κρι­μέ­νους ρόλους, με δύο Κούρ­δους να μετα­φέ­ρουν τους μετα­νά­στες και έναν Σύρο να οργα­νώ­νει τη μετα­φορά τους σε προ­κα­θο­ρι­σμένα σημεία.
  • - Ο 68χρονος ημε­δα­πός ξενο­δό­χος συνδέει την υποδοχή των μετα­να­στών με την περαι­τέρω προ­ώ­θησή τους μέσω των ξενο­δο­χείων του.
  • - Το κύκλωμα χρη­σι­μο­ποιούσε το σύστημα hawala για χρη­μα­το­δό­τηση και την εφαρ­μογή WhatsApp για την επι­κοι­νω­νία και τον συντο­νι­σμό των μετα­φο­ρών.

• Ποινές που αθροι­στικά ξεπερ­νούν τους τρεις αιώνες κάθειρ­ξης επι­δι­κά­στη­καν πρω­τό­δικα στους κατη­γο­ρού­με­νους των δύο υπο­θέ­σεων που θα εκδι­κα­στούν στις 27 Απρι­λίου 2026

Το Β’ Τρι­με­λές Εφετείο Δωδε­κα­νή­σου επί κακουρ­γη­μά­των καλεί­ται στις 27 Απρι­λίου 2026 να αντι­με­τω­πί­σει δύο από τις βαρύ­τε­ρες υπο­θέ­σεις δια­κε­κρι­μέ­νης δια­κί­νη­σης μετα­να­στών που έχουν περάσει από τα δικα­στή­ρια της Ρόδου τα τελευ­ταία χρόνια. Οι δύο υπο­θέ­σεις, δια­φο­ρε­τι­κές ως προς τα πρόσωπα, τα χρονικά πλαίσια και τον τρόπο δράσης, συμπί­πτουν ωστόσο σε ένα κοινό χαρα­κτη­ρι­στικό: η πρω­τό­δικη δικαιο­σύνη έκρινε με εξαι­ρε­τικά αυστηρό μέτρο, επι­βάλ­λο­ντας ποινές που σπανίως συνα­ντώ­νται σε ανά­λο­γες υπο­θέ­σεις.

Και οι δύο οδη­γού­νται πλέον στον δεύτερο βαθμό, όπου η δικα­στική κρίση ανα­μέ­νε­ται να επα­να­ξιο­λο­γή­σει ευρή­ματα, απο­δεί­ξεις και την ίδια τη βαρύ­τητα της εγκλη­μα­τι­κής δράσης που απο­δό­θηκε στους κατα­δι­κα­σθέ­ντες.

Κύκλωμα με αρχηγό στη Σμύρνη και δρο­μο­λό­για από τη Μαρ­μα­ρίδα στη Ρόδο

Η πρώτη υπόθεση χρο­νο­λο­γεί­ται στον Οκτώ­βριο του 2021 και έφτασε στο ακρο­α­τή­ριο του Τρι­με­λούς Εφε­τείου Δωδε­κα­νή­σου επί κακουρ­γη­μά­των, το οποίο εξέδωσε κατα­δι­κα­στική απόφαση τον Φεβρουά­ριο του 2023. Τέσ­σε­ρις κατη­γο­ρού­με­νοι βρέ­θη­καν αντι­μέ­τω­ποι με κατη­γο­ρη­τή­ριο που τους ήθελε ενταγ­μέ­νους σε επι­χει­ρη­σιακά δομη­μένη εγκλη­μα­τική οργά­νωση, με αρχηγό που, σύμφωνα με τα στοι­χεία της δικο­γρα­φίας, βρι­σκό­ταν στη Σμύρνη και μέλη τοπο­θε­τη­μένα στρα­τη­γικά εκα­τέ­ρω­θεν του Αιγαίου.

Η οργά­νωση, όπως περι­γρά­φε­ται στο κατη­γο­ρη­τή­ριο, λει­τουρ­γούσε με σαφή κατα­με­ρι­σμό αρμο­διο­τή­των. Στελέχη που βρί­σκο­νταν στην Τουρκία ανε­λάμ­βα­ναν την εξεύ­ρεση πλωτών μέσων και κυβερ­νη­τών για τις θαλάσ­σιες δια­δρο­μές, ενώ παράλ­ληλα συντό­νι­ζαν μέσω συνε­χούς επι­κοι­νω­νίας τα μέλη που δρούσαν εντός της ελλη­νι­κής επι­κρά­τειας. Τα δρο­μο­λό­για εκτε­λού­νταν κυρίως από τη Μαρ­μα­ρίδα με κατεύ­θυνση τη Ρόδο, μετα­φέ­ρο­ντας πολίτες τρίτων χωρών, κυρίως από τη Συρία και την Παλαι­στίνη, που δεν είχαν νόμιμο δικαί­ωμα εισόδου στη χώρα.

Οι δύο πρώτοι κατη­γο­ρού­με­νοι, δύο 35χρονοι Κούρδοι, φέρο­νται να ανε­λάμ­βα­ναν τη μετα­φορά μετα­να­στών με πλωτά μέσα, κατόπιν συνεν­νό­η­σης και υπο­δεί­ξεων των ηγε­τι­κών στε­λε­χών της οργά­νω­σης. Ο τέταρ­τος κατη­γο­ρού­με­νος, ένας 40χρονος Σύρος, κατόπιν συνεν­νό­η­σης με τα μέλη που βρί­σκο­νταν στην Τουρκία, ανε­λάμ­βανε είτε την ανεύ­ρεση οδηγών οχη­μά­των για την παρα­λαβή των μετα­να­στών σε προ­κα­θο­ρι­σμένα σημεία συνά­ντη­σης, είτε τους παρε­λάμ­βανε ο ίδιος. Στη συνέ­χεια, σύμφωνα με τα στοι­χεία της δικο­γρα­φίας, τους οδη­γούσε σε ξενο­δο­χεία στην πόλη της Ρόδου, ιδιο­κτη­σίας του τρίτου κατη­γο­ρού­με­νου και ενός άλλου προ­σώ­που που έχει απο­βιώ­σει. Ο τρίτος κατη­γο­ρού­με­νος, ένας 68χρονος ημε­δα­πός ξενο­δό­χος, φέρεται με αυτόν τον τρόπο να συνέδεε τον κρίκο της υπο­δο­χής με την περαι­τέρω προ­ώ­θηση των μετα­να­στών.

Το σύστημα hawala, το WhatsApp και τα πλαστά έγγραφα

Η λει­τουρ­γία του κυκλώ­μα­τος απο­κα­λύ­πτει οργα­νω­τική επάρ­κεια που δεν αφήνει πολλά στην τύχη. Σε κάθε μετα­φορά, ένας από τους μετα­φε­ρό­με­νους ελάμ­βανε μέσω μηνύ­μα­τος στην εφαρ­μογή WhatsApp το στίγμα τοπο­θε­σίας για το σημείο συνά­ντη­σης με τους οδηγούς, καθώς και το τηλέ­φωνο του 40χρονου Σύρου. Μόλις οι μετα­νά­στες εγκα­θί­στα­ντο στα ξενο­δο­χεία, φέρεται να τους εξα­σφα­λί­ζο­νταν πλαστά ταξι­διω­τικά έγγραφα, με σκοπό τη μετα­φορά τους αρχικά στην Αθήνα και εν συνε­χεία σε χώρες της Ευρω­παϊ­κής Ένωσης.

Οι χρη­μα­τι­κές συναλ­λα­γές γίνο­νταν μέσω του ανε­πί­ση­μου συστή­μα­τος hawala. Κάθε μετα­φε­ρό­με­νος κατέ­βαλε ποσό που κυμαι­νό­ταν από 2.500 έως 5.000 ευρώ, απο­δι­δό­μενο στα μέλη της οργά­νω­σης κατά την άφιξη στον τελικό προ­ο­ρι­σμό.

Το κατη­γο­ρη­τή­ριο εστιά­ζει ιδιαί­τερα στα πρώιμα ξημε­ρώ­ματα της 14ης Οκτω­βρίου 2021. Περί ώρα 04:45, οι δύο 35χρονοι Κούρδοι μετέ­φε­ραν με πολυ­ε­στε­ρικό σκάφος, από την τουρ­κική Ντάτσα, 27 πολίτες τρίτων χωρών από τη Συρία και την Παλαι­στίνη στη θαλάσ­σια περιοχή της Καμεί­ρου. Εκεί εντο­πί­στη­καν από τις αρχές, και οι δύο κυβερ­νή­τες συνε­λή­φθη­σαν επί τόπου. Οι συλ­λή­ψεις των υπό­λοι­πων κατη­γο­ρού­με­νων ακο­λού­θη­σαν έως τις 16 Οκτω­βρίου 2021, ολο­κλη­ρώ­νο­ντας την απο­κά­λυψη της δομής του κυκλώ­μα­τος.

Αυστη­ρές ποινές με δια­βαθ­μί­σεις

Το Τρι­με­λές Εφετείο Δωδε­κα­νή­σου επί κακουρ­γη­μά­των εξέδωσε κατα­δι­κα­στική απόφαση για και τους τέσ­σε­ρις κατη­γο­ρού­με­νους, με ποινές που αντα­να­κλού­σαν τόσο τη βαρύ­τητα της πράξης όσο και τα ατομικά χαρα­κτη­ρι­στικά κάθε κατη­γο­ρού­με­νου. Στους δύο 35χρονους Κούρ­δους επι­βλή­θηκε κάθειρξη 90 ετών και 4 μηνών, εκτιτέα τα 20, και χρη­μα­τική ποινή ύψους 833.000 ευρώ. Και στους δύο ανα­γνω­ρί­στηκε το ελα­φρυ­ντικό της ειλι­κρι­νούς μετα­μέ­λειας.

Ο 40χρονος Σύρος κατα­δι­κά­στηκε σε κάθειρξη 22 ετών και 6 μηνών, εκτιτέα τα 20, και χρη­μα­τική ποινή ύψους 111.800 ευρώ, χωρίς να του ανα­γνω­ρι­στεί κανένα ελα­φρυ­ντικό. Δια­φο­ρε­τική ήταν η αντι­με­τώ­πιση του 68χρονου ημε­δα­πού ξενο­δό­χου: κάθειρξη 7 ετών, με ανα­σταλ­τικό απο­τέ­λε­σμα ως προς την έφεση, και ανα­γνώ­ριση του ελα­φρυ­ντι­κού του πρό­τε­ρου σύν­νο­μου βίου. Την υπε­ρά­σπιση των κατη­γο­ρού­με­νων στον πρώτο βαθμό ανέ­λα­βαν οι κ.κ. Άκης Δημη­τριά­δης, Αχιλ­λέας Δασκα­λά­κης, Γιώργος Κυπραίος και Βασίλης Λόγγος.

172 χρόνια κάθειρ­ξης για ξενο­δόχο της οδού Ορφα­νί­δου

Η δεύτερη υπόθεση που θα κριθεί στις 27 Απρι­λίου 2026 έχει δια­φο­ρε­τικό χαρα­κτήρα, αλλά εξίσου βαρύ πρω­τό­δικο απο­τύ­πωμα. Εδώ δεν πρό­κει­ται για δρο­μο­λό­για από την Τουρκία, αλλά για τον κρίκο της φιλο­ξε­νίας και της από­κρυ­ψης μετα­να­στών εντός της πόλης της Ρόδου. Το επί­κε­ντρο είναι ένα ξενο­δο­χείο στη συμβολή των οδών Ορφα­νί­δου και Κρήτης, όπου, σύμφωνα με τα στοι­χεία που προ­έ­κυ­ψαν από έρευνα της Υπο­διεύ­θυν­σης Ασφα­λείας Ρόδου, διέ­με­ναν παρά­τυ­ποι μετα­νά­στες κατά παρά­βαση των δια­τά­ξεων του κώδικα μετα­νά­στευ­σης, με τρόπο που δυσχέ­ραινε τις έρευνες των αρχών για εντο­πι­σμό, σύλληψη και απέλασή τους.

Στις 24 Αυγού­στου 2023 το πρωί, αστυ­νο­μι­κοί μετέ­βη­σαν στο ξενο­δο­χείο και εντό­πι­σαν 84 μετα­νά­στες που διέ­με­ναν σε δωμάτια. Κατά την έρευνα, συνε­λή­φθη­σαν επί τόπου δύο αλλο­δα­ποί κατη­γο­ρού­με­νοι που απα­σχο­λού­νταν στο ξενο­δο­χείο, ο ένας ως υπάλ­λη­λος υπο­δο­χής και ο άλλος ως καθα­ρι­στής, χωρίς τα απα­ραί­τητα νομι­μο­ποι­η­τικά έγγραφα παρα­μο­νής τους στη χώρα. Ο ημε­δα­πός κατη­γο­ρού­με­νος, ιδιο­κτή­της του ξενο­δο­χείου, εμφα­νί­στηκε αυτο­βού­λως στην Υπο­διεύ­θυνση Ασφα­λείας Ρόδου και συνε­λή­φθη εκεί.

Ισχυ­ρι­σμοί υπε­ρά­σπι­σης και ο ρόλος των απο­δεί­ξεων

Στο ακρο­α­τή­ριο, οι κατη­γο­ρού­με­νοι ανέ­πτυ­ξαν εκδοχές που διί­στα­ντο αισθητά από τις κατη­γο­ρίες. Ο 46χρονος ημε­δα­πός ξενο­δό­χος, κάτοι­κος Ιαλυσού, ισχυ­ρί­στηκε ότι στους πελάτες του περι­λαμ­βά­νο­νταν μετα­νά­στες κάτοχοι καρτών ασύλου, ελλη­νι­κής ή αλλο­δα­πής αρχής, τις οποίες φωτο­τυ­πούσε και κατέ­γραφε τα στοι­χεία τους πριν από την εκμί­σθωση δωμα­τίου. Προ­σκό­μισε 52 ενδει­κτι­κές απο­δεί­ξεις παροχής υπη­ρε­σιών από 6 Αυγού­στου 2023 έως 24 Αυγού­στου 2023 ως από­δειξη της νομι­μό­τη­τας των συναλ­λα­γών, αρνού­με­νος κατη­γο­ρη­μα­τικά ότι σκοπός του ήταν η από­κρυψη παρά­τυ­πων μετα­να­στών. Επέ­μεινε μάλιστα ότι η λει­τουρ­γία του ξενο­δο­χείου ήταν αδύ­να­τον να γίνεται με μυστι­κό­τητα, καθώς η κίνηση ενοίκων γινόταν κατά κύριο λόγο την ημέρα. Χαρα­κτη­ρι­στικό που επι­κα­λέ­στηκε ήταν ότι, περίπου 10 ημέρες πριν από την έρευνα, στέ­λε­χος της ΟΠΚΕ είχε επι­σκε­φθεί το ξενο­δο­χείο εκδη­λώ­νο­ντας ενδια­φέ­ρον για μίσθωση δωμα­τίων, και ο ίδιος το είχε ενη­με­ρώ­σει ανοιχτά για την παρου­σία αλλο­δα­πών κατόχων καρτών ασύλου.

Ο 47χρονος Λιβα­νέ­ζος κατη­γο­ρού­με­νος υπο­στή­ριξε ότι παρέ­δωσε στον ξενο­δόχο το ισραη­λινό δια­βα­τή­ριό του, ότι αυτός του υπο­σχέ­θηκε να τον βοη­θή­σει να λάβει νομι­μο­ποι­η­τικά έγγραφα και ότι, ως αντί­τιμο για τη φιλο­ξε­νία, πρό­σφερε υπη­ρε­σίες διερ­μη­νέα. Ο 33χρονος υπήκοος Νότιας Αφρικής, από την πλευρά του, ισχυ­ρί­στηκε ότι ο ξενο­δό­χος τον λυπή­θηκε, ότι τον φιλο­ξέ­νησε δωρεάν και ότι ο ίδιος τον βοη­θούσε σε διά­φο­ρες δου­λειές του ξενο­δο­χείου, κυρίως ως διερ­μη­νέας.

Τα πράγ­ματα ήταν δια­φο­ρε­τικά στη μαρ­τυ­ρία. Δύο από τους 84 μετα­νά­στες που εντο­πί­στη­καν κατέ­θε­σαν ότι για τη μετα­φορά τους είχαν κατα­βά­λει στο κύκλωμα δια­κί­νη­σης ποσό δύο χιλιά­δων ευρώ, υπέ­δει­ξαν τους δύο αλλο­δα­πούς ως τα πρόσωπα που τους υπο­δέ­χθη­καν στο ξενο­δο­χείο και παρε­λάμ­βα­ναν τα χρήματα για τη διαμονή. Το αντί­τιμο της δια­μο­νής κυμαι­νό­ταν από 15 έως 30 ευρώ ημε­ρη­σίως. Στην απο­λο­γία τους, υπέ­δει­ξαν τον ημεδαπό κατη­γο­ρού­μενο ως τον άνθρωπο που τους εξα­σφά­λισε αρχικά κατά­λυμα και στη συνέ­χεια τη μετά­βασή τους, πιθανώς, σε άλλη χώρα της Ευρώπης.

Το Τρι­με­λές Εφετείο Δωδε­κα­νή­σου επί κακουρ­γη­μά­των αξιο­λό­γησε τα στοι­χεία και εξέδωσε κατα­δι­κα­στική απόφαση και για τους τρεις κατη­γο­ρού­με­νους. Η ποινή που επι­βλή­θηκε στον 46χρονο ημεδαπό ξενο­δόχο ξεχω­ρί­ζει από μόνη της: κάθειρξη 172 ετών, εκτιτέα τα 20. Στον 33χρονο υπήκοο Νότιας Αφρικής επι­βλή­θηκε κάθειρξη 87 ετών και 3 μηνών, εκτιτέα τα 8, ενώ στον 47χρονο Λιβα­νέζο κάθειρξη 87 ετών και 4 μηνών, εκτιτέα τα 8.

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.