ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Εκλεισαν τον δρόμο στα Κολύμπια οι αγρότες της Ρόδου

Πέγκυ Ντόκου 3 λεπτά ανάγνωση
εικόνα_Viber_2026-01-09_13-06-51-680

Σε κλεί­σιμο του δρόμου στο ύψος της περιο­χής των Κολυ­μπίων προ­χώ­ρη­σαν χτες το πρωί οι αγρότες της Ρόδου, συμ­με­τέ­χο­ντας στις πανελ­λα­δι­κές κινη­το­ποι­ή­σεις των συνα­δέλ­φων τους.

Από το πρωί μέχρι και αργά το από­γευμα, παρέ­τα­ξαν τα τρακτέρ τους οπότε δεν μπο­ρού­σαν να περά­σουν τα οχήματα. Η κινη­το­ποί­ηση προ­γραμ­μα­τί­στηκε και υλο­ποι­ή­θηκε μετά τη γενική συνέ­λευση των αγροτών που έγινε την Πέμπτη το βράδυ στο Γεννάδι.

Με την παρέμ­βαση της αστυ­νο­μίας, η κίνηση των οχη­μά­των διο­χε­τεύ­τηκε από παρα­καμ­πτή­ριες οδούς όπου ήταν δυνατόν.

Την ίδια ώρα, οι αγρότες σε πανελ­λα­δικό επίπεδο συνε­χί­ζουν τις κινη­το­ποι­ή­σεις προ­χω­ρώ­ντας σε πολύ­ω­ρους απο­κλει­σμούς στο οδικό δίκτυο, μετά και τις ανα­κοι­νώ­σεις της κυβέρ­νη­σης για τα μέτρα στή­ρι­ξης.

Οι αγρότες των μπλόκων εκφρά­ζουν την έντονη απο­γο­ή­τευσή τους για τις κυβερ­νη­τι­κές ανα­κοι­νώ­σεις, επι­ση­μαί­νο­ντας ότι τα αιτή­ματά τους δεν ικα­νο­ποιού­νται και πως, υπό τις παρού­σες συν­θή­κες, «η κλι­μά­κωση των κινη­το­ποι­ή­σεων απο­τε­λεί μονό­δρομο».

Όπως δήλωσε προς τη “δ” ο κ. Νίκος Φρατζής, οι αγρότες της Ρόδου στη­ρί­ζουν τις πανελ­λα­δι­κές κινη­το­ποι­ή­σεις των συνα­δέλ­φων τους:

«Δεν είναι η πρώτη κινη­το­ποί­ηση που έχουμε κάνει. Από τις αρχές Δεκεμ­βρίου έχουμε βγάλει τα τρακτέρ στις πλα­τείες των χωριών ενώ κατε­βή­καμε με τα αγρο­τικά μας οχήματα στην πόλη της Ρόδου.

Συμ­με­τέ­χουμε κι εμείς στις πανελ­λα­δι­κές κινη­το­ποι­ή­σεις, στη­ρί­ζο­ντας τα αιτή­ματα των συνα­δέλ­φων μας, συν τα δικά μας προ­βλή­ματα όπως είναι η κατά­σταση που δημιουρ­γεί­ται με τα ελάφια».

Όπως ανέφερε, οι αγρότες της Ρόδου είναι σε συνεχή επαφή και με τους συνα­δέλ­φους τους στα μπλόκα όλης της χώρας, αλλά και σε συνεν­νό­ηση με τους αγρότες από τα άλλα νησιά σε Βόρειο και Νότιο Αιγαίο.

Υπεν­θυ­μί­ζε­ται ότι σημειώ­θη­καν θετικές εξε­λί­ξεις στο μέτωπο των αγρο­τι­κών κινη­το­ποι­ή­σεων, με τους εκπρο­σώ­πους των περισ­σό­τε­ρων μπλόκων να μετα­κι­νούν σε μερικά σημεία τα τρακτέρ τους στην άκρη των δρόμων, σε ένδειξη καλής θέλησης, ενόψει της συνά­ντη­σης με τον πρω­θυ­πουργό την Τρίτη. Το βλέμμα των αγροτών είναι στραμ­μένο στην 4η πανελ­λα­δική σύσκεψη στη Νίκαια της Λάρισας το Σάββατο, όπου θα οριστεί η αντι­προ­σω­πεία που θα συμ­με­τά­σχει στη συνά­ντηση με τον πρω­θυ­πουργό και θα δια­μορ­φω­θεί το σχέδιο δράσης.

Για τις επό­με­νες κινή­σεις θα απο­φα­σί­σουν εν ευθέτω χρόνω μετά την συνά­ντηση με τον πρω­θυ­πουργό και ύστερα από επα­νε­κτί­μηση συνο­λικά.

Τα αιτή­ματα των αγροτών της Ρόδου είναι:

• Μέτρα μείωσης του κόστους παρα­γω­γής, όπως αφο­ρο­λό­γητο πετρέ­λαιο

• Απο­ζη­μιώ­σεις του ΕΛΓΑ στο 100% των ζημιών.

• Να μην πλη­ρώ­σουμε οι παρα­γω­γοί το σκάν­δαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ για το οποίο δεν ευθυ­νό­μα­στε. Καμία μείωση στις επι­δο­τή­σεις. Να πλη­ρω­θούμε άμεσα όλα τα χρήματα που μας οφεί­λο­νται.

• Να μην μειω­θούν τα κον­δύ­λια της ΚΑΠ της Ευρω­παι­κής Ένωσης, για να κατευ­θυν­θούν οι πόροι αυτοί στην πολε­μική οικο­νο­μία.

Επίσης ειδι­κό­τερα οι παρα­γω­γοί του νησιού διεκ­δι­κούμε από την κυβέρ­νηση:

• Μέτρα για το πρό­βλημα της ακρί­βειας. Να επα­νέλ­θουν οι μειω­μέ­νοι συντε­λε­στές ΦΠΑ στο νησί της Ρόδου. Μείωση του ΦΠΑ σε όλα τα αγρο­τικά εφόδια (λιπά­σματα, σπόρους, ζωο­τρο­φές, μηχα­νή­ματα κ.λπ.)

• Πραγ­μα­τι­κούς ελέγ­χους στις εισα­γω­γές. Να στα­μα­τή­σει το «βάφτι­σμα» προ­ϊ­ό­ντων από τρίτες χώρες ως ντόπιων. Τα προ­ϊ­ό­ντα που προ­έρ­χο­νται από χώρες εκτός ΕΕ, είναι επι­βα­ρυ­μένα με παρά­νομα φυτο­φάρ­μακα.

• Χορή­γηση άτοκων μακρο­πρό­θε­σμων δανείων, για επεν­δύ­σεις για τον εκσυγ­χρο­νι­σμό του πρω­το­γενή τομέα.

• Κατα­σκευή νέων σύγ­χρο­νων αρδευ­τι­κών έργων, για να έχουμε επάρ­κεια νερού για τις καλ­λιέρ­γειές μας. Να ολο­κλη­ρω­θεί άμεσα η κατα­σκευή του φράγ­μα­τος της Κρη­τη­νίας.

• Να απο­ζη­μιω­θούν οι παρα­γω­γοί που επλή­γη­σαν από την πυρ­κα­γιά του 2023 στο 100%, της ζημιάς που υπέ­στη­σαν.

• Να δοθεί λύση επι­τέ­λους, στο πρό­βλημα των εκτε­τα­μέ­νων κατα­στρο­φών που προ­κα­λούν τα ελάφια στις καλ­λιέρ­γειές μας. Αλλά και στα πολλά ατυ­χή­ματα που γίνο­νται λόγω των ελαφιών στο οδικό δίκτυο του νησιού.

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.