Με το χριστουγεννιάτικο τραπέζι να πλησιάζει, οι καταναλωτές έχουν ήδη ξεκινήσει την έρευνα αγοράς, καθώς οι τιμές προκαλούν έντονο προβληματισμό. Τα κρέατα που παραμένουν πρώτα στις προτιμήσεις για το οικογενειακό γεύμα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς είναι η γαλοπούλα, το χοιρινό, το αρνί και το μοσχάρι. Σε όλες τις κατηγορίες έχει σημειωθεί σημαντική αύξηση των τιμών. Όπως δήλωσε στη «δ», ο κρεοπώλης Βασίλης Ψυλλάκης, το χριστουγεννιάτικο τραπέζι φέτος θα είναι πιο “αλμυρό” στην τσέπη των καταναλωτών, αφού π.χ. η τιμή στο μοσχάρι έχει εκτοξευθεί στα 18€ το κιλό το ψαχνό και στα 14€ το κιλό με κόκκαλο. Η αύξηση στο μοσχάρι θεωρείται από τις πιο εντυπωσιακές, καθώς το προϊόν ήδη κινείται σε υψηλές τιμές.
Η τιμή στο χοιρινό κυμαίνεται από 6.50€ έως 8.00€. Στα αρνίσια παΐδάκια οι τιμές είναι από 17€ το κιλό και 18€ το αμνοερίφιο γάλακτος. Η ντόπια γαλοπούλα πωλείται από 11,90€-12€ το κιλό (αλανιάρα) και οι εισαγόμενες από την Ιταλία θα είναι φθηνότερες.
Ο κ. Ψυλλάκης συστήνει στους καταναλωτές να επιλέγουν τα παραδοσιακά κρεοπωλεία και τόνισε ότι η κίνηση αναμένεται να κορυφωθεί από το Σαββατοκύριακο για τα απαραίτητα στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι. Επεσήμανε ότι ο κόσμος πλέον είναι πιο περιορισμένος στις αγορές των κρεάτων: «Πλέον ο πελάτης όταν σου ζητήσει π.χ. 2 κιλά κιμά, πρέπει να είναι 2 kg. Παλαιότερα μπορεί να τους έβαζες 2,3 kg και δεν είχαν πρόβλημα. Τώρα είναι διαφορετικά, θέλουν ακριβώς αυτό που ζητούν. Χθες ήρθε στο κατάστημά μου μία κυρία που κάθε χρόνο αγόραζε κρέατα 200 ευρώ. Μου ζήτησε ο λογαριασμός αυτή τη φορά να μην ξεφύγει από τα 100€», ανέφερε ενδεικτικά.
Παράλληλα με το θέμα της ευλογιάς των αιγοπροβάτων, ο κ. Ψυλλάκης δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο στο επόμενο διάστημα να παρατηρηθούν και ελλείψεις στην αγορά.
«Στα Κοσκινού παλαιότερα είχαμε 30 στάβλους με ζώα και σήμερα δεν υπάρχει τίποτα, ούτε ένας», όπως είπε.
Πίεση στα νοικοκυριά ενόψει εορτών
Περίπου 16% έως 20% ακριβότερο υπολογίζεται φέτος το χριστουγεννιάτικο τραπέζι σε σύγκριση με το 2024, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΙΝΚΑ, που καταγράφουν σημαντική άνοδο στις τιμές των βασικών προϊόντων. Με βάση τις φετινές εκτιμήσεις του ΙΝΚΑ, το εορταστικό τραπέζι για τέσσερα άτομα διαμορφώνεται στα 178,85 ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί σε 44,71 ευρώ ανά άτομο. Την περυσινή χρονιά, τα ίδια προϊόντα κόστιζαν συνολικά 156,02 ευρώ, γεγονός που αναδεικνύει την επιβάρυνση που αντιμετωπίζουν φέτος τα νοικοκυριά. «Οι τιμές είναι όπως ακριβώς τις κοστολογεί το Ινστιτούτο Καταναλωτών και οι συμπολίτες μας αντιμετωπίζουν με ανησυχία το κύμα ακρίβειας σε όλα τα επίπεδα», επισημαίνει ο κ. Ψυλλάκης.
Με τις ανατιμήσεις να αγγίζουν σχεδόν όλες τις κατηγορίες, τα ελληνικά νοικοκυριά καλούνται να διαχειριστούν ένα αυξημένο κόστος για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι. Η ανοδική τάση στις τιμές τροφίμων, που συνεχίζεται για δεύτερη χρονιά, εντείνει τις ανησυχίες για την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών.
Η εικόνα που μεταφέρουν τα κρεοπωλεία και τα σούπερ μάρκετ είναι κοινή: οι τιμές ανεβαίνουν, πιέζοντας τα νοικοκυριά που ετοιμάζουν το γιορτινό τους μενού.
Τέλος να σημειωθεί ότι παρά τις προσφορές των σούπερ μάρκετ, οι ανατιμήσεις σε βασικά προϊόντα – από τα κρέατα και τα γαλακτοκομικά έως τα σοκολατούχα είδη – διαμορφώνουν έναν σαφώς πιο «βαρύ» λογαριασμό για τα νοικοκυριά.
«Φωτιά» έχουν πάρει και οι τιμές στα γλυκά, λόγω της ανόδου του κακάο και κατ’ επέκταση της σοκολάτας και των ξηρών καρπών, αλλά και στο βούτυρο. Οι ζαχαροπλάστες τονίζουν ότι το κόστος παραγωγής έχει εκτοξευθεί λόγω των υψηλών τιμών σε σοκολάτα, γάλα και βούτυρο.
Χριστουγεννιάτικο τραπέζι από… «χρυσάφι» – Εκτοξευμένες οι τιμές σε χοιρινό, αρνί, γαλοπούλα και μοσχάρι














