ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Εξαπάτηση με υποσχέσεις για μετοχές οδηγεί σε απώλεια 5.250 ευρώ και κινητοποιεί τις αρχές

Δαμιανός Αθανασίου 1 λεπτό ανάγνωση
ΑΠΑΤΗ INTERNET PHISHING2

• 69xρονος Καρ­πά­θιος κα­ταγ­γέλ­λει ότι κα­θο­δη­γή­θη­κε σε κα­τα­θέ­σεις από «εκ­πρό­σω­πο» εται­ρεί­ας μέσω εφαρ­μο­γής μη­νυ­μά­των την πε­ρί­ο­δο 30/07/2025 έως 09/09/2025

Η υπό­θε­ση επεν­δυ­τι­κής εξα­πά­τη­σης με ψη­φια­κά μέσα που απο­κα­λύ­πτε­ται στην Κάρ­πα­θο ανα­δει­κνύ­ει τον διαρ­κή κίν­δυ­νο που δια­τρέ­χουν πο­λί­τες όταν εμπι­στεύ­ο­νται άγνω­στους «συμ­βού­λους» στο δια­δί­κτυο. Κά­τοι­κος του νη­σιού ηλι­κί­ας 69 ετών κα­τήγ­γει­λε στις 22/11/2025 στις 20:00 ότι έχασε συ­νο­λι­κά 5.250 ευρώ, καθώς πεί­στη­κε να κα­τα­θέ­σει χρή­μα­τα για δήθεν αγορά με­το­χών μέσα από δια­δι­κτυα­κή πλατ­φόρ­μα. Η υπό­θε­ση βρί­σκε­ται ήδη στο στά­διο της προ­α­νά­κρι­σης.

Σύμ­φω­να με την έγκλη­ση, ο παθών προ­σήλ­θε και πε­ριέ­γρα­ψε ότι από 30/07/2025 έως 09/09/2025 προ­έ­βη σε δια­δο­χι­κές πλη­ρω­μές με σκοπό επεν­δύ­σεις σε με­το­χές. Η επι­κοι­νω­νία του με τον φε­ρό­με­νο «εκ­πρό­σω­πο» γι­νό­ταν απο­κλει­στι­κά μέσω δη­μο­φι­λούς εφαρ­μο­γής ανταλ­λα­γής μη­νυ­μά­των σε συ­γκε­κρι­μέ­νη τη­λε­φω­νι­κή σύν­δε­ση. Οι υπο­σχέ­σεις για κέρδη και η πίεση να κι­νη­θεί άμεσα πα­ρου­σιά­ζο­νται ως τα βα­σι­κά μο­τί­βα που οδή­γη­σαν στην τε­λι­κή οι­κο­νο­μι­κή ζημία ύψους 5.250 ευρώ.

Το σχήμα που πε­ρι­γρά­φε­ται φέρει τα κλα­σι­κά χα­ρα­κτη­ρι­στι­κά της ψη­φια­κής επεν­δυ­τι­κής απά­της. Προ­βάλ­λο­νται υπο­τι­θέ­με­νες επαγ­γελ­μα­τι­κές γνώ­σεις, πα­ρου­σιά­ζο­νται «ευ­και­ρί­ες» με­το­χών και ζη­τεί­ται από τον εν­δια­φε­ρό­με­νο να ακο­λου­θή­σει οδη­γί­ες για με­τα­φο­ρά χρη­μά­των. Η απο­κλει­στι­κή επι­κοι­νω­νία μέσω εφαρ­μο­γής μη­νυ­μά­των δη­μιουρ­γεί αί­σθη­ση οι­κειό­τη­τας, ενώ η επι­κα­λού­με­νη εται­ρι­κή ταυ­τό­τη­τα λει­τουρ­γεί ως πρό­σχη­μα αξιο­πι­στί­ας. Στην πράξη, ο παθών δεν απέ­κτη­σε ποτέ πραγ­μα­τι­κή πρό­σβα­ση σε χαρ­το­φυ­λά­κιο ούτε επα­λη­θεύ­σι­μα στοι­χεία συ­ναλ­λα­γών.

Η πε­ρί­ο­δος 30/07/2025 έως 09/09/2025 δεί­χνει δια­δο­χι­κές κα­τα­βο­λές με σκοπό τη δήθεν «ενί­σχυ­ση θέ­σε­ων» σε με­το­χές. Η συ­νο­λι­κή ζημία κα­τα­γρά­φε­ται στα 5.250 ευρώ, ποσό που συχνά επι­λέ­γε­ται από επι­τή­δειους για να φαί­νε­ται «δια­χει­ρί­σι­μο» και να μην εγεί­ρει άμε­σες αντι­δρά­σεις από τα θύ­μα­τα. Το στοι­χείο της απο­κλει­στι­κής επι­κοι­νω­νί­ας σε μία πλατ­φόρ­μα ανταλ­λα­γής μη­νυ­μά­των δυ­σχε­ραί­νει την ιχνη­λά­τη­ση, ωστό­σο αφή­νει ψη­φια­κά δε­δο­μέ­να που αξιο­ποιού­νται από τους πραγ­μα­το­γνώ­μο­νες.

Το ΑΤ Καρ­πά­θου έχει ξε­κι­νή­σει προ­α­νά­κρι­ση με στόχο την ταυ­το­ποί­η­ση του προ­σώ­που που εμ­φα­νί­στη­κε ως «εκ­πρό­σω­πος» και την ανί­χνευ­ση των ροών χρή­μα­τος. Η δια­δι­κα­σία πε­ρι­λαμ­βά­νει αί­τη­μα άρσης απορ­ρή­του για τα σχε­τι­κά ψη­φια­κά ίχνη όπου απαι­τεί­ται, ανα­ζή­τη­ση στοι­χεί­ων από πα­ρό­χους υπη­ρε­σιών δια­δι­κτύ­ου, καθώς και δια­σταύ­ρω­ση κι­νή­σε­ων λο­γα­ρια­σμών. Στο επί­κε­ντρο βρί­σκε­ται η συλ­λο­γή επα­λη­θεύ­σι­μων απο­δει­κτι­κών για τον τρόπο προ­σέγ­γι­σης, την υπό­σχε­ση επέν­δυ­σης και την τε­λι­κή απώ­λεια.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Προσθέστε ένα σχόλιο

Το E-mail δεν θα δημοσιευτεί.
Πρέπει να συμπληρωθούν όλα τα πεδία για την υποβολή του σχολίου.