Ειδήσεις

Airbnb: Ποιο είναι το γαλλικό μοντέλο που εξετάζει η κυβέρνηση

Το «γαλλικό μοντέλο», σε συνδυασμό με νέους γεωγραφικούς περιορισμούς, βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας και του νέου χωροταξικού σχεδίου, εξετάζει η ελληνική κυβέρνηση για τα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης, στο πλαίσιο μίας πολιτικής που στοχεύει τόσο στην περαιτέρω τάξη στον συγκεκριμένο κλάδο τουριστικής δραστηριότητας, όσο και στην απελευθέρωση διαμερισμάτων για μακροχρόνια μίσθωση.

Τα παραπάνω προκύπτουν από τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου της υπουργού Τουρισμού, Όλγας Κεφαλογιάννη, με αφορμή την παρουσίαση του νέου θεσμικού πλαισίου για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις ακινήτων, όπως διατυπώθηκε στον νόμο του υπουργείου Τουρισμού (Ν. 5170/2025), που τίθεται σε ισχύ από την 1η Οκτωβρίου 2025.

Όπως ανέφερε η υπουργός, «ο νόμος στοχεύει στην αναβάθμιση της τουριστικής προσφοράς και συμβάλλει στην κάλυψη της ανάγκης για αξιοπρεπή και προσιτή στέγαση».

Το «γαλλικό μοντέλο», σύμφωνα με τον νέο νόμο που ισχύει στη Γαλλία από τις αρχές του 2025, προβλέπει χρονικό περιορισμό της βραχυχρόνιας μίσθωσης από τις 120 στις 90 ημέρες
Το γαλλικό μοντέλο για τα Airbnb
Το «γαλλικό μοντέλο», σύμφωνα με τον νέο νόμο που ισχύει στη Γαλλία από τις αρχές του 2025, προβλέπει χρονικό περιορισμό της βραχυχρόνιας μίσθωσης από τις 120 στις 90 ημέρες, με δυνατότητα στους δήμους να μειώνουν ακόμη περισσότερο το διάστημα.

Παράλληλα, έρχονται απαγορεύσεις στην περαιτέρω ανάπτυξη των καταλυμάτων τύπου Airbnb σε νέες περιοχές στο πλαίσιο του νόμου 5162/24, που αντιμετωπίζουν σοβαρό το πρόβλημα υπερπροσφοράς.

Δεν αποκαλύφθηκαν οι περιοχές, ωστόσο η κυρία Κεφαλογιάννη ανέφερε ότι το υπουργείο Τουρισμού έχει καταθέσει προτάσεις με βάση τουριστικά κριτήρια και μετά από διαβούλευση με τοπικούς φορείς.

Οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης έως το τέλος του έτους, καθώς τα δύο υπουργεία έχουν και τα δικά τους κριτήρια.

Επειδή το πρόβλημα είναι διεθνές και κυρίως ευρωπαϊκό, εξετάζεται η δυνατότητα παρέμβασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ώστε να υπάρξει συνολική αντιμετώπιση
Ποιες περιοχές μπαίνουν στο στόχαστρο
Σημειώνεται ότι με όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας, οι «φραγμοί» αναμένεται να τεθούν σε περιοχές όπως τα Χανιά, η Θεσσαλονίκη, η Σαντορίνη, η Πάρος και η Χαλκιδική. Ωστόσο, τίποτα ακόμη δεν είναι βέβαιο.

Η υπουργός πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση αξιολογεί τα αποτελέσματα της απαγόρευσης στα τρία δημοτικά διαμερίσματα της Αθήνας και εξετάζει το ενδεχόμενο επέκτασης με βάση τη σχετική νομοθεσία.

Επίσης, προανήγγειλε ότι στο νέο χωροταξικό θα υπάρχουν περιορισμοί στις κορεσμένες περιοχές όχι μόνο στην ανάπτυξη νέων ξενοδοχείων αλλά και στα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης.

Η κυρία Κεφαλογιάννη τόνισε ακόμη ότι επειδή το πρόβλημα είναι διεθνές και κυρίως ευρωπαϊκό, εξετάζεται η δυνατότητα παρέμβασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ώστε να υπάρξει συνολική αντιμετώπιση σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Αν και το πρόβλημα της έλλειψης στέγασης δεν λύνεται μόνο με τα μέτρα κατά της βραχυχρόνιας μίσθωσης, η κυβέρνηση φαίνεται αποφασισμένη να αξιοποιήσει και αυτό το μέτωπο, επιβάλλοντας απαγορεύσεις και αντικίνητρα.

Η ΑΑΔΕ θα προχωρήσει σε ηλεκτρονικό έλεγχο και όσα καταλύματα δεν εμφανίζονται στη βάση δεδομένων της ως «κύριας χρήσης» θα διαγράφονται αυτόματα
Ο «ξαφνικός θάνατος» από 1η Οκτωβρίου
Η υπουργός ανακοίνωσε επίσης ότι από την 1η Οκτωβρίου όσοι ιδιοκτήτες καταλυμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης δεν τα έχουν χαρακτηρίσει ως κύριας χρήσης, όπως ορίζει η νομοθεσία, θα διαγράφονται αυτόματα από τις λίστες της ΑΑΔΕ και θα θεωρούνται παράνομα. Ο «ξαφνικός θάνατος» θα ισχύσει για όσα καταλύματα δεν χαρακτηρίστηκαν ως κύριας χρήσης.

Όπως εξήγησε, η ΑΑΔΕ θα προχωρήσει σε ηλεκτρονικό έλεγχο και όσα καταλύματα δεν εμφανίζονται στη βάση δεδομένων της ως «κύριας χρήσης» θα διαγράφονται αυτόματα.

Στη συνέχεια, η ΑΑΔΕ θα ενημερώνει τις πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης, οι οποίες θα τα «κατεβάζουν». «Ο νόμος θα ισχύσει για όλους», υπογράμμισε χαρακτηριστικά η κυρία Κεφαλογιάννη.

Η γενική γραμματέας του υπουργείου Βάσια Κουτσούκου, ανακοίνωσε ότι αμέσως μετά θα ξεκινήσουν δειγματοληπτικοί έλεγχοι από μικτά κλιμάκια της ΑΑΔΕ και του υπουργείου Τουρισμού, αλλά και αυτοτελώς. Έλεγχοι θα διενεργούνται επίσης κατόπιν καταγγελιών. Για κάθε παράβαση το πρόστιμο θα ανέρχεται σε 5.000 ευρώ, ενώ οι ιδιοκτήτες θα ειδοποιούνται δέκα ημέρες πριν από τον έλεγχο.

«Ποιοτικός τουρισμός σημαίνει κανόνες, μέτρο, ισορροπία και τήρηση νομιμότητας», δήλωσε η υπουργός Τουρισμού, επισημαίνοντας ότι το νέο πλαίσιο διασφαλίζει τη δικαιοσύνη στον ανταγωνισμό και την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Για το 2025 και το 2026, όπως ανακοίνωσε πρόσφατα και ο πρωθυπουργός, δεν θα επιτρέπεται νέα εγγραφή στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής για το 1ο, 2ο και 3ο δημοτικό διαμέρισμα της Αθήνας.

Η υπουργός σημείωσε ακόμη ότι τα στοιχεία για το 2025 δείχνουν πως η χρονιά θα είναι εξίσου θετική με την περσινή, με τις ταξιδιωτικές εισπράξεις να καταγράφουν αύξηση 12,5% στο πρώτο επτάμηνο, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2024.

Παράλληλα, η τουριστική κίνηση εξακολουθεί να διατηρεί τη δυναμική της, επεκτεινόμενη και πέραν της θερινής περιόδου, κάτι που αποτελεί βασικό στόχο της κυβερνητικής στρατηγικής.

Τα ακίνητα που διατίθενται σε βραχυχρόνια μίσθωση υποχρεούνται να πληρούν σειρά προδιαγραφών
Βασικά σημεία της νέας νομοθεσίας
Τα ακίνητα που διατίθενται σε βραχυχρόνια μίσθωση υποχρεούνται να πληρούν ελάχιστες προδιαγραφές:

• να είναι χώροι κύριας χρήσης,
• να διαθέτουν φυσικό φωτισμό, αερισμό και κλιματισμό,
• να καλύπτονται από ασφαλιστήριο αστικής ευθύνης,
• να έχουν υπεύθυνη δήλωση ηλεκτρολόγου και πιστοποιητικό μυοκτονίας.

Προβλέπονται έλεγχοι συμμόρφωσης από υπουργείο Τουρισμού και ΑΑΔΕ, ενώ οι κυρώσεις και τα πρόστιμα θα είναι αντίστοιχα με αυτά που ισχύουν για τα τουριστικά καταλύματα.

Ήδη η ΑΑΔΕ έχει αποστείλει ηλεκτρονική ενημέρωση σε όλους τους εγγεγραμμένους διαχειριστές ακινήτων με Αριθμό Μητρώου Ακινήτου (ΑΜΑ), ενώ έχει εκδοθεί σχετική εγκύκλιος που επεξηγεί τις νέες προδιαγραφές.

Πηγή: ot.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου