ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Γιάννης Παπαβασιλείου: «Είμαστε αρκετά πίσω στην προετοιμασία του νησιού για τη σεζόν»

Πέγκυ Ντόκου 1 λεπτό ανάγνωση
ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

• Εξαι­ρε­τι­κά τα μη­νύ­μα­τα από την ΙΤΒ και τις αγο­ρές – Η Ρόδος είναι ισχυ­ρό Brand – Στις 29 Μαρ­τί­ου 2025, η επί­ση­μη ‘αυ­λαία’ της νέας σεζόν • Αιχ­μές και σκλη­ρή κρι­τι­κή προς την ΔΕΥΑΡ για τις χρε­ώ­σεις στα ξε­νο­δο­χεία: «Να μας σέ­βε­ται, όπως την σε­βό­μα­στε κι εμείς» (!)

Αι­σιό­δο­ξα μη­νύ­μα­τα, για την νέα του­ρι­στι­κή πε­ρί­ο­δο, καλά νέα από τις αγο­ρές αλλά επι­φυ­λα­κτι­κό­τη­τα ως προς την ετοι­μό­τη­τα του νη­σιού για να υπο­δε­χτεί τους ξέ­νους επι­σκέ­πτες του, εκ­φρά­ζει η Ένωση Ξε­νο­δό­χων Ρόδου.

Αυτό επι­σή­μα­νε χτες, σε συ­νέ­ντευ­ξη Τύπου που πα­ρα­χώ­ρη­σε, ο πρό­ε­δρος της ΕΞΡ, Γιάν­νης Πα­πα­βα­σι­λεί­ου, ο οποί­ος ανα­φέρ­θη­κε σε μια σειρά από θέ­μα­τα που έχουν σχέση με τον Του­ρι­σμό αλλά και με τον ξε­νο­δο­χεια­κό, επι­χει­ρη­μα­τι­κό κλάδο.

Εξαι­ρε­τι­κή η πα­ρου­σία της Ρόδου στο Βε­ρο­λί­νο

Ξε­κι­νώ­ντας από μια σύ­ντο­μη απο­τί­μη­ση της έκ­θε­σης ΙΤΒ στο Βε­ρο­λί­νο, τό­νι­σε τα εξής: «Η πα­ρου­σία της Ρόδου, στο Βε­ρο­λί­νο ήταν πράγ­μα­τι εξαι­ρε­τι­κή. Εί­χα­με ένα πολύ με­γά­λο πε­ρί­πτε­ρο 200τ.μ. (εί­χα­με πολλά χρό­νια να δούμε μια τέ­τοια πα­ρου­σί­α­ση) ενώ η συμ­με­το­χή των ξε­νο­δό­χων, των επι­χει­ρη­μα­τιών και των το­πι­κών αρχών ήταν πο­λυ­πλη­θής. Μι­λή­σα­με με τουρ οπε­ρέι­τορς και οι δια­πι­στώ­σεις μας, είναι οι εξής: οι πω­λή­σεις για το 2025 από Γερ­μα­νία (μέχρι και τις 28 Φε­βρουα­ρί­ου 2025) είναι ανε­βα­σμέ­νες κατά 4% σε σχέση με το 2024. Επο­μέ­νως, θε­ω­ρού­με ότι ανα­μέ­νου­με μια καλή χρο­νιά, αφού ήδη γνω­ρί­ζου­με ότι από την Αγ­γλι­κή αγορά, οι κρα­τή­σεις είναι ανε­βα­σμέ­νες κατά 14% σε σχέση με πέρσι. Επι­πρό­σθε­τα, όλες οι άλλες αγο­ρές κι­νού­νται ανο­δι­κά. Ωστό­σο, αυτό που δια­πι­στώ­σα­με σχε­τι­κά με την Γερ­μα­νι­κή αγορά, είναι ότι ενώ εμ­φα­νί­ζει άνοδο στις κρα­τή­σεις, ση­μειώ­νο­νται μειω­μέ­νες δια­νυ­κτε­ρεύ­σεις. Δη­λα­δή, μια οι­κο­γέ­νεια π.χ. αντί να μεί­νει 10 μέρες στο νησί, θα μεί­νει λι­γό­τε­ρο λόγω της οι­κο­νο­μι­κής κα­τά­στα­σης που ισχύ­ει στην χώρα τους. Το συ­μπέ­ρα­σμα είναι ότι παρά το γε­γο­νός πως ΔΕΝ υπάρ­χουν ακυ­ρώ­σεις, εμ­φα­νί­ζο­νται μειω­μέ­νες οι μέρες των δια­κο­πών. Αυτό θα το δούμε, πώς θα εξε­λι­χθεί μέσα στην σεζόν».

Είπε ακόμη ότι οι κρα­τή­σεις που έχουν γίνει μέχρι τώρα (early bookings) είναι με εκ­πτώ­σεις της τάξης του 20% επο­μέ­νως, πολ­λοί πε­λά­τες επέ­λε­ξαν αυτό το σύ­στη­μα.

«Συ­μπε­ρα­σμα­τι­κά θέλω να δη­λώ­σω ότι η Ρόδος, δεν μπο­ρεί να ξε­πε­ρά­σει σε αφί­ξεις το 3-5% ενώ ακόμη κι αν έχου­με μεί­ω­ση, θα είναι από 3-4% πε­ρί­που. Αυτό είναι όμως, ένα πολύ θε­τι­κό στοι­χείο, καθώς η Ρόδος έχει κα­θιε­ρω­θεί ως Brand Name σε όλη την ευ­ρω­παϊ­κή αγορά» ανέ­φε­ρε.

Σχε­τι­κά με την Τουρ­κία, η οποία επα­νέρ­χε­ται δυ­να­μι­κά στο παι­χνί­δι, φέτος που­λά­ει σε δι­πλά­σιες τιμές σε σχέση με πέρσι. Αυτό κα­θι­στά ανα­γκαίο να είναι η Ρόδος πιο αντα­γω­νι­στι­κή σε τιμές αλλά και υψηλό επί­πε­δο υπη­ρε­σιών.

Μειω­μέ­νες κρα­τή­σεις λόγω του Τέ­λους Αν­θε­κτι­κό­τη­τας

Ερω­τη­θείς εάν η επι­βο­λή του Τέ­λους Αν­θε­κτι­κό­τη­τας, με­τα­τρέ­πει την Ρόδο σε πιο ακρι­βό του­ρι­στι­κό προ­ο­ρι­σμό και εν­δέ­χε­ται να έχει επι­πτώ­σεις στο τε­λι­κό πα­κέ­το δια­κο­πών για τους του­ρί­στες μας, ο κ. Πα­πα­βα­σι­λεί­ου δή­λω­σε: «Τις τε­λευ­ταί­ες δύο εβδο­μά­δες δια­πι­στώ­θη­κε μια μεί­ω­ση στις κρα­τή­σεις –η οποία, ελ­πί­ζου­με να είναι πα­ρο­δι­κή. Ίσως αυτό, να οφεί­λε­ται στο γε­γο­νός πως τα πα­κέ­τα μας, εμ­φα­νί­ζο­νται πιο ακρι­βά. Ευ­ελ­πι­στώ να μην επη­ρε­ά­σει πολύ τον αντα­γω­νι­σμό».

Δύ­σκο­λα θα εφαρ­μο­στεί η ψη­φια­κή κάρτα ερ­γα­σί­ας στα ξε­νο­δο­χεία

Κλη­θείς να σχο­λιά­σει την εφαρ­μο­γή της ψη­φια­κής κάρ­τας ερ­γα­σί­ας στον ξε­νο­δο­χεια­κό κλάδο, εμ­φα­νί­σθη­κε επι­φυ­λα­κτι­κός ως προς τις προ­θέ­σεις του υπουρ­γεί­ου Ερ­γα­σί­ας:

«Το υπουρ­γείο, έλαβε την σχε­τι­κή από­φα­ση για την ψη­φια­κή κάρτα ερ­γα­σί­ας. Αυτό όμως, είναι πολύ δύ­σκο­λο να εφαρ­μο­στεί στα 550 ξε­νο­δο­χεία της Ρόδου που απα­σχο­λούν 27.000 ερ­γα­ζό­με­νους. Η εφαρ­μο­γή στην πράξη, είναι δύ­σκο­λο εγ­χεί­ρη­μα. Στις 19 Μαρ­τί­ου, διορ­γα­νώ­νου­με μια εκ­δή­λω­ση όπου έχου­με κα­λέ­σει εκ­προ­σώ­πους του υπουρ­γεί­ου, καθώς και τον ΣΕΤΕ όπου θα θέ­σου­με τα θέ­μα­τα αυτά επί τά­πη­τος. Τα προ­βλή­μα­τα, είναι πάρα πολλά και η εφαρ­μο­γή του είναι πάρα πολύ δύ­σκο­λη στην πράξη. Ελ­πί­ζου­με το υπουρ­γείο να κα­τα­νο­ή­σει τις δυ­σκο­λί­ες και να προ­βεί σε βελ­τιω­τι­κές κι­νή­σεις και τρο­πο­ποι­ή­σεις ώστε να μπο­ρέ­σου­με κι εμείς να εφαρ­μό­σου­με το μέτρο. Άλ­λω­στε, κάθε νόμος πρέ­πει να προ­στα­τεύ­ει τόσο τον ερ­γα­ζό­με­νο, όσο και την επι­χεί­ρη­ση.

Η Ρόδος δεν είναι ακόμη έτοι­μη για την σεζόν

Ερω­τη­θείς σχε­τι­κά με την προ­ε­τοι­μα­σία του νη­σιού ενό­ψει της επί­ση­μης έναρ­ξης της σεζόν στις 29 Μαρ­τί­ου 2025, μετά τις κα­τα­στρο­φές που προ­κά­λε­σε η θε­ο­μη­νία Bora, ο πρό­ε­δρος της ΕΞΡ δή­λω­σε:

«Εί­μα­στε αρ­κε­τά πίσω… Θα πρέ­πει τόσο ο Δήμος όσο και η ΠΝΑι να επι­σπεύ­σουν τις δια­δι­κα­σί­ες καθώς, η σεζόν ξε­κι­νά­ει στις 29 Μαρ­τί­ου. Επο­μέ­νως, η πόλη θα πρέ­πει να είναι κα­θα­ρή, να είναι έτοι­μη, να έχουν ολο­κλη­ρω­θεί οι ερ­γα­σί­ες σε όσα έργα μπο­ρούν ενώ, για τα λοιπά έργα, να προ­βλε­φτεί να μην επη­ρε­ά­σουν την λει­τουρ­γία και την ει­κό­να του Του­ρι­σμού. Εί­μα­στε υπέρ της στή­ρι­ξης και χρη­μα­το­δό­τη­σης του Δήμου Ρόδου. Η Πο­λι­τεία θα πρέ­πει να με­ρι­μνή­σει προς αυτή την κα­τεύ­θυν­ση».

Το άνοιγ­μα της Τουρ­κί­ας με τις απευ­θεί­ας πτή­σεις προς Κων­στα­ντι­νού­πο­λη

Ο πρό­ε­δρος της ΕΞΡ εξέ­φρα­σε την αι­σιο­δο­ξία του για το με­γά­λο άνοιγ­μα της Τουρ­κί­ας, με τις απευ­θεί­ας πτή­σεις που θα δρο­μο­λο­γη­θούν από Ρόδο προς Κων­στα­ντι­νού­πο­λη, δύο φορές την εβδο­μά­δα από την Aegean Airlines και αρ­γό­τε­ρα, ακόμη δύο πτή­σεις από την Turkish Airlines: «Είναι μια με­γά­λη αγορά, που ελ­πί­ζου­με να αντα­πο­δώ­σει τα προσ­δο­κώ­με­να. Οι πτή­σεις θα διαρ­κέ­σουν από τις 27 Μαϊου έως 27 Οκτω­βρί­ου 2025» -ανέ­φε­ρε.

Το ια­τρείο στο αε­ρο­δρό­μιο και άλλα θέ­μα­τα

Ερω­τη­θείς σχε­τι­κά με την πα­ρέμ­βα­ση της ΕΞΡ προς την Fraport Greece για την λει­τουρ­γία ια­τρεί­ου μέσα στον Διε­θνή Αε­ρο­λι­μέ­να «Δια­γό­ρας» Ρόδου, ο κ. Πα­πα­βα­σι­λεί­ου απά­ντη­σε πως η εται­ρεία έχει ξε­κα­θα­ρί­σει ότι είναι θε­τι­κή προς αυτή την κα­τεύ­θυν­ση: «Η Fraport, μας απά­ντη­σε ότι υπάρ­χει ια­τρείο και είναι έτοι­μο να λει­τουρ­γή­σει ανά πάσα στιγ­μή. Ωστό­σο, ο διο­ρι­σμός για­τρού και νο­ση­λευ­τι­κού προ­σω­πι­κού επα­φί­ε­ται στην 2η ΥΠΕ Πει­ραιώς και Νήσων».

Ανα­φο­ρι­κά με το αν­θρώ­πι­νο δυ­να­μι­κό, είπε ότι λεί­πουν του­λά­χι­στον 2000 άτομα. «Δυ­στυ­χώς, αντι­με­τω­πί­ζου­με ακόμη με­γά­λο πρό­βλη­μα με την εύ­ρε­ση ερ­γα­ζο­μέ­νων την ώρα που τα ξε­νο­δο­χεία έχουν ήδη κάνει τον προ­γραμ­μα­τι­σμό τους για τις θέ­σεις ερ­γα­σί­ας. Είναι σαν… ντό­μι­νο. Όλο αυτό πά­ντως, είναι συν­δε­δε­μέ­νο και με την επι­μή­κυν­ση της σεζόν, την 12μηνη λει­τουρ­γία της Ρόδου στον Του­ρι­σμό. Εάν τα κα­τα­φέ­ρου­με, θα λύ­σου­με και το πρό­βλη­μα εύ­ρε­σης αν­θρώ­πι­νου δυ­να­μι­κού, αφού οι ερ­γα­ζό­με­νοι θα θέ­λουν να μεί­νουν στο νησί χωρίς να έχουν άγχος, μόνο για ένα εξά­μη­νο. Ο στό­χος πα­ρα­μέ­νει».

Ο ξε­νο­δο­χεια­κός κλά­δος, έχει στο­χο­ποι­η­θεί

Αί­σθη­ση προ­κά­λε­σε πά­ντως, το… πα­ρά­πο­νο του προ­έ­δρου της ΕΞΡ όταν μί­λη­σε για τα προ­βλή­μα­τα του κλά­δου, που έχει στο­χο­ποι­η­θεί από πολ­λές πλευ­ρές ενώ άσκη­σε σκλη­ρή κρι­τι­κή προς την ΔΕΥΑ Ρόδου:

«Έχου­με γίνει ο εύ­κο­λος στό­χος για όλους. Όταν κά­ποιοι θέ­λουν να ει­σπρά­ξουν χρή­μα­τα, να επι­βά­λουν πρό­στι­μα κ.λπ. στρέ­φο­νται πάντα στα ξε­νο­δο­χεία. Όλα αυτά, δη­μιουρ­γούν ένα υπέρ­με­τρο κό­στος για τις ξε­νο­δο­χεια­κές επι­χει­ρή­σεις (κυ­ρί­ως τα μικρά και τα με­σαία ξε­νο­δο­χεία) με συ­νέ­πεια, να κιν­δυ­νεύ­ου­με κι εμείς. Η υπέρ­με­τρη φο­ρο­λό­γη­ση, τα υπερ­βο­λι­κά πρό­στι­μα κ.ο.κ. δη­μιουρ­γούν τα­μεια­κές και φρο­λο­γι­κές υπο­χρε­ώ­σεις που ίσως να μην μπο­ρέ­σου­με να αντι­με­τω­πί­σου­με. Δεν μπο­ρούν να κλεί­νουν ξε­νο­δο­χεία με την επι­βο­λή προ­στί­μων. Θα πρέ­πει να βρού­με μια λύση για να μπο­ρέ­σου­με να επι­βιώ­σου­με όλοι: και οι επι­χει­ρή­σεις και οι ερ­γα­ζό­με­νοι που απα­σχο­λού­νται σε αυτά. Ένα πα­ρά­δειγ­μα, είναι η ψη­φια­κή κάρτα ερ­γα­σί­ας. Ένα λάθος από έναν ερ­γα­ζό­με­νο μπο­ρεί να επι­φέ­ρει δε­κά­δες χι­λιά­δες πρό­στι­μα στην επι­χεί­ρη­ση. Από την άλλη, είναι η ΔΕΥΑ Ρόδου που θα εφαρ­μό­σει ένα σύ­στη­μα που θα ανε­βά­σει κατά πολύ το κό­στος του νερού. Ωστό­σο, να ανα­φέ­ρω ότι το 80% των εσό­δων της προ­έρ­χο­νται από τα ξε­νο­δο­χεία. Η ΔΕΥΑΡ ει­σπράτ­τει. Έγινε με­γά­λη, λόγω των ξε­νο­δο­χεί­ων. Δεν μπο­ρείς να κα­τη­γο­ρείς τον κα­λύ­τε­ρό σου πε­λά­τη. Να μας σε­βα­στεί, για να την σε­βα­στού­με κι εμείς! Δεν μπο­ρεί να λέει ότι η κα­τά­ντια της, οφεί­λε­ται στους ξε­νο­δό­χους! Η κα­τά­ντια της οφεί­λε­ται στην κακή δια­χεί­ρι­ση που γί­νε­ται εδώ και πολλά χρό­νια!»

Κα­τα­λή­γο­ντας, μί­λη­σε για ένα ακόμη ‘μέτρο’ που ήρθε αίφ­νης να εφαρ­μό­σει το Υπουρ­γείο Πο­λι­τι­σμού και αφορά τις πα­ρα­λί­ες:

«Εντε­λώς ξαφ­νι­κά, μας ει­δο­ποί­η­σαν (από την Κτη­μα­τι­κή Υπη­ρε­σία του Δη­μο­σί­ου) ότι τα ξε­νο­δο­χεία που έχουν πα­ρα­λί­ες και πλη­ρώ­νουν το προ­τι­μη­σια­κό δι­καί­ω­μα, πρέ­πει να έχουν έγκρι­ση ΚΑΙ από το ΥΠΠΟ –για το εν­δε­χό­με­νο να υπάρ­χουν… αρ­χαία μέσα στην άμμο (!) Το ερώ­τη­μά μας είναι πότε θα έρ­θουν να κά­νουν ελέγ­χους στις πα­ρα­λί­ες σε όλο το νησί; Και πότε θα πά­ρου­με άδεια για να το­πο­θε­τή­σου­με κα­ρέ­κλες και ομπρέ­λες; Και για ποιον λόγο, μας ει­δο­ποιούν τε­λευ­ταία στιγ­μή; Αυτό ση­μαί­νει ότι αν ανοί­ξου­με τις επι­χει­ρή­σεις μας στις 27 Μαρ­τί­ου και δεν έχου­με τις εγκρί­σεις αυτές, θα εί­μα­στε… πα­ρά­νο­μοι στις πα­ρα­λί­ες και θα μας επι­βλη­θεί πρό­στι­μο. Όλα αυτά, την τε­λευ­ταία ώρα. Πού ήταν τόσα χρό­νια για να ελέγ­ξουν τι συμ­βαί­νει;» ανα­ρω­τή­θη­κε ο πρό­ε­δρος της ΕΞΡ.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Προσθέστε ένα σχόλιο

Το E-mail δεν θα δημοσιευτεί.
Πρέπει να συμπληρωθούν όλα τα πεδία για την υποβολή του σχολίου.