ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Θαλάσσιος τουρισμός: Θέσεις εργασίας, επενδύσεις και έσοδα από τα κύματα – Οι επενδύσεις στα νησιά μας

news room 5 λεπτά ανάγνωση
ΓΙΩΤΙΓΚ

Με χιλιά­δες νησιά, νησίδες και βρα­χο­νη­σί­δες, που βρέ­χο­νται από ήρεμες θάλασ­σες, και με ήπιο μεσο­γειακό κλίμα, θα περί­μενε κανείς ότι η Ελλάδα είναι ο από­λυ­τος προ­ο­ρι­σμός για θαλάσ­σιο του­ρι­σμό. Κι όμως, απέχει πολύ ακόμα από αυτόν τον χαρα­κτη­ρι­σμό.

Οι προ­ο­πτι­κές ανά­πτυ­ξης του θαλάσ­σιου του­ρι­σμού στην Ελλάδα είναι πολύ μεγάλες, όπως υπο­στη­ρί­ζουν εδώ και δεκα­ε­τίες οι επαγ­γελ­μα­τίες του κλάδου, αν και ήδη συνει­σφέ­ρει κατά περίπου 1,8% στο ΑΕΠ της χώρας. Με τη ζήτηση για υπη­ρε­σίες yachting να αυξά­νε­ται μετά την παν­δη­μία κατά 20%, ο κλάδος φαί­νε­ται ότι αρχίζει πλέον να προ­σελ­κύει και το ενδια­φέ­ρον μεγάλων επεν­δυ­τών. Προ­φα­νώς σε αυτό έχει συμ­βά­λει και το πρό­γραμμα ανα­βάθ­μι­σης των μαρίνων της χώρας, με τη συμβολή του σχε­τι­κού προ­γράμ­μα­τος του Ταμείου Ανά­καμ­ψης και Ανθε­κτι­κό­τη­τας, ύψους 140 εκατ. ευρώ, ενώ ταυ­τό­χρονα πραγ­μα­το­ποιού­νται επεν­δύ­σεις και σε μια σειρά από άλλες μαρίνες της χώρας.

Η συμβολή του θαλάσ­σιου του­ρι­σμού στην οικο­νο­μία

Η ανά­πτυξη περισ­σό­τε­ρων θέσεων ελλι­με­νι­σμού σε περιο­χές όπου υπάρχει μεγάλη ζήτηση, όπως είναι το παρα­λιακό μέτωπο της Αττικής, έχει πολ­λα­πλα­σια­στι­κές επι­πτώ­σεις στην οικο­νο­μία. Όπως έχει ανα­φέ­ρει ο πρό­ε­δρος της Ένωσης Μαρίνων Ελλάδος, Σταύρος Κατσι­κά­δης, για κάθε 100 θέσεις ελλι­με­νι­σμού δημιουρ­γού­νται έξι άμεσες και 100 έμμεσες θέσεις εργα­σίας. Επι­πλέον, οι μαρίνες προ­σελ­κύ­ουν του­ρι­σμό υψηλού επι­πέ­δου, που πραγ­μα­το­ποιεί κατά μέσο όρο τετρα­πλά­σιες δαπάνες σε σύγκριση με τον μέσο του­ρί­στα. Μάλιστα, ένα σημα­ντικό μέρος αυτών των δαπανών γίνο­νται στις τοπικές αγορές.

Τέλος, θα πρέπει να υπο­λο­γι­στούν και τα έσοδα από τον ΦΠΑ των ναυ­λώ­σεων, που ανέρ­χο­νται σε πάνω από 100 εκατ. ευρώ, τα ενοίκια που κατα­βάλ­λουν οι εται­ρείες ναυ­λώ­σεων στις δημό­σιες μαρίνες (άνω των 20 εκατ. ευρώ), ενώ κατα­βάλ­λουν και το 1% των εσόδων τους στους δήμους.

Η ανάγκη για νέες θέσεις ελλι­με­νι­σμού σκαφών

Στο πλαίσιο του Πανελ­λή­νιου Συνε­δρίου Γιώ­τινγκ, που πραγ­μα­το­ποι­ή­θηκε στην Αθήνα, από τους Trinity Events και Boats Advisor Hub & Events, ο Γιώργος Βερ­νί­κος, πρό­ε­δρος της Vernicos Yachts, επί­τι­μος πρό­ε­δρος της Ένωσης Πλοιο­κτη­τών Του­ρι­στι­κών Σκαφών και γενικός γραμ­μα­τέας του ΣΕΤΕ, έδωσε έμφαση στην ανάγκη για νέες θέσεις ελλι­με­νι­σμού στην Αττική και συγκε­κρι­μένα στο Παλαιό Φάληρο και στην περιοχή Ελευ­σίνα – Νέα Πέραμος – Σαλα­μίνα. Τόνισε, ωστόσο, ότι θα πρέπει να υπάρχει προ­σε­κτική στρα­τη­γική σε ό,τι αφορά τη χωρο­θέ­τηση των μαρίνων και οι όποιες επεν­δύ­σεις θα πρέπει να γίνο­νται με περι­βαλ­λο­ντική συμ­μόρ­φωση, με το κράτος να θέτει ως υπο­χρε­ω­τική την εγκα­τά­σταση συστη­μά­των για τη συλλογή απο­βλή­των από τα σκάφη, τον ανε­φο­δια­σμό τους με καύσιμα, αλλά και τη δημιουρ­γία των απα­ραί­τη­των υπο­δο­μών στή­ρι­ξης των νέων τεχνο­λο­γιών για την ηλε­κτρο­κί­νηση των σκαφών, κάτι που εκτι­μά­ται ότι θα ανα­πτυ­χθεί πολύ τα επόμενα χρόνια. Ανέφερε, τέλος, ως λύση για την εξυ­πη­ρέ­τηση της αυξη­μέ­νης ζήτησης το καλο­καίρι την ανά­πτυξη ελαφρών κατα­σκευών και πλωτών προ­βλή­των, οι οποίες με την ύπαρξη ενός αυστη­ρού νομο­θε­τι­κού πλαι­σίου, μπορούν να είναι περισ­σό­τερο συμ­βα­τές με το περι­βάλ­λον.

Επεν­δύ­σεις στην εκπαί­δευση του προ­σω­πι­κού

Ένα από τα σημα­ντι­κό­τερα ελλείμ­ματα του κλάδου είναι η ύπαρξη εξει­δι­κευ­μέ­νων σχολών για την εκπαί­δευση προ­σω­πι­κού στον κλάδο του θαλάσ­σιου του­ρι­σμού. Με δεδο­μένο ότι πρό­κει­ται για έναν τομέα με πολύ καλές απο­λα­βές και προ­ο­πτι­κές, οι εται­ρείες που δρα­στη­ριο­ποιού­νται στον κλάδο δυσκο­λεύ­ο­νται να προ­σθέ­σουν προ­σω­πικό πλη­ρω­μά­των σκαφών ανα­ψυ­χής και τεχνι­κών ξηράς, ακόμα και στο προ­σω­πικό γρα­φείου, στο αντι­κεί­μενο της ναυ­λο­με­σι­τείας και της δια­χεί­ρι­σης σκαφών ανα­ψυ­χής.

Υψηλό επεν­δυ­τικό ενδια­φέ­ρον στις μαρίνες

Η ελλη­νική αγορά μαρίνων προ­σελ­κύει σημα­ντι­κές ιδιω­τι­κές επεν­δύ­σεις, τόσο από εγχώ­ριους, όσο και από ξένους επεν­δυ­τές, με στόχο την ανα­βάθ­μιση και τον εκσυγ­χρο­νι­σμό των υπο­δο­μών τους. Παράλ­ληλα, το Ταμείο Ανά­καμ­ψης και Ανθε­κτι­κό­τη­τας (ΤΑΑ) έχει εγκρί­νει έργα ανα­βάθ­μι­σης για 12 μαρίνες σε όλη την Ελλάδα (Σκύρου, Κέρ­κυ­ρας, Φλοί­σβου, Elounda Hills, Αστήρ Μαρίνα Βου­λιαγ­μέ­νης, Αγίου Νικο­λάου Λασι­θίου, Κω, Νέας Προ­πο­ντί­δας, Ναυ­πλίου, Λέρου, Ακτίου και Μεγα­νη­σίου), συνο­λι­κού προ­ϋ­πο­λο­γι­σμού άνω των 139 εκατ. ευρώ, με στόχο την ενί­σχυση του θαλάσ­σιου του­ρι­σμού και την προ­σέλ­κυση περισ­σό­τε­ρων επεν­δύ­σεων.

Μόλις χθες εντά­χθηκε στις Στρα­τη­γι­κές Επεν­δύ­σεις το «Nautilus Project», το εμβλη­μα­τικό επεν­δυ­τικό σχέδιο στο λιμάνι του Αστακού. Πρό­κει­ται για μια επέν­δυση που, σύμφωνα με το πλάνο, θα φθάσει τα 500 εκατ. ευρώ. Η προ­με­λέτη ανα­φέ­ρει χαρα­κτη­ρι­στικά ότι πρό­κει­ται να δια­μορ­φω­θεί σε έκταση περίπου 1.800 στρεμ­μά­των και θα περι­λαμ­βά­νει μια μαρίνα mega yachts με 400 θέσεις, εκ των οποίων οι μισές θα είναι για πολυ­τελή σκάφη άνω των 30 μέτρων. Στο χερσαίο τμήμα θα υπάρχει ένας σημα­ντι­κός αριθμός βιλών και πολυ­τε­λών κατοι­κιών, ένα πεντά­στερο ξενο­δο­χείο, μια σειρά εμπο­ρι­κών ανα­πτύ­ξεων, συνε­δρια­κές εγκα­τα­στά­σεις και εκθέ­σεις τέχνης. Το Nautilus Project πρό­κει­ται να ανα­πτυ­χθεί από την κυπριακή MYMAR Nautilus Investments, με διευ­θύ­νο­ντα σύμ­βουλο τον Νίκο Αθα­να­σό­πουλο (πρώην διευ­θύ­νο­ντα σύμ­βουλο του ΟΑΣΑ), την κατα­σκευή της έχει ανα­λά­βει η ARCHIRODON, ενώ τη δια­χεί­ριση, οργά­νωση και λει­τουρ­γία των γιοτ θα έχουν από κοινού η A1YACHTS με την BWA της οικο­γέ­νειας Βασι­λείου.

Πρό­σφατα το επεν­δυ­τικό κεφά­λαιο CVC Capital, μέσω της θυγα­τρι­κής του D-Marin, αύξησε τη συμ­με­τοχή του στη Μαρίνα Ζέας, εξα­γο­ρά­ζο­ντας το 25% από την Εται­ρεία Ακι­νή­των Δημο­σίου (ΕΤΑΔ). Η συμ­φω­νία περι­λαμ­βά­νει και αύξηση του μισθώ­μα­τος προς το Δημόσιο κατά 40%. Η Μαρίνα Ζέας, που εκτεί­νε­ται σε θαλάσ­σια έκταση 225 στρεμ­μά­των και δια­θέ­τει 670 θέσεις ελλι­με­νι­σμού, απο­τε­λεί στρα­τη­γικό σημείο για την D-Marin, η οποία έχει παρου­σία και σε άλλες περιο­χές της Ελλάδας, όπως η Κέρκυρα (Γουβιά), η Λευκάδα και η Πύλος.

Η Lamda Development δια­δρα­μα­τί­ζει επίσης πρω­τα­γω­νι­στικό ρόλο στον τομέα των μαρίνων, με μακρο­χρό­νια μίσθωση της Μαρίνας Φλοί­σβου και της Μαρίνας Κέρ­κυ­ρας. Μέσω της ανά­πλα­σης του Ελλη­νι­κού, η εται­ρεία δια­χει­ρί­ζε­ται και τη Μαρίνα Αγίου Κοσμά, με συνο­λι­κές επεν­δύ­σεις που ανέρ­χο­νται στα 140 εκατ. ευρώ. Επι­πλέον, η Μαρίνα Φλοί­σβου έχει εγκρι­θεί για χρη­μα­το­δό­τηση από το ΤΑΑ, με προ­ϋ­πο­λο­γι­σμό 8.156.735,50 ευρώ, ενώ η Μαρίνα της Κέρ­κυ­ρας έχει εγκρι­θεί για χρη­μα­το­δό­τηση με προ­ϋ­πο­λο­γι­σμό 2.369.403,23 ευρώ.

Ο εφο­πλι­στής Γιώργος Προ­κο­πίου απέ­κτησε τη Μαρίνα του Αστέρα Βου­λιαγ­μέ­νης μέσω της πρό­σφα­της εξα­γο­ράς του ξενο­δο­χεια­κού συγκρο­τή­μα­τος, για την οποία είναι σε εξέλιξη επεν­δυ­τικό πρό­γραμμα με προ­ϋ­πο­λο­γι­σμό 1.244.427,35 ευρώ, το οποίο έχει επίσης εντα­χθεί στο ΤΑΑ.

Η REDS, θυγα­τρική του Ομίλου Ελλά­κτωρ, ανα­λαμ­βά­νει την ανα­βάθ­μιση της Μαρίνας Αλίμου, της μεγα­λύ­τε­ρης στα Βαλ­κά­νια, με επέν­δυση ύψους 100 εκατ. ευρώ. Η Μαρίνα Αλίμου, με έκταση 18.500 τ.μ., και με 1.100 μόνιμες θέσεις σκαφών, απο­τε­λεί σημα­ντικό κόμβο για τον θαλάσ­σιο του­ρι­σμό.

Ο Όμιλος Κων­στα­ντα­κό­που­λου, μέσω της ΤΕΜΕΣ, συμ­με­τέ­χει στη Μαρίνα Πύλου μαζί με την D-Marin, με τις επεν­δύ­σεις που δρο­μο­λο­γού­νται να ξεπερ­νούν τα 10 εκατ. ευρώ. Ο Βιτάλι Μπο­ρί­σοφ έχει ανα­λά­βει τη Μαρίνα στο Elounda Hills, η οποία έχει εγκρι­θεί για χρη­μα­το­δό­τηση από το ΤΑΑ, με προ­ϋ­πο­λο­γι­σμό 9.983.000 ευρώ.

Η κατα­σκευα­στική ΑΒΑΞ συμ­με­τέ­χει στη μαρίνα Αθηνών, Νέο Φάληρο, και η ΤΕΚΑΛ στη μαρίνα Ναυ­πλίου, της οποίας το επεν­δυ­τικό πρό­γραμμα ύψους 9,99 εκατ. ευρώ εντά­χθηκε στο ΤΑΑ.

Τέλος, στη Ρόδο δρο­μο­λο­γεί­ται η υλο­ποί­ηση ενός σύν­θε­του έργου, προ­ϋ­πο­λο­γι­σμού άνω των 220 εκατ. ευρώ, το οποίο προ­βλέ­πει μεταξύ άλλων την κατα­σκευή μαρίνας ξενο­δο­χείου, πολυ­τε­λών βιλών και κατοι­κιών, κατα­στη­μά­των λια­νι­κής και εστί­α­σης και πολ­λα­πλών χώρων ψυχα­γω­γίας.

Πηγή: powergame.gr

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.