ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Νικόλαoς Μπακατσέλος: Το Eλληνοαμερικανικό Επιμελητήριο θα συνεχίσει να λειτουργεί ως γέφυρα με τις ΗΠΑ

news room 1 λεπτό ανάγνωση
ΕΛΛΗΝΟΑΜΕΡΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ

Το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπο­ρικό Επι­με­λη­τή­ριο πραγ­μα­το­ποί­ησε την ετήσια Πρω­το­χρο­νιά­τικη Δεξίωση της Αθήνας, την Πέμπτη 30 Ιανουα­ρίου 2025, στο ξενο­δο­χείο Athenaeum InterContinental Athens.

Η κορυ­φαία εκδή­λωση συγκέ­ντρωσε μέλη του Επι­με­λη­τη­ρίου, Υπουρ­γούς, κορυ­φαί­ους κυβερ­νη­τι­κούς αξιω­μα­τού­χους, μέλη του Κοι­νο­βου­λίου, Πρέ­σβεις, Προ­έ­δρους Οργα­νι­σμών, μέσα ενη­μέ­ρω­σης και εξέ­χο­ντα στελέχη της επι­χει­ρη­μα­τι­κής κοι­νό­τη­τας, στέλ­νο­ντας μηνύ­ματα αισιο­δο­ξίας και προ­ο­πτι­κής για το 2025.

Στην εναρ­κτή­ρια ομιλία του ο Γενικός Διευ­θυ­ντής του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπο­ρι­κού Επι­με­λη­τη­ρίου, Ηλίας Σπυρ­τού­νιας επι­σή­μανε: «Το 2025 ξεκί­νησε δυνα­μικά και με αρκετές προ­κλή­σεις, πιστεύ­ουμε όμως ότι πέρα από τις διά­φο­ρες αντι­ξο­ό­τη­τες που επι­κρα­τούν σε παγκό­σμιο, ευρω­παϊκό ή και τοπικό επίπεδο, θα είναι μία καλή χρονιά για τις χώρες που εκπρο­σω­πούμε, τις διμε­ρείς μας σχέσεις, για εσάς τα μέλη μας και φυσικά για το Επι­με­λη­τή­ριο μας. Έναν οργα­νι­σμό, πιστά αφο­σιω­μένο στην απο­στολή του, να πορεύ­ε­ται σε ένα συνεχές και μακρο­χρό­νιο ταξίδι πρω­το­βου­λιών, δρα­στη­ριο­τή­των, εξω­στρε­φούς προ­σα­να­το­λι­σμού και ανοι­κτής αντί­λη­ψης του κόσμου που ζούμε, με γνώμονα τη συνεχή επι­δί­ωξή μας, να ανοί­γουμε νέους δρόμους και να ενδυ­να­μώ­νουμε συνερ­γα­σίες, που θα οδη­γή­σουν σε μια ανά­πτυξη για όλους. Εφέτος, συμπλη­ρώ­νουμε 93 χρόνια μίας αδιά­λει­πτης και θέλουμε να πιστεύ­ουμε άκρως ενερ­γη­τι­κής παρου­σίας, απο­τε­λώ­ντας την ισχυ­ρό­τερη και πιο αξιό­πι­στη γέφυρα, στις διμε­ρείς οικο­νο­μι­κές και εμπο­ρι­κές σχέσεις, μεταξύ της Ελλάδας και των ΗΠΑ».

Ο Πρό­ε­δρος του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπο­ρι­κού Επι­με­λη­τη­ρίου Νικό­λαος Μπα­κα­τσέ­λος στην ομιλία του και στις ευχές για τη νέα χρονιά μεταξύ άλλων τόνισε: «Το 2024 υπήρξε μια χρονιά γεμάτη επι­τυ­χίες και νέες κατα­κτή­σεις, με το Επι­με­λη­τή­ριό μας να κατα­γρά­φει εξαι­ρε­τικά απο­τε­λέ­σματα και να ανοίγει νέους δρόμους συνερ­γα­σίας και ανά­πτυ­ξης. Το 2025 προ­μη­νύ­ε­ται πολλά υπο­σχό­μενο, γεμάτο νέες προ­κλή­σεις αλλά και ευκαι­ρίες για να συνε­χί­σουμε τη δυνα­μική πορεία μας. Παρά το συνεχώς μετα­βαλ­λό­μενο περι­βάλ­λον, άλλωστε, η επι­χει­ρη­μα­τική κοι­νό­τητά μας καλεί­ται να αξιο­ποι­ή­σει τις νέες προ­ο­πτι­κές που δια­νοί­γο­νται, ενι­σχύ­ο­ντας τη θέση της σε διεθνές επίπεδο. Επεν­δύ­ο­ντας σε και­νο­το­μία, βιω­σι­μό­τητα και εξω­στρέ­φεια, μπο­ρούμε να προ­σελ­κύ­σουμε νέες συνερ­γα­σίες, να ενι­σχύ­σουμε την αντα­γω­νι­στι­κό­τητά μας και να συμ­βά­λουμε ενεργά στη περαι­τέρω ενί­σχυση του δυνα­μι­κού επι­χει­ρη­μα­τι­κού οικο­συ­στή­μα­τος της χώρας μας. Το Επι­με­λη­τή­ριό μας θα συνε­χί­σει να λει­τουρ­γεί ως γέφυρα με τις ΗΠΑ και ως στρα­τη­γι­κός εταίρος, παρέ­χο­ντας τα εργα­λεία, τη δικτύ­ωση και την υπο­στή­ριξη που χρειά­ζο­νται τα μέλη μας για να πετύ­χουν». Ολο­κλη­ρώ­νο­ντας είπε: «Θα κλείσω με ένα αγα­πη­μένο μου από­φθεγμα από τον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ Τζού­νιορ. Το σκοτάδι δεν μπορεί να διώξει το σκοτάδι – μόνο το φως μπορεί. Ακόμα και αν οι εξε­λί­ξεις μοιά­ζουν ζοφερές – ακόμα και όταν νομί­ζουμε ότι η αυγή αργεί πολύ, οφεί­λουμε να αντι­στα­θούμε στους σκο­τα­δι­στές.

Το 2025, ας προ­σπα­θή­σουμε να βρούμε την Ελπίδα και να είμαστε εμείς οι ίδιοι η Θετική Ενέρ­γεια που έχει ανάγκη ο κόσμος μας για ένα καλύ­τερο αύριο. Ας προ­χω­ρή­σουμε στο 2025 με Αισιο­δο­ξία και Απο­φα­σι­στι­κό­τητα. Καλή χρονιά σε όλους!»

Η Ανα­πλη­ρώ­τρια Αρχηγός Απο­στο­λής, Επι­τε­τραμ­μένη της Πρε­σβείας των ΗΠΑ, Maria Olson στο σύντομο χαι­ρε­τι­σμό της μετά τις ευχές για το νέο έτος, «ευχα­ρί­στησε την ηγεσία του Επι­με­λη­τη­ρίου που με την  αφο­σί­ωσή της συνέ­βαλε καθο­ρι­στικά στην προ­ώ­θηση της  επι­τυ­χούς συνερ­γα­σίας. Ευχα­ρί­στησε την ελλη­νική και την αμε­ρι­κα­νική επι­χει­ρη­μα­τική κοι­νό­τητα για την ανε­κτί­μητη συνει­σφορά της  στην ενί­σχυση των δεσμών μεταξύ μας. Είμαι αισιό­δοξη για το τι επι­φυ­λάσ­σει το μέλλον για την ελλη­νική εται­ρική σχέση με τις ΗΠΑ.»

Ο Υπουρ­γός Ανά­πτυ­ξης Τάκης Θεο­δω­ρι­κά­κος στον χαι­ρε­τι­σμό του θα σημειώ­σει: «Η Ελλάδα τα τελευ­ταία 6 χρόνια με τη κυβέρ­νηση της Νέας Δημο­κρα­τίας στο τιμόνι της έχει εξε­λι­χθεί σε πόλο στα­θε­ρό­τη­τας και ειρήνης στην Νοτιο­α­να­το­λική Μεσό­γειο. Η Ελλάδα πορεύ­ε­ται με δημο­σιο­νο­μική στα­θε­ρό­τητα με σημα­ντι­κούς ρυθμούς ανά­πτυ­ξης και υλο­ποιεί ένα νέο παρα­γω­γικό μοντέλο με ενι­σχυ­μένο το ρόλο της βιο­μη­χα­νίας, της έρευνας, της και­νο­το­μίας με στόχο την βιώσιμη και ισόρ­ροπη ανά­πτυξη σε ολό­κληρη την χώρα και την μείωση των ανι­σο­τή­των. Η κυβέρ­νηση απέ­δειξε με πράξεις πως καλω­σο­ρί­ζει τις επεν­δύ­σεις, εργά­ζε­ται για να πετύχει αυξη­μένη παρα­γω­γι­κό­τητα για να πετύ­χουμε την εξι­σορ­ρό­πηση του ελλειμ­μα­τι­κού ισο­ζυ­γίου. Στο πλαίσιο αυτό οι αμε­ρι­κά­νι­κες επεν­δύ­σεις στην χώρα μας, είναι όχι απλώς καλο­δε­χού­με­νες και ανα­γκαίες, είναι απο­λύ­τως απα­ραί­τη­τες. Η σχέση της Ελλάδας με τις ΗΠΑ είναι στρα­τη­γική, δεν υπάρχει καμία περί­πτωση να δια­σα­λευ­τεί με τίποτα, τα δύο έθνη μας σηκώ­νουν ψηλά την σημαία της ελευ­θε­ρίας και συνεπώς προ­βλέ­πουμε και προ­σβλέ­πουμε στη συνεχή εμβά­θυνση και διε­ρεύ­νηση των σχέσεων ανάμεσα στην Ελλάδα και τις ΗΠΑ. Θέλω να είναι απο­λύ­τως σαφές, ότι σε κάθε περί­πτωση η Ελλάδα εργά­ζε­ται για την ειρήνη και την στα­θε­ρό­τητα στην περιοχή μας με απα­ραί­τητη προ­ϋ­πό­θεση την εφαρ­μογή των κανόνων του διε­θνούς δικαίου και το απα­ρα­βί­α­στο των συνόρων σε εγγύς θάλασσα και αέρα. Επι­διώ­κουμε και εργα­ζό­μα­στε για σχέσεις καλής γει­το­νίας και συνερ­γα­σίας με όλα τα κράτη της περιο­χής».

Ο Υφυ­πουρ­γός Εξω­τε­ρι­κών, Αρμό­διος για την Οικο­νο­μική Διπλω­μα­τία και Εξω­στρέ­φεια, Τάσος Χατζη­βα­σι­λείου εξήρε το έργο του Επι­με­λη­τη­ρίου και συνέ­χισε:  «Τα τελευ­ταία 5 χρόνια, η Ελλάδα έχει εδραιώ­σει τη θέση της ως ένας από τους κορυ­φαί­ους επεν­δυ­τι­κούς προ­ο­ρι­σμούς της Ευρώπης, χάρη στις απο­τε­λε­σμα­τι­κές μεταρ­ρυθ­μί­σεις και τις φιλικές προς τις επι­χει­ρή­σεις πολι­τι­κές. Έτσι, έχει προ­σελ­κύ­σει σημα­ντι­κές αμε­ρι­κα­νι­κές επεν­δύ­σεις στους τομείς έρευνας και τεχνο­λο­γίας, ενώ δια­φαί­νο­νται προ­ο­πτι­κές συνερ­γα­σίας και σε άλλους νευ­ραλ­γι­κούς τομείς, όπως η ενέρ­γεια, η βιο­τε­χνο­λο­γία, η υγειο­νο­μική περί­θαλψη, οι υπο­δο­μές, η αγορά ακι­νή­των και η αμυ­ντική βιο­μη­χα­νία.  Η κυβέρ­νηση του Κυριά­κου Μητσο­τάκη συνε­χί­ζει την πολι­τική οικο­δό­μη­σης ενός κλί­μα­τος φιλικού προς τις επεν­δύ­σεις και την επι­χει­ρη­μα­τι­κό­τητα».

 

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.