ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ερευνα: Πιο πιθανά και πιο έντονα τα ακραία φαινόμενα

news room 3 λεπτά ανάγνωση
ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ

Kαθώς όλο και μεγα­λύ­τερο μέρος της διε­θνούς κοι­νό­τη­τας πιέζει για τη στα­διακή κατάρ­γηση της χρήσης ορυκτών καυ­σί­μων, νέα μελέτη έρχεται να δείξει ότι η ανθρω­πο­γε­νής κλι­μα­τική κρίση είναι ήδη εδώ και θα γίνεται πιο ορατή χρόνο με τον χρόνο.

Οι πρω­τό­γνω­ρες για την κεντρική Ευρώπη πλημ­μύ­ρες, που σκό­τω­σαν 24 ανθρώ­πους από την Πολωνία μέχρι τη Ρου­μα­νία νωρί­τερα αυτόν τον μήνα, φαί­νε­ται πως έχουν διπλά­σιες πιθα­νό­τη­τες να εκδη­λω­θούν με το κλίμα που επι­κρα­τεί αυτή τη στιγμή, σε σχέση με το κλίμα των προ­βιο­μη­χα­νι­κών χρόνων.

Ερευ­νη­τές του World Weather Attribution (WWA), διε­θνούς ομάδας επι­στη­μό­νων που ερευνά τη σύνδεση της κλι­μα­τι­κής αλλαγής με τα ακραία καιρικά φαι­νό­μενα, κατέ­ληξε στο συμπέ­ρα­σμα ότι οι τέσ­σε­ρις ημέρες βρο­χό­πτω­σης που προ­κά­λεσε η καται­γίδα «Μπόρις» στην Ευρώπη ήταν οι πιο σφοδρές που έχουν κατα­γρα­φεί στην ιστορία της περιο­χής.

Πλημ­μύ­ρες: Ανω του 1 δισ. ήδη οι ζημίες στην Κεντρική Ευρώπη

Προ­κει­μέ­νου να καθο­ρί­σει τον ακριβή ρόλο που δια­δρα­μά­τισε η κλι­μα­τική αλλαγή στις πλημ­μύ­ρες, η ομάδα ανέλυσε και συνέ­κρινε πώς οι τετρα­ή­με­ρες βρο­χο­πτώ­σεις στις έξι πλη­γεί­σες χώρες έχει αλλάξει κατά τα χρόνια για τα οποία υπάρ­χουν δια­θέ­σιμα στοι­χεία.

Η μελέτη κατέ­ληξε στο συμπέ­ρα­σμα ότι με την τρέ­χουσα μέση παγκό­σμια θερ­μο­κρα­σία –περίπου 1,3 °C υψη­λό­τερη σε σύγκριση με τα προ­βιο­μη­χα­νικά επίπεδα εξαι­τίας κυρίως της ανθρώ­πι­νης χρήσης ορυκτών καυ­σί­μων– νερο­πο­ντές τέτοιου είδους όχι απλώς έχουν γίνει διπλά­σια πιθανές, αλλά και 20% πιο έντονες. Στο μέλλον, κατα­στρο­φές σαν αυτές θα είναι όλο και πιο βίαιες και με απρό­βλε­πτες συνέ­πειες. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η καται­γίδα «Μπόρις» χτύπησε ορι­σμέ­νες από τις πιο καλά οργα­νω­μέ­νες οικο­νο­μίες της Γης (Αυστρία, Γερ­μα­νία, Τσεχία) και παρ’ όλα αυτά κατά­φερε ζημιές τερά­στιου οικο­νο­μι­κού κόστους. Αν φτά­σουμε τελικά στην αύξηση της μέσης θερ­μο­κρα­σίας κατά 2 °C, πράγμα που τα μοντέλα πρό­βλε­ψης εκτι­μούν πως θα συμβεί τη δεκα­ε­τία του 2050, τα ακραία καιρικά φαι­νό­μενα θα εμφα­νί­ζο­νται 50% συχνό­τερα σε σχέση με σήμερα. «Ωστόσο, δεν απο­κλεί­ε­ται όλα αυτά να απο­τε­λούν υπο­ε­κτί­μηση», λέει η Φρι­ντε­ρίκε Oτο, καθη­γή­τρια Κλι­μα­το­λο­γίας στο Αυτο­κρα­το­ρικό Πανε­πι­στή­μιο του Λον­δί­νου και συν-συντάκτρια της μελέτης. «Πρέπει να προ­ε­τοι­μα­στούμε για ακόμη πιο ισχυρές καται­γί­δες από αυτές που προ­βλέ­πουν τα μοντέλα που έχουμε σήμερα».

Αρρυθ­μίες σε έξι από τις εννέα ζωές του πλανήτη

Κλεί­νο­ντας με μια πιο αισιό­δοξη νότα, οι επι­στή­μο­νες σημεί­ω­σαν πως χάρη στις καλύ­τε­ρες δυνα­τό­τη­τες πρό­γνω­σης του καιρού και στην προ­ε­τοι­μα­σία που κάνουν πολλά κράτη, οι φετινές πλημ­μύ­ρες δεν ήταν όσο κατα­στρο­φι­κές και πολύ­νε­κρες θα μπο­ρού­σαν. Από την άλλη, οι 20 νεκροί, οι δεκάδες αγνο­ού­με­νοι και οι ζημιές των δισε­κα­τομ­μυ­ρίων ευρώ είναι μια πραγ­μα­τι­κό­τητα που δεν μπο­ρούμε να αγνο­ή­σουμε.

«Οι πλημ­μύ­ρες του 2024 προ­βλέ­φθη­καν εγκαί­ρως και τα συστή­ματα ενη­μέ­ρω­σης επέ­τρε­ψαν την γρήγορη απο­μά­κρυνση πολιτών και το προ­λη­πτικό άδεια­σμα δεξα­με­νών νερού σε πολλές περιο­χές. Ολα αυτά συνέ­βα­λαν στη δια­τή­ρηση του αριθμού των νεκρών σε πολύ χαμη­λό­τερα επίπεδα από αυτά που σημειώ­θη­καν σε παρό­μοιες καται­γί­δες σε χώρες με λιγό­τερο προηγ­μένα συστή­ματα», δήλωσε η Μάγια Βάλ­μπεργκ από το Κέντρο Κλι­μα­τι­κής Δράσης του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημι­σε­λή­νου, που επίσης συνει­σέ­φερε στη μελέτη. «Ωστόσο», πρό­σθεσε, «όσο η κλι­μα­τική αλλαγή επι­τα­χύ­νε­ται θα πρέπει να επεν­δύ­ουμε συνεχώς στο να γίνουν οι κοι­νό­τη­τές μας, οι συλ­λο­γι­κές μας άμυνες, όλο και πιο ανθε­κτι­κές».

Πηγή: kathimerini.gr

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.