ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αύξηση της επιβατικής κίνησης στα 24 κρατικά αεροδρόμια αλλά πολλά αρνητικά σχόλια

news room 2 λεπτά ανάγνωση
τουριστες φωτιά αεροδρομιο

Μπορεί κάθε χρόνο να αυξά­νε­ται σημα­ντικά ο αριθμός των επι­βα­τών που δια­κι­νού­νται στα 24 αερο­δρό­μια, που βρί­σκο­νται υπό κρατική δια­χεί­ριση καθώς υπά­γο­νται σ την Υπη­ρε­σία Πολι­τι­κής Αερο­πο­ρίας, ωστόσο σε επίπεδο υπο­δο­μών και εγκα­τα­στά­σεων, τα εν λόγω αερο­δρό­μια μοιά­ζουν να έχουν παγώσει στον χρόνο, θυμί­ζο­ντας δεκα­ε­τίες παλαιό­τε­ρων εποχών.

Αντι­προ­σω­πεύ­ο­ντας πάνω από το 50% από τα συνο­λικά 39 αερο­δρό­μια της χώρας, στα οποία πραγ­μα­το­ποιού­νται εμπο­ρι­κές πτήσεις, οι 24 αερο­λι­μέ­νες (Ηρά­κλειο, Καλα­μάτα, Αλε­ξαν­δρού­πολη, Άραξος, Κάρ­πα­θος, Λήμνος, Ιωάν­νινα, Μήλος, Νάξος, Πάρος, Ικαρία, Κύθηρα, Λέρος, Σητεία, Ν. Αγχί­α­λος, Κάλυ­μνος, Σκύρος, Σύρος, Αστυ­πά­λαια, Καστελ­λό­ριζο, Καστο­ριά, Κάσος και Κοζάνη), εκτός από πολυά­ριθ­μους επι­βά­τες (+5% η επι­βα­τική κίνηση στο επτά­μηνο), συγκε­ντρώ­νουν πλήθος αρνη­τι­κών σχολίων τόσο από εγχώ­ριους όσο και ξένους επι­σκέ­πτες, οι οποίοι έτυχε να τα χρη­σι­μο­ποι­ή­σουν για κάποιο ταξίδι τους.

Ανε­παρ­κείς συν­θή­κες στα πιο πολυ­σύ­χνα­στα

Ακόμη πιο απο­θαρ­ρυ­ντικό είναι το γεγονός πως ορι­σμένα εξ αυτών, αν και εντο­πί­ζο­νται σε κάποιους από τους πιο δημο­φι­λείς του­ρι­στι­κούς προ­ο­ρι­σμούς της χώρας, φαί­νε­ται οι εγκα­τα­στά­σεις να έχουν αφεθεί στην τύχη τους εδώ και αρκετά χρόνια, παρου­σιά­ζο­ντας μια άκρως απο­γοη­τευ­τική εικόνα.

Ένα τέτοιο παρά­δειγμα είναι το αερο­δρό­μιο Ηρα­κλείου, Νίκος Καζαν­τζά­κης, το οποίο ,μάλιστα, απο­τε­λεί το δεύτερο μεγα­λύ­τερο σε διε­θνείς αφίξεις. Εν αναμονή της ολο­κλή­ρω­σης των εργα­σιών για την κατα­σκευή του νέου αερο­λι­μένα στο Καστέλι και της έναρξης της λει­τουρ­γίας του, η οποία προ­γραμ­μα­τί­ζε­ται εντός του 2027, το υφι­στά­μενο εμφα­νί­ζει σημάδια εγκα­τά­λει­ψης και απα­ξί­ω­σης, τα οποία γίνο­νται εντο­νό­τερα υπό το βάρος της εκρη­κτι­κής ανόδου της επι­βα­τι­κής κίνησης των τελευ­ταίων ετών.

Είναι ενδει­κτικό ότι σύμφωνα με τα στοι­χεία που έδωσε στη δημο­σιό­τητα η ΥΠΑ, κατά το χρονικό διά­στημα Ιανουαρίου-Ιουλίου της φετινής χρονιάς, κατα­γρά­φη­καν 2 εκατ. διε­θνείς αφίξεις στο αερο­δρό­μιο του Ηρα­κλείου, σημειώ­νο­ντας αύξηση 6,5% σε σχέση με την αντί­στοιχη περσινή περίοδο ενώ μόνο για τον μήνα Ιούλιο, δια­κι­νή­θη­καν συνο­λικά πάνω από 1,6 εκατ. επι­βά­τες. Στην αυξη­μένη κίνηση, η οποία δοκι­μά­ζει τα όρια των γηρα­σμέ­νου και κακο­συ­ντη­ρη­μέ­νων υπο­δο­μών, απο­δί­δουν κύκλοι του υπουρ­γείου μετα­φο­ρών, τις δύσκο­λες συν­θή­κες με τις οποίες έρχο­νται αντι­μέ­τω­ποι εκα­το­ντά­δες χιλιά­δες του­ρί­στες.

Σχέδιο για αξιο­ποί­ηση

Το αερο­δρό­μιο του Ηρα­κλείου δεν είναι το μονα­δικό από τα 24 που μαζεύει πλήθος αρνη­τι­κών κρι­τι­κών στο δια­δί­κτυο και σκο­ρά­ρει αρκετά χαμηλά καθώς παρό­μοια σχόλια συγκε­ντρώ­νουν και άλλα όπως για παρά­δειγμα της Καλα­μά­τας, της Πάρου, της Νάξου, της Χίου, της Μήλου και της Καρ­πά­θου. Τα υπό­λοιπα φαί­νε­ται ότι έχουν γλι­τώ­σει από τη δίνη της πλη­θώ­ρας των αρνη­τι­κών σχολίων, παρου­σιά­ζο­ντας μια καλύ­τερη εικόνα.

Να σημειω­θεί ότι οι πιο σημα­ντι­κές αυξή­σεις επι­βα­τι­κής κίνησης στα αερο­δρό­μια δια­χεί­ρι­σης της ΥΠΑ τον Ιούλιο 2024 σε σχέση με πέρυσι, κατα­γρά­φη­καν στο αερο­δρό­μιο Κάσου +89,8%, στο αερο­δρό­μιο Μήλου με +33%, στο αερο­δρό­μιο Νάξου με +30%, και στο αερο­δρό­μιο Σητείας με +27,7%.

Επι­ση­μαί­νε­ται ότι για τα 22 αερο­δρό­μια καθώς και για το αερο­δρό­μιο της Καλα­μά­τας, υπάρχει σχέδιο από το Υπερ­τα­μείο για την αξιο­ποί­ηση τους μέσω δια­γω­νι­σμών παρα­χώ­ρη­σης με τη δια­δι­κα­σία για το αερο­δρό­μιο της Καλα­μά­τας να βρί­σκε­ται σε πιο ώριμο στάδιο σε σύγκριση με τα υπό­λοιπα 22 καθώς υπο­λο­γί­ζε­ται με βάση το αισιό­δοξο σενάριο ότι πριν την εκπνοή της τρέ­χου­σας χρονιάς θα υπάρξει κατα­κύ­ρωση σε συμ­βα­σιούχο.

Πηγή: Capital.gr

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.