ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΥΠΕΝ- Επιδοτήσεις Αυγούστου: Ποια κίτρινα τιμολόγια μένουν «εκτός περιμέτρου»

news room 4 λεπτά ανάγνωση
ρευμα

Εκτός «περι­μέ­τρου επι­δο­τή­σεων» θέτει κάποια κίτρινα τιμο­λό­για με μεικτά χαρα­κτη­ρι­στικά το ΥΠΕΝ με Απόφαση που δημο­σιεύ­τηκε χθες, με σαφή στόχο τη δια­μόρ­φωση μιας, σχετικά, ενιαίας εικόνας στις τιμές ρεύ­μα­τος, μετά τις επι­δο­τή­σεις, αλλά και τη δια­σφά­λιση οικο­νο­μιών «κλί­μα­κας».

Έτσι η επι­δό­τηση του Αυγού­στου, που καθο­ρί­στηκε στα 1,6 λεπτά/κιλο­βα­τώρα, αφορά όσους και όσες έχουν τιμή κυμαι­νό­με­νου τιμο­λο­γίου -μετά την προ­σμέ­τρηση των όποιων εκπτώ­σεων των παρόχων- τον Αύγου­στο, που υπερ­βαί­νει τα εκατόν σαράντα ευρώ (€) ανά Μεγα­βα­τώρα (MWh) (140 €/MWh), ή 14 λεπτά/κιλο­βα­τώρα. Ουσια­στικά εξαιρεί τα κυμαι­νό­μενα τιμο­λό­για με τιμή κάτω από 14 λεπτά/κιλο­βα­τώρα.

Τούτων δοθέ­ντων, η απόφαση δεν αφορά τα «ειδικά» πράσινα τιμο­λό­για, μιας και όλα είναι πάνω από τα 14 λεπτά/κιλο­βα­τώρα, αλλά κάποια κίτρινα με «μεικτά» χαρα­κτη­ρι­στικά. Υπεν­θυ­μί­ζε­ται ότι μέσα στον Ιούλιο, κάποιες εται­ρείες προ­μή­θειας παρου­σί­α­σαν κίτρινα τιμο­λό­για με μεικτά χαρα­κτη­ρι­στικά, που προ­σέ­φε­ραν -για λίγους μήνες- σταθερή τιμή, σε ιδιαί­τερα χαμηλά για την εποχή επίπεδα. Πρό­κει­ται για κάποια τιμο­λό­για των εται­ρειών ΗΡΩΝ, Volton, NRG και  Elpedison με ειδι­κούς όρους και σταθερή προ­νο­μιακή τιμή για 3 ή 5 μήνες, στα οποία οι τιμές της κιλο­βα­τώ­ρας ανέρ­χο­νται από τα 9,3 ως τα 11 λεπτά, για τους μήνες από Ιούλιο μέχρι Αύγου­στο ή και Σεπτέμ­βριο ή μέχρι τέλος του χρόνου.

Ανα­λυ­τικά, τα κυμαι­νό­μενα τιμο­λό­για που εξαι­ρού­νται είναι τα εξής κίτρινα με μεικτά χαρα­κτη­ρι­στικά:

Το YELLOW ONE HOME της ΗΡΩΝ, που για τους μήνες Ιούλιο, Αύγου­στο και Σεπτέμ­βριο προ­σφέ­ρει τελική τιμή 9,36 λεπτά/kWh -με έκπτωση συνέπειας- σταθερή και για τους 3 μήνες.

Το Volton Yellow Simple Protect της Volton, που προ­σφέ­ρει ανώτατη τελική τιμή, μέχρι τέλος Σεπτεμ­βρίου, στα 9,3 λεπτά /kWh. Το τιμο­λό­γιο αυτό προ­βλέ­πει χαμη­λό­τερη τιμο­λό­γηση, σε περί­πτωση που, λόγω της τιμής στη χον­δρε­μπο­ρική αγορά, η τιμή του γίνει μικρό­τερη από 9,3 λεπτά/kWh. Σε περί­πτωση που το απο­τέ­λε­σμα είναι μεγα­λύ­τερο από  9,3 λεπτά/kWh, τότε η τιμο­λό­γηση θα γίνεται με 9,3 λεπτά /kWh. Δηλαδή είναι κυμαι­νό­μενο μόνο προς τα κάτω, προς όφελος του κατα­να­λωτή και σταθερό προς τα πάνω, με οροφή τα 9,3 λεπτά/kWh.

Το υβρι­δικό nrg hybrid της NRG, που προ­σφέ­ρει τιμή 9,5 λεπτά/KWh για έναν χρόνο, για τις πρώτες 200 KWh και για τις υπό­λοι­πες κυμαι­νό­μενη τιμο­λό­γηση, με βάση τον τύπο του κίτρι­νου. Όπως ανα­φέ­ρει η εται­ρεία, συν­δυά­ζει τη σιγου­ριά της στα­θε­ρής τιμής για τη βασική κατα­νά­λωση και την ευκαι­ρία για ενέρ­γεια βάσει κόστους για τις extra κιλο­βα­τώ­ρες του μήνα, χωρίς χρέωση ανα­προ­σαρ­μο­γής και χωρίς δέσμευση συμ­βο­λαίου.

Το κίτρινο Elpedison Win της Elpedison, που προ­σφέ­ρει τιμή στα 11 λεπτά/KWh για Ιούνιο και Ιούλιο (το πράσινο της ίδιας εται­ρείας είναι στα 14,8/KWh και 18 λεπτά/KWh) και το Elpediosn Flex, επίσης, στα 11 λεπτά μέχρι τον Δεκέμ­βριο.

Επίσης, ανα­μέ­νε­ται, λογικά, να ενερ­γο­ποι­η­θεί η επι­δό­τηση και σε περι­πτώ­σεις «υπέρ­βα­σης» της τιμής των 14 λεπτών/κιλο­βα­τώρα, σε τιμο­λό­για όπως το τιμο­λό­γιο για φοι­τη­τές της ΔΕΗ, το myHome 4Students, που έχει σταθερή χρέωση (12,9 λεπτά ανά kWh) για τις πρώτες 140 κιλο­βα­τώ­ρες μηνιαίας κατα­νά­λω­σης. Η τιμή για υπέρ­βαση του συγκε­κρι­μέ­νου ορίου κατα­νά­λω­σης είναι κυμαι­νό­μενη, και δια­μορ­φώ­νε­ται την 1η μέρα κάθε μήνα.

Φοι­τη­τικό τιμο­λό­γιο προ­σφέ­ρει και η Protergia με το Protergia Οικιακό Value Student, το οποίο τιμο­λο­γεί τις πρώτες 115 κιλο­βα­τώ­ρες μηνιαίας κατα­νά­λω­σης στα 9,9 ευρώ, ενώ στη συνέ­χεια δίνει κυμαι­νό­μενη τιμή, που ανα­κοι­νώ­νε­ται την 1η μέρα κάθε μήνα.

Να σημειω­θεί ότι στην αρχική Απόφαση – «πλαίσιο» του ΥΠΕΝ υπάρχει όριο για τις κατα­να­λώ­σεις που επι­δο­τού­νται, στις 500 κιλο­βα­τώ­ρες.

Η Απόφαση

Ειδι­κό­τερα η απόφαση με τίτλο «Τρο­πο­ποί­ηση της αριθμ.ΥΠΕΝ/ΔΗΕ/12468/434/09.02.2022 από­φα­σης των Υπουρ­γών Οικο­νο­μι­κών και Περι­βάλ­λο­ντος και Ενέρ­γειας (Β΄603), όπως ισχύει, για την χορή­γηση επι­δό­τη­σης της τιμο­λο­γη­τέας κατα­νά­λω­σης ηλε­κτρι­κής ενέρ­γειας οικια­κών κατα­να­λω­τών και κατα­να­λω­τών ειδικών τιμο­λο­γίων τον μήνα Αύγου­στο του έτους 2024», ανα­φέ­ρει: «Στο άρθρο 2 «Δικαιού­χοι της επι­δό­τη­σης» προ­στί­θε­ται 15ο και 16ο εδάφιο ως εξής:

«Για τον μήνα Αύγου­στο του έτους 2024, δικαιού­χοι είναι οι οικια­κοί κατα­να­λω­τές, καθώς και οι κατα­να­λω­τές που είναι δικαιού­χοι των ειδικών τιμο­λο­γίων Κοι­νω­νι­κού Οικια­κού Τιμο­λο­γίου (ΚΟΤ) και Τιμο­λο­γίου Υπη­ρε­σιών Αλλη­λεγ­γύης (ΤΥΑ), οι οποίοι είναι συμ­βε­βλη­μέ­νοι σε τιμο­λό­για προ­μή­θειας ηλε­κτρι­κής ενέρ­γειας με πράσινο ή κίτρινο χρώμα όπως ορί­ζο­νται με την ΥΠΕΝ/ΔΗΕ/120637/2107/21.11.2023, όπως έχει τρο­πο­ποι­η­θεί και ισχύει. Ειδικά, για τους κατα­να­λω­τές, οι οποίοι είναι συμ­βε­βλη­μέ­νοι σε τιμο­λό­για προ­μή­θειας ηλε­κτρι­κής ενέρ­γειας με κίτρινη σήμανση που έχουν μεικτά χαρα­κτη­ρι­στικά στα­θε­ρής και κυμαι­νό­με­νης τιμής, δικαιού­χοι της επι­δό­τη­σης καθί­στα­νται μόνο στην περί­πτωση που η τελική τιμή μετά την εφαρ­μογή τυχόν εκπτώ­σεων για τον μήνα Αύγου­στο του έτους 2024 υπερ­βαί­νει τα εκατόν σαράντα ευρώ (€) ανά Μεγα­βα­τώρα (MWh) (140 €/MWh).».

Παράλ­ληλα, η απόφαση προ­βλέ­πει ότι στην περί­πτωση κατα­να­λω­τών του Κοι­νω­νι­κού Τιμο­λο­γίου, η επι­δό­τηση αυξά­νε­ται στα 5 λεπτά /κιλο­βα­τώρα.

Ειδι­κό­τερα, ανα­φέ­ρει: «Στην παρ. 3 προ­στί­θε­ται 18ο εδάφιο ως εξής: «Για τον μήνα Αύγου­στο του έτους 2024, για τους κατα­να­λω­τές, οι οποίοι είναι δικαιού­χοι του Κοι­νω­νι­κού Οικια­κού Τιμο­λο­γίου (ΚΟΤ) ή του Τιμο­λο­γίου Υπη­ρε­σιών Αλλη­λεγ­γύης (ΤΥΑ) και οι οποίοι είναι δικαιού­χοι επι­δό­τη­σης σύμφωνα με το άρθρο 2 της παρού­σας, χορη­γεί­ται μονα­διαία επι­δό­τηση επί της κατα­νά­λω­σης ηλε­κτρι­κής ενέρ­γειας, ανε­ξαρ­τή­τως ορίου κατα­νά­λω­σης ηλε­κτρι­κής ενέρ­γειας, ίση με το ποσό των πενήντα ευρώ (€) ανά Μεγα­βα­τώρα (MWh) (50€/MWh).».

Πηγή: Reporter.gr

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.