ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Β. Κικίλιας: Πάμε ημέρα με την ημέρα – Πρωτόγνωρες οι συνθήκες που προκαλεί η κλιματική κρίση

news room 3 λεπτά ανάγνωση
Κικίλιας

Στην εξέλιξη της αντι­πυ­ρι­κής περιό­δου, στις αλλαγές στη δια­χεί­ριση των δασικών πυρ­κα­γιών αλλά και στη βελ­τί­ωση της καθη­με­ρι­νό­τη­τας των πολιτών, ανα­φέρ­θηκε σε συνέ­ντευξη που παρα­χώ­ρησε στην εφη­με­ρίδα “Real News” ο υπουρ­γός Κλι­μα­τι­κής Κρίσης και Πολι­τι­κής Προ­στα­σίας, Βασίλης Κικί­λιας. Όπως είπε ο υπουρ­γός “μέχρι τώρα απο­δί­δουν και οι αλλαγές που έγιναν στη δια­χεί­ριση των δασικών πυρ­κα­γιών με βάση το νέο δόγμα του Πυρο­σβε­στι­κού Σώματος”.

“Η άμεση κινη­το­ποί­ηση όλων των δυνά­μεων Πολι­τι­κής Προ­στα­σίας – δηλαδή η απο­γεί­ωση των ενα­έ­ριων μέσων, οι ενι­σχυ­μέ­νες επί­γειες δυνά­μεις, η συμ­με­τοχή των εθε­λο­ντών και όλων των φορέων – από την πρώτη στιγμή έναρξης της φωτιάς, έχουν φέρει πολύ καλά απο­τε­λέ­σματα. Πυρ­κα­γιές πολύ επι­κίν­δυ­νες, αν δεν αντι­με­τω­πί­ζο­νταν σε πρώτο χρόνο, θα είχαν ολέ­θριες συνέ­πειες. Αν η φωτιά ξεφύγει, όσα ελι­κό­πτερα και αερο­σκάφη και να επι­χει­ρή­σουν αργό­τερα, δύσκολα θα φέρουν απο­τέ­λε­σμα. Για αυτό βλέπετε ότι από την πρώτη στιγμή γίνεται μεγάλη κινη­το­ποί­ηση. Επίσης οι περι­πο­λίες έμφορ­των ενα­έ­ριων που έχουν τη δυνα­τό­τητα να επι­χει­ρή­σουν στα πρώτα 5-10 λεπτά, και φυσικά τα drones που πετούν στην Αττική – και στα­διακά το μέτρο επε­κτεί­νε­ται και στην υπό­λοιπη χώρα – συμ­βάλ­λουν καθο­ρι­στικά στην έγκαιρη αντι­με­τώ­πιση πολλών πυρ­κα­γιών”, ανα­φέ­ρει ο κ. Κικί­λιας.

Επι­πλέον, ο υπουρ­γός τονίζει τη σημασία της πρό­λη­ψης και σημειώ­νει ότι “το χειμώνα και την άνοιξη κάναμε πολλή και σκληρή δουλειά στην πρόληψη και τώρα δίνο­νται μεγάλες μάχες στην αντι­με­τώ­πιση. Οι πυρο­σβέ­στες μας κατα­βάλ­λουν τερά­στιες προ­σπά­θειες, ξεπερ­νώ­ντας τα όρια των δυνά­μεών τους”. Παράλ­ληλα υπο­γραμ­μί­ζει ότι “κάποιες φορές ό,τι και να κάνεις είναι αδύνατο να τα βάλεις με τα στοι­χεία της φύσης, η κλι­μα­τική κρίση προ­κα­λεί πρω­τό­γνω­ρες συν­θή­κες και ανυ­πέρ­βλη­τες κατα­στρο­φές σε όλο τον πλανήτη. Επο­μέ­νως, πάμε ημέρα με την ημέρα, κάνο­ντας τα πάντα, ό,τι είναι ανθρω­πί­νως δυνατό για να προ­στα­τέ­ψουμε τους συμπο­λί­τες μας και την πατρίδα μας”.

Unmute

Remaining Time -0:00

Fullscreen

Advertisement

Ο κ. Κικί­λιας ανα­φέ­ρε­ται λεπτο­με­ρώς στις πρω­το­βου­λίες που λήφθη­καν το προη­γού­μενο διά­στημα, έχοντας κύριο άξονα την πρόληψη, ενώ δίνει ιδιαί­τερη έμφαση στους καθα­ρι­σμούς των οικο­πέ­δων ευχα­ρι­στώ­ντας τους 834.000 πολίτες, οι οποίοι, όπως τονίζει, “με αίσθημα κοι­νω­νι­κής ευθύνης καθά­ρι­σαν τα οικό­πεδα τους, προ­σφέ­ρο­ντας τερά­στια βοήθεια στις δυνά­μεις πολι­τι­κής προ­στα­σίας που δίνουν καθη­με­ρινά δεκάδες μάχες με τις φλόγες στην πιο δύσκολη αντι­πυ­ρική περίοδο των τελευ­ταίων 20 ετών”.

Ερω­τη­θείς για τις προ­τε­ραιό­τη­τες της κυβέρ­νη­σης το επόμενο διά­στημα, υπο­γραμ­μί­ζει ότι “αυτή η κυβέρ­νηση είναι των έργων όχι των θεωριών” και προ­σθέ­τει ότι “οι προ­τε­ραιό­τη­τες έχουν τεθεί ήδη από τον ίδιο τον πρω­θυ­πουργό Κυριάκο Μητσο­τάκη: Η βελ­τί­ωση της καθη­με­ρι­νό­τη­τας του πολίτη με συγκε­κρι­μέ­νους και μετρή­σι­μους στόχους με ταχύ­τητα και απο­τε­λε­σμα­τι­κό­τητα”.

Επι­πλέον ερω­τη­θείς για το εάν υπάρ­χουν πολι­τι­κές δυνά­μεις με τις οποίες θα μπο­ρούσε να υπάρξει συμ­φω­νία σε μία κυβερ­νη­τική σύμπραξη, εφόσον δεν προ­κύ­ψει αυτο­δυ­να­μία ο κ. Κικί­λιας επι­ση­μαί­νει ότι “Η ΝΔ δεν κυριάρ­χησε μετα­πο­λι­τευ­τικά ως ένα κόμμα νομής της εξου­σίας. Αντί­στροφα έγινε, παρέ­μεινε δηλαδή κόμμα εξου­σίας ακριβώς διότι βασί­ζε­ται στο ευρύ­τερο και ισχυ­ρό­τερο παρα­τα­ξιακό DNA της, στην ψυχή και το συναί­σθημα της”.

Σχετικά με την λει­ψυ­δρία που απο­τε­λεί μία από τις μεγα­λύ­τε­ρες προ­κλή­σεις που βάζει στην Ελλάδα η κλι­μα­τική κρίση, ο κ. Κικί­λιας τονίζει ότι “η δια­χεί­ριση των υδά­τι­νων πόρων μιας χώρας δεν μπορεί να βασί­ζε­ται σε τοπικά απο­σπα­σμα­τικά έργα” ενώ προ­σθέ­τει ότι “υπάρχει μια άναρχη κατά­σταση που τα τελευ­ταία χρόνια επι­χει­ρεί­ται να ανα­δει­χθεί, διότι τα τελευ­ταία χρόνια συνει­δη­το­ποι­ή­σαμε το εύρος και τη σφο­δρό­τητα της κλι­μα­τι­κής αλλαγής”.

Τέλος ερω­τη­θείς αν υπό τις παρού­σες συν­θή­κες είναι κατάλ­ληλη η συγκυ­ρία για την επα­νέ­ναρξη των δια­πραγ­μα­τεύ­σεων για το Κυπριακό ο κ. Κικί­λιας υπο­γραμ­μί­ζει ότι “η Κύπρος είναι κράτος -μέλος και μετά από 50 χρόνια τουρ­κι­κής κατοχής του βορείου τμή­μα­τος, η επίλυση βάσει του Διε­θνούς Δικαίου δεν είναι αίτημα, είναι αυτο­νό­ητη υπο­χρέ­ωση εταίρων και συμ­μά­χων”.

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.