ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Συνελήφθη Τούρκος διακινητής μεταναστών που έχει καταδικαστεί για φόνο!

Δαμιανός Αθανασίου 3 λεπτά ανάγνωση
ΑΝΑΚΡΙΣΗ ΓΡΑΦΕΙΟ ΑΝΑΚΡΙΤΗ

Ενώπιον της Ανα­κρί­τριας υπη­ρε­σίας θα απο­λο­γη­θεί σήμερα το πρωί ένας 31χρονος Τούρκος δια­κι­νη­τής μετα­να­στών που συνε­λή­φθη την 2α Μαΐου 2024 από λιμε­νι­κούς στην Σύμη.

Περί ώραν 23.55 της 1ης Μαΐου 2024 οι λιμε­νι­κοί εντό­πι­σαν βόρεια της Σύμης πλησίον της βρα­χο­νη­σί­δας Πλάτη ένα ακυ­βέρ­νητο πνευστό σκάφος παρα­συ­ρό­μενο άνευ φανών ναυ­σι­πλο­ΐας με έναν επι­βαί­νο­ντα Τούρκο υπήκοο.

Λίγη ώρα αργό­τερα το Λιμε­νικό ενη­με­ρώ­θηκε τηλε­φω­νικά από ιδιώτη για την ύπαρξη μετα­να­στών στην περιοχή Νημπο­ρειού. Οι λιμε­νι­κοί εντό­πι­σαν 14 μετα­νά­στες οι οποίοι εξε­τα­ζό­με­νοι κατέ­θε­σαν ότι εκκί­νη­σαν από παραλία ανα­το­λικά πόλης Ντάτσα με το ταχύ­πλοο σκάφος ενώ ανα­γνώ­ρι­σαν τον Τούρκο ως τον κυβερ­νήτη του.

Απο­λο­γού­με­νος ο 31χρονος αφού γνω­στο­ποί­ησε ότι έχει κατα­δι­κα­στεί στην Τουρκία γιατί σκότωσε έναν άνθρωπο με κυνη­γε­τικό όπλο, διότι πείραξε την αδερφή του σε ηλικία 20 ετών, αρνή­θηκε ότι μετέ­φερε τους μετα­νά­στες υπο­στη­ρί­ζο­ντας ότι του τηλε­φώ­νησε ένας Σύρος και ήθελε να του ανα­θέ­σει την μετα­φορά έναντι αμοιβής 3.000 ευρώ. Η μετα­φορά όπως είπε έγινε από άλλο άτομο και ο ίδιος είναι ψαράς και το μόνο που έκανε ήταν να μετα­φέ­ρει κενό περιε­χο­μέ­νου το σκάφος.

Ως συνή­γο­ρος υπε­ρά­σπι­σής του παρί­στα­ται ο κ. Δημή­τρης Δημη­τριά­δης.

– Προ­σω­ρινά κρα­τού­με­νοι κρί­θη­καν στο μεταξύ χθες, μετά την απο­λο­γία τους, δύο Τούρκοι δια­κι­νη­τές μετα­να­στών ηλικίας 33 ετών που συνε­λή­φθη­σαν την 30ή Απρι­λίου 2024 στην θαλάσ­σια περιοχή δυτικά της Ρόδου.

Συγκε­κρι­μένα, την 29η Απρι­λίου 2024 και περί ώρα 23:40 το Λιμε­νικό ενη­με­ρώ­θηκε από στρα­τιω­τικό παρα­τη­ρη­τή­ριο για την ύπαρξη υπόπτου σκάφους στα δυτικά της Ρόδου στο ύψος του αερο­δρο­μίου, με πορεία προς τις ακτές.

Ανα­χώ­ρη­σαν δύο οχήματα από ξηράς κι ένα περι­πο­λικό σκάφος του Λιμε­νι­κού προς την θαλάσ­σια περιοχή.

Το σκάφος του Λιμε­νι­κού εντό­πισε μέσω ηλε­κτρο­πτι­κών συστη­μά­των ένα ταχύ­πλοο να απο­βι­βά­ζει 15 με 20 μετα­νά­στες στην παραλία του Παρα­δει­σίου.

Στην θέα του περι­πο­λι­κού κι έπειτα από χρήση φωτει­νών και ηχη­τι­κών σημάτων για την διε­νέρ­γεια νομό­τυ­που ελέγχου το ταχύ­πλοο ανά­πτυξε ταχύ­τητα προ­σπα­θώ­ντας να δια­φύ­γει προς τις έναντι τουρ­κι­κές ακτές.

Ακο­λού­θησε κατα­δί­ωξη και περί ώρα 00:10 της 30ής Απρι­λίου 2024 έπειτα από συνε­χό­με­νες φωτει­νές και ηχη­τι­κές υπο­δεί­ξεις το σκάφος ακι­νη­το­ποι­ή­θηκε.

Εντός του σκάφους επέ­βαι­ναν οι δύο υπήκοοι Τουρ­κίας οι οποίοι μετα­φέρ­θη­καν και παρα­δό­θη­καν στο Λιμε­ναρ­χείο Ρόδου ενώ το σκάφος ρυμουλ­κή­θηκε στην μαρίνα Μαν­δρα­κίου όπου και κατα­σχέ­θηκε Από ξηράς συνε­χί­στη­καν οι έρευνες προς εντο­πι­σμό των απο­βι­βα­σθέ­ντων μετα­να­στών με αρνη­τικά απο­τε­λέ­σματα.

Κατά την απο­λο­γία τους και οι δύο αρνή­θη­καν τις κατη­γο­ρίες, συγκε­κρι­μένα ο πρώτος ισχυ­ρί­στηκε ότι μίσθωσε το σκάφος από τη Μαρ­μα­ρίδα και ήρθε παρά­νομα στην Ελλάδα με σκοπό να παρα­λά­βει τον δεύτερο ο οποίος είχε εισέλ­θει παρά­νομα περίπου προ δεκα­πεν­θη­μέ­ρου και αμφό­τε­ροι να ταξί­δευαν προς την Κω και την Αθήνα, με τελικό προ­ο­ρι­σμό την Γερ­μα­νία.

Ο δεύ­τε­ρος ισχυ­ρί­στηκε ομοίως ότι εισήλθε παρά­νομα στη χώρα πριν από περίπου δύο εβδο­μά­δες με jet-ski, μετα­φε­ρό­με­νος από τρίτο άτομο το οποίο επέ­στρεψε στην Τουρκία και περί­μενε τον πρώτο για να ταξι­δέ­ψουν μαζί με προ­ο­ρι­σμό τη Γερ­μα­νία.

Ενώπιον του κ. Ανα­κριτή ο ένας δια­τεί­νε­ται ότι είναι Κούρδος και έφυγε από την Τουρκία γιατί κιν­δυ­νεύει ενώ αρνή­θηκε ότι δια­κί­νησε μετα­νά­στες ισχυ­ρι­ζό­με­νος ότι είναι και ο ίδιος μετα­νά­στης.

Ανάλογη είναι η κατά­θεση και του δεύ­τε­ρου που ισχυ­ρί­στηκε ότι διώ­κε­ται από το καθε­στώς Ερντο­γάν.

Ως συνή­γο­ρος υπε­ρά­σπι­σής τους παρέστη ο κ. Ακης Δημη­τριά­δης.

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.