ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σύγκρουση Σκυλακάκη με ΡΑΑΕΥ για τιμολόγια και κακοπληρωτές

news room 4 λεπτά ανάγνωση
Σκυλακάκης

Παρου­σία του επι­κοι­νω­νιο­λό­γου Ερικ Παρκς, στενού συμ­βού­λου του Πρω­θυ­πουρ­γού, εξε­λί­χθηκε η γεμάτη ένταση συνά­ντηση του υπουρ­γού Περι­βάλ­λο­ντος και Ενέρ­γειας με την ανε­ξάρ­τητη Αρχή. Το επίμαχο άρθρο 42 του Κώδικα Προ­μή­θειας και η αναί­ρεση των δεσμεύ­σεων του κ. Σκυ­λα­κάκη στους προ­μη­θευ­τές την προη­γού­μενη Δευτέρα.

Σε ρόλο…γραμ­μα­τεια­κής υπο­στή­ρι­ξης φαί­νε­ται να περιο­ρί­ζει τη ΡΑΑΕΥ ο υπουρ­γός Περι­βάλ­λο­ντος και Ενέρ­γειας, Θόδωρος Σκυ­λα­κά­κης, καταρ­γώ­ντας επί της ουσίας την ανε­ξαρ­τη­σία της Αρχής.

Σε σύσκεψη που έγινε χθες στο ΥΠΕΝ, που είχε ως κύριο μενού την καμπά­νια του υπουρ­γείου για το πράσινο τιμο­λό­γιο, με «μέντορα» τον παρευ­ρι­σκό­μενο επι­κοι­νω­νιο­λόγο του Πρω­θυ­πουρ­γού, Έρικ Παρκς, υπήρξε αντι­πα­ρά­θεση μεταξύ του κ. Σκυ­λα­κάκη και των συμ­με­τε­χό­ντων στε­λε­χών της ΡΑΑΕΥ, η οποία απο­κά­λυψε μία, επιει­κώς χαρα­κτη­ρι­σμένη, ανα­κο­λου­θία του υπουρ­γού: για άλλα δεσμεύ­θηκε απέ­να­ντι στις εται­ρίες προ­μή­θειας και το συλ­λο­γικό τους όργανο, τον ΕΣΠΕΝ, στη συνά­ντηση της προη­γού­με­νης Δευ­τέ­ρας για την ανα­θε­ώ­ρηση του άρθρου 42 του Κώδικα Προ­μή­θειας και άλλα ζήτησε χθες από τη ΡΑΑΕΥ.

Σύμφωνα με δια­σταυ­ρω­μέ­νες πλη­ρο­φο­ρίες του Euro2day.gr, ο υπουρ­γός απαί­τησε χθες από τη ΡΑΑΕΥ να αλλάξει το περιε­χό­μενο της δημό­σιας δια­βού­λευ­σης που ετοί­μασε η Αρχή για τις αλλαγές του άρθρου 42, οι οποίες αφορούν ειδι­κό­τερα στον ενερ­γειακό «του­ρι­σμό» και τους κακο­πλη­ρω­τές.

Ενώ ο κ. Σκυ­λα­κά­κης είχε δεσμευ­θεί πέραν πάσης αμφι­βο­λίας, τη Δευτέρα, ότι οι ρυθ­μί­σεις αυτές θα εφαρ­μο­στούν σύμφωνα με τη γνω­μο­δό­τηση της ΡΑΑΕΥ, χθες υπέ­δειξε στην Αρχή να υιο­θε­τή­σει τις δικές του απόψεις. Ουσια­στικά, με άλλα λόγια, υπο­χρε­ώ­νει τη ΡΑΑΕΥ «να πάρει επάνω της» το όλο θέμα, να δεχθεί τις ενστά­σεις και τις δια­μαρ­τυ­ρίες των προ­μη­θευ­τών, χωρίς να φαί­νε­ται πουθενά το…χέρι του υπουρ­γού.

Πιο συγκε­κρι­μένα, ο κ. Σκυ­λα­κά­κης επι­διώ­κει να αφαι­ρέ­σει το δικαί­ωμα της εντολής απο­κο­πής ηλε­κτρο­δό­τη­σης από προη­γού­μενο προ­μη­θευτή για πελάτη του που είναι απο­δε­δειγ­μένα κακο­πλη­ρω­τής και αφήνει «φέσια», επι­λέ­γο­ντας να μετα­κι­νη­θεί σε άλλο πάροχο με το αζη­μί­ωτο. Έτσι, σύμφωνα με την άποψη του υπουρ­γού, ένας οικια­κός κατα­να­λω­τής θα «φλα­γκά­ρε­ται» μεν (θα αποκτά σήμανση κακο­πλη­ρωτή) τρεις φορές (δύο φορές για μη οικιακό κατα­να­λωτή) και δεν θα μπορεί να πάει σε τέταρτο αν δεν κάνει δια­κα­νο­νι­σμό πλη­ρω­μής με τον τρίτο. Στο μεταξύ, θα έχει αφήσει «φέσια» στους δύο πρώτους, οι οποίοι, όμως, δεν θα μπορούν να δώσουν για τον συγκε­κρι­μένο πελάτη εντολή να δια­κο­πεί η ηλε­κτρο­δό­τηση του, ούτε, βεβαίως, να διεκ­δι­κή­σουν τις οφειλές.

Η πρόταση, αντί­θετα, της ΡΑΕΕΥ προ­βλέ­πει μία άλλη δια­δι­κα­σία πιο ομαλή τόσο για τον κακο­πλη­ρωτή πελάτη, όσο και για τη δια­φύ­λαξη του δικαιώ­μα­τος αλλαγής παρόχου. Αν έχει αφήσει κάποιος χρέη σε δύο παρό­χους να «φλα­γκά­ρε­ται», έτσι ώστε αν απο­φα­σί­σει να μετα­κι­νη­θεί σε τρίτο προ­μη­θευτή, αυτός να έχει την επιλογή να τον δεχθεί ή όχι. Ουσια­στικά η ΡΑΑΕΥ μετα­τό­πιζε το ρίσκο στον προ­μη­θευτή, χωρίς να μειώνει και την ελευ­θε­ρία μετα­κί­νη­σης του κατα­να­λωτή. Δια­τη­ρούσε, επίσης, το δικαί­ωμα εντολής απο­κο­πής στον προη­γού­μενο προ­μη­θευτή, στην περί­πτωση που δεν απο­πλη­ρώ­νο­νταν οι οφειλές, έπειτα από δια­κα­νο­νι­σμό. Με την πρόταση της ΡΑΑΕΥ δίνο­νταν δύο έως τρεις ευκαι­ρίες στον κατα­να­λωτή να τακτο­ποι­ή­σει τα χρέη του. Σημειω­τέον, ότι οι ρυθ­μί­σεις της ΡΑΑΕΥ για το «φλα­γκά­ρι­σμα» έχουν ανα­δρο­μι­κό­τητα από την 1/1/2020.

Κατά τις ίδιες πηγές, ο κος Σκυ­λα­κά­κης, ωστόσο, έχει άλλη άποψη και την είπε ξεκά­θαρα και αδια­πραγ­μά­τευτα χθες στη ΡΑΑΕΥ: «Θέλω να βγάλετε έτσι (σ.σ. δηλαδή, όπως θέλω εγώ) τη δημόσια δια­βού­λευση».

Στο μεταξύ, εκκρε­μεί η έκδοση της εφαρ­μο­στι­κής ΚΥΑ για το πράσινο τιμο­λό­γιο, το οποίο θα έχει υπο­χρε­ω­τικό χαρα­κτήρα για όλους τους παρό­χους, ακυ­ρώ­νο­ντας επί της ουσίας υπάρ­χου­σες συμ­βά­σεις οι οποίες έχουν ανα­στα­λεί, λόγω του προ­σω­ρι­νού μηχα­νι­σμού τιμο­λό­γη­σης. Και για το συγκε­κρι­μένο τιμο­λό­γιο υπάρ­χουν εντελώς δια­φο­ρε­τι­κές απόψεις υπουρ­γείου και ΡΑΑΕΥ, με το ΥΠΕΝ να φέρεται ότι συμπε­ρι­λαμ­βά­νει στην υπουρ­γική απόφαση ρυθ­μί­σεις που παρα­βιά­ζουν την Κοι­νο­τική Οδηγία 944/2019.

Όπως είναι σε θέση να γνω­ρί­ζει το Euro2day.gr, παρότι η ΚΥΑ είναι έτοιμη δεν προ­ω­θεί­ται για δημο­σί­ευση λόγω της αντι­πα­λό­τη­τας με τη ΡΑΑΕΥ. Η Αρχή επι­μέ­νει ότι για οποια­δή­ποτε τρο­πο­ποί­ηση στους συντε­λε­στές της Ρήτρας Ανα­προ­σαρ­μο­γής ο κατα­να­λω­τής θα πρέπει να ενη­με­ρώ­νε­ται εκ των προ­τέ­ρων και όχι εκ των υστέρων, όπως ορίζει ρητά η Οδηγία. Το ΥΠΕΝ στην ΚΥΑ προ­βλέ­πει την ενη­μέ­ρωση εκ των υστέρων.

Σύμφωνα με τις υπάρ­χου­σες πλη­ρο­φο­ρίες, υπήρξε δια­βε­βαί­ωση από το υπουρ­γείο ότι θα υπο­χρε­ώ­νο­νται στην ΚΥΑ οι προ­μη­θευ­τές να αναρ­τούν τις τρο­πο­ποι­ή­σεις στην ιστο­σε­λίδα τους και θα ενη­με­ρώ­νουν την Αρχή, που τελικά μετα­τρέ­πε­ται σε «τρο­χο­νόμο» της αγοράς και όχι ρυθ­μι­στή. H υπουρ­γική απόφαση, λένε οι πλη­ρο­φο­ρίες, πηγαί­νει για δημο­σί­ευση την ερχό­μενη εβδο­μάδα.

Η παρου­σία του επι­κοι­νω­νιο­λό­γου

Στη χθεσινή σύσκεψη, στην οποία παρα­βρέ­θηκε και ο γενικός γραμ­μα­τέας του ΥΠΕΝ, Τέλης Αϊβα­λιώ­της, «πρω­τα­γω­νι­στής» για το προ­μο­τά­ρι­σμα του πρά­σι­νου τιμο­λο­γίου ανα­δεί­χθηκε ο στενός σύμ­βου­λος του Κυριά­κου Μητσο­τάκη, επι­κοι­νω­νιο­λό­γος Έρικ Παρκς.

Το υπουρ­γείο επι­διώ­κει να κάνει καμπά­νια για το συγκε­κρι­μένο τιμο­λό­γιο, σε μια προ­σπά­θεια να πει­σθούν οι κατα­να­λω­τές, που έτσι κι αλλιώς είναι ανίδεοι στη συντρι­πτική πλειο­νό­τητα τους με τα ενερ­γειακά, ότι είναι το φθη­νό­τερο και καλύ­τερο τιμο­λό­γιο και ότι με αυτό ο κατα­να­λω­τής θα γνω­ρί­ζει την τιμή χρέωσης από την 1η του μήνα κατα­νά­λω­σης, συγκρί­νο­ντας την με τις τιμές άλλων παρόχων, για να μπορεί να επι­λέ­γει την καλύ­τερη λύση για την τσέπη του. Ο κ. Παρκς,  προ­σω­πι­κός επι­κοι­νω­νια­κός σύμ­βου­λος του Πρω­θυ­πουρ­γού, επι­στρα­τεύ­τηκε για να «δώσει τα φώτα του», πώς να υλο­ποι­η­θεί η συγκε­κρι­μένη καμπά­νια του ΥΠΕΝ, κάτι το οποίο, εξ όσων γνω­ρί­ζουμε, δεν έχει συμβεί ποτέ στο παρελ­θόν.

Πηγή euro2day.gr

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.