ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τους ακρίτες παραγωγούς τίμησαν φέτος τα 16α Βραβεία Ποιότητας του «Γαστρονόμου» – το Ειδικό Βραβείο απονεμήθηκε στην «κυρά της Κινάρου»

news room 3 λεπτά ανάγνωση
vika6

Στον ακρι­τικό Εβρο ταξί­δε­ψαν φέτος για την τελετή βρά­βευ­σης τα 16α Βραβεία Ποιό­τη­τας. Η εκδή­λωση που διορ­γά­νω­σαν ο «Γαστρο­νό­μος» και η «Καθη­με­ρινή» φιλο­ξε­νή­θηκε στις ιστο­ρι­κές απο­θή­κες του Τελω­νείου Αλε­ξαν­δρού­πο­λης, που από τις αρχές του προη­γού­με­νου αιώνα έχουν συν­δε­θεί με τον χαρα­κτήρα του λιμα­νιού της πόλης – ως πύλη εισόδου και εξόδου για ανθρώ­πους και εμπο­ρεύ­ματα και κατ’ επέ­κταση ως θεμε­λιώ­δες κύτταρο για την οικο­νο­μική ζωή της ευρύ­τε­ρης περιο­χής.

Την εκδή­λωση τίμησε με την παρου­σία της η A.E. Πρό­ε­δρος της Δημο­κρα­τίας Κατε­ρίνα Σακελ­λα­ρο­πού­λου. Παρευ­ρέ­θη­σαν εκλε­κτοί καλε­σμέ­νοι από την Αλε­ξαν­δρού­πολη και όλη τη χώρα.

Την παρου­σί­αση ανέλαβε ο κατα­ξιω­μέ­νος ηθο­ποιός Νίκος Ψαρράς.

Φέτος, ο θεσμός των Βρα­βείων τίμησε απο­κλει­στικά ακρίτες. Ο «Γαστρο­νό­μος» ταξί­δεψε παντού: από τον Εβρο μέχρι την Κάσο, τις Πρέσπες και τη Χίο. Στις εσχα­τιές της πατρί­δας μας ανα­κά­λυψε παρα­γω­γούς που δρα­στη­ριο­ποιού­νται χιλιό­με­τρα μακριά από την πρω­τεύ­ουσα, συχνά κάτω από αντί­ξοες συν­θή­κες.

Ανθρώ­πους «φωτει­νούς», δρα­στή­ριους και δυνα­μι­κούς, που ξεχω­ρί­ζουν όχι μόνο για την ποιό­τητα των τρο­φί­μων που παρά­γουν, αλλά και για το ήθος τους, και που με το παρά­δειγμά τους λει­τουρ­γούν ως κίνητρο για άλλους νέους ανθρώ­πους ώστε να μείνουν και να εργα­στούν στον τόπο τους.

Σε ό,τι αφορά τις βρα­βεύ­σεις, το Τιμη­τικό Βραβείο δόθηκε στην Αγγε­λική Γιαν­να­κί­δου. Η ιδρύ­τρια και πρό­ε­δρος του Εθνο­λο­γι­κού Μου­σείου Θράκης είναι μια άοκνη θεμα­το­φύ­λα­κας της θρα­κιώ­τι­κης παρά­δο­σης, την οποία κατα­γρά­φει εδώ και δεκα­ε­τίες με σκοπό τη δια­τή­ρηση και την ανά­δειξή της.

Το Βραβείο Παρα­γω­γής Ελαιο­λά­δου απο­νε­μή­θηκε στο Konos – Κτήμα Μιχελή, που δημιουρ­γεί εδώ και τέσ­σε­ρις γενιές στην εβρί­τικη γη. Το Βραβείο Παρα­γω­γής Μελιού ταξί­δεψε φέτος στο Βόρειο Αιγαίο και στη Λήμνο, με παρα­λή­πτη το Honey Hasapis.

Το Βραβείο Παρα­γω­γής Τυρο­κο­μι­κού Προ­ϊ­ό­ντος απο­νε­μή­θηκε στο Τυρο­κο­μείο Βασίλα της Λέσβου για το εξαι­ρε­τικό λαδο­τύρι του, ενώ το Βραβείο Παρα­γω­γής Οίνου δόθηκε όχι σε ένα ούτε σε δύο, αλλά σε τέσσερα οινο­ποιεία από τη Λήμνο που επι­μέ­νουν με γηγε­νείς ποι­κι­λίες και έχουν γίνει οι καλύ­τε­ροι δια­φη­μι­στές του τόπου τους: στον Αγρο­τικό Συνε­ται­ρι­σμό Limnos Wines, στο Οινο­ποιείο Γκαράλη, στο Κτήμα Χατζη­γε­ωρ­γίου και στο Limnos Organic Wines.

Το Βραβείο Προ­ϊ­ό­ντος Ευρείας Κατα­νά­λω­σης κέρ­δι­σαν οι Μύλοι Θράκης – Ι. Ουζου­νό­που­λος Α.Ε., ενώ το Βραβείο Επι­χει­ρη­μα­τι­κό­τη­τας η Ενωση Μαστι­χο­πα­ρα­γω­γών Χίου και η εται­ρεία Mediterra S.A. Το Βραβείο «Εύη Βου­τσινά», το οποίο δίνεται κάθε χρόνο σε παρα­γω­γούς που φτιά­χνουν μικρής παρα­γω­γής, σπάνια και εκλεκτά τοπικά προ­ϊ­ό­ντα, πήγε αυτή τη χρονιά έως τα Δωδε­κά­νησα και στο Τυρο­κο­μείο Κάσος – Ιωάννης Βονα­πάρ­της.

Οι ακρι­τι­κές λίμνες μας είχαν την τιμη­τική τους με δύο δια­κρί­σεις: το Βραβείο Παρα­γω­γής Οσπρίων απο­νε­μή­θηκε στην Prespa top, ενώ το Βραβείο Παρα­γω­γής Κρέατος και Αλλα­ντι­κών στην Κerkini farm.

Τέλος, το Ειδικό Βραβείο απο­νε­μή­θηκε στην «κυρά του βράχου», τη Ρηνιώ Κατσοτούρχη-Θηραίου, μονα­δική κάτοικο της Κινάρου και ένα ζωντανό σύμβολο του τι σημαί­νει ακρίτας.

Η Καθη­με­ρινή και ο Γαστρο­νό­μος προ­σέ­φε­ραν επίσης μία υπο­τρο­φία προ­πτυ­χια­κού προ­γράμ­μα­τος στο Κολ­λέ­γιο Perrotis της Αμε­ρι­κα­νι­κής Γεωρ­γι­κής Σχολής σε φοιτητή ή φοι­τή­τρια από τον Εβρο. Η υπο­τρο­φία θα καλύψει και τα τέσσερα έτη σπουδών με έναρξη το ακα­δη­μαϊκό έτος 2024-2025 και ευχό­μα­στε αυτή η συμ­βο­λική κίνηση να δώσει την ευκαι­ρία σε έναν νέο άνθρωπο να πραγ­μα­το­ποι­ή­σει το όνειρό του και να απο­κτή­σει τις γνώσεις αυτές που θα συνει­σφέ­ρουν στην γεωρ­γική ανά­πτυξη του τόπου.

Η τελετή αφιε­ρώ­θηκε στη μνήμη του μοναχού Επι­φά­νιου του Μυλο­πο­τα­μι­νού, ενός αλη­θι­νού Γαστρο­νό­μου που έκανε γνωστή την αγιο­ρεί­τικη κουζίνα σε όλο τον κόσμο.

Το φετινό βραβείο το επι­με­λή­θηκε το Εθνο­λο­γικό Μουσείο Θράκης.

Την τελετή απο­νο­μής ακο­λού­θησε η γιορτή των σεφ του Γαστρο­νό­μου.

Θερμές ευχα­ρι­στίες στον Δήμο Αλε­ξαν­δρού­πο­λης, στον Οργα­νι­σμό Λιμένος Αλε­ξαν­δρού­πο­λης και σε όλους τους εκλε­κτούς καλε­σμέ­νους που τίμησαν την τελετή με την παρου­σία τους. Ειδικές ευχα­ρι­στίες στην Ανε­ξάρ­τητη Αρχή Δημο­σίων Εσόδων και στο Τελω­νείο Αλε­ξαν­δρού­πο­λης για την παρα­χώ­ρηση των εγκα­τα­στά­σεων του Τελω­νείου για την εκδή­λωση.

Ιδιαί­τε­ρες ευχα­ρι­στίες στους χορη­γούς μας για την ένθερμη υπο­στή­ριξή τους: Lidl Ελλάς, Grecotel, Aegean, Θερ­μο­κή­πια Θράκης, AQUA Carpatica, Κωτσό­βο­λος – Dixons South East Europe και Nespresso Professional.

Τέλος, ένα μεγάλο «ευχα­ρι­στώ» στους εθε­λο­ντές φοι­τη­τές του ΙΕΚ Ακμή Αλε­ξαν­δρού­πο­λης για την πολύ­τιμη παρου­σία και συνει­σφορά τους.

Πηγή kathimerini.gr

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.