ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ουραγός στην αύξηση μισθών η Ελλάδα μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ

news room 1 λεπτό ανάγνωση

Την άνιση μάχη των μισθών στην Ελλάδα με την πολύ­χρονη δημο­σιο­νο­μική κρίση, την παν­δη­μία της COVID-19, τον πόλεμο στην Ουκρα­νία, την κλι­μα­τική αλλαγή και τις έντονες πλη­θω­ρι­στι­κές πιέσεις που ασκού­νται στις οικο­νο­μίες κατα­γρά­φει μελέτη της ομάδας Utility Bidder.

Σύμφωνα με τους ερευ­νη­τές, αυτό το σύνολο συν­θη­κών, που ανα­φέ­ρε­ται συχνά σε πολλά μέσα ενη­μέ­ρω­σης ως κρίση του κόστους ζωής, φαί­νε­ται πως χτύπησε περισ­σό­τερο από όλες τις χώρες του ΟΟΣΑ την Ελλάδα, με απο­τέ­λε­σμα να παρου­σιά­ζει τη χαμη­λό­τερη αύξηση μισθών τα τελευ­ταία 10 χρόνια (από το 2012 έως το 2022).

Οι ερευ­νη­τές συνέ­κρι­ναν τις αυξή­σεις των μισθών σε διά­φο­ρες χώρες με τους ρυθμούς πλη­θω­ρι­σμού, απο­κα­λύ­πτο­ντας σε ποια κράτη έχουν μείνει περισ­σό­τερο στά­σι­μες οι απο­δο­χές των ανθρώ­πων.

Και η χώρα μας με μόλις 1,5% αύξηση των μέσων μισθών είναι στη χει­ρό­τερη θέση. Το 2022 οι μέσες ετήσιες απο­δο­χές ήταν 24.709 ευρώ, όταν το 2012 ήταν 24.339 ευρώ, που σημαί­νει ότι οι μέσοι μισθοί αυξή­θη­καν μόνο κατά 370 ευρώ την τελευ­ταία δεκα­ε­τία.

Στη μελέτη επι­ση­μαί­νε­ται ότι μεγάλο μέρος της ελλη­νι­κής οικο­νο­μίας εξαρ­τά­ται από τον του­ρι­σμό και τα τελευ­ταία χρόνια υπήρξε κάμψη σε αυτόν τον τομέα. Η παν­δη­μία της COVID-19 στα­μά­τησε τα διεθνή ταξίδια, απο­δε­κα­τί­ζο­ντας τις βιο­μη­χα­νίες του­ρι­σμού και ανα­ψυ­χής των χωρών. Αν αυτό συν­δυα­σθεί με τις σκληρές επι­πτώ­σεις της υπερ­θέρ­μαν­σης του πλανήτη, όπως οι αυξη­μέ­νες πυρ­κα­γιές και οι πλημ­μύ­ρες, ανα­φέ­ρει η μελέτη της ομάδας της Utility Bidder, δεν απο­τε­λεί έκπληξη το γεγονός ότι μια οικο­νο­μία που επι­κε­ντρώ­νε­ται στον του­ρι­σμό δυσκο­λεύ­ε­ται να δει τους μισθούς να αυξά­νο­νται. Οσον αφορά τον πλη­θω­ρι­σμό, όπως δείχνει και η μελέτη, οι τιμές στην Ελλάδα έχουν αυξηθεί κατά το δεύτερο χαμη­λό­τερο ποσό στον ΟΟΣΑ (με πρώτη την Ελβετία), στο +7,4% μεταξύ 2012 και 2022.

Αυτός ο χαμηλός πλη­θω­ρι­σμός βοήθησε άλλωστε τους Ελληνες να ξεπε­ρά­σουν την καται­γίδα της κρίσης χρέους της Ελλάδας, η οποία ξέσπασε για πρώτη φορά στα τέλη του 2009 και προ­κά­λεσε εκτε­τα­μέ­νες οικο­νο­μι­κές δυσκο­λίες για πολλά χρόνια.

Η Ελβετία είναι η χώρα του ΟΟΣΑ με τη δεύτερη χαμη­λό­τερη 10ετή αύξηση του μέσου μισθού, της τάξης του 7,1%. Ενώ είναι ένα από τα πλου­σιό­τερα κατά κεφαλήν έθνη του κόσμου, παρα­τη­ρεί­ται σημα­ντική στα­σι­μό­τητα των μισθών τα τελευ­ταία χρόνια. Ακο­λου­θούν το Ισραήλ με 7,5%, οι ΗΠΑ με 14%, και η Ολλαν­δία με 16,7%.

Στον αντί­ποδα, η Ουγ­γα­ρία έχει δει τη μεγα­λύ­τερη αύξηση στους μισθούς την τελευ­ταία δεκα­ε­τία, με αυτούς να έχουν αυξηθεί κατά 100,7%, ανε­βά­ζο­ντας το βιοτικό επίπεδο και ενθαρ­ρύ­νο­ντας περισ­σό­τε­ρες κατα­να­λω­τι­κές δαπάνες, οι οποίες σύμφωνα με τους μελε­τη­τές θα συμ­βά­λουν στη δημιουρ­γία περαι­τέρω οικο­νο­μι­κής ανά­πτυ­ξης.

Ακο­λου­θούν, με εντυ­πω­σια­κές επίσης αυξή­σεις, η Λετονία, όπου ο μέσος μισθός αυξή­θηκε στη 10ετία κατά 87,6%, και η Λιθουα­νία με 82,4%.

Πηγή kathimerini.gr

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.