Ειδήσεις

Μητσοτάκης: Στην άτυπη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στη Γρανάδα – Οι θέσεις της Αθήνας

Οπρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται στη Γρανάδα, όπου σήμερα, Παρασκευή, θα λάβει μέρος στην άτυπη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

«Θα επιμείνω να αυξηθούν οι πόροι της Ε.Ε. για μεταναστευτικό και κλιματική κρίση»
«Η Ευρωπαϊκή Πολιτική Κοινότητα είναι ένας θεσμός ο οποίος επιτρέπει σε όλες τις χώρες της ευρωπαϊκής ηπείρου να συνομιλούν να συζητούν τα φλέγοντα ζητήματα τα οποία απασχολούν σήμερα την Ευρώπη. Και αύριο θα έχουμε την ευκαιρία στο έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να συζητήσουμε μία σειρά από κρίσιμα ζητήματα σχετικά με τη στρατηγική κατεύθυνση της Ευρώπης και τις άμεσες προτεραιότητες τις οποίες πρέπει να αντιμετωπίσουμε», δήλωσε χθες Πέμπτη ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσερχόμενος στη Σύνοδο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας στη Γρανάδα.

«Να συζητήσουμε τις προκλήσεις στο μέτωπο της μετανάστευσης. Θέλω να εκφράσω την ικανοποίησή μου για το γεγονός ότι επιτεύχθηκε επί της αρχής συμφωνία στο συμβούλιο για τον κανονισμό μετανάστευσης και ασύλου. Μια σημαντική ανακούφιση για τις χώρες πρώτης υποδοχής, όμως θα επιμείνω και πάλι στην ανάγκη να αυξηθεί ο προϋπολογισμός της Ευρωπαϊκής Ενωσης στα πλαίσια της αναθεώρησης που επίκειται, έτσι ώστε να διατίθενται παραπάνω ευρωπαϊκοί πόροι για την αντιμετώπιση ενός τόσο κρίσιμου ζητήματος που αφορά όλη την Ευρωπαϊκή Ενωση», συνέχισε ο πρωθυπουργός.

Και πρόσθεσε: «Το ίδιο ακριβώς ισχύει και για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, ειδικά όσον αφορά τις δράσεις της κλιματικής προσαρμογής. Είχα την ευκαιρία και στη Μάλτα, στη σύναξη των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου, να επαναλάβω την αγανάκτησή μου για το γεγονός ότι οι πόροι οι οποίοι διατίθενται σήμερα από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλληλεγγύης για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών είναι σχετικά περιορισμένοι.

Και η Ελλάδα θα εισηγηθεί την αύξηση των πόρων αυτών κατά τουλάχιστον 2,5 δισ. ευρώ, έτσι ώστε οι Ευρωπαίοι πολίτες να γνωρίζουν ότι η Ευρώπη είναι δίπλα τους σε κάθε περίπτωση, αν τυχόν μια χώρα πληγεί από φυσικές καταστροφές που συνδέονται με την κλιματική κρίση.

Η Ελλάδα σήμερα είναι οικονομικά ισχυρή και μπορεί να απορροφήσει χωρίς κραδασμούς τις πρόσφατες θεομηνίες που χτύπησαν πρωτίστως στην περιοχή της Θεσσαλίας. Και θέλω να εκφράσω, για ακόμα μία φορά, την ικανοποίησή μου για το γεγονός ότι, εντός των υφιστάμενων πλαισίων και των χρηματοδοτικών εργαλείων που έχουμε στη διάθεσή μας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κινήθηκε με μεγάλη ταχύτητα δίνοντας στη χώρα μας τη μέγιστη δυνατή ευελιξία να απορροφήσει ευρωπαϊκούς πόρους για να αντιμετωπίσει αυτή την πολύ μεγάλη φυσική καταστροφή».

Το κυρίως «μενού»
Οπως έγραφε σήμερα η «Κ», τα παραπάνω θα τεθούν και σήμερα στην άτυπη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που αποτελεί το κυρίως «μενού» του διημέρου.

Αλλά δεν θα είναι τα μόνα θέματα. Σημαντικό κομμάτι αποτελεί και η συζήτηση για τη διεύρυνση, με την πάγια ελληνική θέση να είναι ότι η διαδικασία ένταξης στην Ε.Ε. είναι μια διαδικασία που βασίζεται σε μεταρρυθμίσεις και στις ίδιες τις επιδόσεις των υποψηφίων χωρών, με βασικό κριτήριο να παραμένει ο σεβασμός του κράτους δικαίου.

Ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να θέσει και το θέμα της αναθεώρησης των δημοσιονομικών κανόνων, με την ελληνική θέση να είναι σταθερή, πως χρειάζεται μια ισορροπία ώστε τα κράτη-μέλη να χαράζουν τη δική τους δημοσιονομική «διαδρομή» για να πετύχουν τη δημοσιονομική προσαρμογή.

Πηγή kathimerini.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου