ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΤτΕ: 16,17 εκατ. τουρίστες «ψήφισαν» Ελλάδα στο 7μηνο – Οι αγορές που έδωσαν «φτερά» στα τουριστικά έσοδα

news room 3 λεπτά ανάγνωση
τουριστες

Συνο­λικά 16,170 εκα­τομ­μύ­ρια ξένοι του­ρί­στες έκαναν «απόβαση» στην Ελλάδα στο επτά­μηνο του έτους, εκτο­ξεύ­ο­ντας τις ταξι­διω­τι­κές εισπρά­ξεις στα 10,321 δισ. ευρώ.

Πάνω από τα 10,3 δισ. οι ταξι­διω­τι­κές εισπρά­ξεις

Ειδι­κό­τερα, σύμφωνα με τα στοι­χεία που δημο­σιο­ποί­ησε σήμερα η Τράπεζα της Ελλάδος, την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουλίου 2023, το ταξι­διω­τικό ισο­ζύ­γιο εμφά­νισε πλε­ό­να­σμα 8,941 δισ. ευρώ, έναντι πλε­ο­νά­σμα­τος 7,522 δισ. ευρώ την αντί­στοιχη περυ­σινή περίοδο. Οι ταξι­διω­τι­κές εισπρά­ξεις εκτι­νά­χθη­καν κατά 1,736 δισ. ευρώ, κατα­γρά­φο­ντας άλμα 20,2%, ενώ αύξηση κατά 316,8 εκατ. ευρώ (29,8%) παρα­τη­ρή­θηκε και στις ταξι­διω­τι­κές πλη­ρω­μές, οι οποίες δια­μορ­φώ­θη­καν στα 1,38 δισ. ευρώ. Όπως επι­ση­μαί­νει η ΤτΕ, η άνοδος των ταξι­διω­τι­κών εισπρά­ξεων οφεί­λε­ται στην αύξηση της εισερ­χό­με­νης ταξι­διω­τι­κής κίνησης κατά 21,9%, καθώς η μέση δαπάνη ανά ταξίδι μειώ­θηκε κατά 1,8%. Οι καθαρές εισπρά­ξεις από την παροχή ταξι­διω­τι­κών υπη­ρε­σιών αντι­στάθ­μι­σαν κατά 49,7% το έλλειμμα του ισο­ζυ­γίου αγαθών και συνέ­βα­λαν κατά 81,7% στο σύνολο των καθαρών εισπρά­ξεων από υπη­ρε­σίες.

Γερ­μα­νοί και Βρε­τα­νοί αυτοί που άφησαν τα περισ­σό­τερα χρήματα

Σύμφωνα με την ΤτΕ, η άνοδος των ταξι­διω­τι­κών εισπρά­ξεων την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουλίου 2023 οφεί­λε­ται στην αύξηση των εισπρά­ξεων από κατοί­κους των χωρών της Ε.Ε.-27 κατά 14,7%, οι οποίες δια­μορ­φώ­θη­καν στα 5,649 δισ. ευρώ, καθώς και των εισπρά­ξεων από κατοί­κους των χωρών εκτός της Ε.Ε.-27 κατά 27%, οι οποίες δια­μορ­φώ­θη­καν στα 4,403 δισ. ευρώ. Ανα­λυ­τι­κό­τερα, οι εισπρά­ξεις από κατοί­κους των χωρών της ζώνης του ευρώ αυξή­θη­καν στα 4,551 δισ. ευρώ, παρου­σιά­ζο­ντας άνοδο 15,1%, ενώ οι εισπρά­ξεις από κατοί­κους των χωρών της Ε.Ε.-27 εκτός της ζώνης του ευρώ εμφά­νι­σαν αύξηση κατά 13,0% και δια­μορ­φώ­θη­καν στα 1,098 δισ. ευρώ.

Ειδι­κό­τερα, οι εισπρά­ξεις από τη Γερ­μα­νία αυξή­θη­καν κατά 7,0% και δια­μορ­φώ­θη­καν στα 1,716 δισ. ευρώ, ενώ οι εισπρά­ξεις από τη Γαλλία αυξή­θη­καν κατά 23,9% και δια­μορ­φώ­θη­καν στα 782 εκατ. ευρώ. Από τις χώρες εκτός της Ε.Ε.-27, άνοδο κατά 11,9% παρου­σί­α­σαν οι εισπρά­ξεις από το Ηνωμένο Βασί­λειο, οι οποίες δια­μορ­φώ­θη­καν στα 1,62 δισ. ευρώ. Οι εισπρά­ξεις από τις ΗΠΑ αυξή­θη­καν κατά 33,8% και δια­μορ­φώ­θη­καν στα 737,8 εκατ. ευρώ, ενώ αυτές από τη Ρωσία αυξή­θη­καν κατά 13,7% και δια­μορ­φώ­θη­καν στα 21,7 εκατ. ευρώ.

Οι αγορές που έδωσαν «φτερά» στον ελλη­νικό του­ρι­σμό

Την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουλίου 2023, η εισερ­χό­μενη ταξι­διω­τική κίνηση κατέ­γραψε άλμα 21,9%. Ειδι­κό­τερα, η ταξι­διω­τική κίνηση μέσω αερο­δρο­μίων αυξή­θηκε κατά 15,5%, ενώ αυτή μέσω οδικών συνο­ρια­κών σταθμών κατά 45,0%. Η ταξι­διω­τική κίνηση από τις χώρες της Ε.Ε.-27 δια­μορ­φώ­θηκε σε 9,72 εκατ. ταξι­διώ­τες, παρου­σιά­ζο­ντας άνοδο κατά 20,5% σε σύγκριση με την αντί­στοιχη περίοδο του 2022, ενώ η ταξι­διω­τική κίνηση από τις χώρες εκτός της Ε.Ε.-27 αυξή­θηκε κατά 24,1% και δια­μορ­φώ­θηκε σε 6,451 εκατ. ταξι­διώ­τες. Η ταξι­διω­τική κίνηση από τις χώρες της ζώνης του ευρώ αυξή­θηκε κατά 14,1%, ενώ η ταξι­διω­τική κίνηση από τις χώρες της Ε.Ε.-27 εκτός της ζώνης του ευρώ αυξή­θηκε κατά 35,3%.

Ειδι­κό­τερα, η ταξι­διω­τική κίνηση από τη Γερ­μα­νία παρου­σί­ασε αύξηση κατά 11,4% και δια­μορ­φώ­θηκε σε 2,302 εκατ. ταξι­διώ­τες, ενώ αυτή από τη Γαλλία αυξή­θηκε κατά 12,4% και δια­μορ­φώ­θηκε σε 1,012 εκατ.. Ανα­φο­ρικά με τις χώρες εκτός της Ε.Ε.‑27, η ταξι­διω­τική κίνηση από το Ηνωμένο Βασί­λειο αυξή­θηκε κατά 3,2% και δια­μορ­φώ­θηκε σε 2,096 εκατ. ταξι­διώ­τες και αυτή από τις ΗΠΑ κατά 43,5% σε 737,4 χιλ. ταξι­διώ­τες. Τέλος, η ταξι­διω­τική κίνηση από τη Ρωσία μειώ­θηκε κατά 1,8% και δια­μορ­φώ­θηκε σε 19,6 χιλ. ταξι­διώ­τες

Πηγή naftemporiki.gr

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.