ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πληθωρισμός: Στο 2,5% τον Ιούλιο – Στο 12,3% οι αυξήσεις στα τρόφιμα

news room 1 λεπτό ανάγνωση
πληθωρισμό ακρίβεια

Σε 2,5% δια­μορ­φώ­νε­ται ο Δείκτης Τιμών Κατα­να­λωτή για τον Ιούλιο, σύμφωνα με τα στοι­χεία που έδωσε στην δημο­σιό­τητα πριν από λίγο η ΕΛΣΤΑΤ, ενώ τον Ιούνιο ήταν στο 1,8%.

Ανη­συ­χία προ­κα­λεί πάντως και το γεγονός ότι ο δείκτης της δια­τρο­φής παρου­σί­ασε νέα άνοδο -έστω και οριακή- και δια­μορ­φώ­νε­ται πλέον για τον Ιούλιο στο 12,3%, από 12,2% που ήταν τον Ιούνιο.

Το μόνο ίσως θετικό στοι­χείο είναι ότι ο πλη­θω­ρι­σμός στην σύγκριση μήνα με μήνα, δηλαδή τον Ιούλιο σε σχέση με τον Ιούνιο του 2023, παρου­σιά­ζει οριακή μείωση της τάξεως του 1,1%.

Η μεγα­λύ­τερη άνοδος παρα­τη­ρεί­ται στα στερεά καύσιμα 26,6%, στα φρούτα 19,4% και λαχα­νικά 15,5%, ενώ την μεγα­λύ­τερη μείωση εντο­πί­ζε­ται στο φυσικό αέριο με 68,9%, ηλε­κτρικό ρεύμα με 16,2% και καύσιμα με 15,6%.

Ανα­λυ­τικά σύμφωνα με την ανα­κοί­νωση της ΕΛΣΑΤ:

Από τη σύγκριση του Γενικού ΔΤΚ του μηνός Ιουλίου 2023 με τον αντί­στοιχο Δείκτη του Ιουλίου 2022 προ­έ­κυψε αύξηση 2,5% έναντι αύξησης 11,6% που σημειώ­θηκε κατά την αντί­στοιχη σύγκριση του έτους 2022 με το 2021.

Ο Γενικός ΔΤΚ κατά τον μήνα Ιούλιο 2023, σε σύγκριση με τον Ιούνιο 2023 παρου­σί­ασε μείωση 1,1%, έναντι μείωσης 1,8% που σημειώ­θηκε κατά την αντί­στοιχη σύγκριση του προη­γού­με­νου έτους.

Ο μέσος ΔΤΚ του δωδε­κα­μή­νου Αυγού­στου 2022 – Ιουλίου 2023, σε σύγκριση με τον αντί­στοιχο Δείκτη του δωδε­κα­μή­νου Αυγού­στου 2021 – Ιουλίου 2022, παρου­σί­ασε αύξηση 6,2% έναντι αύξησης 7,1% που σημειώ­θηκε κατά την αντί­στοιχη σύγκριση του δωδε­κα­μή­νου Αυγού­στου 2021 – Ιουλίου 2022 με το δωδε­κά­μηνο Αυγού­στου 2020 – Ιουλίου 2021.

Με πλη­ρο­φο­ρίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.