ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Διενεργείται προανάκριση για δύο νέες υποθέσεις τηλεφωνικής απάτης με «Market Pass»

Δαμιανός Αθανασίου 2 λεπτά ανάγνωση
απατη τηλεφωνο

Δια­στά­σεις προ­σλαμ­βά­νει το φαι­νό­μενο των τηλε­φω­νι­κών απατών από επι­τή­δειους που παρι­στά­νουν τους λογι­στές και πείθουν ανυ­πο­ψί­α­στους πολίτες να τους γνω­στο­ποι­ή­σουν στοι­χεία τρα­πε­ζι­κών τους λογα­ρια­σμών και καρτών για να τους εμβά­σουν δήθεν επι­δό­ματα «Market Pass».

Πιο συγκε­κρι­μένα την 4η Αυγού­στου 2023 και περί ώραν 19.00 καταγ­γέλ­θηκε από μια 37χρονη υπήκοο Αλβα­νίας ότι την ίδια ημέρα και περί ώραν 15:38 δέχθηκε στο κινητό της τηλέ­φωνο κλήση από ελλη­νικό κινητό τηλέ­φωνο όπου άγνω­στος άνδρας επι­κα­λού­με­νος την ιδιό­τητα του λογιστή, της ζήτησε με το πρό­σχημα της ενερ­γο­ποί­η­σης του επι­δό­μα­τος Market Pass τα στοι­χεία της χρε­ω­στι­κής της κάρτας, στην Eurobank και τον αριθμό PIN με σκοπό να της πιστω­θεί το ανάλογο χρη­μα­τικό ποσό του επι­δό­μα­τος.

Επειδή δεν επι­θυ­μούσε αρχικά να δώσει τον αριθμό PIN, ο δράστης της απέ­στειλε την ηλε­κτρο­νική διεύ­θυνση https://nbqtrapezaethnikh.aodaddvsites.com/ με σκοπό πλη­κτρο­λο­γή­σει σε αυτήν τον αριθμό PIN, γεγονός το οποίο και έκανε.

Ανα­φέ­ρε­ται ότι στο χρονικό διά­στημα της επι­κοι­νω­νία τους και με το πρό­σχημα της ενερ­γο­ποί­η­σης του επι­δό­μα­τος, της απέ­σπασε τον κωδικό ΟΤΡ για την σύνδεση της κάρτας της στην εφαρ­μογή APPLE PAY, ο οποίος είχε απο­στα­λεί στο κινητό της. Απο­τέ­λε­σμα των ανωτέρω ήταν άγνω­στος δράστης να πραγ­μα­το­ποι­ή­σει συναλ­λα­γές συνο­λι­κού ύψους 1900 ευρω και συγκε­κρι­μένα δύο ανα­λή­ψεις από ATM στην Κόρινθο των 400 € και των 500 € ευρώ και τρεις αγορές σε εται­ρεία καυ­σί­μων.

-Στο μεταξύ την 7η Αυγού­στου 2023 και ώρα 12.10 καταγ­γέλ­θηκε στην Υπο­διεύ­θυνση Ασφα­λείας Ρόδου από μια 73χρονη κάτοικο της Ιαλυσού ότι την 4η Αυγού­στου 2023 δέχθηκε ένα τηλε­φώ­νημα στο σταθερό και εν συνε­χεία στο κινητό της τηλέ­φωνο από απόρ­ρητο αριθμό κλήσης και συνο­μί­λησε με κάποιον ημεδαπό, που της συστή­θηκε ως “Μανώλης”, υπάλ­λη­λος της Εθνικής Τρά­πε­ζας.

Την ενη­μέ­ρωσε ότι στο λογα­ρια­σμό της έχουν πιστω­θεί 27.000 ευρώ ανα­δρο­μικά από τη σύνταξη του συζύγου της και ότι πρέπει να πλη­ρω­θεί το ποσό των 6.100 ευρώ στην εφορία για να μην επι­στρα­φούν τα χρήματα.

Της έδωσε αριθμό λογα­ρια­σμού για κατα­θέ­σει τα χρήματα και η 73χρονη το έπραξε την ίδια ημέρα για να δια­πι­στώ­σει λίγη ώρα μετά ότι επρό­κειτο για απάτη!.

-Την 5η Αυγού­στου 2023 και ώρα 19:00 καταγ­γέλ­θηκε από μια 35χρονη υπήκοο Αλβα­νίας στο ΑΤ Πάτμου ότι άγνω­στος δράστης προ­σποιού­με­νος υπάλ­ληλο λογιστή που εδρεύει στην Πάτμο, της υπέ­κλεψε προ­σω­πικά στοι­χεία λογα­ρια­σμού Εθνικής Τρά­πε­ζας και μετέ­φερε μέσω δια­δι­κτύου, το χρη­μα­τικό ποσό των 343 ευρώ από τον τρα­πε­ζικό, λογα­ρια­σμό της.

-Την 6η Αυγού­στου 2023 καταγ­γέλ­θηκε στο Τμήμα Ασφα­λείας Κω από μια 40χρονη Ιταλίδα ότι το βράδυ της προη­γού­με­νης ημέρας άγνω­στος/οι δράστης/ες πραγ­μα­το­ποί­η­σαν μέσω της πιστω­τι­κής της κάρτας συναλ­λα­γές 129,52 ευρώ με αιτιο­λο­γία «THE CUBAN», 0,93 ευρώ με αιτιο­λο­γία «LYFT ΜΕΜΒ AUG», 0,93 ευρώ με αιτιο­λο­γία «LYFT ΜΕΜΒ AUG» και συναλ­λαγή ποσού 148,77 ευρώ με αιτιο­λο­γία «LYFT TEMP ΑΥΤΗ HOLD».

Διε­νερ­γεί­ται προ­α­νά­κριση.

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.