ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πλεύρης: Δεν είχαμε καμία βοήθεια από την εταιρεία – Είδα να βγάζουν σορούς και γονείς να ψάχνουν παιδιά

news room 3 λεπτά ανάγνωση

Την πρώτη εικόνα που αντί­κρισε όταν έφτασε στο σημείο της τρα­γω­δίας στα Τέμπη περιέ­γραψε ο υπουρ­γός Υγείας, Θάνος Πλεύρη, ενώ επι­σή­μανε πως αυτό που τον συγκλό­νισε ήταν η αγωνία και η προ­σπά­θεια των γονέων να βρουν τα παιδιά τους.

«Είδα να βγάζουν σορούς και γονείς να ψάχνουν τα παιδιά τους…Από την πλευρά της εται­ρείας δεν υπήρχε κανένας αρμό­διος στα νοσο­κο­μεία για να βοη­θή­σει στις λίστες», ανέφερε προ­σθέ­το­ντας: «Ο ιατρο­δι­κα­στής έχει συλ­λέ­ξει 57 νεκρούς. Επι­λέ­ξαμε ένα νοσο­κο­μείο να πηγαί­νουν οι νεκροί ώστε οι συγ­γε­νείς να μην μετα­φέ­ρο­νται σε νοσο­κο­μεία.

Ο υπουρ­γός εξήγησε πως ο αριθμός τον νεκρών δεν προ­στί­θε­ται με αυτό των αγνο­ού­με­νων, καθώς όταν ταυ­το­ποιεί­ται ένας νεκρός, βγαίνει από τη λίστα των αγνο­ού­με­νων.

48 τραυ­μα­τίες

«Τα ονόματα των νεκρών δεν τα είχαμε. Είχαμε τη λίστα των ανθρώ­πων που τους ανα­ζη­τού­σαν οι δικοί τους άνθρω­ποι. Έχουμε έξι κλι­μά­κια ψυχο­λό­γων για να ενη­με­ρώ­νουν τους συγ­γε­νείς. Αφού γίνει η ταυ­το­ποί­ηση θα γίνεται και η παρα­λαβή μέσω και γρα­φείων κηδειών», επι­σή­μανε ο κ. Πλεύρης προ­σθέ­το­ντας πως «ως υπουρ­γείο υγείας, δεν είχαμε καμία βοήθεια από την εται­ρεία. Όλα γίναν από τους δια­σώ­στες του ΕΚΑΒ, αυτοί κατέ­γρα­ψαν τους τραυ­μα­τίες, δεν υπήρξε καμία βοήθεια από την εται­ρεία. Δεν ήρθε κανένας άνθρω­πος της εται­ρείας στα νοσο­κο­μεία για να μας βοη­θή­σει.

Ο υπουρ­γός ανέφερε πως αυτή τη στιγμή νοση­λεύ­ο­νται 48 τραυ­μα­τίες στα νοσο­κο­μεία, οι έξι είναι σε ΜΕΘ.

«Τα νοσο­κο­μεία δεν είχαν κανένα πρό­βλημα. Άνοιξε αμέσως το Γενικό της Λάρισας. Έφτασαν 40 οχήματα του ΕΚΑΒ στην πρώτη ώρα. Ένα νοσο­κο­μείο που δεν ήταν σε εφη­με­ρία άνοιξε και υπο­δε­χό­ταν κόσμο από την πρώτη μισή ώρα. Κλίνες ΜΕΘ είχαμε σε επάρ­κεια, είχαμε σε επι­φυ­λακή στην Αθήνα το Εγκαυ­μά­των, τα δύο της Θεσ­σα­λο­νί­κης και η Κατε­ρίνη που εφη­μέ­ρευε», επι­σή­μανε ο κ. Πλεύρης.

Ο ίδιος περιέ­γραψε και τη στιγμή που ενη­με­ρώ­θηκε για το τραγικό δυστύ­χημα.

«Αρχικά ενη­με­ρω­θή­καμε ότι υπάρχει εκτρο­χια­σμός. Μετά από πολύ λίγο με πήρε ο πρό­ε­δρος του ΕΚΑΒ και με ενη­μέ­ρωσε ότι δεν είναι εκτρο­χια­σμός. Είχε φτάσει στο σημείο ένα όχημα του ΕΚΑΒ και ενη­μέ­ρωσε ότι τα πράγ­ματα είναι πολύ πιο σοβαρά. Αμέσως μετά ενη­μέ­ρωσα τον Πρω­θυ­πουργό και αυτο­μά­τως ενη­με­ρώ­θη­καν και όλα τα υπουρ­γεία. Έφτασα γύρω στις 4:30 στο σημείο. Η εικόνα ήταν ζοφερή. Με ενη­μέ­ρωσε ένας δια­σώ­στης ότι από κάτω όπου ήταν μια άμορφη μάζα, ήταν άλλα δύο-τρία βαγόνια.

Μετά πήγαμε στο πανε­πι­στη­μιακό όπου κατέ­φθα­ναν συγ­γε­νείς και τότε πήραμε την απόφαση να συγκε­ντρω­θεί το σύνολο των σορών σε ένα σημείο, ώστε οι συγ­γε­νείς να μην πηγαί­νουν από νοσο­κο­μείο σε νοσο­κο­μείο και παράλ­ληλα έγινε η λίστα των τραυ­μα­τιών.

Βάλαμε σε ένα αμφι­θέ­α­τρο τους συγ­γε­νείς, τους δια­βά­σαμε τη λίστα των τραυ­μα­τιών για να ξέρουν οι συγ­γε­νείς αν οι άνθρω­ποί τους είναι ζωντα­νοί.

Είναι συγκλο­νι­στικό γιατί έβλεπα γονείς να ψάχνουν παιδιά. Όλοι περί­με­ναν να δουν τι έρχεται από τραυ­μα­τίες. Όσο περ­νούσε η ώρα προ­σπα­θού­σαν και οι ψυχί­α­τροι να τους εξη­γή­σουν ότι από την στιγμή που δεν έχουν έρθει σε επι­κοι­νω­νία, δεν είναι στη λίστα των τραυ­μα­τιών, τα πράγ­ματα δεν είναι καλά», περιέ­γραψε ο ίδιος τονί­ζο­ντας πως οι συγ­γε­νείς ήθελαν να μάθουν σε ποιο σημείο του τρένου ήταν οι δικοί τους γιατί υπήρχε πλη­ρο­φο­ρία ότι τα μπρο­στινά βαγόνια είχαν δια­λυ­θεί. «Εκεί η εται­ρεία ήταν απούσα και εμείς αυτή την ενη­μέ­ρωση δεν μπο­ρού­σαμε να τη δώσουμε», τόνισε.

Δύσκολη δια­δι­κα­σία η ανα­γνώ­ριση από το DNA

Σε ότι αφορά την ανα­γνώ­ριση από το DNA ήταν πολύ δύσκολη η δια­δι­κα­σία, γιατί υπήρχαν γονείς που ήθελαν να κατέ­βουν στις σορούς και έλεγαν ‘εγώ θα το ανα­γνω­ρίσω το παιδί μου. Έπρεπε να εξη­γή­σουμε ότι οι σοροί δεν ήταν ανα­γνω­ρί­σι­μοι και έπρεπε να γίνει με DNA η ταυ­το­ποί­ηση, δια­δι­κα­σία που έχει καθυ­στέ­ρηση.

Οι ταυ­το­ποι­ή­σεις συνε­χί­ζο­νται και θα συνε­χι­στούν και σήμερα καθώς έρχο­νται ακόμα συγ­γε­νείς.

Πρέπει να διε­ρευ­νη­θούν όλα. Αρχικά προ­φα­νώς φαί­νε­ται ότι έχει γίνει ένα ανθρώ­πινο λάθος. Το δεύτερο είναι αν υπάρ­χουν αυτά που πρέπει να υπάρ­χουν ώστε είτε να απο­τρέ­πε­ται το ανθρώ­πινο λάθος είτε να μπορεί να προ­λαμ­βά­νε­ται», κατέ­ληξε ο κ. Πλεύρης.

Πηγή: ΣΚΑΪ

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.