Συνεντεύξεις

Τηλ. Καμπούρης: Τι πρέπει να αναμένουν οι δημότες από τον Δήμο Ρόδου μέχρι τις εκλογές

Για όλους και για όλα και κυρίως για όσα θα πρέπει να αναμένει ο δημότης μέχρι την διενέργεια των δημοτικών εκλογών τον Οκτώβριο του 2023 από τον Δήμο Ρόδου, μιλάει σήμερα στην «δημοκρατική», σε μια συνέντευξη που θα συζητηθεί, ο αντιδήμαρχος τεχνικών έργων, υποδομών και ενεργειακών επενδύσεων κ. Τηλέμαχος Καμπούρης.
Ο κ. Καμπούρης στην τελευταία συνέντευξή του για το έτος 2022 τονίζει ότι στον Δήμο Ρόδου έχουν τεθεί τα θεμέλια μίας αποτελεσματικής και ευέλικτης λειτουργίας προς όφελος της κοινωνίας προσθέτοντας με σαφήνεια ότι δεν ήταν εύκολο πράγμα να αλλάξουν νοοτροπίες και στρεβλώσεις…
Aναλυτικά η συνέντευξη του αντιδημάρχου τεχνικών έργων, υποδομών και ενεργειακών επενδύσεων κ. Τηλέμαρου Καμπούρη:
• Κύριε Καμπούρη, οδεύουμε προς το τέλος του 2022 και μπαίνουμε σε «τροχιά» και χρονιά εκλογών. Κατά την άποψή σας, η δημοτική αρχή του Αντώνη Καμπουράκη, έχει επιτύχει τους στόχους που έθεσε με την εκλογή της;
Η θητεία του Αντώνη Καμπουράκη, το ξέρετε πολύ καλά, άλλαξε ριζικά τον τρόπο που λειτουργούσε ο Δήμος. Ξαφνικά είδαμε ότι πράγματα που δεν γίνονταν ποτέ, άρχισαν να γίνονται και με κάθε νομιμοποίηση. Μην νομίζετε ότι ήταν εύκολο πράγμα να αλλάξουμε νοοτροπίες και στρεβλώσεις.
Δυστυχώς οι άνθρωποι δεν θέλουν να αλλάζουν ακόμη και όταν η αλλαγή είναι για τη δική τους ευκολία. Οπότε και λάσπη δεχθήκαμε, και πόλεμο, και άρνηση. Αλλά τελικά τα καταφέραμε. Μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι έχουν τεθεί τα θεμέλια μίας αποτελεσματικής και ευέλικτης λειτουργίας του Δήμου προς όφελος πάντα όλης της κοινωνίας.
Ένα άλλο πεδίο που κατακτήσαμε είναι αυτό της εξωστρέφειας. Οι Δήμοι δεν υπάρχουν για να εξυπηρετούν το δικό τους οικοδόμημα, για να συντηρούν την ύπαρξή τους και μόνον. Υπάρχουν για να εξυπηρετούν ολόκληρες κοινωνίες, σε όλους τους τομείς της ζωής. Και πρέπει να έχουν άμεσα ανακλαστικά.
Μία θεμελιώδης διαφορά στη θητεία μας είναι η πανδημία με όλες τις διαστάσεις που εξέλαβαν οι επιπτώσεις της στη λειτουργία, τόσο του Δήμου όσο και των σχέσεών του στις δημόσιες συμβάσεις.
Ας θυμηθούμε τις αλλεπάλληλες και επί σειρά μηνών απαγορεύσεις κυκλοφορίας, την απαγόρευση εργασίας συνεργείων πέραν των 3 ατόμων στον ίδιο χώρο και πολλά άλλα.

Αν και ανταποκριθήκαμε εξαιρετικά, αυτά τα δύο πρωτόγνωρα χρόνια, δεν μπορούμε να πούμε ότι δεν επηρέασαν το βηματισμό στην εκτέλεση του προγραμματισμού μας. Όπως στο Δήμο 1 στους 3 εργαζόμενους ήταν σε εκτός εργασίας δικαιολογημένα έτσι και στον ιδιωτικό τομέα είχαμε αντίστοιχη κατάσταση, χώρια τις αναστολές λειτουργίας.
Όλη η χώρα υπολειτουργούσε, μην το ξεχνάμε. Όπως δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο Δήμος στήριξε την τοπική οικονομία αυτές τις δύο χρονιές και προστάτευσε προληπτικά με τη δράση του σημαντικές μερίδες του πληθυσμού.
Και όταν επανήλθαμε στην κανονικότητα το 2022 είχαμε μία τουριστική χρονιά πέρα από κάθε προσδοκία. Τίποτε δεν είναι τυχαίο. Κάτι καλό χτίστηκε τον καιρό της πανδημίας για τη φήμη και εικόνα του νησιού από όλους τους φορείς της δημόσιας λειτουργίας του αλλά και της ιδιωτικής επιχειρηματικότητας.
Μπορεί να επεκτάθηκα λίγο πέρα από την ερώτησή σας αλλά ήταν επιβεβλημένο. Δεν πρέπει να ξεχνάμε. Η κοντή μνήμη είναι επικίνδυνη για τις κοινωνίες.

• Πετύχατε, πιστεύετε, στην αντιμετώπιση των προβλημάτων της καθημερινότητας και ήταν η αντιμετώπιση αυτή ισόρροπη μεταξύ των δημοτικών ενοτήτων;
Κατ’αρχάς να θυμίσω ότι επί θητείας μου στην αντιδημαρχία Οικονομικών και αμέσως μετά την ανάληψη της δημοτικής θητείας, οι δημοτικές μας ενότητες αποτέλεσαν την πρώτη μας προτεραιότητα.
Στηρίχθηκαν όσο ποτέ στην ιστορία του ενιαίου Δήμου. Εκεί που ήταν στα αζήτητα και παραμελημένες, απέκτησαν όλα όσα χρειάζονται για να ανταποκρίνονται στις ανάγκες της καθημερινότητάς τους. Επίσης να θυμίσω ότι επί δημαρχίας Καμπουράκη, το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου Ρόδου δομήθηκε για πρώτη φορά σε διακριτές δημοτικές ενότητες με ισόρροπη κατανομή των νέων έργων. Όλες οι ενότητες είχαν ίδιας κατηγορίας έργα με μικρές αποκλίσεις στους προϋπολογισμούς τους.

• Πολλοί λένε ότι δεν έχει προχωρήσει κανένα μεγάλο έργο, τόσο στην πόλη, όσο και στα χωριά. Τι θα απαντούσατε σε αυτές τις αιτιάσεις;
Το έργο της δημοτικής αρχής είναι ένα και ενιαίο. Περιλαμβάνει εκατοντάδες παρεμβάσεις μικρές ή μεγάλες σε κλίμακα σε όλη την επικράτεια του Δήμου. Από κοινόχρηστους χώρους και οδικό δίκτυο μέχρι σχολικά κτήρια και αθλητικές εγκαταστάσεις. Δεν νομίζω ότι υπάρχει έστω και ένας άνθρωπος που θα μπορούσε να πει ότι βάλαμε έστω και ένα λιθαράκι… περιττό. Όλα όσα φτιάξαμε ήταν απολύτως αναγκαία και έπρεπε να έχουν γίνει πολλά χρόνια πριν, ακόμη και δεκαετίες.
Το τόνισα και στην εισήγησή μου στην ψήφιση του Τεχνικού Προγράμματος του 2023 στο δημοτικό συμβούλιο. Στη θητεία μας είχαμε χρέος να συντηρήσουμε, να επισκευάσουμε, να επεκτείνουμε εγκαταστάσεις και υποδομές γιατί δεν άντεχαν άλλο την φθορά του χρόνου και της χρήσης. Και μπορούμε πλέον να πούμε ότι αφοσιωνόμαστε σε εμβληματικές παρεμβάσεις. Πλέον αρμόδιος να τις ανακοινώσεις είναι ο δήμαρχος, ο οποίος και τις έχει ήδη σχεδιάσει εξαντλητικά.
Ο Δήμος μας είναι πολύ μεγάλος. Ο μεγαλύτερος νησιωτικός δήμος της χώρας, ενώ είναι κορυφαίος τουριστικός προορισμός. Οι ανάγκες της καθημερινότητάς του είναι τεράστιες. Αν δεν καλυφθούν, κανένα μεγάλο έργο δεν θα έχει αξία.
• Ποιος είναι ο προσωπικός στόχος του Τηλέμαχου Καμπούρη για το 2023 και κατ’ επέκταση για τις εκλογές του πρώτου βαθμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην Ρόδο.
Το 2023 δεν είναι μόνον χρονιά εκλογών, είναι μία ολόκληρη χρονιά θητείας με βαριά ατζέντα για το χαρτοφυλάκιο των Τεχνικών Υπηρεσιών. Εάν δεν συμβεί τίποτε απρόσμενο που θα ανατρέψει τη λειτουργία μας, όπως συνέβη με την πανδημία, έχουμε να προκηρύξουμε δεκάδες νέα έργα και να ολοκληρώσουμε περισσότερα από 130 που είναι εξέλιξη. Οπότε έχουμε πολλή δουλειά. Αυτή η δουλειά είναι και η παρακαταθήκη μας για τις δημοτικές εκλογές. Όπως έχω ξαναπεί, θεωρώ τον εαυτό μου στρατιώτη στον κοινό στόχο ανάπτυξης και ευημερίας του τόπου. Υπηρετώ τον τόπο και το ίδιο θα συνεχίσω να κάνω από κάθε μετερίζι, με την εντολή της κοινωνίας. Τα κοινά δεν θα πάψουν ποτέ να με ενδιαφέρουν. Θέλω να είμαι γερός και χρήσιμος. Και στην ομάδα που συμμετέχω ενεργά σήμερα μπορώ να είμαι και τα δύο.
• Πώς σχολιάζετε το γεγονός ότι δεν έχει ακόμη εκδηλωθεί υποψηφιότητα απέναντι στον κ. Καμπουράκη, ικανή να τον νικήσει στις προσεχείς εκλογές, αλλά και το γεγονός ότι έχουν εκδηλωθεί φαινόμενα εσωστρέφειας;
Με την ερώτησή σας απαντήσατε όλες τις προηγούμενες ερωτήσεις μέσα σε λίγες λέξεις. Το γεγονός ότι δεν υπάρχει συγκροτημένος πόλος που θα διεκδικήσει τη δημοτική θητεία απέναντι στην παράταξη του Αντώνη Καμπουράκη δεν λέει πολλά;
Ή έχουμε βάλει ψηλά τον πήχη της διοίκησής μας και δεν υπάρχουν δυνάμεις να τον ξεπεράσουν ή δήθεν δεν κάναμε τίποτε καλά και δεν ενδιαφέρει κανέναν αυτό ώστε να πρωτοστατήσει σαν αντίποδας. Το πρώτο καταδεικνύει τη δύναμή μας και την αποτελεσματικότητά μας. Το δεύτερο θα καταδεικνύει πλήρη αδιαφορία και σιωπή άλλων αυτοδιοικητικών δυνάμεων. Δεν μπορώ με τίποτε να δεχθώ ότι υπάρχει αδιαφορία για τον τόπο και το μέλλον του. Φαντάζομαι ούτε και εσείς. Άρα καταλήγουμε στο πρώτο.
Όσον αφορά στο δεύτερο σκέλος της ερώτησής σας, ειλικρινά θα ήθελα να γνωρίζω σε ποια φαινόμενα αναφέρεστε. Εάν εννοείτε εντάσεις και διαφωνίες μεταξύ μας, και βέβαια υπάρχουν. Αλίμονο εάν δεν διαφωνούσαμε. Πώς νομίζετε ότι παράγεται το έργο μας; Πάνω σε ένα ροζ συννεφάκι με μελωδίες; Και διαφωνούμε, και συγκρουόμαστε, και συγκλίνουμε, και συμπορευόμαστε στο τέλος. Η σύγκρουση που συνοδεύεται από σύνθεση παράγει την ισχυρότερη δύναμη. Την πολιτική εσωστρέφεια όπως την αντιλαμβάνομαι, μάλλον αλλού πρέπει να την αναζητήσετε.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου