ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Έλληνες ξενοδόχοι: Παραμορφωτικός ο καθρέπτης των αφίξεων

news room 3 λεπτά ανάγνωση
ΤΑΣΙΟΣ

Τα ζητή­ματα που απα­σχο­λούν τα ελλη­νικά ξενο­δο­χεία συζη­τή­θη­καν στην ετήσια γενική συνέ­λευση της ΠΟΞ.

Αυξη­μένο κατά 25-30% είναι αυτή τη στιγμή το λει­τουρ­γικό κόστος ανά δωμάτιο δια­νυ­κτέ­ρευ­σης στα ελλη­νικά ξενο­δο­χεία, ενώ η ανά­καμψη των αφίξεων δεν αντα­να­κλά­ται με αυτό­ματο τρόπο στην ανά­καμψη των ταμείων των ξενο­δο­χείων, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Πανελ­λή­νιας Ομο­σπον­δίας Ξενο­δό­χων (ΠΟΞ).

Κατά την ετήσια γενική συνέ­λευση της ΠΟΞ ανα­δεί­χθη­καν τα προ­βλή­ματα του κλάδου και τονί­στηκε ότι «είναι παρα­μορ­φω­τι­κός ο καθρέ­πτης των αφίξεων». Όπως εξήγησε ο πρό­ε­δρος της ΠΟΞ Γρη­γό­ρης Τάσιος, αυτό συμ­βαί­νει πρώτον διότι ένα μεγάλο κομμάτι των αφίξεων χάνεται μέσα στη γκρίζα περιοχή της παρα­οι­κο­νο­μίας δια­μοι­ρα­σμού και δεύ­τε­ρον, διότι το βαρύ πλήγμα της παν­δη­μίας έχει αφήσει ανοι­χτές πληγές που μετα­φρά­ζο­νται σε υπο­χρε­ώ­σεις προς το δημόσιο και τις τρά­πε­ζες. Όπως είπε «Μετά το σοκ της παν­δη­μίας αντι­με­τω­πί­ζουμε ένα παγκό­σμιο τσου­νάμι ανα­τι­μή­σεων στην ενέρ­γεια και στα προ­ϊ­ό­ντα, την ώρα που συμ­βαί­νει ένας πόλεμος στην Ευρώπη και επι­δει­νώ­νει καθη­με­ρινά την κατά­σταση. Αυτή τη στιγμή που μιλάμε το λει­τουρ­γικό κόστος ανά δωμάτιο δια­νυ­κτέ­ρευ­σης είναι αυξη­μένο 25-30%».

Ο κ. Τάσιος είπε ότι οι ξενο­δό­χοι θα δώσουν φέτος τη μάχη για το καλύ­τερο, προσ­δο­κώ­ντας τη μεγάλη ανά­καμψη το 23, προ­σαρ­μό­ζο­ντας και την τιμο­λο­γιακή πολι­τική στα νέα δεδο­μένα.

Ανα­φε­ρό­με­νος στην επα­νεκ­κί­νηση το 2021, ο κ. Τάσιος ανέφερε ότι οι του­ρι­στι­κές περιο­χές της χώρας δεν είχαν το περσινό καλο­καίρι τις ίδιες επι­δό­σεις με τους κορυ­φαί­ους δημο­φι­λείς προ­ο­ρι­σμούς, ούτε οι αγορές των του­ρι­στι­κών προ­ϊ­ό­ντων κινή­θη­καν ορι­ζό­ντια με τον ίδιο τρόπο. «Οι καλο­και­ρι­νές δια­κο­πές μπορεί να πήγαν καλύ­τερα του ανα­με­νό­με­νου ωστόσο αγορές που σχε­τί­ζο­νται με τα επαγ­γελ­μα­τικά ταξίδια, τα συνέ­δρια, τις εκθέ­σεις έμειναν πίσω. Τα ξενο­δο­χεία συνε­χούς λει­τουρ­γίας πέρασαν έναν πολύ δύσκολο χειμώνα. Το ίδιο και τα κατα­λύ­ματα των ορεινών προ­ο­ρι­σμών που αντί σε μια σεζόν 100 ημερών κατά­φε­ραν να δου­λέ­ψουν τελικά μόνο τις 30. Συνεπώς το πραγ­μα­τικό κέρδος του 21 ήταν για την εικόνα της χώρας», κατέ­ληξε.

Το ζήτημα της βρα­χυ­χρό­νιας μίσθω­σης απα­σχό­λησε σημα­ντικά τη γ.σ. της ΠΟΞ. Στην παρέμ­βαση του ο πρό­ε­δρος του ΣΕΤΕ Γιάννης Ρέτσος επε­σή­μανε ότι «Στη φετινή δύσκολη συγκυ­ρία, μεγάλης όμως ζήτησης, οφεί­λουμε οι επαγ­γελ­μα­τίες να δια­φυ­λά­ξουμε το προϊόν μας από κακές πρα­κτι­κές, ενώ το κράτος οφείλει να ελέγχει, να προ­στα­τεύει τον αντα­γω­νι­σμό και να προχωρά σε και­νο­τό­μες δράσεις στον τομέα εργα­σίας». Ο διοι­κη­τής ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσι­λής, μιλώ­ντας για το θέμα των βρα­χυ­χρό­νιων μισθώ­σεων ο επε­σή­μανε ότι μέχρι το τέλος του 2022 δεν θα υπάρχει ακίνητο στις πλατ­φόρ­μες δια­μοι­ρα­σμού, χωρίς Αριθμό Μητρώου Ακι­νή­των.

Ο υπουρ­γός Του­ρι­σμού Βασίλης Κικί­λιας μιλώ­ντας στη συνέ­λευση, τόνισε ότι η κυβέρ­νηση αγκα­λιά­ζει τις επεν­δύ­σεις, αλλά πρω­ταρ­χικό μέλημα είναι η προ­στα­σία του μονα­δι­κού του­ρι­στι­κού προ­ϊ­ό­ντος της χώρας και η ξεχω­ρι­στή εμπει­ρία που προ­σφέ­ρει στους επι­σκέ­πτες της, η οποία, όπως ξεκα­θά­ρισε, δεν πρό­κει­ται να αλλοιω­θεί σε καμία των περι­πτώ­σεων υπό οποια­δή­ποτε επέν­δυση. «Μην ξεχνάτε λοιπόν στις επεν­δύ­σεις σας, σύντομα και με Νόμο κυρίες και κύριοι, ότι ο λόγος για τον οποίο έρχο­νται όλοι αυτοί οι άνθρω­ποι από όλο τον κόσμο στην Ελλάδα είναι για να βιώσουν αυτή τη μονα­δική εμπει­ρία της ομορ­φιάς της χώρας μας, της γρα­φι­κό­τη­τας, της παρά­δο­σης, εμπλου­τι­σμένη φυσικά με νέα στοι­χεία. Με ανα­πτυ­ξιακή προ­ο­πτική ναι, αλλά με αυτή τη μονα­δι­κό­τητα. Αυτή οφεί­λετε κι εσείς μαζί με εμάς να την προ­α­σπί­σετε. Για τα παιδιά μας, για τα εγγόνια μας, για τις επό­με­νες γενεές» δήλωσε χαρα­κτη­ρι­στικά. Στο ερώτημα αν η Ελλάδα κατα­φέ­ρει αυτή τη χρονιά να έχει στον του­ρι­σμό τα θεα­μα­τικά απο­τε­λέ­σματα του 2019, ο κ. Κικί­λιας τόνισε ότι η όποια σύγκριση είναι ανε­δα­φική, καθώς φέτος εξα­κο­λου­θούμε να ζούμε σε καθε­στώς παν­δη­μίας, αντι­με­τω­πί­ζουμε μια τερά­στια ενερ­γειακή κρίση και έχουμε έναν πόλεμο να μαί­νε­ται στην καρδιά της Ευρώπης.

Πηγή news247.gr

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.