ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Γαλλικές εκλογές: Ο Μακρόν μπροστά, θα αναμετρηθεί με τη Λεπέν στον καθοριστικό β’ γύρο

news room 1 λεπτό ανάγνωση
Γαλλικές εκλογές

Ο απερ­χό­με­νος αρχηγός του κράτους Εμα­νουέλ Μακρόν όπως ανα­με­νό­ταν επι­κρά­τησε στον πρώτο γύρο των προ­ε­δρι­κών εκλογών στη Γαλλία που διε­ξή­χθη χθες Κυριακή, ακο­λου­θού­με­νος από την επι­κε­φα­λής της γαλ­λι­κής άκρας δεξιάς Μαρίν Λεπέν, με την οποία θα ανα­με­τρη­θεί στον δεύτερο και καθο­ρι­στικό γύρο της 24ης Απρι­λίου, μάχη ωστόσο που αναγ­γέλ­λε­ται πολύ πιο αμφίρ­ροπη απ’ ό,τι το 2017.

Ο κ. Μακρόν εξα­σφά­λισε ποσοστό 28,1 ως 29,5% των ψήφων, ενώ η κυρία Λεπέν από το 23,3 ως το 24,4%, κατά τους υπο­λο­γι­σμούς τεσ­σά­ρων ινστι­τού­των δημο­σκο­πή­σεων (IFOP-Fiducial, OpinionWay, Elabe, Ipsos). Ωστόσο το Γαλλικό Πρα­κτο­ρείο εκτιμά πως ο απερ­χό­με­νος πρό­ε­δρος εξα­σφά­λισε κάτι παρα­πάνω, γύρω στο 30%, έπειτα από μια παρά­ξενη προ­ε­κλο­γική εκστρα­τεία, που επι­σκί­α­σαν κατά σειρά η παν­δη­μία του νέου κορο­νοϊού και ο πόλεμος στην Ουκρα­νία.

Οι δύο μονο­μά­χοι κάλεσαν αμέσως σε συσπεί­ρωση. Ο κ. Μακρόν ευχα­ρί­στησε όσους εκ των ατυ­χη­σά­ντων υπο­ψη­φίων κάλεσαν τους ψηφο­φό­ρους τους να εγγυ­η­θούν ότι η άκρα δεξιά θα ηττηθεί. Η κυρία Λεπέν κάλεσε «όλους όσοι δεν ψήφισαν» τον απερ­χό­μενο κεντρώο φιλε­λεύ­θερο πρόεδρο να «συντα­χθούν» με εκείνη.

Ο κ. Μακρόν δήλωσε έτοιμος να δημιουρ­γή­σει νέα δομή, για να συσπει­ρω­θεί, ανε­ξαρ­τή­τως «δια­φο­ρών», αυτό που απο­κά­λεσε «ευρύ πολι­τικό κίνημα ενό­τη­τας και δράσης».

«Ο Μακρόν πρό­ε­δρος!», φώναζαν, ανε­μί­ζο­ντας γαλ­λι­κές και ευρω­παϊ­κές σημαίες, κάπου χίλιοι ενθου­σιώ­δεις υπο­στη­ρι­κτές του χθες βράδυ, ανα­κου­φι­σμέ­νοι από την επίδοση του προ­έ­δρου, μετρώ­ντας «και ένα, και δύο, και πέντε χρόνια ακόμα».

Ο υπο­ψή­φιος της ριζο­σπα­στι­κής αρι­στε­ράς Ζαν-Λικ Μελαν­σόν ήρθε τρίτος, με ποσοστό γύρω στο 20%, όχι πολύ χαμη­λό­τερο από αυτό της κυρίας Λεπέν, κατά εται­ρείες ερευνών.

Ενόψει δεύ­τε­ρου γύρου, οι πρώτες δημο­σκο­πή­σεις, χθες βράδυ, φέρουν τον κ. Μακρόν να επι­κρα­τεί, είτε οριακά (51-49% κατά το IFOP-Fiducial), είτε καθαρά (54-46% σύμφωνα με το Ipsos), ωστόσο, σε κάθε περί­πτωση, πολύ λιγό­τερο θριαμ­βευ­τικά από το 2017, όταν έλαβε πάνω από το 66% των ψήφων.

«Αυτό που κρί­νε­ται την 24η Απρι­λίου είναι μια επιλογή για την κοι­νω­νία και τον πολι­τι­σμό», ανα­με­τρώ­νται «δύο οράματα» για το «μέλλον» της χώρας, πέταξε η κυρία Λεπέν, δεσμευό­μενη να «απο­κα­τα­στή­σει την εθνική κυριαρ­χία της Γαλλίας» και να «ξανα­φέ­ρει την τάξη».

«Ας μην παρα­συ­ρό­μα­στε, τίποτε δεν κρίθηκε», προει­δο­ποί­ησε από την πλευρά του ο κ. Μακρόν, «ο διά­λο­γος που θα κάνουμε τις επό­με­νες 15 ημέρες θα είναι απο­φα­σι­στι­κός για τη χώρα μας και την Ευρώπη».

Οι μονο­μά­χοι έχουν μπροστά τους δυο μεγάλες προ­κλή­σεις. Η πρώτη είναι η αποχή, που πλη­σί­ασε το 30%. Η δεύτερη είναι η προ­σέλ­κυση των ψήφων των ανα­πο­φά­σι­στων, την ώρα που πολλοί Γάλλοι αντι­με­τω­πί­ζουν με δυσπι­στία ως αγα­νά­κτηση την πολι­τική του κ. Μακρόν, για κάποιους εξ αυτών του «προ­έ­δρου των πλου­σίων».

Η γαλλική αρι­στερά χωρίς εξαί­ρεση τάχθηκε ενα­ντίον της υπο­ψή­φιας της άκρας δεξιάς, με πρώτο τον κ. Μελαν­σόν. «Δεν πρέπει να πάει ούτε μια ψήφος στη Μαρίν Λεπέν», επα­νέ­λαβε τρεις φορές στους υπο­στη­ρι­κτές του. Κομ­μου­νι­στές, σοσια­λι­στές, οικο­λό­γοι απηύ­θυ­ναν την ίδια έκκληση, ομοίως η υπο­ψή­φια της παρα­δο­σια­κής δεξιάς Βαλερί Πεκρές (4,8%), παρότι κατ’ αυτή «ο Εμα­νουέλ Μακρόν έπαιξε με τη φωτιά».

Θεω­ρη­τικά, οι υπο­ψή­φιοι οι ψήφοι υπέρ των οποίων μπορούν να θεω­ρού­νται δεξα­μενή για την κυρία Λεπέν είναι δύο, με σημα­ντι­κό­τερο τον Ερίκ Ζεμούρ (γύρω στο 7%). Ο ακρο­δε­ξιός υπο­ψή­φιος, που για ορι­σμέ­νους ανα­λυ­τές έκανε «πιο εκλέ­ξιμη» την κόρη του Ζαν-Μαρί Λεπέν, κάλεσε τους υπο­στη­ρι­κτές του χθες «να ψηφί­σουν την Μαρίν Λεπέν». Ο δεύ­τε­ρος είναι ο εθνι­κι­στής Νικολά Ντιπόν-Ενιάν (γύρω στο 2%), που απηύ­θυνε την ίδια έκκληση στους οπαδούς του.

Ωστόσο, το πόσο θα εισα­κου­στούν οι εκκλή­σεις των υπο­λοί­πων υπο­ψη­φίων που έμειναν εκτός κούρσας στους ψηφο­φό­ρους τους να φράξουν τον δρόμο της κυρίας Λεπέν μένει να απο­δει­χθεί, με δεδο­μένη την προ­σω­πι­κό­τητα του κ. Μακρόν, ο οποίος δεν προ­κα­λεί ακριβώς συμπά­θεια στους υπο­στη­ρι­κτές της αρι­στε­ράς. Για τη Σαντρίν Ρουσό των Πρα­σί­νων, ο πρό­ε­δρος καλά θα έκανε «να ψάξει τους ψηφο­φό­ρους της αρι­στε­ράς και των οικο­λό­γων έναν προς έναν». Ο πολι­το­λό­γος Πασκάλ Περινό υπερ­θε­μα­τί­ζει: η κυρία Λεπέν μοιάζει ικανή να φθάσει πολύ πιο μακριά από ό,τι το 2017, επο­μέ­νως ο κ. Μακρόν «πρέπει να κινη­το­ποι­η­θεί για να προ­σελ­κύ­σει ψήφους υπο­στη­ρι­κτών του Ζαν-Λικ Μελαν­σόν», τόνισε στο τηλε­ο­πτικό δίκτυο ARTE.

Η επι­κρά­τηση της Μαρίν Λεπέν θα είχε μεγάλο διεθνή αντί­κτυπο -έχει παρο­μοια­στεί με το Brexit, ή την επι­κρά­τηση του Ντό­ναλντ Τραμπ το 2016 στις ΗΠΑ- με δεδο­μέ­νες τις θέσεις της, τη δια­κη­ρυγ­μένη εχθρό­τητά της έναντι της ευρω­παϊ­κής ολο­κλή­ρω­σης ή την πρόθεσή της να απο­σύ­ρει τη Γαλλία από το στρα­τιω­τικό σκέλος του NATO, για παρά­δειγμα. Θα ήταν διπλή πρωτιά: θα σημα­το­δο­τούσε την πρώτη επι­κρά­τηση ακρο­δε­ξιάς υπο­ψή­φιας στις κάλπες και την πρώτη ανά­δειξη γυναί­κας στην προ­ε­δρία. Ο Λουί Αλιό του Εθνικού Συνα­γερ­μού (Rassemblement national, RN), του κόμ­μα­τός της, είπε ενθου­σιω­δώς «ξεκι­νάει νέα εκλο­γική δια­δι­κα­σία».

Στιγμή-κλειδί του επό­με­νου δεκα­πεν­θη­μέ­ρου προ­ε­ξο­φλεί­ται πως θα είναι η παρα­δο­σιακή τηλε­μα­χία των δύο υπο­ψη­φίων την 20ή Απρι­λίου.

Το 2017, ο κ. Μακρόν σάρωνε το γαλλικό πολι­τικό σκηνικό και την αντί­παλό του (66,1% στον δεύτερο γύρο), όμως φέτος η κόρη του Ζαν-Μαρί Λεπέν -του πρώτου υπο­ψή­φιου της άκρας δεξιάς που πέρασε στον δεύτερο γύρο προ­ε­δρι­κών εκλογών στη Γαλλία, το 2002- φάνηκε καλύ­τερα προ­ε­τοι­μα­σμένη. Επι­κέ­ντρωσε την προ­ε­κλο­γική της εκστρα­τεία στην αγο­ρα­στική δύναμη και το βιοτικό επίπεδο των Γάλλων -τη βασική ανη­συ­χία του εκλο­γι­κού σώματος, κατά τις δημοσκοπήσεις- την ώρα που ο κ. Μακρόν, σε μεγάλο βαθμό αφο­σιω­μέ­νος στη διπλω­μα­τία εν μέσω του πολέμου στην Ουκρα­νία, δεν φάνηκε να δίνει την απαι­τού­μενη βαρύ­τητα στον πρώτο γύρο. Το άνετο προ­βά­δι­σμά του, που έφθανε ως και τις 10 μονάδες κατά ορι­σμέ­νες δημο­σκο­πή­σεις μόλις έναν μήνα πριν από τις εκλογές, συρ­ρι­κνώ­θηκε θεα­μα­τικά.

Για τον Αντριάν Τιερί, 23χρονο υπο­στη­ρι­κτή του Εμα­νουέλ Μακρόν, η Μαρίν Λεπέν γύρισε όλη τη Γαλλία στην προ­ε­κλο­γική της εκστρα­τεία και απέ­δειξε ότι «ξέρει πώς να μιλήσει στον κόσμο για τα χει­ρο­πια­στά προ­βλή­ματά του. Τις επό­με­νες δύο εβδο­μά­δες, εκείνος (ο πρό­ε­δρος Μακρόν) θα χρεια­στεί να στρέψει πιο πολύ την προσοχή του σε όσα συμ­βαί­νουν στη Γαλλία, να κάνει διά­λειμμα από τη διπλω­μα­τία».

Μόνη βεβαιό­τητα είναι πως η χθεσινή ψηφο­φο­ρία επι­βε­βαί­ωσε την κατάρ­ρευση των δύο παρα­δο­σια­κών κομ­μά­των εξου­σίας στη Γαλλία, με την κυρία Πεκρές των Ρεπου­μπλι­κα­νών να μην ξεπερνά καν το 5% και την Αν Ινταλ­γκό, την υπο­ψή­φια των Σοσια­λι­στών του πρώην προ­έ­δρου Φραν­σουά Ολάντ, να κατα­γρά­φει ακόμη πιο απο­γοη­τευ­τική επίδοση, μένο­ντας κάτω από το 2% (στο 1,7%).

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.