ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ποια ελληνικά αεροδρόμια επέστρεψαν στο 2019 – Ισχυρή ανάκαμψη για τη Ρόδο

news room 3 λεπτά ανάγνωση
ταξι αεροδρομιο αναμονη

Επι­δό­σεις καλύ­τε­ρες ακόμη και από αυτές του «χρυσού» για τον ελλη­νικό του­ρι­σμό 2019 κατά­φε­ραν να κατα­γρά­ψουν τον περα­σμένο Οκτώ­βριο τρία ελλη­νικά αερο­δρό­μια, που εξυ­πη­ρε­τούν κάποιους από τους πιο δημο­φι­λείς ταξι­διω­τι­κούς προ­ο­ρι­σμούς της χώρας, την Κέρκυρα, τα Χανιά και τη Ρόδο.

Σύμφωνα με την τελευ­ταία έκθεση του ACI Europe (Airports Council International Europe) για την εναέρια κυκλο­φο­ρία, τα τρία αυτά ελλη­νικά αερο­δρό­μια κατά­φε­ραν να υπερ­βούν τα επίπεδα του 2019, απο­δει­κνύ­ο­ντας ότι οι μικρό­τε­ροι περι­φε­ρεια­κοί αερο­λι­μέ­νες σε δημο­φι­λείς του­ρι­στι­κούς προ­ο­ρι­σμούς κατά­φε­ραν να ανα­κάμ­ψουν πλήρως ή και να ξεπε­ρά­σουν την επι­βα­τική κίνηση που είχαν σημειώ­σει πριν από την παν­δη­μία της Covid-19.

Συγκε­κρι­μένα, σύμφωνα με τα τελευ­ταία στοι­χεία, τον Οκτώ­βριο η Κέρκυρα σημεί­ωσε αύξηση 12,9%, τα Χανιά κατέ­γρα­ψαν άνοδο 8% και η Ρόδος βρέθηκε στο συν 6,7% σε σχέση με τον αντί­στοιχο μήνα του 2019.

Συνο­λικά, σε ευρω­παϊκό επίπεδο, τα αερο­δρό­μια που υπο­δέ­χο­νται λιγό­τε­ρους από 5 εκατ. επι­βά­τες ετησίως κατέ­γρα­ψαν μικρό­τερη από­κλιση, η οποία δια­μορ­φώ­θηκε στο -22,8%, όσον αφορά την επι­βα­τική κίνηση σε σχέση με τους μεγα­λύ­τε­ρους αερο­λι­μέ­νες.

Η έκθεση του ACI Europe ανέ­δειξε, την ίδια στιγμή, ότι η επι­βα­τική κίνηση στο ευρω­παϊκό δίκτυο αερο­δρο­μίων μειώ­θηκε κατά 36,7% τον Οκτώ­βριο σε σύγκριση με την αντί­στοιχη περίοδο πριν από την παν­δη­μία και παράλ­ληλα βελ­τιώ­θηκε σε σύγκριση με τον Σεπτέμ­βριο, όταν η πτώση είχε δια­μορ­φω­θεί στο 42,9%.

Πάντως, τα αερο­δρό­μια στην Ελλάδα (-16,3%), την Κύπρο (-20,5%), την Πορ­το­γα­λία (-27,4%) και την Ισπανία (-30%) σημεί­ω­σαν τη χαμη­λό­τερη αρνη­τική από­κλιση, καθώς ευνο­ή­θη­καν από τη σημα­ντική ζήτηση που παρα­τη­ρή­θηκε προς το τέλος της καλο­και­ρι­νής περιό­δου, με τη χαλά­ρωση των ταξι­διω­τι­κών περιο­ρι­σμών να παίζει καθο­ρι­στικό ρόλο.

Στον αντί­ποδα, τα αερο­δρό­μια της Φιν­λαν­δίας (-65,7%), της Τσεχίας (-60%), του Ηνω­μέ­νου Βασι­λείου (-56%) και της Σου­η­δίας (-53,1%) σημεί­ω­σαν τις χει­ρό­τε­ρες επι­δό­σεις σε ολό­κληρη την Ευρώπη, κάτι το οποίο οφεί­λε­ται σε μεγάλο βαθμό στους περιο­ρι­σμούς και στα lockdown.

Οι αυστη­ροί περιο­ρι­σμοί για ταξίδια εκτός Ευρώπης που ίσχυαν και τον Οκτώ­βριο επη­ρέ­α­σαν σημα­ντικά την κυκλο­φο­ρία των μεγα­λύ­τε­ρων ευρω­παϊ­κών αερο­δρο­μίων της Ευρώπης. Είναι ενδει­κτικό ότι το Χίθροου του Λον­δί­νου σημεί­ωσε πτώση σε επίπεδο επι­βα­τι­κής κίνησης κατά -56,5% και ακο­λού­θη­σαν τα αερο­δρό­μια του Παρι­σιού (-51,4%), της Φραν­κφούρ­της (-47,2) και του Αμστερ­νταμ (-41,8%). Η Κων­στα­ντι­νού­πολη (-29,6%) κατέ­γραψε πολύ χαμη­λό­τε­ρες απώ­λειες και παρέ­μεινε το πιο… πολυ­σύ­χνα­στο ευρω­παϊκό αερο­δρό­μιο τον Οκτώ­βριο.

Η στα­διακή αυτή ανά­καμψη που κατα­γρά­φηκε, προήλθε από τη διεθνή και κυρίως ενδο­ευ­ρω­παϊκή ζήτηση (-42,4% η κίνηση τον Οκτώ­βριο από -50,2% τον Σεπτέμ­βριο). Αντί­στροφα, η επι­βα­τική κίνηση εσω­τε­ρι­κού μειώ­θηκε ελαφρά κατά 18,1% στη διάρ­κεια του μήνα σε σύγκριση με τον Σεπτέμ­βριο (-17,9%).

Ο ρόλος της Όμικρον

Την ίδια στιγμή, πάντως, οι επι­πτώ­σεις της μετάλ­λα­ξης Όμικρον στην αερο­πο­ρική κίνηση που κατα­γρά­φε­ται στην Ευρώπη είναι ήδη ορατές. Σύμφωνα με τα στοι­χεία του Eurocontrol, του Ευρω­παϊ­κού Οργα­νι­σμού για την Ασφά­λεια της Αερο­ναυ­τι­λίας, ο αντί­κτυ­πος της παραλ­λα­γής Όμικρον είναι εμφανής, με την αερο­πο­ρική κίνηση το πρώτο 10ήμερο του Δεκεμ­βρίου να δια­μορ­φώ­νε­ται στο 75% του 2019, από 77% που ήταν ένα μήνα πριν, δηλαδή τον Νοέμ­βριο.

Βέβαια, εκτι­μά­ται ότι η κίνηση θα ανα­κάμ­ψει κατά την περίοδο των Χρι­στου­γέν­νων, χωρίς, ωστόσο, να είναι δυνατόν να γίνουν ασφα­λείς προ­βλέ­ψεις. Με βάση τις εκτι­μή­σεις, αυτή η εβδο­μάδα δείχνει σημάδια στα­θε­ρο­ποί­η­σης σε σύγκριση με την προη­γού­μενη εβδο­μάδα, ενώ αύξηση της κίνησης ανα­μέ­νε­ται για την περίοδο των δια­κο­πών.

Μετά την εορ­τα­στική περίοδο, από τις 10 Ιανουα­ρίου 2022, τα δρο­μο­λό­για των αερο­πο­ρι­κών εται­ρειών έχουν ανα­θε­ω­ρη­θεί εκ νέου, με την υγειο­νο­μική κατά­σταση στην Ευρώπη να ανα­μέ­νε­ται να καθο­ρί­σει τον προ­γραμ­μα­τι­σμό των αερο­με­τα­φο­ρέων στο εγγύς μέλλον.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Olivier Jankovec, γενικός διευ­θυ­ντής του ACI EUROPE, επε­σή­μανε ότι «η σημα­ντική πρόοδος που σημειώ­θηκε στους εμβο­λια­σμούς μετα­φρά­στηκε σε βελ­τιω­μένη απόδοση για πολλά αερο­δρό­μια τον Οκτώ­βριο. Η εμφά­νιση της παραλ­λα­γής Όμικρον τις τελευ­ταίες εβδο­μά­δες έδειξε ότι τίποτα δεν μπορεί να θεω­ρη­θεί δεδο­μένο και ότι η πορεία ανά­καμ­ψης παρα­μέ­νει εύθραυ­στη».

Πηγή euro2day.gr

Εύα Δ. Οικο­νο­μάκη

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.