Τοπικές Ειδήσεις

ΚΚΕ: Ερώτηση στη Βουλή για το Κρατικό Θεραπευτήριο Λέρου

Ερώτηση

Προς τον υπουργό Υγείας με θέμα:  Στελέχωση του Κρατικού Θεραπευτηρίου Λέρου

Το Κρατικό Θεραπευτήριο – Γενικό Νοσοκομείο – Κέντρο Υγείας (ΚΘ – ΓΝ – ΚΥ) Λέρου εξυπηρετεί πέρα από τις ανάγκες των κατοίκων της Λέρου και τις υγειονομικές ανάγκες της Πάτμου, των Λειψών, των Αρκιών και του Αγαθονησίου. Η δύσκολη επικοινωνία μεταξύ των νησιών, επιδεινώνεται τους χειμερινούς μήνες γεγονός που κάνει ακόμη πιο ουσιαστική, επιτακτική και επείγουσα για την υγεία και την ασφάλεια των κατοίκων την πλήρη στελέχωση του ΚΘ – ΓΝ – ΚΥ Λέρου, καθώς και των δομών υγείας στα υπόλοιπα νησιά.

Τους τελευταίους μήνες, το νοσοκομείο Λέρου διαθέτει μόνο έναν αναισθησιολόγο ο οποίος καλείται να καλύψει όλες τις ανάγκες (εφημερίες, τακτικά κι έκτακτα χειρουργεία κλπ) γεγονός που φυσικά είναι αδύνατον. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το μισό μήνα (λόγω των αδειών και των ρεπό που δικαιούται ο ιατρός) να μην υπάρχει αναισθησιολόγος για την κάλυψη έκτακτων και τακτικών περιστατικών.

Επίσης, καίριο πρόβλημα είναι ότι λόγω έλλειψης ιατρικού προσωπικού στις αερομεταφερόμενες μονάδες του ΕΚΑΒ, αρκετές φορές ο αναισθησιολόγος, όπως και άλλοι ιατροί του νοσοκομείου, καλούνται να συνοδέψουν σοβαρά πάσχοντες ασθενείς προς τη Ρόδο ή αλλού που στην περίπτωση των ειδικευόμενων και αγροτικών ιατρών δεν υπάρχει ούτε η κατάλληλη εκπαίδευση. Έτσι, οι ιατροί φορτώνονται με ευθύνες που δεν τους αναλογούν με ενδεχόμενη επίπτωση στην ασφαλή διακομιδή των ασθενών και ταυτόχρονα μένουν ακάλυπτες οι δομές υγείας στη Λέρο.

Η αντιμετώπιση του προβλήματος που επιχειρεί η κυβέρνηση με προσωρινές και έκτακτες μετακινήσεις προσωπικού αφενός δε λύνει ουσιαστικά το πρόβλημα αφετέρου στερεί αναγκαίο υγειονομικό προσωπικό από άλλες περιοχές.

 

Ερωτάται ο κ. Υπουργός,

1. Τι μέτρα θα λάβει ώστε να προσληφθεί άμεσα ο απαραίτητος αριθμός μόνιμων ιατρών αναισθησιολόγων ώστε να καλύπτεται πλήρως η λειτουργία του Κρατικού Θεραπευτηρίου Λέρου;

2. Πως θα δοθεί οριστική λύση στην πλήρη στελέχωση των αεροδιακομιδών του ΕΚΑΒ με όλο το απαραίτητο μόνιμο προσωπικό ώστε να καλύπτονται τα νησιά όλο το 24ωρο, καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους;

 

Οι Βουλευτές

Κομνηνάκα Μαρία

Μανωλάκου Διαμάντω

Συντυχάκης Μανώλης

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου