ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Σύγχρονο αγγειογράφο απέκτησε το νοσοκομείο Ρόδου

news room 2 λεπτά ανάγνωση
ΜΑΡΙΟΣ ΓΕΩΡΓΑΝΑΣ

Ενι­σχύ­θηκε το Γενικό Νοσο­κο­μείο Ρόδου με έναν αγγειο­γράφο που κόστισε 700.000 ευρώ περίπου και απο­κτή­θηκε μέσω του προ­γράμ­μα­τος ΕΣΠΑ.

Για το θέμα αυτό μίλησε χτες στους δημο­σιο­γρά­φους, ο επεμ­βα­τι­κός ακτι­νο­λό­γος κ. Μάριος Γεωρ­γα­νάς δίνο­ντας όλες τις απα­ραί­τη­τες πλη­ρο­φο­ρίες:

«Με τον αγγειο­γράφο, το Γενικό Νοσο­κο­μείο Ρόδου μπαίνει κυριο­λε­κτικά στην πρώτη γραμμή των νοσο­κο­μείων που παρέ­χουν αυτή την υπη­ρε­σία. Ο αγγειο­γρά­φος είναι το ανάλογο του στε­φα­νιο­γρά­φου: με τον στε­φα­νιο­γράφο βλέ­πουμε τα στε­φα­νιώδη αγγεία, ενώ με τον αγγειο­γράφο βλέ­πουμε όλα τα υπό­λοιπα αγγεία του σώματος (εκτός από τα στε­φα­νιαία, στα άκρα, στον κορμό, στον τράχηλο, στο κεφάλι κ.λπ.)

Το κομμάτι το επεμ­βα­τι­κής ακτι­νο­λο­γίας είναι ευρύ­τατο. Ξεκι­νάει από την παθο­λο­γία των αγγείων και κατα­λή­γει στην παθο­λο­γία των μη αγγείων (όπως είναι τα συμπαγή όργανα π.χ. συκώτι, πνεύ­μο­νες και στα κοίλα όργανα όπως π.χ. ο εντε­ρι­κός σωλήνας και οισο­φά­γος αλλά και πολλές άλλες εφαρ­μο­γές).

Για παρά­δειγμα, στα τελευ­ταία χρόνια με τη δημιουρ­γία της Ογκο­λο­γι­κής Κλι­νι­κής -αλλά και σε προη­γού­μενο χρόνο- είχαμε αρχίσει να εξυ­πη­ρε­τούμε ογκο­λο­γι­κούς ασθε­νείς. Αυτό σημαί­νει ότι εάν οι ασθε­νείς αυτοί χρειά­ζο­νταν να κάνουν χημειο­θε­ρα­πεία, αυτή γινόταν στο Γενικό Νοσο­κο­μείο Ρόδου. Αυτό σήμερα, έχει γίνει πια καθη­με­ρι­νό­τητα καθώς εξυ­πη­ρε­τούμε μεγάλο όγκο ασθενών και νομίζω με πολύ καλά απο­τε­λέ­σματα.

Οι ασθε­νείς, εκτός από αυτό το μηχά­νημα μπορεί να χρεια­στούν να κάνουν και έναν χημιο-εμβολισμό. Εδώ μπαίνει ο αγγειο­γρά­φος.

Το μηχά­νημα αυτό είναι υπερ­σύγ­χρονο, με πολλές εφαρ­μο­γές και μας δίνει τη δυνα­τό­τητα σε βραχύ χρονικό διά­στημα να ξεκι­νή­σουν θερα­πείες. Δηλαδή να κάνουν στο­χευ­μένα, χημιο-εμβολισμό αλλά σε βλάβες που υπάρ­χουν στο συκώτι. Μέχρι πρό­τι­νος, οι ασθε­νείς αυτοί πήγαι­ναν σε άλλα νοσο­κο­μεία (στην Αθήνα, στο Ηρά­κλειο Κρήτης, στην Πάτρα και στη Θεσ­σα­λο­νίκη).

Πρό­σφατα είχαμε ένα περι­στα­τικό κρυο­πη­ξίας με ασθενή με όγκο στον ένα νεφρό, τον οποίο με την καθο­δή­γηση του αξο­νι­κού τομο­γρά­φου τον καθε­τη­ριά­σαμε με ειδικές βελόνες και τον παγώ­σαμε για μισή ώρα (με πρω­τό­κολλο) με πολύ ικα­νο­ποι­η­τικά απο­τε­λέ­σματα. Εδώ θα ήθελα να συμπλη­ρώσω πως όλα αυτά είναι απο­τε­λέ­σματα συλ­λο­γι­κής εργα­σίας με ομάδα ιατρών κ.λπ.»

Απα­ντώ­ντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Γεωρ­γα­νάς τόνισε πως ο αγγειο­γρά­φος λει­τουρ­γεί του­λά­χι­στον μία φορά την εβδο­μάδα με τη σχετική αντα­πό­κριση του συναρ­μό­διου προ­σω­πι­κού. «Σίγουρα ένας επεμ­βα­τι­κός ακτι­νο­λό­γος, δεν φτάνει. Προ­φα­νώς χρειά­ζε­ται κι επι­πλέον νοση­λευ­τικό προ­σω­πικό αλλά και τεχνο­λό­γοι προ­κει­μέ­νου να μπορεί να λει­τουρ­γεί σε καθη­με­ρινή βάση.

Τα καλά βρί­σκο­νται μπροστά μας. Όσο περισ­σό­τερο μας δίνεται η δυνα­τό­τητα από τη διοί­κηση, θα ανοίξει η ‘βεντάλια’ και θα μπο­ρούμε να εξυ­πη­ρε­τούμε πολλούς ασθε­νείς.

Προ­φα­νώς υπάρ­χουν και περι­στα­τικά που δεν μπο­ρούμε να εξυ­πη­ρε­τή­σουμε λόγω έλλει­ψης υπο­δο­μής. Όμως αυτό, είναι ο σκοπός για το μέλλον. Πιστεύω ότι το Νοσο­κο­μείο μας, στα επόμενα χρόνια θα είναι εντελώς δια­φο­ρε­τικό και σίγουρα ένα πολύ καλύ­τερο!», δήλωσε ο κ. Γεωρ­γα­ντάς.

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.