Ρεπορτάζ

Δύσκολο να λειτουργήσουν απογευματινά ιατρεία στο Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου

Ξεκινούν από τον Μάρτιο σταδιακά στα δημόσια νοσοκομεία τα απογευματινά, επί πληρωμή χειρουργεία. Οι επεμβάσεις διαχωρίζονται σε έξι κατηγορίες και το κόστος για τους ασθενείς θα ξεκινά από 300 ευρώ για τις απλές επεμβάσεις και θα φτάνει έως τα 2.000 ευρώ για τα «περίπλοκα» χειρουργεία, ενώ θα υπάρχει η δυνατότητα να πληρώνουν οι ασθενείς και μέσω pos.
Το τι μέλλει γενέσθαι στο Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου και αν εφαρμοστεί το μέτρο, πρόκειται σύμφωνα με πληροφορίες της «δ» να αποφασιστεί θεσμικά σε σύσκεψη μεταξύ της διοίκησης, των επικεφαλής της ιατρικής υπηρεσίας, του αναισθησιολογικού και χειρουργικού τομέα.
Διευκρινίζεται ότι προβλέπεται τα απογευματινά χειρουργεία να μη λειτουργήσουν σε όλες τις κλινικές και σε όλα τα νοσοκομεία παρά μόνο εκεί όπου υπάρχει επαρκές προσωπικό. Προβλέπεται μάλιστα οι ίδιες οι κλινικές να αποφασίσουν εάν διαθέτουν το προσωπικό που προβλέπει ο νόμος. Να σημειωθεί ότι ο νόμος ορίζει πως απαιτείται σε κάθε κλινική να υπάρχει χειρουργός, ένας αναισθησιολόγος, ένας νοσηλευτής αλλά ακόμη και δεύτερος χειρουργός, αναλόγως με το είδος της επέμβασης, προκειμένου να πραγματοποιηθούν τα χειρουργεία. Αναγκαίο είναι και το βοηθητικό προσωπικό που καλείται να συμβάλει σε μία επέμβαση, από εργαλειοδότες, μέχρι τραυματιοφορείς και καθαρίστριες.
Στο Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου υπάρχει μεγάλη ανάγκη σε νοσηλευτικό προσωπικό. Κατά κύριο λόγο, οι ελλείψεις νοσηλευτών/τριών καθιστούν ανέφικτη τη λειτουργία των απογευματινών ιατρείων, ενώ και οι ελλείψεις βοηθητικού προσωπικού περιπλέκουν τα πράγματα. Εν κατακλείδι, το Νοσοκομείο Ρόδου δεν δύναται να διαθέσει προσωπικό για να απογευματινά ιατρεία, πράγμα όμως που αναμένεται να αποφασιστεί και να ανακοινωθεί επισήμως.
Στόχος είναι η περαιτέρω αύξηση του ρυθμού της πρωινής …χειρουργικής δραστηριότητας. Ήδη με την ενίσχυση του αναισθησιολογικού τομέα με ένα νέο μόνιμο ιατρό και την επιστροφή αναισθησιολόγου από γονική άδεια, λειτουργούν έως τέσσερις χειρουργικές αίθουσες ημερησίως. Μόνο τον περασμένο Ιανουάριο πραγματοποιήθηκαν περισσότερα από 400 χειρουργεία και γενικώς η λίστα αναμονής έχει αποσυμφορηθεί σε σημαντικό βαθμό.
Βέβαια, οι γρηγορότεροι ρυθμοί πραγματοποίησης των χειρουργείων έχουν ως αποτέλεσμα την «επιστροφή» των ασθενών στο ΓΝΡ. Ο αριθμός των νεοεισερχόμενων ασθενών-περιστατικών, είναι περίπου ίδιος με τον αριθμό των χειρουργείων που πραγματοποιούνται κάθε μήνα.
«Όπως αντιλαμβανόμαστε, η εφαρμογή του μέτρου θα ξεκινήσει από νοσοκομεία με επαρκή στελέχωση σε νοσηλευτικό, αναισθησιολογικό, χειρουργικό προσωπικό, σε εργαλειοδότες, τραυματιοφορείς κα καθαρίστριες. Αναρωτιέμαι πώς θα μπορέσουν να λειτουργήσουν τα απογευματινά ιατρεία στο ΓΝΡ, όταν υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις σε νοσηλευτικό προσωπικό και σε άλλες ειδικότητες. Ως γιατροί δεν είμαστε αντίθετοι στη λειτουργία των απογευματινών ιατρείων, υπό την προϋπόθεση ότι θα λειτουργούν επαρκώς όλες οι χειρουργικές αίθουσες το πρωί», δήλωσε η διευθύντρια του αναισθησιολογικού τμήματος του Νοσοκομείου κ. Πολύμνια Γαλανού.
Σημείωσε ότι επίσης ότι έχουν βελτιωθεί τα πράγματα στον αναισθησιολογικό και χειρουργικό τομέα το τελευταίο διάστημα (με παρέμβαση του διοικητή κ. Σ. Τσαντή), γεγονός που αποτυπώνεται άλλωστε στα μηνιαία στατιστικά στοιχεία. Παρόλα αυτά, υπάρχουν περιθώρια περαιτέρω βελτίωσης.
«Ζήσαμε πολύ δύσκολες καταστάσεις στα προηγούμενα χρόνια. Πλέον είναι καλύτερα και πιο ανθρώπινα τα πράγματα. Στοχεύουμε όμως στην περαιτέρω βελτίωση τόσο της εξυπηρέτησης του κόσμου όσο και των συνθηκών εργασίας, ώστε να είναι εφικτή η μετεκπαίδευση όλων μας», συμπλήρωσε η κα Γαλανού.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου