ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Καταδίκη εργολάβου που ενεπλάκη σε πτυχή σκανδάλου με εικονικές ασφαλίσεις υπαλλήλων

Δαμιανός Αθανασίου 4 λεπτά ανάγνωση
ΕΦΚΑ - ΙΚΑ

Ποινή φυλά­κι­σης 4 μηνών με 3ετή ανα­στολή επέβαλε χθες το Μονο­με­λές Πλημ­με­λειο­δι­κείο Ρόδου σε έναν αλλο­δαπό εργο­λάβο οικο­δο­μών που κρίθηκε ένοχος με δύο ελα­φρυ­ντικά (πρό­τε­ρου σύν­νο­μου βίου και ειλι­κρι­νούς μετα­μέ­λειας) ηθικής αυτουρ­γίας σε από­πειρα υφαρ­πα­γής ψευδούς βεβαί­ω­σης σε πτυχή σκαν­δά­λου εικο­νι­κής ασφά­λι­σης υπαλ­λή­λων.

Η δίωξη για υφαρ­παγή ψευδούς βεβαιώ­σεως κατ’ εξα­κο­λού­θηση τελε­λε­σμένη και σε από­πειρα στον αυτουργό του εγκλή­μα­τος έπαυσε λόγω θανάτου.

Η υπόθεση αφορά πτυχή μιας σοβαρής υπό­θε­σης φορο­δια­φυ­γής και εικο­νι­κής ασφά­λι­σης εργα­ζο­μέ­νων μέσω ΕΠΕ, που χαρα­κτη­ρί­στηκε ανύ­παρ­κτη.

Ο εκλιπών ήταν νόμιμος εκπρό­σω­πος ΕΠΕ, η οποία είχε παύσει την παρα­γω­γική της δρα­στη­ριό­τητα ήδη από το έτος 2012 και ως εκ τούτου δεν απα­σχο­λούσε προ­σω­πικό. Εμφα­νί­στηκε να απα­σχο­λούσε πραγ­μα­τικά ως εργα­ζό­με­νους σε εστια­τό­ριο ιδιο­κτη­σίας τρία άτομα που ζήτησαν από υπαλ­λή­λους του ΕΦΚΑ παρα­λαβή δήλωσης και την έπα­νε­νερ­γο­ποί­ηση της δυνα­τό­τη­τας ηλε­κτρο­νι­κής υπο­βο­λής ΑΠΔ μέσω δια­δι­κτύου, δυνα­τό­τητα η οποία είχε απε­νερ­γο­ποι­η­θεί ήδη από το έτος 2012.

Εν συνε­χεία, αφού πεί­σθη­καν οι αρμό­διοι υπάλ­λη­λοι και ενερ­γο­ποί­η­σαν τη δυνα­τό­τητα υπο­βο­λής ΑΠΔ μέσω δια­δι­κτύου, ο εκλιπών φέρεται να υπέβαλε ΑΠΔ για τους μήνες Μάρτιο, Απρίλιο, Μάιο και Ιούνιο 2016, δηλώ­θη­καν δε με αυτές εισφο­ρές συνο­λι­κού ύψους 54.957,01€, που αφο­ρού­σαν δήθεν απα­σχό­ληση στην ανωτέρω Μ.ΕΠΕ εξήντα δύο εργα­ζο­μέ­νων τους οποίους ουδέ­ποτε απα­σχό­λησε πραγ­μα­τικά ο κατη­γο­ρού­με­νος, αφού τριάντα ένα εξ αυτών εργά­ζο­νταν πραγ­μα­τικά στην επι­χεί­ρηση του δεύ­τε­ρου κατη­γο­ρου­μέ­νου εργο­λά­βου.

Οι 62 υπάλ­λη­λοι που ασφα­λί­στη­καν εικο­νι­κώς είχαν ειδι­κό­τη­τες ξυλουρ­γών, λου­στρα­δό­ρων, γυψο­σα­νι­δά­δων, σερ­βι­τό­ρων, μαγεί­ρων, β.σερ­βι­τό­ρων, μου­σι­κών και τρα­γου­δι­στών.

Με τον τρόπο αυτό ο πρώτος κατη­γο­ρού­με­νος παρα­πλά­νησε τους αρμό­διους υπαλ­λή­λους του ΕΦΚΑ/ΙΚΑ περί του ό,τι οι ανωτέρω εργα­ζό­με­νοι απα­σχο­λού­ντο τάχα στην ανωτέρω Μ.ΕΠΕ και πέτυχε έτσι να εκδο­θούν από τον ανωτέρω ασφα­λι­στικό φορέα Πράξεις Επι­βο­λής Εισφο­ράς (ΠΕΕ), ήτοι δημόσια έγγραφα στα οποία βεβαιω­νό­ταν ψευδώς ότι η εν λόγω Μ.ΕΠΕ απα­σχο­λούσε πραγ­μα­τικά τους ανωτέρω εργα­ζο­μέ­νους και ότι οφεί­λο­νταν, λόγω της ανωτέρω απα­σχό­λη­σης, αντί­στοι­χες ασφα­λι­στι­κές εισφο­ρές.

Ο εργο­λά­βος, φέρεται να προ­κά­λεσε στον πρώτο την απόφαση να εκτε­λέ­σει την άδικη πράξη που εκείνος διέ­πραξε.

Ο εκπρό­σω­πος μονο­πρό­σω­πης εται­ρείας της Ρόδου, που βρέθηκε στο επί­κε­ντρο της έρευνας είχε υπο­στη­ρί­ξει εν ζωή ότι το έτος 2009 ξεκί­νησε την επαγ­γελ­μα­τική του δρα­στη­ριό­τητα με τη λει­τουρ­γία εστια­το­ρίου και τον επόμενο χρόνο επέ­κτεινε τον κύκλο των εργα­σιών του και σε κατα­σκευα­στι­κές εργα­σίες επί ακι­νή­των.

Με έναν αλλο­δαπό εργο­λάβο, όπως είπε, είχε επαγ­γελ­μα­τική συνερ­γα­σία που συνί­στατο στην ανάληψη και εκτέ­λεση δια­φό­ρων κατα­σκευα­στι­κών έργων κυρίως σε ξενο­δο­χεια­κές μονάδες στη Ρόδο, έργα τα οποία εκτε­λέ­στη­καν εις το ακέ­ραιον και τα εργο­λα­βικά αυτών με τις αντί­στοι­χες και απαι­τού­με­νες επι­με­τρή­σεις βρί­σκο­νται κατα­τε­θει­μένα στην αρμόδια ΔΟΥ Ρόδου.

Ο εργο­λά­βος, όπως υπο­στή­ριξε, στο πλαίσιο της συνερ­γα­σίας τους και κατά την διάρ­κεια της εκτέ­λε­σης των έργων που είχαν ανα­λά­βει σε διάφορα ξενο­δο­χεία της Ρόδου του ζήτησε, επειδή είχε ήδη ο ίδιος μεγάλο πρό­βλημα με τον ΕΦΚΑ, να ασφα­λί­σει στην δική του εται­ρεία για χρονικό διά­στημα 4-5 μηνών, περίπου 62 εργα­ζο­μέ­νους προ­κει­μέ­νου να είναι εξα­σφα­λι­σμέ­νος στην ενδε­χό­μενη περί­πτωση ελέγχου από τον ΕΦΚΑ.

Ο 73χρονος, που πλέον δεν βρί­σκε­ται στη ζωή, υπο­στή­ριξε ότι τον συνέ­δραμε και από τον μήνα Φεβρουά­ριο 2016 έως και τον Ιούνιο 2016 ασφά­λισε 62 εργα­ζο­μέ­νους τους οποίους είχε απο­λύ­σει ήδη ο εργο­λά­βος, προ­κει­μέ­νου να μην χάσουν την ασφά­λισή τους.

Ισχυ­ρί­στηκε επίσης ότι οι αντί­στοι­χες συμ­βά­σεις δανει­σμού εργα­ζο­μέ­νων λόγω λάθους του τότε απα­σχο­λού­με­νου στην επι­χεί­ρησή του λογιστή, δεν αναρ­τή­θη­καν στο σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ», αλλά καταρ­τί­σθη­καν.

Δια­τεί­νε­ται ακόμα ότι οι 62 εργα­ζό­με­νοι εργά­στη­καν κανο­νικά στα χρονικά δια­στή­ματα που ήταν ασφα­λι­σμέ­νοι στην εκτέ­λεση έργων ανα­κα­τα­σκευής δια­φό­ρων ξενο­δο­χείων, ενώ το γεγονός ότι 23 από αυτούς δήλωσαν ότι δεν εγνώ­ρι­ζαν τον ίδιο αλλά τον εργο­λάβο, το χαρα­κτη­ρί­ζει απο­λύ­τως λογικό αφού επρό­κειτο για εργα­σίες που εκτε­λού­σαν υπό τις εντολές και οδηγίες του εργο­λά­βου.

Υπο­στη­ρί­ζει ακόμη ότι ο ΕΦΚΑ, καθότι προ­χώ­ρησε σε πράξεις ακύ­ρω­σης των ασφα­λί­σεων όλων των ως άνω εργα­ζο­μέ­νων, δεν υπέστη καμία απο­λύ­τως ζημία από τις υπο­τι­θέ­με­νες εικο­νι­κές ασφα­λί­σεις

Λόγω ασθέ­νειάς του, όπως είπε, φαί­νε­ται ασυ­νε­πής στις οικο­νο­μι­κές υπο­χρε­ώ­σεις του προς το Δημόσιο.

Αρνή­θηκε κατη­γο­ρη­μα­τικά ότι έγιναν εικο­νι­κές ασφα­λί­σεις, τονί­ζο­ντας ότι η ασφά­λιση ήταν πραγ­μα­τική και αντι­στοι­χούσε στις εργα­σίες που προ­σέ­φε­ραν οι εργα­ζό­με­νοι σε εκτέ­λεση των εργο­λα­βιών που είχαν συνάψει με τον εργο­λάβο για 3 ξενο­δο­χεία κατά τη διάρ­κεια του έτους 2016.

Ο εργο­λά­βος από την άλλη δια­τεί­νε­ται ότι τον πλη­σί­ασε ένας τρίτος ο οποίος είχε ανα­λά­βει με υπερ­γο­λα­βία έργο του και μεθό­δευσε την όλη υπόθεση χωρίς ο ίδιος να γνω­ρί­ζει τι είχε κάνει.

Σημειώ­νε­ται ότι ο εργο­λά­βος δεν μπο­ρούσε λόγω οφειλών να υπο­βά­λει ηλε­κτρο­νικά ΑΠΔ.

Την υπόθεση χει­ρί­ζε­ται ο δικη­γό­ρος κ. Ακης Δημη­τριά­δης.

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.