ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κεραμέως: “Βάζουμε τέλος στη σιωπή, τάχιστα “φως” στις καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση φοιτητριών του ΑΠΘ

news room 1 λεπτό ανάγνωση

Με τη φράση “βάζουμε τέλος στη σιωπή, σπάμε την αλυσίδα του φόβου” η υπουρ­γός Παι­δείας Νίκη Κερα­μέως ανα­κοί­νωσε ότι σε επι­κοι­νω­νία της με τον πρύτανη του Αρι­στο­τέ­λειου Πανε­πι­στη­μίου Θεσ­σα­λο­νί­κης (ΑΠΘ) ζήτησε να κινη­θούν τάχιστα οι δια­δι­κα­σίες για να χυθεί άπλετο φως σχετικά με τις καταγ­γε­λίες πρώην φοι­τη­τριών του ΑΠΘ για σεξουα­λική παρε­νό­χληση από καθη­γη­τές του πανε­πι­στη­μίου. Οι καταγ­γε­λίες πρώην φοι­τη­τριών έγιναν λίγα μόλις 24ωρα μετά τις απο­κα­λύ­ψεις της Σοφίας Μπε­κα­τώ­ρου για την σεξουα­λική κακο­ποί­ησή της από τον αντι­πρό­ε­δρο της ομο­σπον­δία της Ιστιο­πλο­ΐας.

Σημειώ­νε­ται ότι ο πρύ­τα­νης του ΑΠΘ ζήτσε σήμερα την παρέμ­βαση του εισαγ­γε­λέα για τις καταγ­γε­λίες των πρώην φοι­τη­τριών.

Η κ. Κερα­μέως στην ανάρ­τησή της ανα­φέ­ρει:

Οι καταγ­γε­λίες πρώην φοι­τη­τριών του ΑΠΘ για σεξουα­λική παρε­νό­χληση που δημο­σιο­ποι­ή­θη­καν με αφορμή την απο­κά­λυψη #Μπε­κα­τώ­ρου πρέπει να διε­ρευ­νη­θούν μέχρι τέλους. Δεν νοείται η ύπαρξη τέτοιων περι­στα­τι­κών σε κανένα χώρο, συμπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νου του ακα­δη­μαϊ­κού, ενός χώρου μάθησης, έρευνας, ελευ­θε­ρίας λόγου και δια­κί­νη­σης ιδεών. Επι­κοι­νώ­νησα με τον Πρύτανη του ΑΠΘ ζητώ­ντας άμεση ενη­μέ­ρωση και υπο­γραμ­μί­ζο­ντας τη σημασία του να κινη­θούν τάχιστα οι δια­δι­κα­σίες για να χυθεί άπλετο φως στις σχε­τι­κές υπο­θέ­σεις. Βάζουμε τέλος στη σιωπή, σπάμε την αλυσίδα του φόβου.

Η ανα­κοί­νωση του πρύτανη για τις καταγ­γε­λίες

Ο πρύ­τα­νης του ΑΠΘ ζήτησε επι­σή­μως να υπάρξει παρέμ­βαση της εισαγ­γε­λίας, προ­κει­μέ­νου να διε­ρευ­νη­θούν σε βάθος οι καταγ­γε­λίες.

Σε δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Παπαϊ­ω­άν­νου γνω­στο­ποί­ησε: “Ενη­μέ­ρωσα σήμερα την Εισαγ­γε­λία Πρω­το­δι­κών Θεσ­σα­λο­νί­κης για τα δημο­σιεύ­ματα που είδαν το Σαβ­βα­το­κύ­ριακο το φως της δημο­σιό­τη­τας, σχετικά με καταγ­γε­λίες φοι­τη­τριών ότι δέχθη­καν σεξουα­λική παρε­νό­χληση από διδά­σκο­ντες στο Αρι­στο­τέ­λειο. Ζήτησα επι­σή­μως την παρέμ­βαση της Δικαιο­σύ­νης, προ­κει­μέ­νου κάθε τέτοια υπόθεση που αφορά στο Πανε­πι­στή­μιο να διε­ρευ­νη­θεί σε βάθος και οι υπαί­τιοι να λογο­δο­τή­σουν στον νόμο και να τιμω­ρη­θούν”.

Εξη­γώ­ντας τον λόγο που απευ­θύν­θηκε στη δικαιο­σύνη, ο πρύ­τα­νης διευ­κρί­νισε ότι δεν έχει γίνει κάποια -ανώνυμη ή επώνυμη- καταγ­γε­λία στα αρμόδια όργανα του Πανε­πι­στη­μίου, συνεπώς η δικαιο­σύνη θα πρέπει να επι­λη­φθεί και να εξε­τά­σει, αν τα δημο­σιεύ­ματα έχουν πραγ­μα­τική βάση.

“Ως πατέρας, ακα­δη­μαϊ­κός δάσκα­λος και ως πρύ­τα­νης που εκπρο­σωπώ το μεγα­λύ­τερο πανε­πι­στή­μιο της χώρας, δηλώνω κατη­γο­ρη­μα­τικά ότι μέχρι τη στιγμή της δημο­σιο­ποί­η­σης των καταγ­γε­λιών δεν είχε περιέλ­θει σε γνώση της παρού­σας διοί­κη­σης του Πανε­πι­στη­μίου καμία καταγ­γε­λία. Είναι αυτο­νό­ητο ότι αν έχουν τελε­στεί τέτοιου είδους πράξεις είναι απο­τρό­παιες και χρήζουν διε­ρεύ­νη­σης σε βάθος, προ­κει­μέ­νου να λάμψει η αλήθεια και να αφυ­πνι­στούν συνει­δή­σεις”, τόνισε.

Οι πιο πρό­σφα­τες Ειδή­σεις

Δια­βά­στε πρώτοι τις Ειδή­σεις για ό,τι συμ­βαί­νει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.