Ειδήσεις

Κεραμέως: “Βάζουμε τέλος στη σιωπή, τάχιστα “φως” στις καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση φοιτητριών του ΑΠΘ

Με τη φράση “βάζουμε τέλος στη σιωπή, σπάμε την αλυσίδα του φόβου” η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως ανακοίνωσε ότι σε επικοινωνία της με τον πρύτανη του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) ζήτησε να κινηθούν τάχιστα οι διαδικασίες για να χυθεί άπλετο φως σχετικά με τις καταγγελίες πρώην φοιτητριών του ΑΠΘ για σεξουαλική παρενόχληση από καθηγητές του πανεπιστημίου. Οι καταγγελίες πρώην φοιτητριών έγιναν λίγα μόλις 24ωρα μετά τις αποκαλύψεις της Σοφίας Μπεκατώρου για την σεξουαλική κακοποίησή της από τον αντιπρόεδρο της ομοσπονδία της Ιστιοπλοΐας.

Σημειώνεται ότι ο πρύτανης του ΑΠΘ ζήτσε σήμερα την παρέμβαση του εισαγγελέα για τις καταγγελίες των πρώην φοιτητριών.

Η κ. Κεραμέως στην ανάρτησή της αναφέρει:

Οι καταγγελίες πρώην φοιτητριών του ΑΠΘ για σεξουαλική παρενόχληση που δημοσιοποιήθηκαν με αφορμή την αποκάλυψη #Μπεκατώρου πρέπει να διερευνηθούν μέχρι τέλους. Δεν νοείται η ύπαρξη τέτοιων περιστατικών σε κανένα χώρο, συμπεριλαμβανομένου του ακαδημαϊκού, ενός χώρου μάθησης, έρευνας, ελευθερίας λόγου και διακίνησης ιδεών. Επικοινώνησα με τον Πρύτανη του ΑΠΘ ζητώντας άμεση ενημέρωση και υπογραμμίζοντας τη σημασία του να κινηθούν τάχιστα οι διαδικασίες για να χυθεί άπλετο φως στις σχετικές υποθέσεις. Βάζουμε τέλος στη σιωπή, σπάμε την αλυσίδα του φόβου.

Η ανακοίνωση του πρύτανη για τις καταγγελίες

Ο πρύτανης του ΑΠΘ ζήτησε επισήμως να υπάρξει παρέμβαση της εισαγγελίας, προκειμένου να διερευνηθούν σε βάθος οι καταγγελίες.

Σε δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Παπαϊωάννου γνωστοποίησε: “Ενημέρωσα σήμερα την Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης για τα δημοσιεύματα που είδαν το Σαββατοκύριακο το φως της δημοσιότητας, σχετικά με καταγγελίες φοιτητριών ότι δέχθηκαν σεξουαλική παρενόχληση από διδάσκοντες στο Αριστοτέλειο. Ζήτησα επισήμως την παρέμβαση της Δικαιοσύνης, προκειμένου κάθε τέτοια υπόθεση που αφορά στο Πανεπιστήμιο να διερευνηθεί σε βάθος και οι υπαίτιοι να λογοδοτήσουν στον νόμο και να τιμωρηθούν”.

Εξηγώντας τον λόγο που απευθύνθηκε στη δικαιοσύνη, ο πρύτανης διευκρίνισε ότι δεν έχει γίνει κάποια -ανώνυμη ή επώνυμη- καταγγελία στα αρμόδια όργανα του Πανεπιστημίου, συνεπώς η δικαιοσύνη θα πρέπει να επιληφθεί και να εξετάσει, αν τα δημοσιεύματα έχουν πραγματική βάση.

“Ως πατέρας, ακαδημαϊκός δάσκαλος και ως πρύτανης που εκπροσωπώ το μεγαλύτερο πανεπιστήμιο της χώρας, δηλώνω κατηγορηματικά ότι μέχρι τη στιγμή της δημοσιοποίησης των καταγγελιών δεν είχε περιέλθει σε γνώση της παρούσας διοίκησης του Πανεπιστημίου καμία καταγγελία. Είναι αυτονόητο ότι αν έχουν τελεστεί τέτοιου είδους πράξεις είναι αποτρόπαιες και χρήζουν διερεύνησης σε βάθος, προκειμένου να λάμψει η αλήθεια και να αφυπνιστούν συνειδήσεις”, τόνισε.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου