ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Στην εντατική με οξυγόνο από το κράτος 8 στις 10 επιχειρήσεις

news room 4 λεπτά ανάγνωση
κατάστημα

Οκτώ στις δέκα επι­χει­ρή­σεις και ένας στους τρεις εργα­ζο­μέ­νους του ιδιω­τι­κού τομέα επι­βιώ­νουν με τη στήριξη του κράτους. Επί της ουσίας, το 32,6% των μισθω­τών του ιδιω­τι­κού τομέα που εργά­ζο­νται στις πλητ­τό­με­νες επι­χει­ρή­σεις βρί­σκε­ται σε ανα­στολή σύμ­βα­σης και λαμ­βά­νει την απο­ζη­μί­ωση ειδικού σκοπού, καθώς και τα υπό­λοιπα μέτρα ενί­σχυ­σης όπως για παρά­δειγμα τη μείωση ενοι­κίου και την ανα­στολή κατα­βο­λής ρυθ­μι­σμέ­νων δόσεων.

Οι συνέ­πειες της κρίσης στην αγορά είναι τρο­μα­κτι­κές και ανα­μέ­νε­ται να συνε­χι­σθούν και το 2021. Μάλιστα, το οικο­νο­μικό επι­τε­λείο έχει ήδη έτοιμο το σχέδιο για τον Ιανουά­ριο που προ­βλέ­πει τη συνέ­χιση των μέτρων και νέα επι­στρε­πτέα προ­κα­τα­βολή.

Σύμφωνα με τα στοι­χεία του υπουρ­γείου Οικο­νο­μι­κών, 800.000 επι­χει­ρή­σεις έχουν υποστεί σημα­ντι­κές απώ­λειες τζίρου από την αρχή της παν­δη­μίας, εξέλιξη που ανα­μέ­νε­ται να συνε­χι­σθεί και κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους όπως εκτι­μούν. Από τις επι­χει­ρή­σεις αυτές, οι 210.000 έχουν κλείσει με κρατική εντολή και οι υπό­λοι­πες περίπου 600.000 στη λίστα με τους πλητ­τό­με­νους ΚΑΔ. Το σύνολο των εργα­ζο­μέ­νων στις παρα­πάνω επι­χει­ρή­σεις ανέρ­χε­ται σε 1.500.000, εκ των οποίων 647.871 είναι σε ανα­στολή σύμ­βα­σης. Σημειώ­νε­ται ότι το σύνολο των μισθω­τών στον ιδιω­τικό τομέα ανέρ­χε­ται σε 1,9 εκατ.

Αθροι­στικά από την κρίση πλήτ­το­νται 1.447.871 επι­χει­ρή­σεις και εργα­ζό­με­νοι, όταν το σύνολο των επι­χει­ρή­σεων και των μισθω­τών στον ιδιω­τικό τομέα προ­σεγ­γί­ζει τα 3 εκα­τομ­μύ­ρια.  Δηλαδή, σχεδόν το 50% του δυνα­μι­κού του ιδιω­τι­κού τομέα έχει τραυ­μα­τι­στεί από την παν­δη­μία. Για όλους αυτούς η επόμενη μέρα παρά τα μέτρα στή­ρι­ξης φαντά­ζει ιδιαί­τερα δύσκολη, καθώς θα κληθούν να αντι­με­τω­πί­σουν ένα τερά­στιο όγκο υπο­χρε­ώ­σεων το 2021, που θα αφορά φόρους, ασφα­λι­στι­κές εισφο­ρές και δόσεις δανείων του 2020.

Τα μέτρα του Ιανουα­ρίου

Ποσό ύψους 2,5 δισ. έχει υπο­λο­γί­σει να δια­θέ­σει η κυβέρ­νηση τον Ιανουά­ριο του 2021 για τη στήριξη επι­χει­ρή­σεων και εργα­ζο­μέ­νων. Από το ποσό αυτό 1,4-1,5 δισ. αφορά την επι­στρε­πτέα προ­κα­τα­βολή στην οποία ανα­μέ­νε­ται να εντα­χθούν περίπου 450.000 επι­χει­ρή­σεις και ελεύ­θε­ροι επαγ­γελ­μα­τίες. Το υπό­λοιπο 1 δισ. ευρώ αφορά την απο­ζη­μί­ωση ειδικού σκοπού του Δεκεμ­βρίου που κατα­βάλ­λε­ται τον Ιανουά­ριο, την πίστωση στους λογα­ρια­σμούς των ιδιο­κτη­τών ακι­νή­των του 50% των απω­λειών που είχαν τους μήνες Νοέμ­βριο και Δεκέμ­βριο και τα επι­δό­ματα ανερ­γίας.

Παράλ­ληλα, τα μέτρα στή­ρι­ξης ανα­μέ­νε­ται να συνε­χι­σθούν. Οι ανα­στο­λές συμ­βά­σεων θα είναι σε ισχύ και τον Ιανουά­ριο, καθώς όπως όλα δεί­χνουν δεν θα έχει αρθεί πλήρως η καρα­ντίνα, όπως επίσης και τα μειω­μένα ενοίκια και οι ανα­στο­λές κατα­βο­λής ρυθ­μι­σμέ­νων οφειλών. Επίσης, τον Μάρτιο κατά πάσα πιθα­νό­τητα (δεν απο­κλεί­ε­ται να πραγ­μα­το­ποι­η­θεί και τον Φεβρουά­ριο ανάλογα με τις εξε­λί­ξεις στο μέτωπο της παν­δη­μίας) θα ξεκι­νή­σουν οι αιτή­σεις για τον 6ο κύκλο επι­στρε­πτέας προ­κα­τα­βο­λής, ο οποίος με τα σημε­ρινά δεδο­μένα υπο­λο­γί­ζε­ται σε περίπου 700 εκατ.

Ανώτατο στέ­λε­χος του υπουρ­γείου Οικο­νο­μι­κών σημειώ­νει ότι δεν απο­κλεί­ε­ται να υπάρξει και 7ος κύκλος κρα­τι­κών δανείων, εφόσον η παν­δη­μία συνε­χί­σει να επη­ρε­ά­ζει επι­χει­ρή­σεις και ελεύ­θε­ρους επαγ­γελ­μα­τίες. Σε αυτή την περί­πτωση θα απαι­τη­θεί συμπλη­ρω­μα­τι­κός προ­ϋ­πο­λο­γι­σμός, καθώς τα κον­δύ­λια ακόμα και το ειδικό απο­θε­μα­τικό των 3 δισ. θα έχει εξα­ντλη­θεί μέχρι τότε.

Το ίδιο στέ­λε­χος σημειώ­νει ότι η ύφεση της ελλη­νι­κής οικο­νο­μίας θα είναι μεγάλη και στο α΄ τρίμηνο του 2021 και θα κινηθεί στα επίπεδα του δ΄ τρι­μή­νου του 2020. Σύμφωνα με τις εκτι­μή­σεις θα δια­μορ­φω­θεί στο -7% σε σύγκριση με το α΄ τρίμηνο του 2020 που είχε κλείσει με ρυθμό ανά­πτυ­ξης 0,4%, εξέλιξη που περιο­ρί­ζει και τον ετήσιο ρυθμό ανά­πτυ­ξης στο 4,8%. Σύμφωνα με το ίδιο στέ­λε­χος, ο Ιανουά­ριος του 2021 θα μοιάζει με τον Μάιο του 2020 όταν χρειά­στηκε να στη­ρι­χθεί η οικο­νο­μία με ποσά ύψους 2,3 δισ., ενώ ο Φεβρουά­ριος και ο Μάρτιος θα ακο­λου­θή­σουν την πορεία του Ιουνίου και του Ιουλίου σε ό,τι αφορά τα μέτρα στή­ρι­ξης, αλλά με υψη­λό­τε­ρους ρυθμούς ανά­πτυ­ξης, καθώς θα έχουν γίνει οι πρώτοι εμβο­λια­σμοί.

Πότε ξεκι­νάει η 5η επι­στρε­πτέα και πόσα χρήματα θα δοθούν

Ποσό ύψους 1,4-1,5 δισ. θα δια­θέ­σει η κυβέρ­νηση για τον 5ο κύκλο της επι­στρε­πτέας προ­κα­τα­βο­λής που θα ξεκι­νή­σει στα μέσα Ιανουα­ρίου. Στον νέο κύκλο θα συνυ­πο­λο­γι­στεί ο τζίρος του τελευ­ταίου τετρα­μή­νου του 2020 (Σεπτέμ­βριος, Οκτώ­βριος, Νοέμ­βριος, Δεκέμ­βριος), ενώ το 50% του ποσού δεν θα επι­στρα­φεί στο κράτος. Δηλαδή, περίπου 750 εκατ. θα δοθούν ως επι­χο­ρή­γηση στις επι­χει­ρή­σεις που πλήτ­το­νται από την παν­δη­μία και τα υπό­λοιπα θα επι­στρα­φούν σε 40 δόσεις από το 2022 και μετά.

Οπως ανα­φέ­ρουν στελέχη του υπουρ­γείου Οικο­νο­μι­κών, αν και ακόμα δεν έχουν ληφθεί οι τελικές απο­φά­σεις, δικαί­ωμα συμ­με­το­χής θα έχουν όσοι παρου­σιά­ζουν πτώση του τζίρου κατά 20%. Ωστόσο, το κρι­τή­ριο της πτώσης του τζίρου αφορά μόνο τις επι­χει­ρή­σεις που δεν έχουν κλείσει με κρατική εντολή.

Σημειώ­νε­ται ότι για όσους υπο­βάλ­λουν αίτηση στον 5ο κύκλο και είχαν ήδη λάβει την επι­στρε­πτέα προ­κα­τα­βολή του 4ου κύκλου, το ποσό θα αφαι­ρε­θεί από το νέο δάνειο.

Οπως προ­α­να­φέρ­θηκε, το 50% της χρη­μα­το­δο­τι­κής ενί­σχυ­σης προς τις επι­χει­ρή­σεις θα είναι μη επι­στρε­πτέο, υπό την προ­ϋ­πό­θεση να δια­τη­ρή­σουν το ίδιο επίπεδο απα­σχό­λη­σης μέχρι τον Ιούνιο του 2021, ώστε να επι­τευ­χθεί ο διττός στόχος της στή­ρι­ξης τόσο των επι­χει­ρή­σεων όσο και των εργα­ζο­μέ­νων. Σημειώ­νε­ται ότι στον τέταρτο κύκλο δόθηκαν δάνεια ύψους 2,2 δισ., εκ των οποίων το 1,1 δισ. δεν θα επι­στρα­φεί.

Πηγή kathimerini.gr

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.