ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ερντογάν για συνάντηση με Μητσοτάκη: Αν είναι να κάνουν ό,τι έκαναν στο Καστελόριζο, δεν χρειάζεται

news room 2 λεπτά ανάγνωση
Ερντογαν

Στις πρό­σφα­τες εξε­λί­ξεις στην Ανα­το­λική Μεσό­γειο ανα­φέρ­θηκε ο τούρκος πρό­ε­δρος Ταγίπ Ερντο­γάν, απο­κα­λύ­πτο­ντας τον λόγο που το Oruc Reis επέ­στρεψε στο λιμάνι της Αττά­λειας.

Μάλιστα υπο­στή­ριξε ότι η απόφαση ελήφθη προ­κει­μέ­νου να δοθεί χώρος στη διπλω­μα­τία με την Ελλάδα,  ενώ επε­σή­μανε ότι δεν χρειά­ζε­ται να συνο­μι­λή­σει με τον ελληνα πρω­θυ­πουργό Κυριάκο Μητσο­τάκη αν η Ελλάδα τηρήσει την στάση που ακο­λού­θησε στο Καστελ­λό­ριζο.

Ο τούρκος πρό­ε­δρος μετά την προ­σευχή της Παρα­σκευής ανέφερε σε μια πιθανή συνά­ντηση με τον ελληνα Πρω­θυ­πουργό: «Πολλοί Πρό­ε­δροι και πρω­θυ­πουρ­γοί έγιναν μεσο­λα­βη­τές στις δια­πραγ­μα­τεύ­σεις μας (σσ με την Ελλάδα). Συνο­μι­λή­σαμε με την Γερ­μα­νίδα Καγκε­λά­ριο Ανγκελα Μέρκελ, τον Πρόεδρο του Ευρω­παϊ­κού Συμ­βου­λίου Σαρλ Μισέλ, τον Ισπανό πρω­θυ­πουργό Σάντσεζ, τον πρω­θυ­πουργό της Ιταλίας, Κόντε. Θα μπο­ρούσε να υπάρξει μια συνά­ντηση (ή επι­κοι­νω­νία) με τον Έλληνα πρω­θυ­πουργό Κυριάκο Μητσο­τάκη;  αυτό που είναι σημα­ντικό για εμάς, είναι κάτω από ποιες προ­ϋ­πο­θέ­σεις και τι θα συζη­τή­σουμε. Αν είναι να συζη­τή­σουμε ό,τι έκαναν στο Καστελ­λό­ριζο, δεν υπάρχει ανάγκη».

Και για πρό­σθεσε: «Να τους δούμε (σσ τους Έλληνες), να έχουμε μια τηλε­διά­σκεψη, να συνα­ντη­θούμε σε τρίτη χώρα. Αλλά αν η Πρό­ε­δρος της Ελλάδας έρχεται στο Καστελ­λό­ριζο και κάνει επί­δειξη δύναμης, τότε εμείς θα κάνουμε μια ακόμη μεγα­λύ­τερη».

Παρά­θυρο στη διπλω­μα­τία… αλλά θα συνε­χί­σουμε τις έρευνες

Αξίζει να σημειω­θεί ότι ανα­φε­ρό­με­νος στο Oruc Reis ο Ερντο­γάν υπο­στή­ριξε μεν πως  η από­συρσή του ανοίγει παρά­θυρο στη διπλω­μα­τία, ξεκα­θά­ρισε δε ότι μόλις τελειώ­σουν οι εργα­σίες συντή­ρη­σης θα επι­στρέ­ψει στην απο­στολή του.

Όπως είπε ο τούρκος πρό­ε­δρος : «το γεγονός ότι το απο­σύ­ραμε στο λιμάνι για συντή­ρηση, κάτι σημαί­νει. Γιατί το κάναμε, ήταν ένα μήνυμα με νόημα. Ας δημιουρ­γή­σουμε την ευκαι­ρία για διπλω­μα­τία, το κάναμε ώστε η Ελλάδα να καλω­σο­ρί­σει αυτή την ευκαι­ρία. Αλλά αυτό δεν σημαί­νει ότι θα στα­μα­τή­σουμε τις έρευνές μας. Όταν οι επι­διορ­θώ­σεις ολο­κλη­ρω­θούν, το Oruc Reis θα επι­στρέ­ψει στην απο­στολή του».

Υπεν­θυ­μί­ζε­ται ότι η δήλωση Ερντο­γάν έρχεται μία μέρα μετά τη δήλωση του Υπουρ­γού Εξω­τε­ρι­κών, Μεβλούτ Τσα­βού­σο­γλου, ο οποίος είχε είχε ανα­φέ­ρει ότι το σκάφος επέ­στρεψε στην Αττά­λεια προ­κει­μέ­νου να γίνει μία συντή­ρηση ρου­τί­νας, κάτι που σύμφωνα με το Υπουρ­γείο Ενέρ­γειας μπορεί να διαρ­κέ­σει «μερικές εβδο­μά­δες». «Αφού ολο­κλη­ρω­θεί η συντή­ρηση, θα συνε­χί­σουμε τις δρα­στη­ριό­τη­τές μας με απο­φα­σι­στι­κό­τητα» είχε προ­σθέ­σει.

Πηγή: in.gr

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.