Τοπικές Ειδήσεις

Χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα επαναλειτουργούν από χθες τα σχολεία στη Pόδο

Με τον πλέον ομαλό τρόπο πραγματοποιήθηκε χθες η επιστροφή των μαθητών της Γ’ Λυκείου στα σχολεία. Η προσέλευση ήταν η αναμενόμενη, ενώ σε όλα τα σχολεία έχουν διατεθεί από το Δήμο Ρόδου οι απαιτούμενες ποσότητες αντισηπτικών και λοιπών μέσων ατομικής προστασίας.
Την περασμένη εβδομάδα πραγματοποιήθηκαν απολυμάνσεις σε όλα τα σχολεία από συνεργεία του δήμου Ρόδου, ώστε οι μαθητές να επιστρέψουν σε ένα καθ’ όλα «αποστειρωμένο» και ασφαλές περιβάλλον. Επιπλέον, στο πλαίσιο των μέτρων ασφαλείας-προστασίας που έχουν παρθεί, «έσπασαν» τα τμήματα σε υποτμήματα των 15 ατόμων. Κάθε μαθητής κάθεται μόνος του στο θρανίο τα οποία απέχουν ενάμιση μέτρο το ένα από το άλλο. Δεν πραγματοποιείται πρωινή προσευχή, ώστε να αποφευχθεί ο συνωστισμός, ενώ η έξοδος των μαθητών στο προαύλιο γίνεται τμηματικά. Όλοι οι μαθητές ενημερώθηκαν αναλυτικά για τα μέτρα ασφαλείας που θα πρέπει να τηρούν και δεν παρατηρήθηκε κανένα πρόβλημα σχετικά με την εφαρμογή τους.
Ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δωδεκανήσου, Γιάννης Παπαδομαρκάκης δήλωσε στη «δ» ότι στα μεγαλύτερα νησιά του νομού η προσέλευση των μαθητών στα σχολεία έφθασε στο 60% ενώ στα μικρότερα νησιά το 97% των μαθητών επέστρεψε στο σχολείο. Σημείωσε δε ότι τις προηγούμενες χρονιές η προσέλευση των μαθητών της Γ’ Λυκείου στο σχολείο ήταν σαφώς μικρότερη, αφού οι περισσότεροι κρατούν τις απουσίες που δικαιούνται να κάνουν κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους για να μελετούν στο σπίτι!
«Το 60% των σχολείων στα μεγαλύτερα νησιά λειτούργησε κανονικά και το 97% στα μικρότερα νησιά. Τα ποσοστά προσέλευσης είναι μεγαλύτερα από τα προηγούμενα χρόνια, όπου μετά το Μάρτιο το 38% των μαθητών της Γ’ Λυκείου προσερχόταν στο σχολείο για να παρακολουθήσουν τα μαθήματα, καθώς οι περισσότεροι προτιμούν να κρατούν τις απουσίες τους και να μελετούν στο σπίτι», είπε ο κ. Παπαδομαρκάκης και συνέχισε: «Στα σχολεία έχουν γίνει απολυμάνσεις και έχουν διατεθεί οι απαιτούμενες ποσότητες αντισηπτικών και άλλων αντίστοιχων ειδών. Εκπαιδευτικοί, γονείς και μαθητές είναι πλήρως ενημερωμένοι για τα μέτρα ασφαλείας και για τις σχετικές οδηγίες του υπουργείου. Δεν υπήρξε κανένα απολύτως πρόβλημα. Όλοι οι συνάδελφοι είναι στις θέσεις τους και τους ευχαριστούμε, καθώς για μία ακόμη φορά αποδεικνύουν την ωριμότητα και την υπευθυνότητα του κλάδου. Κύριο μέλημα όλων μας, είναι η ασφάλεια των μαθητών. Δεν μπορώ να πω ότι τα πράγματα είναι εύκολα, είμαστε όμως σε θέση να αντιμετωπίσουμε κάθε κατάσταση με τα μέσα που διαθέτουμε».
Το πρώτο ΓΕΛ Ρόδου (Βενετόκλειο) είναι από τα σχολεία της πόλης όπου καταγράφεται το μεγαλύτερο ποσοστό προσέλευσης. Το 55% των μαθητών της Γ΄ Λυκείου επέστρεψε στο σχολείο, που είχε πάρει όλα τα απαιτούμενα μέτρα να τους υποδεχθεί με ασφάλεια.
«Ήμασταν καλά προετοιμασμένοι για την επιστροφή των μαθητών της Γ’ λυκείου. Λάβαμε γενικώς, όλα τα απαιτούμενα μέτρα και εξηγήσαμε αναλυτικά στα παιδιά τις οδηγίες του υπουργείου. Το 55% των μαθητών μας επέστρεψε στις τάξεις, ενώ οι υπόλοιποι έχουν τη δυνατότητα να προσκομίσουν υπεύθυνες δηλώσεις σε περίπτωση που στις οικογένειές τους υπάρχουν άτομα τα οποία ανήκουν στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες ή στην περίπτωση που οι ίδιοι οι μαθητές ανήκουν στις ομάδες αυτές. Τα παιδιά αυτά μπορούν να συνεχίσουν να συμμετέχουν στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Πιστεύω ότι όλη αυτή η εβδομάδα θα κυλήσει ομαλά και την ερχόμενη Δευτέρα θα είμαστε ακόμη πιο καλά προετοιμασμένοι να υποδεχθούμε τους μαθητές της Α’ και Β’ Λυκείου», δήλωσε ο κ. Βασίλης Ζήκας, διευθυντής του 1ου ΓΕΛ Ρόδου (Βενετόκλειο).
Όπως ήταν αναμενόμενο, οι μαθητές της Γ’ Λυκείου δεν έδειξαν να ενδιαφέρονται τόσο για το μάθημα στο σχολείο, παρά για τον έλεγχο των αιτήσεών τους για τις πανελλαδικές εξετάσεις και την εξακρίβωση των στοιχείων τους. Σε κάποια σχολεία η προσέλευση δεν ήταν υψηλή. Οι μαθητές προσέρχονταν μόνο για να υπογράψουν υπεύθυνες δηλώσεις απαλλαγής, ή για να ελέγξουν την ορθότητα των στοιχείων τους που καταχώρησαν στις αιτήσεις συμμετοχής στις πανελλήνιες εξετάσεις τις οποίες και υπέβαλαν ηλεκτρονικά.
«Περίπου το 40% των μαθητών της Γ’ Λυκείου επέστρεψε στις σχολικές τάξεις. Οι περισσότεροι έρχονταν να υπογράψουν τις υπεύθυνες δηλώσεις απαλλαγής και για να εξακριβώσουν το ορθό των στοιχείων τους για τις πανελλήνιες εξετάσεις. Στο σχολείο μας είχαμε δημιουργήσει μία ηλεκτρονική εφαρμογή μέσω της οποίας δήλωναν οι μαθητές εάν θα επιστρέψουν ή όχι, οπότε είχαμε μία εικόνα από πριν. Περιμένουμε περισσότερους μαθητές την επόμενη εβδομάδα όταν επιστρέψουν οι μαθητές της Α’ και Β’ Λυκείου. Στο σχολείο μας έχουμε πάρει όλα τα απαιτούμενα μέτρα ασφαλείας. Μας έχουν διατεθεί επαρκείς ποσότητες αντισηπτικών και μέσων ατομικής προστασίας από το Δήμο Ρόδου, επίσης έχουν πραγματοποιηθεί απολυμάνσεις από τα συνεργεία του Δήμου. Τηρούμε τις απαιτούμενες αποστάσεις μεταξύ των μαθητών στις σχολικές τάξεις, ενημερώσαμε τους μαθητές για όλα τα ισχύοντα μέτρα και όλα κύλησαν ομαλά», δήλωσε ο κ. Ανδρέας Μαρίνος Πρόεδρος Α’ ΕΛΜΕ Δωδεκανήσου Διευθυντής 3ου ΓΕΛ (Καπνοβιομηχανία).
Ίδια περίπου η εικόνα και στο δεύτερο ΓΕΛ Ρόδου (Καζούλειο), όπου προσήλθε το 50% των μαθητών. «Παρουσιάστηκε περίπου το 50% των μαθητών της Γ΄ Λυκείου, όπως άλλωστε αναμέναμε. Στο σχολείο μας πήραμε όλα τα απαιτούμενα μέτρα ασφαλείας, τηρώντας τις οδηγίες του υπουργείου και ενημερώσαμε αναλυτικά τους μαθητές. Σπάσαμε τα τμήματα σε υποτμήματα των 15 ατόμων. Προμηθευτήκαμε μέσω του δήμου Ρόδου ή μέσω της πάγιας επιχορήγησης της δευτεροβάθμιας σχολικής επιτροπής επαρκείς ποσότητες αντισηπτικών και άλλων ειδών ατομικής προστασίας. Ενισχυθήκαμε με δύο επιπλέον καθαρίστριες, ώστε έπειτα από κάθε διδακτική ώρα να γίνεται ο καθαρισμός των αιθουσών. Όλοι οι εκπαιδευτικοί ήταν στις θέσεις τους με μάσκες και γάντια…
Βέβαια οι μαθητές μετά τις πρώτες διδακτικές ώρες, ενδιαφέρθηκαν κυρίως για την επιβεβαίωση των στοιχείων τους για τις πανελλαδικές εξετάσεις. Αυτή η βδομάδα θα κυλήσει ομαλά. Η πίεση θα είναι μεγαλύτερη την επόμενη εβδομάδα όταν επιστρέψουν οι μαθητές της Α’ και Β’ Λυκείου. Γι’ αυτό και σκεφτόμαστε να γίνεται θερμομέτρηση των μαθητών και όσων εισέρχονται στο σχολείο», δήλωσε η διευθύντρια του σχολείου, κα Κατερίνα Σφακιανάκη.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στο Δεύτερο ΓΕΛ κατατέθηκε υπεύθυνη δήλωση από μητέρα μαθήτριας της Α’ Λυκείου, η οποία δεν συναινεί με το μέτρο της καταγραφής και της απευθείας μετάδοσης του μαθήματος που γίνεται στη σχολική τάξη, όταν συμμετέχει η κόρη της. Πρόκειται για ένα μέτρο στο οποίο έχει αντιδράσει η εκπαιδευτική κοινότητα γενικότερα.
Τι γίνεται με τις απουσίες
Σχετικά με τις απουσίες εκπαιδευτικών και μαθητών, υπάρχει πρόβλεψη άδειας για εκπαιδευτικούς που εμπίπτουν στην κατηγορία ειδικών αδειών απουσίας, ενώ θα συνεχιστούν οι άδειες ειδικού σκοπού και στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα για γονείς με παιδιά σε εκπαιδευτικές δομές που παραμένουν σε αναστολή.
Επίσης, υπάρχει η δυνατότητα μη προσμετρώμενης απουσίας για μαθητές που έχουν ειδικό λόγο. Για όσους μαθητές υπάρχει ειδικός λόγος απουσίας από το σχολείο, προβλέπεται ζωντανή αναμετάδοση του μαθήματος μέσω τηλεκπαίδευσης.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου