ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πώς αντιδρά η Αθήνα στις κινήσεις του Oruc Reis

news room 1 λεπτό ανάγνωση
ORUÇREİS

Ο πλους παρα­κο­λου­θεί­ται από μέσα των ενόπλων δυνά­μεων – Δεν κάνει εργα­σίες και δεν συνο­δεύ­ε­ται από πολε­μικά πλοία

«Αυτή τη στιγμή είναι ένα ερευ­νη­τικό πλοίο που πλέει σε διεθνή ύδατα, χωρίς να κάνει εργα­σίες και χωρίς να έχει εκδώσει NAVTEX», ανέ­φε­ραν στο «protothema.gr» κυβερ­νη­τι­κές πηγές για την παρου­σία του «Oruc Reis» εντός της περιο­χής που ορί­ζε­ται από τα όρια του FIR Αθηνών.

Λίγο πριν τις 7 το πρωί το τουρ­κικό ερευ­νη­τικό, συνο­δευό­μενο από δύο εμπο­ρικά εφο­δια­στικά πλοία, κινή­θηκε προς το FIR Αθηνών πλέ­ο­ντας στο Νοτιο­α­να­το­λικό άκρο του.

Στην περιοχή επι­κρα­τούν δυσμε­νείς και­ρι­κές συν­θή­κες και πνέουν ισχυροί άνεμοι. Από το υπουρ­γείο Εθνικής Άμυνας και την κυβέρ­νηση ούτε απο­κλεί­ουν η σημε­ρινή κίνηση του πλοίου να συν­δέ­ε­ται με τη συμπλή­ρωση 24 ετών από την κρίση των Ιμίων, ούτε όμως το θεωρούν και πιθανό.

Σε κάθε περί­πτωση, ο πλους του Oruc Reis δοκι­μά­ζει την ετοι­μό­τητα, αλλά και τα σχέδια που έχουν εκπο­νή­σει επί χάρτου τα υπουρ­γεία Άμυνας και Εξω­τε­ρι­κών για την αντί­δραση της Αθήνας σε περί­πτωση που ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντο­γάν υλο­ποι­ή­σει τις απειλές του και ξεκι­νή­σει ερευ­νη­τι­κές εργα­σίες σε θαλάσ­σια περιοχή που η Αθήνα θεωρεί ότι υπάρχει ελλη­νική κυριαρ­χία.

Στο υπουρ­γείο Εθνικής Άμυνας υπάρχει ενερ­γο­ποί­ηση του μηχα­νι­σμού. Η φρεγάτα «Νικη­φό­ρος Φωκάς» που βρι­σκό­ταν στην Κάρπαθο πλέει προς το σημείο όπου βρί­σκε­ται το τουρ­κικό πλοίο.

Την ίδια ώρα στην Αθήνα βρί­σκε­ται ο ανώ­τα­τος διοι­κη­τής των στρα­τιω­τι­κών δυνά­μεων του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη Tod D. Wolters, ο οποίος θα συνα­ντη­θεί με τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ στρα­τηγό Κων­στα­ντίνο Φλώρο και τον υπουργό Εθνικής Άμυνας.

Η ελλη­νική πλευρά, ωστόσο, σταθ­μί­ζο­ντας όλες τις παρα­μέ­τρους στην κυβέρ­νηση κατα­λή­γουν ότι η ελλη­νική απά­ντηση στην κίνηση του  Oruc Reis δεν πρέπει να είναι η υπε­ρα­ντί­δραση, αφού το τουρ­κικό πλοίο δεν έχει προ­χω­ρή­σει σε εργα­σίες και δεν έχει εκδώσει NAVTEX ότι πραγ­μα­το­ποιεί έρευνες, πλέει σε διεθνή ύδατα και δεν συνο­δεύ­ε­ται από τουρ­κικά πολε­μικά πλοία.

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.