Ρεπορτάζ

Πολύς κόσμος στην τελετή καθαγιασμού των υδάτων

Με τη δέουσα λαμπρότητα και επισημότητα γιορτάστηκαν τη Δευτέρα στη Ρόδο τα Άγια Θεοφάνεια. Το πρωί τελέστηκε, προεξάρχοντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Ρόδου Κύριλλου, Όρθρος & Θεία λειτουργία στον Ιερό Ναό του Ευαγγελισμού. Ακολούθησε η τελετή του Μεγάλου Αγιασμού και στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε το τελετουργικό του καθαγιασμού των υδάτων και της ρίψης του Τιμίου Σταυρού στη θάλασσα.
Στα κρύα νερά βούτηξαν 22 άτομα μεταξύ των οποίων μία γυναίκα και ένας πατέρας με τους δύο ανήλικους γιους του. Το Σταυρό ανέσυραν και παρέδωσαν στο Μητροπολίτη, οι Ευάγγελος Καρυοφυλάκης (είχε ανασύρει το Σταυρό και παλαιότερα) και Γιώργος Ζαρίφης.
Στο Κεντρικό Λιμεναρχείο Ρόδου, είχαν δηλώσει συμμετοχή οι Ευάγγελος Καρυοφυλλάκης, Σωτήρης Παλαλάς, Νομικός Τσάταρος, Καραγιάννη Ελένη, Θεόδωρος Αναγνώστης, Γεώργιος Ζαρίφης, Αθανάσιος Μεγαλούδης, Ευάγγελος Κουρής, Γεώργιος Αντωνίου, Γκρίμπας Γιάννης, Σταγάκης Εμμανουήλ, Σταμάτης Γεωργάς, Στέφανος Μαστροσάββας, Στέλλιος, Χρήστος και Ξενοφώντας Εμμανουηλίδης.
Στην τελετή παρέστησαν ο υφυπουργός Τουρισμού Μάνος Κόνσολας, οι βουλευτές Βασίλης Υψηλάντης, Μίκα Ιατρίδη & Νεκτάριος Σαντορινιός, ο περιφερειάρχης Ν. Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος, ο δήμαρχος Ρόδου, Αντώνης Καμπουράκης, οι αντιπεριφερειάρχες Χρήστος Ευστρατίου, Φιλήμονας Ζαννετίδης, οι αντιδήμαρχοι Τηλέμαχος Καμπούρης και Στράτος Καρίκης, περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι και βέβαια πλήθος κόσμου.
Ο Μέγας Αγιασμός και ο καθαγιασμός των υδάτων πραγματοποιήθηκαν και στο τουριστικό λιμάνι της Ρόδου από τον εφημέριο του Ιερού Ναού Αγίου Παντελεήμονα Παλαιάς Πόλης, Χρήστο Σιάννα. Στην τελετή παραβρέθηκαν ο βουλευτής Βασίλης Υψηλάντης, ο δήμαρχος Αντώνης Καμπουράκης, αντιπεριφερειάρχες, αντιδήμαρχοι, εκπρόσωποι των τοπικών αρχών και φορέων και πλήθος πιστών. Στη θάλασσα βούτηξαν 25 άτομα και μεταξύ αυτών μία γυναίκα ενώ ο Γεώργιος Μανωλάκης έπιασε Τον Τίμιο Σταυρό. Οι υπόλοιποι που καταδύθηκαν για την ανάσυρση του Τιμίου Σταυρού ήταν οι: Αντώνης Μαγιάφης, Αθανάσιος Λορέντζος, Σωτήρης Θύμιος, Νίκος Διαμαντέας, Γιώργος Κλούτης, Παντελής Σκόνης, Βασίλης Σκόνης, Λάντης Σκόνης, Νεκτάριος Δεδεθάτος, Μανώλης Δεδεθατος, Ευστάθιος Μαθιουδάκης, Μαρία Ντόβελου, Δρόσος Σκόνης, Παναγιώτης Μαρκεσίνης, Αθανάσιος Πουτούρης, Βάλσαμος Πουτούρης, Στέργος Στέργου, Μιχαήλ Νικόλικος, Ευστάθιος Στάτης, Σταύρος Καλαφάτης, Μιχάλης Καλαφάτης, Γιώργος Ιωάννου και ο Βαγγέλης Τζώρτης.

Η κοπή της πρωτοχρονιάτικης
πίτας του ΝΟΡ
Μετά την τελετή του καθαγιασμού των υδάτων στο Μαντράκι, πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του Ναυτικού Ομίλου Ρόδου (ΝΟΡ) με τη συμμετοχή του Υφυπουργού Τουρισμού, Μάνου Κόνσολα, των Βουλευτών Βασίλη Υψηλάντη, Μίκας Ιατρίδη, Νεκτάριου Σαντορινιού, του Περιφερειάρχη Γιώργου Χατζημάρκου, αντιπεριφερειαρχών και αντιδημάρχων. Ο Πρόεδρος Δημήτρης Χριστοδούλου, αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο ΝΟΡ και τόνισε ότι η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και ο Περιφερειάρχης Γιώργος Χατζημάρκος ενισχύουν σημαντικά τον Όμιλο, καθιστώντας εφικτή την επιβίωσή του. «Ο Περιφερειάρχης, Γιώργος Χατζημάρκος είναι ο άνθρωπος ο οποίος μας βοηθά και μας έχει κρατήσει ζωντανούς», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Χριστοδούλου, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στη μακρόχρονη δικαστική διαμάχη με τον μισθωτή του ακινήτου που έχει παραχωρηθεί στον ΝΟΡ μαζί με τις υπόλοιπες εγκαταστάσεις.Όπως είπε, το ύψος των οφειλόμενων μισθωμάτων, ανέρχεται σε 200.000 ευρώ, χρήματα απαραίτητα για την κάλυψη βασικών αναγκών του ΝΟΡ. Ο Υφυπουργός Τουρισμού, Μάνος Κόνσολας, πρότεινε να πραγματοποιηθεί σύσκεψη στην Περιφέρεια με τη συμμετοχή όλων των βουλευτών του νομού για να εξετασθούν οι τρόποι στήριξης του ΝΟΡ. Μεταξύ άλλων είπε: «Σας καλώ σε συνάντηση στην Περιφέρεια Ν. Αιγαίου με τους πέντε βουλευτές και το δήμαρχο για να εξετάσουμε πώς θα στηρίξουμε το ΝΟΡ. Η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη πιστεύει πολύ στο ναυταθλητισμό. Αναγνωρίζουμε τη διαχρονική προσφορά σου πρόεδρε και των μελών του διοικητικού συμβουλίου. Όλοι σας συμβάλλετε να στέκεται όρθιος ο ΝΟΡ. Πιστεύω όμως ότι ο Ναυτικός Όμιλος Ρόδου μπορεί να ζήσει και καλύτερες μέρες. Με τη συμβολή, την ελάχιστη των πολιτών και των πολιτικών, ας ξεκινήσουμε μία νέα αρχή. Εύχομαι το 2020 να είναι καλοτάξιδο και η θάλασσα του Αιγαίου να είναι θάλασσα ειρήνης και φιλίας».
Ο Βουλευτής, Βασίλης Υψηλάντης αναφερόμενος στο σπουδαίο ρόλο του ΝΟΡ, δήλωσε τα εξής: «Είστε άξιοι συγχαρητηρίων που με τα μέσα που διαθέτετε καταφέρνετε να κρατάτε ζωντανό τον ΝΟΡ και που προσελκύετε πολλά νέα παιδιά, τα οποία ασχολούνται με το ναυταθλητισμό. Βρίσκεστε σε ένα εμβληματικό σημείο της πόλης, που όλους μας ενδιαφέρει, κάθε πολίτη αυτού του νησιού. Συνεπώς, θεωρώ ότι είναι υποχρέωσή μας, να στηρίξουμε με κάθε τρόπο το ΝΟΡ».
Την στήριξή της στο ΝΟΡ εξέφρασε και η βουλευτής Μίκα Ικατρίδη τονίζοντας: «Υπήρξα κι εγώ παλαιότερα μέλος του ΝΟΡ, αγαπούσα και αγαπώ την κωπηλασία. Ξέρω όμως καλά ότι δεν θα ήμασταν σήμερα εδώ χωρίς τις προσπάθειές σου, πρόεδρε. Είμαστε δίπλα σου όλοι μας, ώστε να ενισχύσουμε τις προσπάθειες που καταβάλλετε και να αρθούν τα εμπόδια που αντιμετωπίζετε και όλοι μαζί να στοχεύουμε σε διοργανώσεις ακόμη μεγαλύτερες». Ο πρώην υφυπουργός και βουλευτής Δωδεκανήσου Νεκτάριος Σαντορινιός, τόνισε ότι πρέπει να κρατηθεί ζωντανός ο Ναυτικός Όμιλος της Ρόδου. «Είναι πολλά και γνωστά τα προβλήματα του ΝΟΡ. Ένα από αυτά, είναι οι μεταφορές. Ξέρετε ότι πριν από ένα χρόνο, τέθηκε σε ισχύ το μεταφορικό ισοδύναμο, όπου συμπεριλαμβάνονται όλα τα ατομικά αθλήματα και όλοι οι αθλητές, μειώνοντας τα κόστη μετακινήσεων. Να θυμίσω επίσης ότι το νομοσχέδιο για τον εναλλακτικό τουρισμό περιλαμβάνει και τον αθλητικό τουρισμό.
Οι πρόνοιες του νομοσχεδίου είναι καλές, πρέπει όμως η παρούσα κυβέρνηση να τις εφαρμόσει, να εγκριθούν οι αντίστοιχες υπουργικές αποφάσεις κοκ. Η πρόταση του Υπουργού, είναι σωστή. Είμαστε εδώ να συζητήσουμε, να βοηθήσουμε ο καθένας όπως μπορεί, για να επιβιώσει ο ΝΟΡ. Οφείλουμε να κρατήσουμε ζωντανό το ΝΟΡ», είπε ο κ. Σαντορινιός. Ο Περιφερειάρχης Γιώργος Χατζημάρκος, δήλωσε ότι η ΠΝΑΙ, παρόλο που έχει τη μικρότερη χρηματοδότηση σε σύγκριση με όλες τις υπόλοιπες, δίνει έμφαση στις δράσεις που ενισχύουν την κοινωνική συνοχή. Με χρηστή διαχείριση και με πρόγραμμα, έχει στηρίξει τον Αθλητισμό. Ο προϋπολογισμός της ΠΝΑι για τον αθλητισμό, είναι τριπλάσιος σε σύγκριση με τη δεύτερη περιφέρεια. «Η μεγαλύτερη ανταμοιβή για τη δουλειά καθενός, είναι η αναγνώριση. Δεν δοκιμάστηκαν τόσο οι υποδομές που είναι το αγαπημένο θέμα συζήτησης των συμπατριωτών μας. Οι παράμετροι που το αφορούν έχουν να κάνουν με αποφάσεις κεντρικές και αναφέρομαι στη χρηματοδότηση και κυρίως στο νομικό πλαίσιο λειτουργίας. Η χώρα διολισθαίνει σε μία βάρβαρη παντελώς άχρηστη γραφειοκρατία. Αυτή όμως είναι μία συζήτηση στην οποία ο λαϊκισμός από τον οποίο υποφέραμε μεταπολιτευτικά, μας σέρνει και δυστυχώς, οι πολιτικοί δεν βρίσκουμε τις αντιστάσεις να τον… χτυπήσουμε. Αυτό που δοκιμάστηκε με την κρίση, ήταν η κοινωνία. Στην Περιφέρειά μας πήραμε τα προηγούμενα χρόνια την απόφαση να στηρίξουμε δράσεις οι οποίες μπορούν να ενισχύσουν την κοινωνική συνοχή. Δεν είμαστε μία Περιφέρεια με πολλά λεφτά. Πρόκειται για ψευδαίσθηση. Είμαστε η φτωχότερη περιφέρεια στην Ελλάδα, η 13η σε προϋπολογισμό κι όμως είμαστε πρώτοι σε όλες αυτές τις δράσεις στήριξης της κοινωνίας…
Ο προϋπολογισμός μας στον αθλητισμό είναι τριπλάσιος σε σύγκριση με την αμέσως επόμενη περιφέρεια. Πώς το καταφέρνουμε όμως όντας η φτωχότερη περιφέρεια; Μπορεί να μην έχουμε λεφτά, έχουμε όμως βούληση, χρηστή διοίκηση, καθαρό μυαλό, στόχους. Κάνουμε θυσίες για να τα πετύχουμε όλα αυτά. Βάζουμε προτεραιότητες, που απαιτούν πολιτικές αποφάσεις με κόστος. Είμαστε όμως από αυτούς που αγνοούν το πολιτικό κόστος. Κάνουμε ό,τι είναι σωστό, επιχειρηματολογούμε για τις αποφάσεις μας και μένουμε μακριά από το λαϊκισμό. Βεβαίως, στην Ελλάδα ο λαϊκισμός βρίσκει πάντα τον τρόπο, όταν κάποιοι είναι ειλικρινείς και κάνουν το σωστό, να αναπτύσσεται.
Εμείς όμως προχωράμε έχοντας σαφές και συγκεκριμένο σχέδιο», είπε ο κ. Χατζημάρκος και συμπλήρωσε σχετικά με το ΝΟΡ: «Για τη συντήρηση και ανάδειξη του ΝΟΡ είχαμε υποσχεθεί 2,5 εκατ. ευρώ, τα οποία παραμένουν στο πρόγραμμά μας. Ο χώρος ανήκει στο δήμο, όμως ο νέος δήμαρχος στις κατ’ ιδίαν συναντήσεις εργασίας που είχαμε και πρόσφατα φάνηκε ότι έχει την ισχυρή πολιτική βούληση να προχωρήσει στην ανάδειξη του ΝΟΡ και των εγκαταστάσεών του. Συγχαίρω κύριε πρόεδρε για τη δουλειά που κάνετε. Είναι διακριτή η λειτουργία του ΝΟΡ στην πόλη μας αλλά και σε ολόκληρη την Περιφέρεια μας, γι’ αυτό και εμείς είμαστε δίπλα σας».
Με Μεγαλοπρέπεια και  Λαμπρότητα τα  Θεοφάνεια στην Κω

Ο Νίκος Κόπελλος έπιασε  τον Σταυρό
Παρά την κακοκαιρία, οι Αρχές του τόπου, εκπρόσωποι Φορέων αλλά και αρκετοί συμπολίτες μας, έδωσαν και φέτος το “παρών” στον Αγιασμό των Υδάτων και την κατάδυση του Τίμιου Σταυρού, στη θαλάσσια περιοχή μπροστά από την ξύλινη προβλήτα στη ΔΕΗ.
Πριν από τον Αγιασμό των Υδάτων, τελέστηκε η Θεία λειτουργία στο Μητροπολιτικό ναό του Αγίου Παύλου στην πόλη της Κω, χοροστατούντος του Σεβ. Μητρ. Ἀγκύρας κ.κ. Ἱερεμία, και μετέπειτα η πομπή μετέβη για την κατάδυση του Τίμιου Σταυρού, στην ξύλινη προβλήτα στην περιοχή της ΔΕΗ. Φέτος, 23 άτομα βούτηξαν στα παγωμένα νερά, με τον Νίκο Κόπελλο, ο οποίος συμμετείχε για 6η φορά, να πιάνει τον Σταυρό!
Στο Τιγκάκι τον Σταυρό έπιασε ο Γιώργος Τιντικίδης.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου