ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τι φέρνει η επόμενη μέρα για τον Τουρισμό

news room 1 λεπτό ανάγνωση
τουρισμός

Η φετινή χρονιά έφερε ακόμη ένα ρεκόρ στα του­ρι­στικά έσοδα και περισ­σό­τε­ρες αφίξεις ξένων του­ρι­στών σε σχέση με πέρσι. Το μεγάλο στοί­χημα εντού­τοις, τόσο για την ηγεσία του υπουρ­γείου Του­ρι­σμού, όσο και για τους επι­χει­ρη­μα­τίες του χώρου, είναι η ενί­σχυση της ποιό­τη­τας και της αντα­γω­νι­στι­κό­τη­τας του του­ρι­στι­κού προ­ϊ­ό­ντος, που θα φέρει επι­σκέ­πτες υψη­λό­τε­ρου εισο­δη­μα­τι­κού επι­πέ­δου, και η βελ­τί­ωση των υπο­δο­μών. Στόχος, ο ποιο­τι­κός Του­ρι­σμός στην Ελλάδα, όλο το χρόνο.

Το υπουρ­γείο Του­ρι­σμού έχει ήδη προ­χω­ρή­σει στην κατάρ­τιση ενός νέου στρα­τη­γι­κού πλάνου, με ορί­ζο­ντα δεκα­ε­τίας, από το 2021 έως 2030. Το στρα­τη­γικό σχέδιο θα βασί­ζε­ται σε διά­φο­ρους πυλώνες, όπως στην κατα­γραφή των του­ρι­στι­κών ροών, στις ιδιω­τι­κές και δημό­σιες υπο­δο­μές με βιώσιμη δια­χεί­ριση και ανά­πτυξη, στην εκπαί­δευση και κατάρ­τιση των απα­σχο­λού­με­νων στον κλάδο (με απο­γραφή του ανθρώ­πι­νου δυνα­μι­κού και των δεξιο­τή­των αλλά και αξιο­λό­γηση των ελλεί­ψεων με νέες εκπαι­δευ­τι­κές δομές σε όλο το φάσμα της εκπαί­δευ­σης και με κίνητρα για επα­νεκ­παί­δευση), στη δημιουρ­γία συγκε­κρι­μέ­νων του­ρι­στι­κών προ­ϊ­ό­ντων, απο­βλέ­πο­ντας στη γεω­γρα­φική και χρονική επι­μή­κυνση της του­ρι­στι­κής περιό­δου, αλλά και στην διόρ­θωση των νομο­θε­τι­κών κενών.

Στο ίδιο πλαίσιο και ο ΕΟΤ. Το διοι­κη­τικό συμ­βού­λιο του Οργα­νι­σμού, ενέ­κρινε τους στρα­τη­γι­κούς στόχους για το 2020, στους οποίους περι­λαμ­βά­νο­νται η προβολή και προ­ώ­θηση του ελλη­νι­κού του­ρι­στι­κού προ­ϊ­ό­ντος, ο σχε­δια­σμός προ­γραμ­μά­των στρα­τη­γι­κής επι­κοι­νω­νίας και δράσεων και η υλο­ποί­ησή τους σύμφωνα με τα μακρο­πρό­θε­σμα, μεσο­πρό­θε­σμα και βρα­χυ­πρό­θε­σμα στρα­τη­γικά σχέδια μάρ­κε­τινγκ ανά του­ρι­στικό προϊόν, γεω­γρα­φική περιοχή και αγορά – στόχο. Επίσης η παρα­κο­λού­θηση, κατα­γραφή και αξιο­λό­γηση των τάσεων και εξε­λί­ξεων στη διεθνή του­ρι­στική αγορά και ειδι­κό­τερα σε αγορές – στόχους και η υλο­ποί­ηση ετήσιων προ­γραμ­μά­των προ­βο­λής και προ­ώ­θη­σης για τη δια­τή­ρηση και ενί­σχυση της θέσης της χώρας διεθνώς.

Και θεσμι­κοί φορείς όμως, όπως και παρά­γο­ντες της αγοράς, προ­σθέ­τουν πως ο Του­ρι­σμός θα πρέπει να απο­συν­δε­θεί από την κατα­μέ­τρηση των του­ρι­στών και να υπάρξει στροφή προς τις ποιο­τι­κές υπη­ρε­σίες, που θα δώσει συνέ­χεια και στα­θε­ρό­τητα στα του­ρι­στικά μεγέθη.

Πρόσω ολο­τα­χώς για τα 18 δισ. ευρώ

Με έσοδα κοντά στα 18 δισ. ευρώ δείχνει να κλείνει η φετινή χρονιά. Πέρσι έσοδα έφτασαν τα 15,6 δισ. ευρώ, σημειώ­νο­ντας άνοδο 10,2% σε σύγκριση με το 2017.

Την περίοδο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου, σύμφωνα με τα στοι­χεία της ΤτΕ, οι ταξι­διω­τι­κές εισπρά­ξεις εμφά­νι­σαν αύξηση κατά 13,1% σε σύγκριση με την αντί­στοιχη περίοδο του 2018 και δια­μορ­φώ­θη­καν στα 17.53 δισ. ευρώ. Το ίδιο διά­στημα, η εισερ­χό­μενη ταξι­διω­τική κίνηση αυξή­θηκε κατά 3,7% και δια­μορ­φώ­θηκε στις 29.727 εκατ. ταξι­διώ­τες, έναντι 28.680 εκατ. ταξι­διω­τών την αντί­στοιχη περίοδο του 2018.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η μέση δαπάνη ανά ταξίδι. Στο δεκά­μηνο ήταν υψη­λό­τερη κατά 9,3% σε σύγκριση με πέρσι. Η δαπάνη ανά ταξίδι μη κατοί­κων στην Ελλάδα έφτασε τα 575 ευρώ, όταν το αντί­στοιχο διά­στημα του 2018 ήταν στα 526 ευρώ και του 2017 στα 532 ευρώ.

πηγή capital.gr

Βίκυ Κουρ­λι­μπίνη

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.