ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μητσοτάκης: Εάν υπάρξει επιπλέον πλεόνασμα, θα δοθεί στους ασθενέστερους

news room 5 λεπτά ανάγνωση
perimenoume-epipleon-pleonasma-tha-dothei-stous-asthenesterous.w_l

Εάν υπάρξει επι­πλέον πλε­ό­να­σμα θα δια­νε­μη­θεί στους πολίτες στο τέλος του χρόνου, ανέφερε ο πρω­θυ­πουρ­γός, Κυριά­κος Μητσο­τά­κης, κατά κατά τη διάρ­κεια ανοι­χτής συζή­τη­σης με τον αρθρο­γράφο της εφη­με­ρί­δας «New York Times», Roger Cohen, στο πλαίσιο των εργα­σιών του Athens Democracy Forum. Συγκε­κρι­μένα ο πρω­θυ­πουρ­γός σημεί­ωσε: «Πριν τις 7 Ιουλίου υπήρχε δημο­σιο­νο­μικό κενό, τώρα ανα­μέ­νε­ται επι­πλέον πλε­ό­να­σμα για το 2019. Το όποιο επι­πλέον πλε­ό­να­σμα θα δοθεί τον Δεκέμ­βριο για τη στήριξη των πολιτών».

Σε ερω­τή­σεις για την εξέλιξη της οικο­νο­μίας μετά τη νίκη στις εκλογές, ο πρω­θυ­πουρ­γός απά­ντησε ότι η κυβέρ­νηση διανύει «ορθο­λο­γικό μήνα του μέλιτος (rational honey moon) με την ελλη­νική κοι­νω­νία» και πρό­σθεσε: «Ας ανα­γνω­ρί­σουμε ότι υπάρχει μία γενική αισιο­δο­ξία, υπάρχει η πεποί­θηση για μία νέα αρχή, για εφαρ­μογή πραγ­μα­τι­κής αλλαγής… Οι άνθρω­ποι είναι χαρού­με­νοι που εμμέ­νουμε στο σχέδιό μας. Θέτουμε ετή­σιους στόχους… Θα χρη­σι­μο­ποι­ή­σουμε τον μήνα του μέλιτος για να δια­τη­ρή­σουμε την θετική δυνα­μική».

«Πιστεύ­ουμε ότι η μείωση των φόρων θα ενι­σχύ­σει τη φορο­λο­γική συμ­μόρ­φωση», ξεκα­θά­ρισε ο κ. Μητσο­τά­κης και τόνισε τρία στοι­χεία: «Την αλλαγή φορο­λο­γι­κής πολι­τι­κής, τις φορο­λο­γι­κές περι­κο­πές για όλους, όχι μόνο για τους λίγους, τη μείωση της φορο­λο­γι­κής επι­βά­ρυν­σης στην ακίνητη περιου­σία».

Όπως είπε, σέβεται τον Γάλλο Πρόεδρο, Εμα­νουέλ Μακρόν, ωστόσο θεωρεί λάθος την κίνησή του για μείωση των φόρων για τους πλού­σιους. Στο ίδιο θέμα επι­σή­μανε ότι «ο δείκτης οικο­νο­μι­κού κλί­μα­τος κινεί­ται ανοδικά μετά την εκλογή της νέας κυβέρ­νη­σης, σε αντί­θεση με άλλες χώρες της Ευρώπης, όπως για παρά­δειγμα η Γερ­μα­νία». Υπο­γράμ­μισε το γεγονός πως η Ελλάδα δανεί­στηκε χθες με αρνη­τικό επι­τό­κιο, «κάτι ασύλ­λη­πτο πριν από λίγο καιρό», και στάθηκε ιδιαί­τερα στο ξεμπλο­κά­ρι­σμα των επεν­δύ­σεων, όπως αυτή του Ελλη­νι­κού.

Ερω­τη­θείς για τη συμπε­ρι­φορά της Τουρ­κίας, απά­ντησε ότι στην Κύπρο υπάρχει ξεκά­θαρη παρα­βί­αση του διε­θνούς δικαίου. «Ό,τι ανήκει στην Κύπρο ανήκει στην Κύπρο. Δεν ανήκει στην Τουρκία», σημεί­ωσε, συμπλη­ρώ­νο­ντας ότι η Ελλάδα αισθά­νε­ται αυτο­πε­ποί­θηση, έχει εμπι­στο­σύνη στις δυνά­μεις της και έχει ισχυ­ρούς συμ­μά­χους. Ανα­φέρ­θηκε, δε, στην συνά­ντησή του με τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντο­γάν: «Του είπα ότι θα ήταν σημα­ντικό να κάνουμε μία επα­νεκ­κί­νηση. Ωστόσο, το ταγκό θέλει δύο… Έκανα πολύ σαφές ότι η χρήση του προ­σφυ­γι­κού ζητή­μα­τος ως μοχλού πίεσης κατά της Ευρώπης δεν είναι μία καλή στρα­τη­γική… Η Ευρώπη πρέπει να συνε­χί­σει να στη­ρί­ζει την Τουρκία. Αλλά στην Κύπρο υπάρχει σαφής παρα­βί­αση της κυπρια­κής κυριαρ­χίας… Η συμπε­ρι­φορά της Τουρ­κίας στην Κύπρο δεν είναι δυνατόν να μην προ­κα­λέ­σει την αντί­δραση της Ευρω­παϊ­κής Ένωσης. Η ΕΕ θα ανα­λά­βει πρω­το­βου­λίες σχετικά σύντομα».

Η εισβολή στη Συρία προ­σθέ­τει αστά­θεια

Για την συμπε­ρι­φορά της Τουρ­κίας με την εισβολή στη Συρία, ο πρω­θυ­πουρ­γός τόνισε ότι «κάθε μονο­με­ρής παρέμ­βαση σε άλλη χώρα χωρίς την υπο­στή­ριξη του ΟΗΕ είναι σαφώς η λαν­θα­σμένη στρα­τη­γική». Παρα­τή­ρησε ότι η κίνηση της Τουρ­κίας προ­σθέ­τει αστά­θεια και ενδε­χο­μέ­νως να ενι­σχύ­σει την διεθνή τρο­μο­κρα­τία. Τέλος, είπε ότι είναι μακρο­πρό­θε­σμο το ενδια­φέ­ρον για την Τουρκία, ωστόσο «η Τουρκία είναι ένας δύσκο­λος πελάτης που δεν παίζει με τους κανόνες». Επίσης, επι­σή­μανε ότι πρό­σφατα «ήμουν στην Αίγυπτο. Έχουμε μία τριμερή συνερ­γα­σία». Σε ερώτηση για τη στάση του Προ­έ­δρου των Ηνω­μέ­νων Πολι­τειών, Ντό­ναλντ Τραμπ, ο κ. Μητσο­τά­κης απά­ντησε πως ο ίδιος συγκρα­τεί τη δήλωση ότι η Ουά­σινγ­κτον ουδέ­ποτε έδωσε «πράσινο φως» στην Άγκυρα, εκφρά­ζο­ντας την ελπίδα αυτή να είναι και η επίσημη πολι­τική των ΗΠΑ.

Όσοι δικαιού­νται άσυλο θα το έχουν

Ερω­τη­θείς για το προσφυγικό-μεταναστευτικό ο πρω­θυ­πουρ­γός απά­ντησε πως «πρό­κει­ται για πρό­βλημα μετα­νά­στευ­σης. Η Ελλάδα αλλάζει και έχουμε τη χωρη­τι­κό­τητα να ενσω­μα­τώ­σουμε πρό­σφυ­γες». Στη συζή­τηση παρε­νέβη φοι­τή­τρια από το Αφγα­νι­στάν, η οποία ρώτησε για την εκκέ­νωση του CIty Plaza και ο κ. Μητσο­τά­κης υπο­γράμ­μισε: «Παρέ­χουμε όσο το δυνατόν πιο ανθρώ­πι­νες συν­θή­κες, κάνουμε ό,τι μπο­ρούμε… Αυτό που θα πρά­ξουμε, επίσης, είναι να δια­σφα­λί­σουμε ότι οι αιτού­ντες άσυλο θα βρουν άσυλο. Έχουμε πολλούς ανθρώ­πους από το Αφγα­νι­στάν που έχουν λόγους να λάβουν άσυλο… Η κυβέρ­νησή μας κάνει ό,τι καλύ­τερο μπορεί για να φρο­ντί­σει τους πρό­σφυ­γες με τον καλύ­τερο τρόπο». Εν τέλει έστειλε το μήνυμα: «Εάν δικαιού­στε διεθνή προ­στα­σία, θα τη βρείτε. Εάν είστε εδώ για ένα καλύ­τερο οικο­νο­μικό μέλλον, λυπάμαι που δεν μπο­ρούμε να σας φιλο­ξε­νή­σουμε».

Οπαδός της αντι­προ­σω­πευ­τι­κής δημο­κρα­τίας

Ο πρω­θυ­πουρ­γός ανα­φέρ­θηκε και στην «υπέρ­βαση του λαϊ­κι­σμού» που επι­βε­βαιώ­νει η νίκη της ΝΔ στις εκογές: «Ήμασταν η πρώτη χώρα της Ευρώπης που εξέλεξε λαϊ­κι­στές στην εξουσία, ωστόσο οι πολίτες κατά­λα­βαν ότι ο λαϊ­κι­σμός δεν προ­σφέ­ρει τίποτα και ότι η συνει­δη­το­ποί­ηση αυτή ήρθε από την ίδια την κοι­νω­νία, από τους πολλούς». Παράλ­ληλα, σημεί­ωσε απευ­θυ­νό­με­νος προς την αντι­πο­λί­τευση, ότι «το να χρη­σι­μο­ποιείς το μετα­να­στευ­τικό ως πίεση δεν απο­τε­λεί σωστή τακτική». Σε ερώτηση για το δημο­ψή­φι­σμα του 2015 απά­ντησε «δεν είμαι σίγου­ρος ότι οι Έλληνες κατά­λα­βαν την ψήφο τους» και πρό­σθεσε ότι δεν συμ­φω­νεί με τα δημο­ψη­φί­σματα και πως είναι οπαδός της αντι­προ­σω­πευ­τι­κής δημο­κρα­τίας.

Ο κ. Μητσο­τά­κης μίλησε και για τo μείζον θέμα της κλι­μα­τι­κής αλλαγής, λέγο­ντας ότι «στην Ελλάδα δεν έχουμε πράσινο κόμμα, ως πολι­τι­κός σκοπεύω να εκφράσω τον χώρο της οικο­λο­γίας». Επα­νέ­λαβε τους στόχους του για κατάρ­γηση των πλα­στι­κών μίας χρήσης μέχρι το 2021 και την απο­δέ­σμευση της χώρας από τον λιγνίτη μέχρι το 2028. Τέλος, χαρα­κτή­ρισε «παρά­δοξο πως κάποιοι ξαφνικά ανα­κά­λυ­ψαν την πράσινη ατζέντα, την ώρα που γεμί­ζουν την Αθήνα με αφίσες».

Για την απειλή που δέχεται η δημο­κρα­τία στην Ευρώπη τόνισε: «Πιστεύω ότι τα κόμματα μπορούν να αλλά­ξουν, να γίνουν πιο αντι­προ­σω­πευ­τικά και ανοιχτά στην κοι­νω­νία».

Kolotoumpa

Σε ερώτηση από τον κ. Cohen εάν η Βρε­τα­νία πρέπει να κάνει «kolotoumba», όπως ανέφερε χαρα­κτη­ρι­στικά χρη­σι­μο­ποιώ­ντας τον διεθνή πλέον όρο, ο Έλληνας πρω­θυ­πουρ­γός επι­σή­μανε ότι υπάρ­χουν, μεν ομοιό­τη­τες, ωστόσο το Brexit «είναι μία υπόθεση από την οποία όλοι θα βγουν χαμένοι, αλλά κυρίως οι Βρε­τα­νοί».

πηγή thetoc.gr

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.